Den 31 augusti i fjol fick arbetsförmedlingarna i uppdrag från regeringshåll att halvera antalet långtidsarbetslösa ungdomar. Ett år fick de på sig att uppnå detta mål. En uppgift som inte är helt enkel, konstaterar Heikki Nykänen, som är chef för Arbetsförmedlingen i Lindesberg. Trots att det hela tiden kraftigt svänger i diagrammen över arbetslöshetsstatistiken, så ser man på arbetsförmedlingen ändå positivt på läget och chanserna att uppnå sitt mål. Redan i år har antalet långtidsarbetslösa unga minskat från 29 till 14.
-Det handlar inte om några omvälvande arbetsmetoder, allt handlar om att göra det effektivare. T ex så får den arbetslöse komma hit med kortare intervaller jämfört med förr. Nu kallas de in en gång i månaden. Mer uppmärksamhet riktas på den målgruppen och vi försöker att påskynda det hela för att snabbt få dem i sysselsättning på olika sätt, berättar Heikki.
Trots att antalet arbetslösa i denna målgrupp faktiskt halverats från den första januari i år till dags datum, så menar Heikki att det inte är ett tecken på att man uppnått det man eftersträvar och kan ropa faran över. Den stora utmaningen kommer nämligen under vårslutet och sommaren.
-Antalet långtidsarbetslösa ungdomar har minskat sedan årsskiftet, men samtidigt ser vi på diagrammet att det varit lite knackigt, kurvan går upp och ner hela tiden. Och ser vi på tidigare årsstatistik, vecka för vecka, så vet vi att kurvan kommer att plana ut och troligtvis även peka uppåt igen precis som tidigare år, förklarar Heikki.
Syftet med att snabbt få ut ungdomar på arbetsmarknaden eller i olika arbetsmarknadsåtgärder är bland annat att förhindra utslagning. I regel har unga mycket svårt att återhämta sig, att komma tillbaka efter en längre period som arbetslös. Och det blir svårare för varje månad som går.
-Ungdomar har den svagaste knytningen till arbetsmarknaden, och därför drabbas de hårt och riskerar att gå arbetslös länge med små chanser att komma tillbaka om vi inte snabbt tar tag i situationen. Detta mönster måste alltså brytas snabbt för att förhindra utslagningen. Det är oerhört viktigt.
-Trots att vi väntar en ökning bland unga arbetslösa nu i sommar, så ser vi utgångsläget att uppnå vårt mål som hyfsat bra. Men visst kommer det bli en utmaning, tillägger Heikki Nykänen.
Fotnot: Målgruppen Arbetsförmedlingen jobbat med är mellan åldern 18-24 år. En person som varit utan arbete eller annan sysselsättning i tre månader klassas som långtidsarbetslös.
Arbetslösheten totalt i alla åldrar är just nu 6,8 procent, eller 976 personer. Jämfört med i fjol är det en ökning från 5,8 procent, vilket innebär 147 fler arbetslösa.