(Uppdaterad kl 14:46 med svar från Bengt Storbacka)

Larsson: ”Kommunen skall inte driva camping”

En camping på Loppholmarna är ett bra förslag. Dels för att området livas upp, men kanske mest för de positiva effekter detta torde få på turistnäringen, anser Bengt Storbacka, gruppledare för Socialdemokraterna i Lindesberg. Men hittills har han inte fått medhåll – tvärtom har kritiken duggat tätt.

Sedan Storbackas idé publicerades på LindeNytt igår (läs torsdag) har många kritiserat hela idén på olika grunder. På fredagen valde även kommunstyrelsens ordförande, Anders Larsson, att svara på Bengt Storbackas idé via en debattartikel och inte heller han ser förslaget som särskilt bra. Hela artikeln finns att läsa oavkortat nedan:

Lindesbergs kommun ska inte driva campingverksamhet

Kommunen ska inte driva företagsverksamhet inom något område, vare sig handel, tillverkande företag eller besöksnäring. Vi ska däremot hjälpa till och på olika sätt skapa goda möjligheter för egenföretagare eller föreningar att få verksamheter att fungera. Allt ifrån att investera i tillgångar som sedan hyrs ut till företag till att vara en av flera parter som tillsammans exempelvis bygger bostäder.

Vid försäljningen av Kalmarslund fanns en förväntan om att verksamheten skulle blomma upp och Campingen utvecklas. Så har inte blivit fallet, vilket är mycket synd. Vi vill ha aktiva företag och föreningar som jobbar kreativt och med framtidstro. I detta ska vi som kommun på bästa sätt stötta verksamheter. Men vi ska inte ta över driften.
Kommunen har under senaste året gjort förberedelser både markmässigt och planmässigt för att skapa förutsättningar för en stadsnära Camping i anslutning till Golfbanan vid Dalkarlshyttan. Här har föreningslivet med golfklubben i spetsen gjort ett beundransvärt arbete, tagit fram underlag och sökt externa investeringsmedel.
Det är egentligen ”bara” att starta upp och för den/de som ser camping som något man vill jobba med, en ypperlig möjlighet.
Tyvärr har vi ännu inte fått någon som vill och kan gå in och starta upp en camping. Förutsättningarna är mycket goda och vi skulle dessutom få till en välbehövlig uppsnyggning av området, vilket kommunen skall bidra med.

Loppholmarna har de senaste åren använts till olika aktiviteter. När Lindesberg Arena nu står färdig kommer det att bli än mer rörelse omkring och på holmen. Att göra om holmen till en stadsnära camping är därför högst olämpligt, förutom de problem som trafiken skulle innebära. Här har vi istället utvecklingsmöjligheter med bad, café, utomhusscen och att utveckla holmen ytterligare som en del i Lindessjönruntleden och som en oas intill vår nya Lindesberg Arena.
Badet och badvattnet vid Loppholmarna har varit en följetong. Kommunen har satt av 600 000 kronor för att hantera dagvattnet som bl a förorenar badet. Inte enbart för badets skull utan inte minst för att vi inte ska ”skita ner” i vår natur. Nu återstår bara att få projektet igång vilket är en tjänstemannafråga.

Som någon påpekat inte bara på Loppholmarna utan också på många fler platser i vår kommun och i vår stad som behöver fräschas upp. Belysningar som står på trekvart eller är borta helt, öppna ytor som buskar igen, skyltar, parkbänkar, ja det finns mycket att nämna. Vi har i kommunen i många år under den tidigare majoriteten varit slumrande och förvaltande på en del håll, dock inte alla. Vi håller nu på att vakna upp och ska bli mycket mer aktiva och service inriktade på många områden.
Utifrån och in eller att uttrycka det annorlunda, kunden i centrum.
Omställningen tar dock lite tid, men viljan är stark till förändring och i detta arbete kan vi alla hjälpas åt, kommunen, föreningslivet, företagarna och alla vi människor som bor i kommunen. Delaktighet och möjlighet att påverka är mycket viktigt och föder i sin tur engagemang och stolthet.

I de stora frågorna måste vi i politiken, efter att ha lyssnat in vad människor tycker, försöka fatta kloka beslut och jag tycker inte det är något klokt beslut att bygga en kommunal camping på Loppholmarna.

Anders Larsson
Kommunalråd
Centerpartiet

Uppdatering kl 14:46
Bengt Storbacka svarar på kritiken:

Självklart ska inte kommunen bedriva camping. Det säger jag inte.

Campare har nämnt för mig att Loppholmarna vore idealiskt som camping med närhet till restaurang, bowling och badhus och bett mig att få igång lite debatt som även passar med tankar runt stadshotellet etc.

Jag ville främst väcka debatt om att använda Lindesbergs framsida, vår vackra sjö, nya arenan etc för att öka besöksnäringen.

Eftersatta vägunderhåll, brist på hyreslägenheter, bevarandet och utvecklandet av vårt lasarett är självklart mer angeläget.

Viktigast för mig just nu är inte frågorna om Lindessjön runt där jag delar mycket av det Anders Larsson säger.

Viktigast är att trygga vården och att bekämpa arbetslösheten där framförallt ungdomsarbetslösheten är ett stort bekymmer.

Men det är kul att många tycker till och många har muntligt sagt till mig att en stadsnära camping vore fint, i Dalkarlshyttan eller på Loppholmarna. Men som sagt – jag prioriterar inte den frågan. Jobben och välfärden är viktigast för mig som socialdemokrat.

Bengt Storbacka
Socialdemokraterna

Publicerad 13 augusti 2010 klockan 14:05

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta

En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav två nu misstänks för brott.

7 maj 2021 klockan 09:55 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Fortsatt hög smittspridning

Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt ...

Barndietistens råd ger mindre matkrångel

Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. ...

På onsdagen öppnade Café Oscar igen, nu med ett enormt tillskott. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nämligen.
– Många har varit nyfikna när de har gått förbi, och vi har fått väldigt positiv respons. Jag tror att det här kan bli ett lyft för allas del, för hela Lindesberg, säger Shavan Zakholi.

5 maj 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Edvin, Victor, Maja, Alfred, Viktor, Nelly, Tage och Aylyne är årets Drömjobbare. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda har man utsett extra många drömjobbare, åtta stycken för att vara exakt, som kommer få chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

5 maj 2021 klockan 08:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga
Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad nyhet, då kommunen återigen får ekonomiskt stöd för att ...
4 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt
Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, möter deltagarna människor som ...
4 maj 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Linde Volley döms till stor skuld
Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en st...
3 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Oskar Schriever-Abeln/Region Örebro län

13 000 doser vaccin till länet under veckan – satsar på att färdigvaccinera personer äldre än 65 år

Under vecka 18 vaccinerar Region Örebro län med totalt 13 000 doser vaccin. Telefonbokningen är enbart öppen för personer som är födda 1956 och tidigare. För dem finns 5 000 telefontider att boka måndag till fredag. Övriga prioriterade grupper ska boka tid digitalt.

3 maj 2021 klockan 10:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på våren, vilket är ett initiativ för att stötta den lokala handeln i tuffa tider. Värdechecken gäller återigen ända fram till den 30 september, det betyder att personer som är sjuka eller tillhör en riskgrupp kan vänta med att handla tills de frisknat till, vaccinerat sig fullt ut eller tills smittorisken minskat.

3 maj 2021 klockan 09:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Annons

Fältassistent Claes Lamourin tillsammans med ungdomspolis Henrik Andersson. (Johan Andersson saknas dock på bilden.) Foto: Hans Andersson

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn och ungdomar. Trots att de offentliga evenemangen är inställda även i år till följd av coronaviruset uppmanar fältassistenterna och ungdomspolisen i Lindesbergs kommun föräldrar att hålla koll på sina ungdomar.
– Vi upplever att ungdomarna träffas mer över kommungränserna nu eftersom de är bilburna, så det är inte säkert att de befinner sig där man tror, säger ungdomspolis Henrik Andersson.

29 april 2021 klockan 14:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet

PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefrå...

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga

Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året ...

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka

Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den ...

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet

För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står ...

Valborgsmässofirandet inställt även i år

Inte heller i år kommer något Valborgsmässofirande att ske i Lindesberg. Detta meddelar Manskören Harmoni, som p...

Trafikstörningar att vänta när ny GC-väg byggs i Brodalen

En ny gång- och cykelväg skall byggas i Brodalsområdet, för att göra resan till och från den ...

Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19, visar hur Lådan fungerar. Foto: Jennie Larsson.

Enklare att testas för covid-19 med Lådan

Region Örebro län utökar nu möjligheterna att kunna testa sig för covid-19 genom att införa Lådan. Lådan finns från och med idag, måndag, utplacerad på flera ställen i länet och i den kan man själv hämta sitt testkit utan att boka tid innan. För att göra testet krävs e-legitimation som man använder för att koppla provet till sig själv och sedan registrera det på 1177.se.

26 april 2021 klockan 09:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 - det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osä...
23 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Örebro län har tredje högsta smittspridningen i landet
Med ca 1500 nya coronafall under vecka 15 placerar sig Örebro län som den region i landet med den tredje högsta smittspridningen. I Lindesbergs ...
23 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att ...
22 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

2021-04-19

2021-04-16

2021-04-16

2021-04-16

2021-04-15

2021-04-15

2021-04-14

2021-05-08 15:44