(Uppdaterad kl 14:46 med svar från Bengt Storbacka)

Larsson: ”Kommunen skall inte driva camping”

En camping på Loppholmarna är ett bra förslag. Dels för att området livas upp, men kanske mest för de positiva effekter detta torde få på turistnäringen, anser Bengt Storbacka, gruppledare för Socialdemokraterna i Lindesberg. Men hittills har han inte fått medhåll – tvärtom har kritiken duggat tätt.

Sedan Storbackas idé publicerades på LindeNytt igår (läs torsdag) har många kritiserat hela idén på olika grunder. På fredagen valde även kommunstyrelsens ordförande, Anders Larsson, att svara på Bengt Storbackas idé via en debattartikel och inte heller han ser förslaget som särskilt bra. Hela artikeln finns att läsa oavkortat nedan:

Lindesbergs kommun ska inte driva campingverksamhet

Kommunen ska inte driva företagsverksamhet inom något område, vare sig handel, tillverkande företag eller besöksnäring. Vi ska däremot hjälpa till och på olika sätt skapa goda möjligheter för egenföretagare eller föreningar att få verksamheter att fungera. Allt ifrån att investera i tillgångar som sedan hyrs ut till företag till att vara en av flera parter som tillsammans exempelvis bygger bostäder.

Vid försäljningen av Kalmarslund fanns en förväntan om att verksamheten skulle blomma upp och Campingen utvecklas. Så har inte blivit fallet, vilket är mycket synd. Vi vill ha aktiva företag och föreningar som jobbar kreativt och med framtidstro. I detta ska vi som kommun på bästa sätt stötta verksamheter. Men vi ska inte ta över driften.
Kommunen har under senaste året gjort förberedelser både markmässigt och planmässigt för att skapa förutsättningar för en stadsnära Camping i anslutning till Golfbanan vid Dalkarlshyttan. Här har föreningslivet med golfklubben i spetsen gjort ett beundransvärt arbete, tagit fram underlag och sökt externa investeringsmedel.
Det är egentligen ”bara” att starta upp och för den/de som ser camping som något man vill jobba med, en ypperlig möjlighet.
Tyvärr har vi ännu inte fått någon som vill och kan gå in och starta upp en camping. Förutsättningarna är mycket goda och vi skulle dessutom få till en välbehövlig uppsnyggning av området, vilket kommunen skall bidra med.

Loppholmarna har de senaste åren använts till olika aktiviteter. När Lindesberg Arena nu står färdig kommer det att bli än mer rörelse omkring och på holmen. Att göra om holmen till en stadsnära camping är därför högst olämpligt, förutom de problem som trafiken skulle innebära. Här har vi istället utvecklingsmöjligheter med bad, café, utomhusscen och att utveckla holmen ytterligare som en del i Lindessjönruntleden och som en oas intill vår nya Lindesberg Arena.
Badet och badvattnet vid Loppholmarna har varit en följetong. Kommunen har satt av 600 000 kronor för att hantera dagvattnet som bl a förorenar badet. Inte enbart för badets skull utan inte minst för att vi inte ska ”skita ner” i vår natur. Nu återstår bara att få projektet igång vilket är en tjänstemannafråga.

Som någon påpekat inte bara på Loppholmarna utan också på många fler platser i vår kommun och i vår stad som behöver fräschas upp. Belysningar som står på trekvart eller är borta helt, öppna ytor som buskar igen, skyltar, parkbänkar, ja det finns mycket att nämna. Vi har i kommunen i många år under den tidigare majoriteten varit slumrande och förvaltande på en del håll, dock inte alla. Vi håller nu på att vakna upp och ska bli mycket mer aktiva och service inriktade på många områden.
Utifrån och in eller att uttrycka det annorlunda, kunden i centrum.
Omställningen tar dock lite tid, men viljan är stark till förändring och i detta arbete kan vi alla hjälpas åt, kommunen, föreningslivet, företagarna och alla vi människor som bor i kommunen. Delaktighet och möjlighet att påverka är mycket viktigt och föder i sin tur engagemang och stolthet.

I de stora frågorna måste vi i politiken, efter att ha lyssnat in vad människor tycker, försöka fatta kloka beslut och jag tycker inte det är något klokt beslut att bygga en kommunal camping på Loppholmarna.

Anders Larsson
Kommunalråd
Centerpartiet

Uppdatering kl 14:46
Bengt Storbacka svarar på kritiken:

Självklart ska inte kommunen bedriva camping. Det säger jag inte.

Campare har nämnt för mig att Loppholmarna vore idealiskt som camping med närhet till restaurang, bowling och badhus och bett mig att få igång lite debatt som även passar med tankar runt stadshotellet etc.

Jag ville främst väcka debatt om att använda Lindesbergs framsida, vår vackra sjö, nya arenan etc för att öka besöksnäringen.

Eftersatta vägunderhåll, brist på hyreslägenheter, bevarandet och utvecklandet av vårt lasarett är självklart mer angeläget.

Viktigast för mig just nu är inte frågorna om Lindessjön runt där jag delar mycket av det Anders Larsson säger.

Viktigast är att trygga vården och att bekämpa arbetslösheten där framförallt ungdomsarbetslösheten är ett stort bekymmer.

Men det är kul att många tycker till och många har muntligt sagt till mig att en stadsnära camping vore fint, i Dalkarlshyttan eller på Loppholmarna. Men som sagt – jag prioriterar inte den frågan. Jobben och välfärden är viktigast för mig som socialdemokrat.

Bengt Storbacka
Socialdemokraterna

Publicerad 13 augusti 2010 klockan 14:05

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Från ägg till dunboll

Jag har fått uppleva många fina stunder i naturen under mina år som naturfotograf och det finns vissa stunder som är lite mer speciella än andra. Just en sådan stund tar jag upp i den här veckans avsnitt.

19 juli 2024 klockan 12:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Efter konkursen – ny ägare tar över Wienerkonditoriet

I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas Wiener i Lindesberg. Nu kan LindeNytt avslöja att en ny ägare har tagit över det anrika Wienerkonditoriet, som nu får nytt liv.
– Nu är det dags! Det är jätteroligt, säger Susanne Thammes, teamledare i Lindesberg.

18 juli 2024 klockan 12:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Boende på Ålkilsplan fick andras post – flera gånger: ”Oacceptabelt”

Under de senaste fyra veckorna har Istvan Teleki från Lindesberg ...

Människor från alla håll samlas i Amelies trädgårdscafé

För tredje året i rad bjuder Amelie Bosson och barnbarnet Emma Nyberg in till Eftermiddagskaffe i...

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Att fånga oväder på bild

Efter en minst sagt dramatisk vädervecka i vårt avlånga land, fokuserar fotografen Sami Rahkonen, i veckans avsnitt av FotoFredag, på just dåligt väder och det vackra som finns att beskåda i detta.

12 juli 2024 klockan 14:19 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Den hyllade komikern Al Pitcher kommer till Lindesberg i september. Foto: Robert Eldrim

Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya skämt

Efter fem utsålda turnéer och två stand-up-specialer på Netflix, kommer den hyllade komikern Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya skämt. Platsen för tillställningen är Lindesbergs Biograf, där publiken kan räkna med en hysteriskt rolig kväll som ger träningsvärk i magmusklerna.

12 juli 2024 klockan 08:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Oscar och Louise städade upp efter grisiga badgäster
När Louise Norman från Lindesberg skulle besöka Uskavi kalkbrott möttes hon av något hon inte hade väntat sig. Den vackra naturupplevelsen hon ...
11 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Magisk vikning & poetiska klipp: En sommarutställning på Frövifors pappersbruksmuseum
Under sommaren har Frövifors pappersbruksmuseum blivit värd för en fascinerande utställning kallad "Magisk vikning & poetiska klipp". Fem ...
10 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Över 200 loppisar att besöka under helgens fyndfest
Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte...
8 juli 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Annebell och Liselotte Wahlström fick massor av inspiration under Studiefrämjandets musikkollo. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Stort intresse för sommarens musikkollo: ”Jättekul att få sjunga på scen”

Syskonen Liselotte och Annebell Wahlströms dröm om att få stå på scen och spela in en egen låt gick i uppfyllelse när Studiefrämjandet anordnade ett efterlängtat musikkollo på Hillstreet i Lindesberg. Tillsammans med 19 andra ungdomar fick de chansen att uppleva en vecka fylld med inspiration och kunskap från musikbranschen.
– Jag tycker det har varit jättekul att få sjunga på scen, säger Liselotte.

5 juli 2024 klockan 11:41 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Morgonstund med guld i sikte

Ljuset är fotografens bästa vän. I den här veckans FF: FotoFredag ska vi kika på hur just ljuset påverkar motivet.

5 juli 2024 klockan 10:07 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Jens utbildar sökhundar över hela världen: ”Vill höja nivån”

Jens Frank från Lindesberg utbildar varje år hundratals hundekipage världen ö...

Tapper publik när världsstjärnan showar

Vädret blev inte det bästa men publiken trotsade smådropparna och visade att de kom för Francesco. Världsstjä...

Krockade under omkörning – förare misstänkt för trafikbrott

Vid sextiden på onsdagsmorgonen inträffade en trafikolycka på Örebrovägen strax söder...

Vid Lidls parkering finns STL Sommars influensers Alice och Simon på plats. Imorgon kommer de att finnas på Fornaboda. Foto: Timmy Lundegård

Fornaboda och STL Sommartrav är i stan

Med en dag kvar till Fornabodas stora tävlingsdag så tog sig travet in till Lindesberg. Under eftermiddagen hade Fornaboda och STL Sommartrav landat på Lidlparkeringen där det både bjöds på giveaways och ponnyridning för de yngre. Även Sommartravets influenser Alice Engström och Simon Wall fanns på plats för att ladda upp inför onsdagens stora travdag.

2 juli 2024 klockan 16:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Trio misstänks för olaga intrång i träningsanläggning

Tre personer, en kvinna i 25-årsåldern och två män i 30- respektive 35-årsåldern, har delgivits ...

Världsklass när Francesco Zet gästar Fornaboda Travbana

På onsdag kommer en av världens bästa hästar, Francesco Zet, att gästa Fornaboda Travbana. Med ...

bildspel Ilska och besvikelse när föreningarna tvingas lämna Linden: ”Bedrövligt”

I mitten av maj meddelade Tillväxtnämnden att man gick mot ett berä...

FotoFredag: Midsommaräventyr på jakt efter Värmlands vita älgar

Då var midsommar över för denna gång. Nubbe och sill och allt som hör midsommaren till, ...

Rusta etablerar sig i Lindesberg – öppnar hösten 2025

Varuhuset Rusta, med över 100 butiker spridda över landet, etablerar sig i Lindesberg. Butiken ...

Sveas bageri och konditori i konkurs – konkursförvaltaren söker lösning

I februari 2021 tog Sveas bageri och konditori över det anrika ...

Foto: Fredrik Norman

Varnar för lokalt extremt stor risk för skogsbrand

I stora delar av Mellansverige råder just nu stor eller mycket stor risk för skogsbränder. Lokalt kan risken vara extremt stor.

26 juni 2024 klockan 09:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Möt årets drivna drömjobbare: ”En fantastisk möjlighet”
För trettonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får ...
25 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dukat för traktorfest i Ullersäter
På lördag är det dags för sommarens höjdpunkt i Ullersäter mellan Fellingsbro och Frövi - familjefesten Ullermuller. Denna mullrande fest har ...
24 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

FotoFredag: Häng med ut bland kärlekskranka tuppar
Efter en kall och färglös vinter kommer en färg- och händelserik vår. Det är under våren min kamerautrustning vaknar till liv igen. På riktigt...
21 juni 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-06-19

2024-06-18

2024-06-18

2024-06-17

2024-06-17

2024-06-15

2024-06-14

2024-06-14

2024-06-14

2024-06-12

2024-06-12

2024-06-11

2024-06-11

2024-06-10

2024-07-20 21:51