(Uppdaterad kl 14:46 med svar från Bengt Storbacka)

Larsson: ”Kommunen skall inte driva camping”

En camping på Loppholmarna är ett bra förslag. Dels för att området livas upp, men kanske mest för de positiva effekter detta torde få på turistnäringen, anser Bengt Storbacka, gruppledare för Socialdemokraterna i Lindesberg. Men hittills har han inte fått medhåll – tvärtom har kritiken duggat tätt.

Sedan Storbackas idé publicerades på LindeNytt igår (läs torsdag) har många kritiserat hela idén på olika grunder. På fredagen valde även kommunstyrelsens ordförande, Anders Larsson, att svara på Bengt Storbackas idé via en debattartikel och inte heller han ser förslaget som särskilt bra. Hela artikeln finns att läsa oavkortat nedan:

Lindesbergs kommun ska inte driva campingverksamhet

Kommunen ska inte driva företagsverksamhet inom något område, vare sig handel, tillverkande företag eller besöksnäring. Vi ska däremot hjälpa till och på olika sätt skapa goda möjligheter för egenföretagare eller föreningar att få verksamheter att fungera. Allt ifrån att investera i tillgångar som sedan hyrs ut till företag till att vara en av flera parter som tillsammans exempelvis bygger bostäder.

Vid försäljningen av Kalmarslund fanns en förväntan om att verksamheten skulle blomma upp och Campingen utvecklas. Så har inte blivit fallet, vilket är mycket synd. Vi vill ha aktiva företag och föreningar som jobbar kreativt och med framtidstro. I detta ska vi som kommun på bästa sätt stötta verksamheter. Men vi ska inte ta över driften.
Kommunen har under senaste året gjort förberedelser både markmässigt och planmässigt för att skapa förutsättningar för en stadsnära Camping i anslutning till Golfbanan vid Dalkarlshyttan. Här har föreningslivet med golfklubben i spetsen gjort ett beundransvärt arbete, tagit fram underlag och sökt externa investeringsmedel.
Det är egentligen ”bara” att starta upp och för den/de som ser camping som något man vill jobba med, en ypperlig möjlighet.
Tyvärr har vi ännu inte fått någon som vill och kan gå in och starta upp en camping. Förutsättningarna är mycket goda och vi skulle dessutom få till en välbehövlig uppsnyggning av området, vilket kommunen skall bidra med.

Loppholmarna har de senaste åren använts till olika aktiviteter. När Lindesberg Arena nu står färdig kommer det att bli än mer rörelse omkring och på holmen. Att göra om holmen till en stadsnära camping är därför högst olämpligt, förutom de problem som trafiken skulle innebära. Här har vi istället utvecklingsmöjligheter med bad, café, utomhusscen och att utveckla holmen ytterligare som en del i Lindessjönruntleden och som en oas intill vår nya Lindesberg Arena.
Badet och badvattnet vid Loppholmarna har varit en följetong. Kommunen har satt av 600 000 kronor för att hantera dagvattnet som bl a förorenar badet. Inte enbart för badets skull utan inte minst för att vi inte ska ”skita ner” i vår natur. Nu återstår bara att få projektet igång vilket är en tjänstemannafråga.

Som någon påpekat inte bara på Loppholmarna utan också på många fler platser i vår kommun och i vår stad som behöver fräschas upp. Belysningar som står på trekvart eller är borta helt, öppna ytor som buskar igen, skyltar, parkbänkar, ja det finns mycket att nämna. Vi har i kommunen i många år under den tidigare majoriteten varit slumrande och förvaltande på en del håll, dock inte alla. Vi håller nu på att vakna upp och ska bli mycket mer aktiva och service inriktade på många områden.
Utifrån och in eller att uttrycka det annorlunda, kunden i centrum.
Omställningen tar dock lite tid, men viljan är stark till förändring och i detta arbete kan vi alla hjälpas åt, kommunen, föreningslivet, företagarna och alla vi människor som bor i kommunen. Delaktighet och möjlighet att påverka är mycket viktigt och föder i sin tur engagemang och stolthet.

I de stora frågorna måste vi i politiken, efter att ha lyssnat in vad människor tycker, försöka fatta kloka beslut och jag tycker inte det är något klokt beslut att bygga en kommunal camping på Loppholmarna.

Anders Larsson
Kommunalråd
Centerpartiet

Uppdatering kl 14:46
Bengt Storbacka svarar på kritiken:

Självklart ska inte kommunen bedriva camping. Det säger jag inte.

Campare har nämnt för mig att Loppholmarna vore idealiskt som camping med närhet till restaurang, bowling och badhus och bett mig att få igång lite debatt som även passar med tankar runt stadshotellet etc.

Jag ville främst väcka debatt om att använda Lindesbergs framsida, vår vackra sjö, nya arenan etc för att öka besöksnäringen.

Eftersatta vägunderhåll, brist på hyreslägenheter, bevarandet och utvecklandet av vårt lasarett är självklart mer angeläget.

Viktigast för mig just nu är inte frågorna om Lindessjön runt där jag delar mycket av det Anders Larsson säger.

Viktigast är att trygga vården och att bekämpa arbetslösheten där framförallt ungdomsarbetslösheten är ett stort bekymmer.

Men det är kul att många tycker till och många har muntligt sagt till mig att en stadsnära camping vore fint, i Dalkarlshyttan eller på Loppholmarna. Men som sagt – jag prioriterar inte den frågan. Jobben och välfärden är viktigast för mig som socialdemokrat.

Bengt Storbacka
Socialdemokraterna

Publicerad 13 augusti 2010 klockan 14:05

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot Torslanda så började slarvspelet att visa sig, vilket bjöd tillbaka motståndarlaget in i matchen. I den andra halvleken låg LIF dessutom i ett åttamålsunderläge, vilket blev för många mål att hämta in.

18 september 2021 klockan 17:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

AnnonsArkivfoto: Ida Lindkvist

Vaccinering av unga från 12 år inleds efter höstlovet

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff under torsdagen. Vaccineringen av barn och unga från 12 år kommer att starta efter höstlovet, i början av november.
– Det här gör vi för barnens skull, det minskar risken för långvarig sjukdom och att missa mycket i skolan, säger utbildningsminister Anna Ekström.

17 september 2021 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Miljonbesparingar att vänta för barnomsorg och skola

Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg måste återigen spara pengar, närmare bestämt 4,5 miljoner ...

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen g...

Regionen: ”Nej, akuten i Lindesberg är inte stängd”

En banderoll med ett missvisande budskap har dykt upp på flera platser den senaste tiden. ...

Linda Svahn lämnar sina uppdrag inom kort. Magnus Storm tar tillfälligt över ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Svahn lämnar över ordförandeklubban tillfälligt till Storm

Linda Svahn (S) meddelade under sommaren att hon avsåg att lämna sina uppdrag som kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden under hösten. Redan den 1 oktober tillträder hon som ny kanslichef på kommunalrådskansliet i Örebro, och lämnar därför över ordförandeklubban tillfälligt till Magnus Storm (C) tills dess att en ersättare är utsedd.

16 september 2021 klockan 09:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild: LindeNytt

Vittne skrämde tjuv på flykt i natt

Strax efter klockan ett, natten till torsdag, fick polisen samtal från en privatperson i området Västra Bohr strax utanför Lindesberg. Vederbörande hade då ertappat en tjuv som höll på och stjäla saker vid en fastighet.
– När tjuven insåg att han var upptäckt, så lämnade han platsen i en bil, uppger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

16 september 2021 klockan 10:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Det som ...
15 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Regionen tar kontakt med ovaccinerade
I Örebro län kan man fortfarande se en ökning av bekräftade covid-19-fall. Samtidigt som smittspridningen ökar, kommer Region Örebro län nu att...
15 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Två av kommunens särskilda boenden drabbade av covid-19
Sedan i slutet av förra året har coronaläget på kommunens särskilda boenden sett bra ut, och vaccineringen har fortlöpt enligt plan. Under de ...
14 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Brandmännen vid Guldsmedshyttans Brandkår tillsammans med Anders hund Troja, som är stationens maskot. Foto: Privat

20 år sedan terrorattackerna i USA: Brandmännens hyllning till räddningsarbetarna som offrade sina liv

På lördagen var det 20 år sedan de ofattbara terrorattackerna som drabbade USA och som lamslog en hel värld. På station 3200 i Guldsmedshyttan ville man hylla de bortgångna räddningsarbetarna som gjorde sina sista utryckningar den 11 september 2001, genom ett känslosamt inlägg Facebook. ”Station 3200 Guldsmedshyttan hedrar dom brandmän samt övrig utryckningspersonal som åkte på sitt sista larm 11/9 2001. Var rädda om er därute!”

14 september 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

I höst axlar Andreas Palm flera tunga roller i musikalen om bandet Noice. Foto: Privat

Från Lindeskolans scen till Lilla Cirkus i Stockholm – Andreas fick drömroll i rockmusikal

22-åriga Andreas Palm från Lindesberg är van vid att stå på scenen. Under sina år på estetiska programmet vid Lindeskolan var han en flitig deltagare i diverse uppsättningar och konserter. Drömmen var att någon gång få stå på en riktigt stor scen, en dröm som nu blivit verklighet, när rockmusikalen om bandet Noice har premiär under hösten.
– Jag är jättetacksam för mina år på estetiska med Ingeborg, Jesper och alla duktiga lärare, säger Andreas.

13 september 2021 klockan 15:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klart med artister till Världens Barn-konserten

Bara några dagar kvar till konserten för Världens Barn och biljettförsäljningen är i full gång. Nu är ...

Tortyrmördaren från Aspa ansöker om tidsbestämt straff

Kjell-Åke Johansson, som i november 2002 dömdes till livstids fängelse vid Lindesbergs Tingsrätt f...

Ingen Caprice i höst trots lättnaderna – tar sikte på våren

För bara några dagar sedan kom beskedet, att konserter och andra stora publikevenemang f...

AnnonsFastighetsbyrån Lindesberg och Nora såg uppmaningen från Wassbergs Åkeri, nu samlar de båda företagen in pengar till Barncancerfonden. Foto: Privat

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora, under månaden är nämligen varje mil extra värdefull, då man donerar 1 krona per körd sådan till Barncancerfonden.
– Inget barn ska behöva lida, säger Erik Wassberg.

9 september 2021 klockan 13:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Folkdans och hålligång vid Kägelbanan när kulturarvet uppmärksammas

På lördag arrangeras Kulturarvsdagen, vilket är en del av Europarådets och ...

Smittspridningen fortsätter att öka – då lyfts restriktionerna

Under tisdagen kom ett för många efterlängtat besked, de flesta kvarvarande ...

Byggstart för ny busshållplats, torg och parkeringsplatser

För ett år sedan meddelade Samhällsbyggnad Bergslagen att en ny busshållplats, ett nytt torg och...

Sista månaden för viktig hästregistrering

Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta ...

Färre men större kräftor fiskades upp

Det blev färre men större kräftor i burarna, när allmänhetens kräftfiske genomfördes i fredags. - Det kanske ...

Thomas Fernqvist svensk mästare i poker

Sverige har fått en ny mästare i poker, han heter Thomas Fernqvist och kommer från Lindesberg. Efter tre dagars ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Man i 60-årsåldern anhållen misstänkt för att ha misshandlat kvinna

En man i 60-årsåldern har frihetsberövats sedan denne delgivits misstanke om att ha misshandlat en kvinna i 35-årsåldern. Mannen greps på en ort norr om Lindesberg.
– Vi kallades till den här platsen klockan 16.30 i fredags. Något senare kunde en misstänkt gripas misstänkt för misshandel, uppger Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

6 september 2021 klockan 11:13 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”
Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska folkets hjärtan. Det var även under Idolresan som han lä...
3 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fängelse och dagsböter blev domen i omtalade cannabismålet
Två bröder och deras gemensamma vän har stått åtalade vid Örebro Tingsrätt för narkotikabrott samt grovt narkotikabrott efter polisens ...
2 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fiskefest när både kräftor och ädelfisk står på menyn
De som på fredagen skall fiska kräftor i Dalkarlshyttan, kan nu fördriva tiden med att fiska regnbåge samtidigt. Inför helgen har nämligen 100 ...
2 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-02

2021-09-01

2021-09-01

2021-08-31

2021-08-31

2021-08-30

2021-08-30

2021-08-27

2021-08-27

2021-08-27

2021-08-26

2021-08-25

2021-08-25

2021-08-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-09-19 01:39