(Uppdaterad kl 14:46 med svar från Bengt Storbacka)

Larsson: ”Kommunen skall inte driva camping”

En camping på Loppholmarna är ett bra förslag. Dels för att området livas upp, men kanske mest för de positiva effekter detta torde få på turistnäringen, anser Bengt Storbacka, gruppledare för Socialdemokraterna i Lindesberg. Men hittills har han inte fått medhåll – tvärtom har kritiken duggat tätt.

Sedan Storbackas idé publicerades på LindeNytt igår (läs torsdag) har många kritiserat hela idén på olika grunder. På fredagen valde även kommunstyrelsens ordförande, Anders Larsson, att svara på Bengt Storbackas idé via en debattartikel och inte heller han ser förslaget som särskilt bra. Hela artikeln finns att läsa oavkortat nedan:

Lindesbergs kommun ska inte driva campingverksamhet

Kommunen ska inte driva företagsverksamhet inom något område, vare sig handel, tillverkande företag eller besöksnäring. Vi ska däremot hjälpa till och på olika sätt skapa goda möjligheter för egenföretagare eller föreningar att få verksamheter att fungera. Allt ifrån att investera i tillgångar som sedan hyrs ut till företag till att vara en av flera parter som tillsammans exempelvis bygger bostäder.

Vid försäljningen av Kalmarslund fanns en förväntan om att verksamheten skulle blomma upp och Campingen utvecklas. Så har inte blivit fallet, vilket är mycket synd. Vi vill ha aktiva företag och föreningar som jobbar kreativt och med framtidstro. I detta ska vi som kommun på bästa sätt stötta verksamheter. Men vi ska inte ta över driften.
Kommunen har under senaste året gjort förberedelser både markmässigt och planmässigt för att skapa förutsättningar för en stadsnära Camping i anslutning till Golfbanan vid Dalkarlshyttan. Här har föreningslivet med golfklubben i spetsen gjort ett beundransvärt arbete, tagit fram underlag och sökt externa investeringsmedel.
Det är egentligen ”bara” att starta upp och för den/de som ser camping som något man vill jobba med, en ypperlig möjlighet.
Tyvärr har vi ännu inte fått någon som vill och kan gå in och starta upp en camping. Förutsättningarna är mycket goda och vi skulle dessutom få till en välbehövlig uppsnyggning av området, vilket kommunen skall bidra med.

Loppholmarna har de senaste åren använts till olika aktiviteter. När Lindesberg Arena nu står färdig kommer det att bli än mer rörelse omkring och på holmen. Att göra om holmen till en stadsnära camping är därför högst olämpligt, förutom de problem som trafiken skulle innebära. Här har vi istället utvecklingsmöjligheter med bad, café, utomhusscen och att utveckla holmen ytterligare som en del i Lindessjönruntleden och som en oas intill vår nya Lindesberg Arena.
Badet och badvattnet vid Loppholmarna har varit en följetong. Kommunen har satt av 600 000 kronor för att hantera dagvattnet som bl a förorenar badet. Inte enbart för badets skull utan inte minst för att vi inte ska ”skita ner” i vår natur. Nu återstår bara att få projektet igång vilket är en tjänstemannafråga.

Som någon påpekat inte bara på Loppholmarna utan också på många fler platser i vår kommun och i vår stad som behöver fräschas upp. Belysningar som står på trekvart eller är borta helt, öppna ytor som buskar igen, skyltar, parkbänkar, ja det finns mycket att nämna. Vi har i kommunen i många år under den tidigare majoriteten varit slumrande och förvaltande på en del håll, dock inte alla. Vi håller nu på att vakna upp och ska bli mycket mer aktiva och service inriktade på många områden.
Utifrån och in eller att uttrycka det annorlunda, kunden i centrum.
Omställningen tar dock lite tid, men viljan är stark till förändring och i detta arbete kan vi alla hjälpas åt, kommunen, föreningslivet, företagarna och alla vi människor som bor i kommunen. Delaktighet och möjlighet att påverka är mycket viktigt och föder i sin tur engagemang och stolthet.

I de stora frågorna måste vi i politiken, efter att ha lyssnat in vad människor tycker, försöka fatta kloka beslut och jag tycker inte det är något klokt beslut att bygga en kommunal camping på Loppholmarna.

Anders Larsson
Kommunalråd
Centerpartiet

Uppdatering kl 14:46
Bengt Storbacka svarar på kritiken:

Självklart ska inte kommunen bedriva camping. Det säger jag inte.

Campare har nämnt för mig att Loppholmarna vore idealiskt som camping med närhet till restaurang, bowling och badhus och bett mig att få igång lite debatt som även passar med tankar runt stadshotellet etc.

Jag ville främst väcka debatt om att använda Lindesbergs framsida, vår vackra sjö, nya arenan etc för att öka besöksnäringen.

Eftersatta vägunderhåll, brist på hyreslägenheter, bevarandet och utvecklandet av vårt lasarett är självklart mer angeläget.

Viktigast för mig just nu är inte frågorna om Lindessjön runt där jag delar mycket av det Anders Larsson säger.

Viktigast är att trygga vården och att bekämpa arbetslösheten där framförallt ungdomsarbetslösheten är ett stort bekymmer.

Men det är kul att många tycker till och många har muntligt sagt till mig att en stadsnära camping vore fint, i Dalkarlshyttan eller på Loppholmarna. Men som sagt – jag prioriterar inte den frågan. Jobben och välfärden är viktigast för mig som socialdemokrat.

Bengt Storbacka
Socialdemokraterna

Publicerad 13 augusti 2010 klockan 14:05

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Joakim Karlsson (t.v.) är årets vinnare av minnescupen Thomas Erikssons Cup. Tvåa i turneringen blev Thomas Waern (t.h.). Foto: Timmy Lundegård

Joakim blev femte vinnaren i minnescupen

I helgen spelades tenniscupen, Thomas Erikssons Cup 2022, på Lindesbergs Tennisklubbs enda grusbana. Segern gick till Joakim Karlsson, som i sin fjärde cupfinal tog en storslagen seger mot kamraten Thomas Waern och kan därmed stoltsera med titeln ”Cupens femte vinnare” i en turnering som är gjord för att hedra en långvarig ordförande.

4 juli 2022 klockan 12:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Det var ett redigt drag på Linde Raceway under lördagen. Foto: Timmy Lundegård

bildspel SHRA är tillbaka med högljudda krafter!

Det var högljudda och häftiga hästkrafter som visades upp när SHRA arrangerade sin första tävling på Linde Raceway efter pandemin. Fri entré lockade till sig en stor publik som äntligen fick dragracing som den var förr.
– Det är riktigt skönt att få komma igång igen. Man kände att vi var ringrostiga som fan, men nu är vi igång, säger tävlingsgeneral Mikael ”Blomman” Blomberg.

3 juli 2022 klockan 21:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Två anhållna sedan dött spädbarn hittats i bostad

Sedan tidigt på fredagsmorgonen har en större polisinsats ägt rum på en adress i södra kommundelen. ...

bildspel Leja Gruva – en fascinerande historia genom flera sekel

Leja gruvfält har en mycket gammal historia och är känd redan så långt tillbaka i tiden som fr...

bildspel Årets drömjobbare – ett drivet gäng med stora visioner

För elfte sommaren i ordningen genomför Bergslagens Sparbank sitt projekt Drömjobbet, där ett...

Foto: Camilla Lagerman

Äldre kvinna dog efter fallolycka – boendet anmäls till IVO

Det var i maj som den allvarliga fallolyckan inträffade på ett äldreboende i de södra delarna av Lindesbergs kommun. En äldre kvinna föll utför en stentrappa med sin rullstol och landade så illa att hon avled av sina skador fyra dagar senare. Olyckan anmäls nu till IVO, inspektionen för vård och omsorg, som en Lex Maria.

30 juni 2022 klockan 11:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Sju blev misshandlade – nu söker polisen vittnen

Som LindeNytt rapporterat tidigare, utbröt natten till midsommardagen ett större bråk vid Flugparken i centrala Lindesberg . Totalt sju personer misshandlades – varav en grovt. Nu vänder sig polisen till allmänheten för att få kontakt med vittnen till händelsen.
– Vi vill gärna ha fler vittnen och det finns säkert de som har filmat också, som vi gärna vill få kontakt med, kommenterar Emma Löthgren, förundersökningsledare vid polisen i Lindesberg.

29 juni 2022 klockan 15:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Marika ”trollbinder” läsarna med sin fantasyroman
Med fantasyboken "Sagan om Fornrike" gör Marika Söderström från Vasselhyttan debut som barnboksförfattare. I boken, som skildrar en värld fylld ...
29 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Magnus Betnér och Henrik Nyblom till Lindesberg med sin nya show
Komikerduon Magnus Betnér och Henrik Nyblom tar med sig sin sprillans nya show "Puss & Kram" till Lindesberg den 10 september. Föreställningen, som...
28 juni 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Man föll från tre meters höjd: ”Skadeläget är oklart”
En arbetsplatsolycka har inträffat på Hagabergsområdet i Lindesberg. Enligt polisuppgifter skall en byggnadsarbetare ha fallit från en byggstä...
28 juni 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vattenkrig var mycket uppskattat i värmen av de mindre barnen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Glädje och lek under Trygg Vuxens trivseldag

Under en klarblå himmel och strålande sol genomförde Trygg Vuxen sin trivseldag under söndagen. På schemat stod en rad olika lekar och aktiviteter där fokus låg på att ha så roligt som möjligt.
– Det här är varför jag gör sådant här, säger Sara Aspling glatt och tittar bort på några ungdomar som närmast kiknar av skratt.

27 juni 2022 klockan 11:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Sju personer misshandlades i stort bråk: ”Slagen i huvudet”

Natten till midsommardagen fick polisen in flera samtal från allmänheten gällande oroligheter i centrala Lindesberg. Enligt uppgift skall ett 15-20-tal personer ha befunnit sig i Flugparken där ett verbalt bråk eskalerade till fysiska våldsamheter.
– En person skall ha blivit slagen i huvudet med vad han uppfattade som ett järnrör, kommenterar Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

27 juni 2022 klockan 10:35 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Karnevalen i Ramsberg

Midsommarkarnevalen i Ramsberg bjöd på ett sprakande färgglatt tåg med inslag av hockeylag, Korpspel och allt man kan tä...

Noraseger i Midsommarloppet

Fri entré, väl använda gratisbussar och trettio plusgrader. Det var travfest på Fornaboda när banan arrangerade sina årliga ...

Trygg Vuxen bjuder in till trivseldag

I julas agerade Sara Aspling och hennes vänner i Trygg Vuxen jultomtar, då de delade ut julklappar till ett flertal av ...

Annons

På midsommardagen är det dags för karneval i Ramsberg. Foto: Privat

Ramsberg blåser nytt liv i midsommarkarnevalen

Efter ett långt pandemiuppehåll kan nu Ramsbergs idrottsförening äntligen bjuda in till sin traditionsenliga karneval som tågar genom byn på midsommardagen. Festligheterna fortsätter sedan en bit in på kvällen vid festplatsen med musikunderhållning, café och olika typer av lotterier.
– Eftersom vi inte har någon anmälan har vi inte en aning hur många bidrag det blir, det kan bli alltifrån ett till tjugo, skrattar Hanna Toumisto, ordförande i föreningen.

23 juni 2022 klockan 13:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny satsning ska hjälpa barn i sitt sorgearbete

En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att ...

Charlottes sommartips till nya och gamla hundägare

Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara ...

Man allvarligt skadad efter att ha klämts fast under träd

En man i 70-årsåldern har förts med ambulans till sjukhus med allvarliga skador sedan denne klä...

Midsommarfirandet i parken är inställt

Lindesbergs folkdansgille är den förening som sedan 50-talet varit med och arrangerat det traditionella ...

Här kan du fira midsommar i Lindesbergs kommun

Midsommaraftonen närmar sig och även om några platser i år inte kommer att hålla något firande, så finns ...

Fiske drog upp en vinnarfisk

I lördags arrangerades Fiskets Dag i Dalkarlshyttan. Arrangören, Lindessjöns FVO, summerar tillställningen som den bästa nå...

Arkivbilder. Foto: Fredrik Norman / Camilla Lagerman

Storbackas svar till moderaterna: ”Jag kommer fortsätta bry mig”

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka (S) svarar på moderaternas debattsvar som publicerades under måndagen i LindeNytt.

21 juni 2022 klockan 10:09 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Fina resultat för Frövi Judo på Special Olympic Games
4 guld, 3 silver och 1 brons blev resultatet för Frövi Judo efter helgens Special Olympic Games som gick av stapeln i Malmö. Tävlingen, som är ...
20 juni 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Moderaternas svar: Storbacka har inget mandat!
INSÄNDARE/DEBATT: Det är intressant hur kommunpolitikern Bengt Storbacka försöker att rikta fokus mot privatiseringar istället för att prata om ...
20 juni 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Inför premiären av Korpspelen – få en glimt av skådespelet redan nu
Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika ...
18 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-06-17

2022-06-17

2022-06-16

2022-06-16

2022-06-16

2022-06-16

2022-06-15

2022-06-15

2022-06-14

2022-06-14

2022-06-13

2022-06-13

2022-06-13

2022-06-11

2022-07-04 14:55