(Uppdaterad kl 14:46 med svar från Bengt Storbacka)

Larsson: ”Kommunen skall inte driva camping”

En camping på Loppholmarna är ett bra förslag. Dels för att området livas upp, men kanske mest för de positiva effekter detta torde få på turistnäringen, anser Bengt Storbacka, gruppledare för Socialdemokraterna i Lindesberg. Men hittills har han inte fått medhåll – tvärtom har kritiken duggat tätt.

Sedan Storbackas idé publicerades på LindeNytt igår (läs torsdag) har många kritiserat hela idén på olika grunder. På fredagen valde även kommunstyrelsens ordförande, Anders Larsson, att svara på Bengt Storbackas idé via en debattartikel och inte heller han ser förslaget som särskilt bra. Hela artikeln finns att läsa oavkortat nedan:

Lindesbergs kommun ska inte driva campingverksamhet

Kommunen ska inte driva företagsverksamhet inom något område, vare sig handel, tillverkande företag eller besöksnäring. Vi ska däremot hjälpa till och på olika sätt skapa goda möjligheter för egenföretagare eller föreningar att få verksamheter att fungera. Allt ifrån att investera i tillgångar som sedan hyrs ut till företag till att vara en av flera parter som tillsammans exempelvis bygger bostäder.

Vid försäljningen av Kalmarslund fanns en förväntan om att verksamheten skulle blomma upp och Campingen utvecklas. Så har inte blivit fallet, vilket är mycket synd. Vi vill ha aktiva företag och föreningar som jobbar kreativt och med framtidstro. I detta ska vi som kommun på bästa sätt stötta verksamheter. Men vi ska inte ta över driften.
Kommunen har under senaste året gjort förberedelser både markmässigt och planmässigt för att skapa förutsättningar för en stadsnära Camping i anslutning till Golfbanan vid Dalkarlshyttan. Här har föreningslivet med golfklubben i spetsen gjort ett beundransvärt arbete, tagit fram underlag och sökt externa investeringsmedel.
Det är egentligen ”bara” att starta upp och för den/de som ser camping som något man vill jobba med, en ypperlig möjlighet.
Tyvärr har vi ännu inte fått någon som vill och kan gå in och starta upp en camping. Förutsättningarna är mycket goda och vi skulle dessutom få till en välbehövlig uppsnyggning av området, vilket kommunen skall bidra med.

Loppholmarna har de senaste åren använts till olika aktiviteter. När Lindesberg Arena nu står färdig kommer det att bli än mer rörelse omkring och på holmen. Att göra om holmen till en stadsnära camping är därför högst olämpligt, förutom de problem som trafiken skulle innebära. Här har vi istället utvecklingsmöjligheter med bad, café, utomhusscen och att utveckla holmen ytterligare som en del i Lindessjönruntleden och som en oas intill vår nya Lindesberg Arena.
Badet och badvattnet vid Loppholmarna har varit en följetong. Kommunen har satt av 600 000 kronor för att hantera dagvattnet som bl a förorenar badet. Inte enbart för badets skull utan inte minst för att vi inte ska ”skita ner” i vår natur. Nu återstår bara att få projektet igång vilket är en tjänstemannafråga.

Som någon påpekat inte bara på Loppholmarna utan också på många fler platser i vår kommun och i vår stad som behöver fräschas upp. Belysningar som står på trekvart eller är borta helt, öppna ytor som buskar igen, skyltar, parkbänkar, ja det finns mycket att nämna. Vi har i kommunen i många år under den tidigare majoriteten varit slumrande och förvaltande på en del håll, dock inte alla. Vi håller nu på att vakna upp och ska bli mycket mer aktiva och service inriktade på många områden.
Utifrån och in eller att uttrycka det annorlunda, kunden i centrum.
Omställningen tar dock lite tid, men viljan är stark till förändring och i detta arbete kan vi alla hjälpas åt, kommunen, föreningslivet, företagarna och alla vi människor som bor i kommunen. Delaktighet och möjlighet att påverka är mycket viktigt och föder i sin tur engagemang och stolthet.

I de stora frågorna måste vi i politiken, efter att ha lyssnat in vad människor tycker, försöka fatta kloka beslut och jag tycker inte det är något klokt beslut att bygga en kommunal camping på Loppholmarna.

Anders Larsson
Kommunalråd
Centerpartiet

Uppdatering kl 14:46
Bengt Storbacka svarar på kritiken:

Självklart ska inte kommunen bedriva camping. Det säger jag inte.

Campare har nämnt för mig att Loppholmarna vore idealiskt som camping med närhet till restaurang, bowling och badhus och bett mig att få igång lite debatt som även passar med tankar runt stadshotellet etc.

Jag ville främst väcka debatt om att använda Lindesbergs framsida, vår vackra sjö, nya arenan etc för att öka besöksnäringen.

Eftersatta vägunderhåll, brist på hyreslägenheter, bevarandet och utvecklandet av vårt lasarett är självklart mer angeläget.

Viktigast för mig just nu är inte frågorna om Lindessjön runt där jag delar mycket av det Anders Larsson säger.

Viktigast är att trygga vården och att bekämpa arbetslösheten där framförallt ungdomsarbetslösheten är ett stort bekymmer.

Men det är kul att många tycker till och många har muntligt sagt till mig att en stadsnära camping vore fint, i Dalkarlshyttan eller på Loppholmarna. Men som sagt – jag prioriterar inte den frågan. Jobben och välfärden är viktigast för mig som socialdemokrat.

Bengt Storbacka
Socialdemokraterna

Publicerad 13 augusti 2010 klockan 14:05

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.

25 februari 2021 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-...

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.

23 februari 2021 klockan 09:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda
Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”Härifrån. Råvaror, recept och ...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg
I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig, och visar...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi
Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i Lindesberg. Enligt polisen skall man ha tagit sig in i den l...
22 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Magnus Storm vald till ny ordförande efter Jonas Kleber. Foto: Centerpartiet

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.

22 februari 2021 klockan 08:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Jubel från bänken Foto: Hasse Persson

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.

21 februari 2021 klockan 18:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt ...

Partiell distansundervisning även efter sportlovet

Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till ...

Annons


Foto: Fredrik Norman

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram

Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka – men inte i den takt man hade hoppats på. Halkan är nämligen så svår att även maskinerna haft svårigheter att ta sig fram.
– Det är extremt, kommenterar Jan Gustafsson, som är arbetsledare för Samhällsbyggnads avdelning Park/Idrott.

19 februari 2021 klockan 10:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Färre nya coronafall i Lindesberg

Efter att ha legat på en platå under en period om 14 dagar, rapporteras nu allt färre nya coronasmittade personer i ...

Bibblan erbjuder digitalt sportlovsprogram

På måndag startar årets sportlov för kommunens barn och ungdomar, och precis som så mycket annat i pandemitider ...

Begränsade vaccinleveranser ger få tider att boka

I dagsläget har cirka 14 000 länsbor vaccinerats mot covid-19, men leveranserna av vaccin är fortfarande ...

Befarad ladugårdsbrand var kontrollerad eldning

UPPDATERAD. Strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår ut till en befarad brand ...

Varnar för plötslig ishalka i samband med väderomslag

SMHI har på torsdagen utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka. Varningen gäller för hela ...

Man anhållen misstänkt för misshandel

En man i 40-årsåldern greps på onsdagskvällen misstänkt för misshandel. Enligt polisen skall det röra sig om ett...

Årets Ekokock, Anders Johnsson, har tagit fram två helt nya röror till 37:an nyöppning. Foto: Camilla Lagerman

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.

17 februari 2021 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet
PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Hyresförhandlingarna klara – så mycket höjs hyrorna med i år
PRESSMEDDELANDE: Efter beslut i Hyresmarknadskommittén är LIBO’s hyresnivå för 2021 klar. Hyrorna höjs med 1,7 % från och med den 1 januari ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-10

2021-02-10

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-02-25 15:28