Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Ledamöter i Hälso- och sjukvårdsnämnden, upp till bevis!

INSÄNDARE/DEBATT: Den 19 oktober skall Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) ta ställning till ett förslag från Region Örebro läns ledande tjänstemän. Ledamöterna i HSN föreslås att ”ge Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att ta fram detaljerade färdplaner med utgångspunkt i utvecklingsplan för hälso- och sjukvården”.

Den s.k. ”utvecklingsplanen” är egentligen en avvecklingsplan för Lindesbergs lasarett, då den kraftigt nedmonterar bassjukvården vid sjukhuset. Om nämndens ledamöter beslutar att anta ”utvecklingsplanen”, innebär det att politiken har resignerat att ha egna politiska visioner om att ge förutsättningar för en bra bassjukvård för norra länets invånare. Alla partier sa inför valet att de ville ha akutsjukvård vid alla tre sjukhusen, gäller det nu med?

Varför är det en avveckling av Lindesbergs lasarett? Jo, för att om vi succesivt tar bort de nedre korten i kortpyramiden så rasar till slut hela pyramiden. Detta är precis vad som kommer att hända med Lindesbergs lasarett. Under flera år har organisationsförändringar inom regionen slagit in kilar i lasarettet, som tidigare var ett mycket välfungerande, effektivt och uppskattat sjukhus som bedrev vård av hög kvalitet. I och med införandet av länskliniker inom kirurgi, ortopedi och anestesi/IVA blev det minskad samverkan mellan klinikerna. Så påbörjades nedmonteringen av lasarettets rationella och effektiva organisation, som lett till erkänt hög kvalitet och produktion av vård. Nu planeras att akut kirurgi och ortopedi, specialistmottagningarna samt ett par intensivvårdsplatser skall förflyttas till USÖ alternativt Karlskoga. Det blir det att slå ”spiken i kistan” för Lindesbergs lasarett!

Länsklinikerna och den nya ”utvecklingsplanen” är precis den centralisering som ger regionen de problem som större organisationer tampas med, dvs. ekonomi, personalbrist, platsbrist och svårigheter att få till en effektiv organisation. Personalen kan inte längre påverka sin arbetssituation, inte utöva sin professionella kunskap på ett optimalt sätt och saknar närvarande chefer. Detta leder till missnöje och personalflykt vilket i sin tur är orsaken till att vi inte kan bemanna vårdplatser inom vården. Det är framför allt brist på sjuksköterskor som leder till brist på vårdplatser. Sverige hamnar långt ner i EU:s tabeller för antal invånare per vårdplats och ännu sämre vad gäller intensivvårdsplatser.

Personalflykt leder till ökade kostnader inom vården. Att rekrytera och lära upp ny personal är kostnadskrävande, men förlusten av kompetent erfaren personal är allvarligare. Hela organisationen tappar fart, produktionen minskar och patienter drabbas. Hyrpersonal anlitas för dubbla lönen vilket ökar kostnaderna för att bedriva vården. För att kompensera svårigheten med arbetsledning vid de allt större enheterna väljer förvaltningen att öka på antalet chefer. De sista åren är det chefer, administratörer och handläggare som ökat mest bland nytillkomna årsarbetare, medan läkare och sjuksköterskor är i princip oförändrat antal årsarbetare. Vårdprofessionerna vill gärna arbeta med varierade arbetsuppgifter och få användning av sina kunskaper. Att enbart ha en industrimässig stereotyp vård lockar inte personal som vill utvecklas och stimuleras. Det kommer bli svårt att bemanna den typ av vård som exempelvis föreslås på ortopedkliniken.

Förändringen gör det svårast för de äldre och sköra patienterna. En gammal kvinna med yrsel som fallit och fått en sårskada behöver både medicinska och kirurgiska bedömningar/åtgärder och kanske en öron-konsultation. Med liggande förslag behöver patienten transporteras till USÖ för kirurgi, till öron för konsultation och därefter tillbaka till Lindesberg. Varför skall patienter behöva åka hit och dit beroende på vilket ”organ eller tillstånd” som är drabbat? Detta är inte högspecialiserad vård utan vanlig bassjukvård.
Vanliga tillstånd ska kunna åtgärdas i invånarnas närhet. Detta är grunden för utredningen ”God och nära vård”. Denna nära-vård berövas nu norra länsdelen invånare på!

Om patienten kommer behöva vård under transport sker denna med ambulans. Det innebär ökat antal ambulanstransporter vilket ger en försämring av tillgängliga ambulanser. Det betyder också att vid allvarliga sjukdomsfall så kan väntetiden öka. Redan nu har tiden för s.k. prio ett- transporter ökat i norra länsdelen och det kommer bli ännu längre väntetider på ambulanser. I ”utvecklingsplanen” hänvisas det till att det är patienterna själva som i första hand ansvarar för resan till mottagningarna på USÖ. Det är gamla och äldre-äldre, vilka finns i högre andel i norra länsdelen, som vid besök i vården sällan kan åka kollektivt eller köra egen bil. Anhöriga får då utföra transporten med egen bil och kanske även ta ledigt från jobbet. Det blir 10–20 mil extra för många besökande, som förutom att lägga tiden på transporten, även bidrar till fler bilar på vägarna, vilket ger mer växthusgaser i atmosfären och ökar risk för olyckor.

Att HSN ledamöter nu inför mötet anger att den kommer be om ”fortsatt utredning” av förslaget innebär INTE att tjänstemannaorganisationen tänker lägga ett förslag där bassjukvården inklusive kirurgi, ortopedi, specialistmottagningar finns tillgängligt på Lindesbergs lasarett för invånarna i Lindesberg och angränsande kommuner. För det står att ”utgångspunkten skall vara det som föreslås”. Visa att du som regionpolitiker har en ambition och vision om hur länets invånare skall få sitt vårdbehov tillgodosett! Ställ krav på att bassjukvården skall finnas kvar vid Lindesbergs lasarett precis som vid Karlskoga och USÖ för södra delen av länet. Invånarna i Norra länsdelen skall betala lika mycket i skatt men få en betydlig försämring av vården. Det framkommer även att USÖ vill få platser för att sälja vård till invånare i andra län. Det redovisas som ”utomlänsintäkter” i budgeten men tyvärr kan kostnaden för att erhålla dessa intäkter inte beräknas. Nej, norra länsdelen får betala ett alldeles för högt pris i detta förslag till förändring!

Annika Hickisch, f.d. landstingspolitiker för MP i många år, intensivvårdssjuksköterska
Lena Forsgren, intensivvårdssjuksköterska
Ingemar Engstrand, pensionerad ÖNH-läkare
Peter Jilke, pensionerad kirurg

Publicerad 18 oktober 2023 klockan 14:18

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Veronica Holst Kallin visade upp silverbling och mycket mer. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vinterspår 2024

Med 140 medverkande utställare, på 31 olika platser, drog kommunens största kulturevenemang Vinterspår igång under lördagen. Mängder av besökare vallfärdade för att ta del av konst- och hantverk av alla dess slag och självklart var även LindeNytt på plats för att kunna bjuda på ett bildspel från evenemanget.

3 mars 2024 klockan 12:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Lindlöven var överlägsna mot Vallentuna under AllEttans säsongsavslutning, nu hoppas Lindetruppen på repris. Foto: Hasse Persson

Lindlöven väljer Vallentuna till slutspelet

Under söndagen skulle kvartsfinalen till HockeyAllsvenskans kval få sitt spelschema. Lindlöven fick välja som tvåa när HockeyEttan hade sin livesändning, där motståndaren blev bekant. Med jämna lag att välja emellan så lades valet på ett återbesök av Vallentuna.
– Det är ett lag som vi känner till, säger Tomas Östlund.

3 mars 2024 klockan 13:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Postpaket försvann – dök upp efter elva månader

När Elena Aurén i Lindesberg hämtade posten förra veckan blev hon minst sagt förvånad. I ett av ...

Är det sprickor i fasaden?

INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill börja med att tacka för frågorna och det är kul att ni är intresserade av att se våra lösningar. ...

Polisstationen i Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson

Öppnandet av polisstationens reception drar ut på tiden

Polisen Lindesberg meddelar nu att den pågående renoveringen av receptionen dragit ut på tiden och därför tvingas man åter skjuta upp öppnandet till efter sommaren 2024.

1 mars 2024 klockan 13:07 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Lindesbergs kommun

Öppet att söka sommarjobb hos kommunen

Nu finns möjlighet för ungdomar i kommunen att söka sommarens feriearbete. Är man född 2007 och 2008 och är folkbokförd i Lindesbergs kommun kan detta vara ett ypperligt tillfälle att få prova på ett yrke och tjäna egna pengar.

1 mars 2024 klockan 13:21 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Per-Anton Olsson har i samband med flera uttalanden uttryckt; Tänk om – gör rätt!
INSÄNDARE/DEBATT: I sin dagliga gärning som lärare är hans uppgift att lotsa eleverna mot breddade kunskaper. När ett objekt kommer in på skolan...
1 mars 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lastbilsbrand stoppar trafiken på R68
Vid sextiden på fredagsmorgonen larmades polis och räddningstjänst ut till en lastbilsbrand på riksväg 68, strax söder om Hägernäs. Enligt ...
1 mars 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

HUR VILL OPPOSITIONEN, (S), (C), (MP), (V) KLARA BESPARINGARNA PÅ LINDESKOLAN?
INSÄNDARE/DEBATT: I juni 2023 fick Barn-och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun ett besparingskrav på sig från Kommunfullmäktige på 10 ...
1 mars 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

LIF Lindesbergs klubbchef Ricky Nordahl är stolt att kunna presentera den femte upplagan i Libo Cup. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Till helgen gör Libo Cup sin femte upplaga

Ungdomsturneringen Libo Cup blev en succé redan under sitt första år i Lindesberg Arena. På rekordtid så har cupen etablerats i handbollssverige, där 90 lag har anmält intresse inför den femte upplagan som spelas till helgen. De sista finslipningarna är i full gång under torsdagen, där man även bygger om Lindehov till en handbollsplan.
– Vi är inte störst, men vi har blivit större än en vanlig cup, säger Ricky Nordahl.

29 februari 2024 klockan 17:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman / Camilla Lagerman

51-årig kvinna åtalas – misstänkt för djurplågeri

UPPDATERAD KL 13:30. En 51-årig kvinna från Lindesberg åtalas vid Örebro Tingsrätt för djurplågeri samt brott mot djurskyddslagen. Kvinnan misstänks bland annat ha förvarat ett stort antal hundar i en varm bil, utan möjlighet för dem att röra sig obehindrat eller reglera sin kroppstemperatur. Händelsen inträffade i juni 2023.

29 februari 2024 klockan 12:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Stabila Lindlöven segrar men missar semin

Under onsdagskvällen skulle det avgöras hur Lindlöven spelar sitt kommande slutspel. Av kvällens fem matcher så ...

Därför plockades konstverket ”Svävande Linden” ner

Under helgen upptäcktes skador på konstverket "Svävande Lind" som pryder rondellen mellan ...

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på vård- och omsorgsprogrammet, det bli ingen ny årskurs 1. Bilden av ett dåligt program med för höga krav och för få godkända elever målas upp, vilket får en paus att låta som att bra idé. Som ämneslärare på vård- och omsorgsprogrammet delar jag inte den bilden. Man pausar (och därmed hotar dess existens) ett utmärkt program med högt söktryck, engagerad personal, god kvalitet och som utbildar bristyrket undersköterskor.

28 februari 2024 klockan 14:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har ...

Fri entré när Lindlöven kan gå till semifinal

Semifinal i ett kval till Allsvenskan eller att bli ett av de första lagen att välja motståndare i ...

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige

Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton ...

Planerade morddåd på skola – döms till rättspsykiatrisk vård

Den 20-årige man som den 22 december 2023 greps i anslutning till Lindesberg arena, ...

Matlådor inte längre ett alternativ vid nya biståndsansökningar

I november 2021 lade Socialnämnden i Lindesberg fram ett förslag om att öka avgiften på ...

Det blev två poäng efter helgens norrlandsturné mot Boden och Kiruna. Nu väntar en sista match där tre poäng kan sluta med en semifinalplats i det kommande slutspelet. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Lindlövens drömmar om semifinal lever

Det blev en tuff norrlandsturné för Lindlöven där man inleder med en stor förlust mot Boden för att dagen därefter, ta en övertidseger mot Kiruna. Totalt åker man hemåt med två nya poäng till en mycket jämn tabell. Två poäng som blir viktiga när det snart avgörs vilket slutspel som Lindlöven går mot, kvartfinal eller föreningens första semifinal.

25 februari 2024 klockan 22:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel LIF Lindesberg utklassar serierivalen
Med en placering i botten av tabellen så hade LIF Lindesberg kniven mot strupen inför söndagens mycket viktiga match. Serierivalen VästeråsIrsta ...
25 februari 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Hemtjänstpersonal testades för droger – nu får polisen kritik
Under torsdagsförmiddagen stoppade en polispatrull ett fordon i utkanten av centrala Lindesberg, då man misstänkte att föraren var narkotikapå...
23 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

3800 biljetter sålda – nu öppnar Harmoni för fler läktarplatser
Biljettförsäljningen till årets Caprice med Manskören Harmoni, har skett med sådan fart att man nu kommer att släppa fler platser till kvällsf...
23 februari 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-23

2024-02-23

2024-02-22

2024-02-22

2024-02-21

2024-02-21

2024-02-21

2024-02-20

2024-02-19

2024-02-16

2024-02-16

2024-02-15

2024-02-15

2024-02-14

2024-03-04 07:06