Nu är supervalåret verkligen igång i Lindesberg. För eleverna på Lindeskolan kan det handla om tre valdagar, först EU -skolvalet mitt i nästa vecka, sedan det riktiga EU-valet söndag den 25 maj och sedan det svenska valet den 14 september. Idag, tisdag den 13 maj, presenterade sig partierna.
Det gjorde de på det demokratitorg, som elevvalsgruppen i skolan hade bjudit in till. Här fanns gott om politiskt informationsmaterial och partiföreträdarna fick i flera omgångar svara på eleverna frågor. Vid starten strax före elva var elevintresset stort.
– Det är bra att vi elever får veta vad det handlar om. Jag kommer att rösta både i skolvalet och i EU-valet, säger Berfin Tolay.
Hon är en av de elever som kan rösta i skolvalet och EU-valet samtidigt. Man har ordnat det går att förtidsrösta till EU samtidigt som man röstar i EU-skolvalet.
Sara Hänninen, Robert Andersson och Marcus Engström i skolvalsgruppen.
– Rösta, säger Robert Andersson i skolvalsgruppen. Man kanske tror att det inte har någon betydelse, men EU styr nästan lika mycket som riksdagen.
Eleverna måste passera demokratitorget på väg till lunchmatsalen och jag träffar ett gäng på väg dit. Ingen av dem har åldern inne för att rösta i det riktiga valet och de har inte hört talas om EU-skolvalet.
Mikaela Eriksson, längst bak bland de här eleverna, visste inte om EU-dagen.
– Vad är det här !?! frågar Mikaela Eriksson. Jag har inte fått reda på någonting. Kanske för att jag inte är så intresserad.
Sara Gustavsson från Folkhälsoteamet har hjälpt skolvalsgruppen att ordna den här demokratidagen:
– Det är en folkhälsofråga att få vara delaktig, säger hon. Även för unga att få inflytande.
Cecilia Ronsten visar vad Vänstern vill.
Erik Teerikoski, ung folkpartist, tycker att arrangemanget är bra ordnat- både för partierna och för eleverna, så att de på ett bra sätt får veta vad de olika partierna står för. Cecilia Ronsten från Ung Vänster säger att Vänsterpartiet vill ha ett EU som är mindre överstatligt:
– Jag hoppas på ett stort intresse för EU-valet och för de frågor som vi driver, jämställdhet, feminism och solidaritet med andra länder i EU.
Per Söderlund i Sverigedemokraterna tror att de får runt 10 procent i EU-valet och kanske något mer i EU-skolvalet:
– Vi driver invandringsfrågor och en ökad insyn i politiken, att man ska kunna säga vad man tycker, säger han.
Marcus Engström är också en i skolvalsgruppen:
– Det som intresserar eleverna mest är utbildning och arbete, hur man ska kunna få arbete, säger han.