Lindehov 30 år • Ett bygge på svindlande höjd • Hela familjer deltog sommaren 1985

-All tid gick åt till bygget. Ibland började vi vid femtiden och höll på tills det blev mörkt. Det var givet att vi skulle hålla på till det var färdigt.

Hans Lundgren var en av alla dem som lade ner massor av tid den där sommaren och hösten 1985, när ishallen Lindehov byggdes. Precis som många av ishalls-byggarna hade han barn som spelade hockey. En del vittnar om att hela familjen var med där vid ishallsbygget och Hans Lundgren säger att han ”tog en hel semester” för att vara med. Var det roligt ?  ”Det blev ju en gemenskap där uppe och vi kände för det här allihopa”, säger Hans Lundgren.

– Jag var med från första till sista spadtaget, säger han och berättar om hur han var med och snickrade ihop formarna som plintarna göts i. Här handlade det om millimeterpassning – något som han som byggnadssnickare och ingenjören Bosse ”Ruckan” Eriksson fixade.
Och precis som andra hockey-föräldrar följde Hans Lundgren med sonen Stefan, som var både junior- och A-lagsspelare, på matchresorna och han missade inte en match.

Ingemar Frisk var ordförande för Lindlöven 1991-95 och en av dem som jobbade med ishallsbygget:
– Det var väldigt engagerade människor som ställde upp och själv ”hässjade” jag plåt som vi popnitade fast på väggarna, säger han.

Han säger att han inte var direkt intresserad av hockey, men kom med för att sönerna spelade. Peter Frisk var med i TV-pucken och brorsan Stefan spelade också, men de båda gick sedan över till pappa Ingemars favoritsport – motorsport.
– Ett annat skäl till att jag kom med i ishallsbygget var väl att jag brukade vara tävlings- och match-speaker, säger Ingemar Frisk och berättar om hur han vid en veteranmatch med gamla hjältar som Rolle Stoltz  sjöng ”Se farfar dansar gammelvals”. Det väckte uppseende förstås.

Hustrun Gun Britt Frisk var aktiv i föräldraföreningen:
– Det blev ju så att man levde sitt liv där nere när pojkarna var små och spelade hockey. Jag minns hur jag och Brita Falck målade reklam på sargerna. Man var ju litet av en serviceinrättning.

Den 15 september 1985 var den föreningsbyggda ishallen klar att börja användas. Det byggdes många ishallar runt om i Sverige vid den här tiden. I Guldsmedshyttan hade Råsshallen byggts några år tidigare – ett faktum som sporrade engagerade i centralorten att dra igång sitt bygge. Lindehov blev Sveriges ishall nummer 173.

Runt 80 personer var med och byggde. Allt var inte klart när Lindlöven i mitten av september tog de första skären på isen – mer om det i nästa artikel om Lindehov 30 år. Fredrik Andersson på Linde Byggnadsplåt var 17 år när Lindehov byggdes och han har spelat både i juniorlaget och i A-laget.
Pappan är Gert ”Laggen” Andersson. Fredrik säger att de vara glada när hallen byggdes – den var efterlängtad för honom och alla de som spelat på uterinken och de tyckte det var dags, när nu Guldsmedshyttan fått sin hall några år tidigare.

– Jag jobbade en vecka med ishallsbygget – det var ju obligatoriskt, säger Fredrik Andersson.

Anders Klack minns hur hans pappa Göran Klack och Per Karlsson, som var några av förgrundspersoner som jobbade länge för att få en ishall, nästan bodde uppe vid isrinken när bygget planerades och genomfördes och Anders, som spelade i Lindlöven, kommer ihåg hur pappan gick runt och stegade och mätte ishallar, när laget spelade bortamatcher.

Gert Rydelius – idag pensionär – var aktiv i bygget och han bidrog både genom sin grävmaskinsfirma och som ledamot i Lindlövens styrelse. Hans söner spelade i Lindlöven. Gert ställde gratis upp med företagets schaktmaskin – och han berättar om när han och Göran Klack målade hallen med brandskyddsfärg och hur han när han kom hem framåt midnatt fick tvätta det färgstelnade håret ordentligt, eftersom den här specialfärgen droppat ner från frivilligarbetaren Göran Klack som stod på stegen ovanför.

-Vi var väldigt stolta att vi hade lyckats bygga hallen, säger Gert Rydelius. I Supportbladet 1985 kunde man läsa: ”Äntligen står vår efterlängtade ishall färdig. Lindlövens IF har gjort ett enormt arbete. Styrelsen är värd all beundran och alla de som offrat stora delar av sin semester för att spika plåt på svindlande höjder”. ”Den här hallen betyder enormt för att vi ska lyckas” sade tränaren Berra Svensson i en tidningsintervju – första steget var att satsa på kval. Hallen gör att man kan behålla spelare i klubben och Berra Svensson  säger att själva hallen ”ger en vidunderlig klubbkänsla”.

Den 29 december kunde Volvokomponenters VD Olle Johansson inviga hallen. Namnet antogs efter en pristävling där två personer föreslog Lindehov och till vinnare utsågs Börje Karlén på Bondskogsvägen.

Vi vill ha dina bilder!
Fotografen Lage Fogelberg följde med sin kamera bygget av den nya ishallen Lindehov för 30 år sedan – 1985. Det var många som deltog i bygget och har personliga minnen.

Om du har bilder – skicka dem till LindeNytt – info@lindenytt.com eller LindeNytt Norra Bergsstigen 3, 711 31  LINDESBERG.
Eller ring 0730862924, så hämtar vi dem.

Publicerad 20 november 2015 klockan 09:38

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt ...
9 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift ...
9 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 ...
8 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

Annons


Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer eleverna i årskurs 6 på Brotorpsskolan Södra i Lindesberg att undervisas på distans. Detta beslut har fattats av Barn- och utbildningsnämndens ordförande med anledning av ökad sjukskrivning hos personalen.

31 mars 2021 klockan 08:48 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken
PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa lokala rekommendationer om munskydd i offentliga inomhusmiljöer f...
30 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt
Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, då en katt hade fastnat med huvudet i en ...
30 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”
Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs ...
29 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-15 20:23