Lindehov 30 år • Ett bygge på svindlande höjd • Hela familjer deltog sommaren 1985

-All tid gick åt till bygget. Ibland började vi vid femtiden och höll på tills det blev mörkt. Det var givet att vi skulle hålla på till det var färdigt.

Hans Lundgren var en av alla dem som lade ner massor av tid den där sommaren och hösten 1985, när ishallen Lindehov byggdes. Precis som många av ishalls-byggarna hade han barn som spelade hockey. En del vittnar om att hela familjen var med där vid ishallsbygget och Hans Lundgren säger att han ”tog en hel semester” för att vara med. Var det roligt ?  ”Det blev ju en gemenskap där uppe och vi kände för det här allihopa”, säger Hans Lundgren.

– Jag var med från första till sista spadtaget, säger han och berättar om hur han var med och snickrade ihop formarna som plintarna göts i. Här handlade det om millimeterpassning – något som han som byggnadssnickare och ingenjören Bosse ”Ruckan” Eriksson fixade.
Och precis som andra hockey-föräldrar följde Hans Lundgren med sonen Stefan, som var både junior- och A-lagsspelare, på matchresorna och han missade inte en match.

Ingemar Frisk var ordförande för Lindlöven 1991-95 och en av dem som jobbade med ishallsbygget:
– Det var väldigt engagerade människor som ställde upp och själv ”hässjade” jag plåt som vi popnitade fast på väggarna, säger han.

Han säger att han inte var direkt intresserad av hockey, men kom med för att sönerna spelade. Peter Frisk var med i TV-pucken och brorsan Stefan spelade också, men de båda gick sedan över till pappa Ingemars favoritsport – motorsport.
– Ett annat skäl till att jag kom med i ishallsbygget var väl att jag brukade vara tävlings- och match-speaker, säger Ingemar Frisk och berättar om hur han vid en veteranmatch med gamla hjältar som Rolle Stoltz  sjöng ”Se farfar dansar gammelvals”. Det väckte uppseende förstås.

Hustrun Gun Britt Frisk var aktiv i föräldraföreningen:
– Det blev ju så att man levde sitt liv där nere när pojkarna var små och spelade hockey. Jag minns hur jag och Brita Falck målade reklam på sargerna. Man var ju litet av en serviceinrättning.

Den 15 september 1985 var den föreningsbyggda ishallen klar att börja användas. Det byggdes många ishallar runt om i Sverige vid den här tiden. I Guldsmedshyttan hade Råsshallen byggts några år tidigare – ett faktum som sporrade engagerade i centralorten att dra igång sitt bygge. Lindehov blev Sveriges ishall nummer 173.

Runt 80 personer var med och byggde. Allt var inte klart när Lindlöven i mitten av september tog de första skären på isen – mer om det i nästa artikel om Lindehov 30 år. Fredrik Andersson på Linde Byggnadsplåt var 17 år när Lindehov byggdes och han har spelat både i juniorlaget och i A-laget.
Pappan är Gert ”Laggen” Andersson. Fredrik säger att de vara glada när hallen byggdes – den var efterlängtad för honom och alla de som spelat på uterinken och de tyckte det var dags, när nu Guldsmedshyttan fått sin hall några år tidigare.

– Jag jobbade en vecka med ishallsbygget – det var ju obligatoriskt, säger Fredrik Andersson.

Anders Klack minns hur hans pappa Göran Klack och Per Karlsson, som var några av förgrundspersoner som jobbade länge för att få en ishall, nästan bodde uppe vid isrinken när bygget planerades och genomfördes och Anders, som spelade i Lindlöven, kommer ihåg hur pappan gick runt och stegade och mätte ishallar, när laget spelade bortamatcher.

Gert Rydelius – idag pensionär – var aktiv i bygget och han bidrog både genom sin grävmaskinsfirma och som ledamot i Lindlövens styrelse. Hans söner spelade i Lindlöven. Gert ställde gratis upp med företagets schaktmaskin – och han berättar om när han och Göran Klack målade hallen med brandskyddsfärg och hur han när han kom hem framåt midnatt fick tvätta det färgstelnade håret ordentligt, eftersom den här specialfärgen droppat ner från frivilligarbetaren Göran Klack som stod på stegen ovanför.

-Vi var väldigt stolta att vi hade lyckats bygga hallen, säger Gert Rydelius. I Supportbladet 1985 kunde man läsa: ”Äntligen står vår efterlängtade ishall färdig. Lindlövens IF har gjort ett enormt arbete. Styrelsen är värd all beundran och alla de som offrat stora delar av sin semester för att spika plåt på svindlande höjder”. ”Den här hallen betyder enormt för att vi ska lyckas” sade tränaren Berra Svensson i en tidningsintervju – första steget var att satsa på kval. Hallen gör att man kan behålla spelare i klubben och Berra Svensson  säger att själva hallen ”ger en vidunderlig klubbkänsla”.

Den 29 december kunde Volvokomponenters VD Olle Johansson inviga hallen. Namnet antogs efter en pristävling där två personer föreslog Lindehov och till vinnare utsågs Börje Karlén på Bondskogsvägen.

Vi vill ha dina bilder!
Fotografen Lage Fogelberg följde med sin kamera bygget av den nya ishallen Lindehov för 30 år sedan – 1985. Det var många som deltog i bygget och har personliga minnen.

Om du har bilder – skicka dem till LindeNytt – info@lindenytt.com eller LindeNytt Norra Bergsstigen 3, 711 31  LINDESBERG.
Eller ring 0730862924, så hämtar vi dem.

Publicerad 20 november 2015 klockan 09:38

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Anders Svanstedt vinner med Juni Rapid Foto: Timmy Lundegård

Lunchvinnare på Fornaboda Travbana

Torsdagslunchen bjöd på soliga travtävlingar ute på Fornaboda Travbana. Flera fina återseende gjordes, där Fornabodapubliken dels fick återse den tidigare hemmahästen Certainly som vinnare, men även en möjlig deltagare i Stoderbyt.

5 augusti 2021 klockan 15:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Räkna om och räkna rätt!

INSÄNDARE/DEBATT: Ingen besparing genom indragen primärjour på Akuten, Lindesberg!

5 augusti 2021 klockan 10:30 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Polisen: ”Hög musik en belastning på körkortet”

Sedan drygt en månad tillbaka kan polisen utfärda böter direkt på plats till den som spelar h...

Gaser fick avloppsledning att flyta upp i ån

I förra veckan flöt den så kallade bräddledningen i Bottenån/Stora Lindessjön upp på grund av gaser som ...

Fiskare fick ovanligt napp på kroken – Nationella bombskyddet kallades in

På måndagskvällen larmades polisen av en privatperson som hade varit ute och ...

Foto: Lindessjöns FVO

Prognosen inför kräftfisket: ”Det ser normalt ut”

Under senare delen av juli och början av augusti, har provfiske efter kräftor skett nere i Dalkarlshyttan av Lindessjöns FVO. Detta görs varje sommar inför allmänhetens kräftfiske, då kräftor fiskas upp och flyttas till barnlanden vid Loppholmarna och längs Strandpromenaden. Efter två omgångar konstaterar man nu att det ser ut att finnas gott om kräftor.
– Det ser normalt ut. Vi fick upp cirka 500 kräftor när vi provfiskade i förra veckan och idag har vi fått upp ytterligare ett par hundra, uppger Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns FVO.

2 augusti 2021 klockan 11:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust
OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snö...
28 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana
Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade dessutom vinnarcirkeln direkt...
27 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?
INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi fira har man sagt i Riksdagen. I Region Örebro...
26 juli 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador på armarna. Detta sedan hennes tjänstebil blivit utsatt för stenkastning under färd. Detta var den tredje attacken mot väktare i Lindesberg – inom loppet av två dygn.
– Det här är mycket allvarligt, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 juli 2021 klockan 09:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvä...

Annons

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249

En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Räddningstjänsten finns på plats och norrgående körfält är för tillfället avstängt för trafik och begränsad framkomlighet råder.

16 juli 2021 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt ...

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen

En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vå...

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp ...

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. Föraren av bilen hade dock inga planer på att stanna och bestämde sig istället för att köra ifrån polisen. Ett förföljande inleddes, som sedan skulle korsa tre länsgränser innan man till slut fick stopp på bilen.

13 juli 2021 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hovrätten ändrar domslutet efter kränkande nollningen – frikänns för ofredande mot killarna
Den 10 maj i år dömdes sju elever vid Lindeskolan för ofredande, sedan de i början av höstterminen 2020 utsatt andra elever för en kränkande ...
13 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis
Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne i Fellingsbro folkhögskola och tillkallade polis. När ...
12 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Många lediga vaccintider under kommande vecka
Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det är personer födda 2003 eller ...
12 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-09

2021-07-09

2021-07-08

2021-07-08

2021-07-08

2021-07-07

2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-08-06 06:41