Med anledning av de kraftiga stormar som härjade i landet vid årsskiftet, så har Moderaternas Pär-Ove Lindqvist skrivit en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder med önskan om svar på om Lindesberg har tillräcklig krisberedskap.
Vad händer om Lindesbergs kommun drabbas lika våldsamt som stora delar av södra Sverige gjorde under stormarna tidigare i år? Står vi handfallna? Kan vi ta hand om gamla och sjuka om strömmen bryts en längre tid?
Någon särskilt katastrofberedskap att klara situationer liknande de i södra landet finns inte. Men den beredskap som finns att sätta in är ändå god, inleder Anders Ceder sitt svar till Pär-Ove Lindqvist.
Vad gäller strömförsörjningen, som varit det allvarligaste problemet i södra landet, så har Linde Energi genom åren arbetat mycket för att minimera skadorna vid eventuella stormar.
”Av 145 mil elledning är 80 mil nedgrävd kabel och 33 mil isolerad kabel.
Linde Energi AB har en egen organisation för driftstörningar med 4 – 6 reparationslag med montörer och lika många lag med patrull och röjare. Sydkraft som också levererar el inom Lindesbergs kommun har också en beredskap och har en pågående översyn av ledningsnätet”, skriver Ceder.
Vid behov av evakuering, om t ex bostäder utanför tätorterna drabbas av ett längre strömavbrott under rådande vinterkyla, så finns en evakueringsplan för att omgående ta hand om drabbade. Denna beredskap finns för ett eventuellt flyktingmottagande i stor skala och kan även användas vid katastrofer.
Hemtjänst och hemvård behöver ses över
Vad gäller gamla och sjuka måste de eventuellt evakueras till äldreboenden vid händelse av en katastrof. Idag finns nämligen inga nedskrivna planer för hur man ska hantera en krissituation i större skala.
”Här finns det behov av ytterligare förberedelsearbete och räddningschefen föreslår ett arbetsmöte för att diskutera beredskapssamordningsuppdraget med socialförvaltningen, LIBO och LEAB.
Omöjligt att säga vad som kan hända
Vad gäller vilka lärdomar Lindesbergs kommun kan dra av händelserna i södra landet, så menar Anders Ceder att lärdomen är att vi aldrig kan veta när, hur och vad som kan komma att hända. Inte heller i vilken skala. Därför krävs att organisationen är väl samövad för att kunna möta olika typer av händelser och krissituationer. Inte bara stormars härjning och efterföljder.
”Krisledningsgruppen måste vara väl förtrogen med sitt kompetensområde liksom krisledningsnämnden måste vara väl övad och beredd att agera med snabba, ibland mycket svåra beslut. Därför är utbildning och övningar, katastrofspel, mycket viktiga. Vid utbildningsdagen som hölls i höstas fick vi goda vitsord av övningsledaren. I år kommer det förmodligen en mera operativ övning utan någon förvarning. Jag hoppas då att även krisledningsnämnden deltar med fullt manskap”, skriver Anders Ceder och avslutar med orden:
”Som slutord vill jag säga att krisberedskapen i Lindesbergs kommun är god. Under åren har den olyckligtvis också satts på prov och befunnits fungera väl”.