(Uppdatering kl. 12.27: Lindesberg ligger nu etta på kommuntoppen med 26140 kronor, en ökning med drygt 6000:- från föregående år. 5 kommuner återstår innan Kommuntoppen får sin slutgiltiga sammanställning.) I samarbete med 21 olika organisationer driver Radiohjälpen Världens Barn-kampanjen. Det handlar inte bara om att barn inte ska behöva svälta eller dö i någon form av livshotande sjukdom; utan också att barn med funktionsnedsättning ska få hjälp att rehabiliteras, förbättra otrygga bostäder och genom idrott närma sig de barnen som lever under extremt usla förhållanden på gatan, och erbjuda dem ett värdigt liv. Tillsammans med Sveriges radio P4 stod idag ett gäng eldsjälar på torget i Lindesberg för att under en timme samla in pengar till den rådande kampanjen.
Förra året var Lindesberg den kommunen i Örebro län som samlade ihop näst mest pengar efter Lekeberg och placerade sig på en andraplats i kommuntoppen. I år ser det ljust ut, det är många givmilda människor som vill ge sitt bidrag. En dam kom och lämnade summan från de tomburkarna hon samlat de senaste året. Anställda på lasarettet, Hagabergs hemtjänsgrupp, Posten och Odd Fellow var ytterligare några andra som gjort en insamling och kom för att lämna av bidragen. När skolbussen kom var det flera elever som hade stannat för att skänka en slant.
– Rädda barnen och Röda korset står även under veckorna, vi har varit idoga och stått alla vardagar. Det är tanterna som är bäst på att få ihop folk, säger Gunilla Egeryd som är ordförande för Röda korset i Lindesberg.
Och Hans Andersson som är en av de engagerade på plats med en bössa i handen, håller med Gunilla:
– Det är tjejerna som varit i farten.
En man stannar intill gruppen i sin bil och viftar frenetiskt med plånboken genom fönsterrutan. Och pengarna som samlas in är verkligen välbehövliga.
– Det är 3000 smittade i Ebola och Liberia är värst drabbat. Vi är aktiva där och bidrar med skyddsutrustning, eftersom det smittar genom beröring och inte genom luft. Man får även gå in i byar och se om det finna några övergivna barn vars föräldrar har dött. Det finns mycket att göra. Vi har även verksamhet här i Sverige, Röda korset samlar in kläder till asylsökande som kommer hit, har även projekt mot kvinnlig omskärelse. Vi stärker också idrottsprojekt för flickor och pojkar som befinner sig på gatan, berättar Hans.
För de som av olika anledningar missade insamlingen under förmiddagen finns det fler möjligheter att bidra.
– Swish, SMS, ringa till Radio Örebros insamling, postgiro. Och så finns det även månadsgivare och de som är världsföräldrar. Bössorna står i flera av livsmedelsaffärerna. Frosth konditori har Världens Barn- bakelser och tårtor och Erikshjälpen skänker en dagskassa. Förra året skänktes genomsnittligt 5,8 kronor per Lindesbergare, i år hoppas vi kunna vända på de siffrorna, det är förhoppningen, säger Hans.
Även skolor vill vara med och delta i kampanjen.
– Rockhammarrskolan och Pilkrog samlar in en springpeng, som de kallar det. På fredag ska de springa, säger Ingrid Schöldström.
– Även Storå skola och Barn- och fritidsprogrammet på Lindeskolan samlar in, tillägger Gunilla.
En topplacering för Lindesbergs kommun verkar lovande när radiosändningen avslutas en timme senare.
– Jag tror att Lindesberg går upp i topp, men det är svårt att veta. Lekeberg har legat i toppen i flera år nu, men i år ser man en minskning. Känslan är att vi fått in mer här, säger Malin Holmberg från P4 Morgon.
Uppdatering 12.27:
Malin Holmbergs känsla visade sig vara alldeles korrekt. Lindesberg samlade ihop hela 26,140 kronor under förmiddagens satsning. Med fem återstående kommuner ligger Lindesberg etta på Kommuntoppen.
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Moderaterna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde idag (17 juni) att stödja Liberalernas ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen rörande näringslivsrankingen och näringslivsklimatet.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.