Framtiden för badet på Loppholmarna ser inte ljus ut. Det konstateras av miljökontoret. År efter år har proverna gett dåliga resultat och att skapa en mer hälsosam vattenkvalitet kostar kommunen för mycket pengar för att idag kunna genomföras.
-Det krävs att piren tas bort och det kostar 50 000 kronor. Idag finns det inga planer på att göra iordning badet, det finns helt enkelt inga pengar till det, säger Håkan Källman.
Orsaken till den dåliga vattenkvaliteten beror på att sjöfåglar ”myser” på badplatsen. Den omtalade piren är ett utmärkt tillhåll för de små gynnarna, vilket syns i vattenproverna förklarar Håkan.
-Vi öppnade ju piren för något år sedan, det gav lite bättre genomströmning men inte tillräckligt. Hela piren måste bort, sedan krävs att bottenskiktet av lera rensas för att vattnet ska bli bättre vid badet.
Öppet som vanligt
Badet på Loppholmarna kommer nu tas bort från listan över EU-bad. Det betyder inte att badet stängs, dock kommer det att ske färre provtagningar av vattenkvaliteten i fortsättningen och bryggorna försvinner.
-Självklart är badet öppet, vattnet är ju ingen hälsofara. Jag tycker Loppholmarna har fått ett oförtjänt dåligt rykte och det är synd, säger Håkan Källman.
Det finns idag inga planer på att öppna ett annat bad i sjön nu när intresset för Loppholmarna svalnat från såväl politiker som badgäster. Tidigare har det visats ett starkt intresse från många Lindesbergare att återinföra badet vid Pälsärmen i södra delen av sjön. Det har ännu inte diskuterats något om att uppfylla detta önskemål från kommunens sida.
-Jag har sett att fler badar i södra änden av sjön än vid Loppholmarna. Det verkar som Loppholmsbadets gäster flyttat på sig en bit. Dock har det inte talats något om att återinföra badet vid Pälsärmen, berättar Håkan Källman.
Efter jul- och nyårshelgerna vänder nu kurvan svagt uppåt igen när det gäller antalet smittade av covid-19 i Lindesbergs kommun. Även om ökningen inte är lika dramatisk som under delar av hösten, är läget fortsatt allvarligt.
Vad kan man tänkas göra en torsdagskväll i dryga tio minusgrader? Frågar man Lindlövens ungdomsledare Mattias Persson och Patrik Larshans är det ett perfekt tillfälle att påbörja en tillverkning av en isbana på Stadsskogsskolans fotbollsplan, som går till ungdomarna.
– Kommunen var jättepositiva till initiativet, säjer Patrik Larshans.
UPPDATERAD KL. 17.40. Strax före klockan 17 på onsdagen, larmades räddningstjänst, polis och ambulans till riksväg 68 där en trafikolycka inträffat med flera fordon inblandade. Det skall röra sig om två lastbilar och en personbil. Bilen skall ha åkt ner i diket, övriga fordon är kvar på vägbanan. Enligt uppgift råder svår halka på vägsträckan.
För traktens alla skidentusiaster blev den förra vintern en total katastrof då kallgrader och snö blev en bristvara. Vintern 2020/2021 har dock börjat bättre. Redan nu finns skidspår dragna vid två anläggningar i Lindesberg.
– Ja, äntligen fick vi lite snö så att vi kunde dra skidspår igen, kommenterar Per Nyberg på Lindesbergs Golfklubb.
Efter ett långt arbetspass blir det inte någon direkt vila att räkna med för alla som på måndagen kallades in för att röja snö. Enligt väderleksprognosen kommer en ny snösväng redan på onsdag och dessförinnan skall det halkbekämpas med grus – och plogvallar tryckas ihop för att skapa mer utrymme för såväl fordon som fotgängare.
– Ja, men vi är förberedda. Det är bara att köra, säger Jan Gustafsson, arbetsledare på Samhällsbyggnad Bergslagen, optimistiskt på tisdagsmorgonen.
En person blev i natt avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka på länsväg 249. Enligt polisen färdades två personer i bilen.
– Det verkar ha varit halt på platsen, men några närmare detaljer om hur olyckan gått till har vi inte, kommenterar Ola Olsson, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.
Det blev fjortonde gången gillt för Linde Volley som efter en poänglös höst, spelar in sin första seger under årets andra spelade match. Matchen höll sig däremot långvarig och efter en jämn drabbning mot Lund som varade i fem set, kunde Lindelaget spela in sina första två poäng till Elitseriens tabell.
Efter jul- och nyårshelgerna har smittspridningen i Örebro län ökat något jämfört med veckorna innan. Drygt 800 länsbor testades positiva under förra veckan.
– Vi befinner oss fortfarande på en platå, säger Johanna Furberg, biträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande. Smittspridningen sker framförallt inom familjen och på arbetsplatser. Det är viktigt att vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens nationella rekommendationer och begränsa våra sociala kontakter så att vi inte får en fortsatt ökning.