Lyckad midsommar på Fornabodatravet

Mika Forss blev dagens man, när Fornaboda körde sina årliga midsommartävlingar. Fem segrar blev det för den finländska elitkusken, som även körde hem dagens stora huvudlöpning Midsommarloppet. Detta efter seger i både försök och final.
– Det är första gången som jag tar fem segrar i Sverige, säger Mika Forss.

Midsommartrav på Fornabodas gröna gräs, är alltid en omtyckt tradition som i år fick bemötas av publik. För att utöka sitt publikantal från 100 till 500 gäster, hade Fornaboda placerat ut flertalet bord och bänkar som på förhand numrerats av personalen. En succé då omkring 400 personer gästade publiksidan.

Av de tolv loppen som skulle köras var det årliga Midsommarloppet den stora huvudlöpningen. Loppet inleddes tidigt genom försökslopp, där de sex främsta ekipagen i det tredje och fjärde loppet kvalade in sig till finalen, lopp nio.

Inget hemmaekipage kom till start i de två försöksloppen, men rivigt blev det ändå. Örebrokusken Petter Karlsson hittade snabbt till ledningen med Lord Horse, tränad av kuskens farbror Mats Karlsson från Nora. Trots en snabb inledning av loppet, fick man svårt att stå emot starka Global Upset som placerat sig som första häst i andra spår genom det sista varvet.

– Han var lite över förväntan idag, han var jättebra och helt okörd över mållinjen. Han går med ryckhuva men vi då han exploderar när den rycks, så används den aldrig. Nu får vi fundera gällande spår i finalen, han har aldrig gått heatlopp förut så vi hoppas att han tar det bra. Vi sätter upp Kaj Widell i finalen, främst för att jag inte är något vidare med voltstart, säger hästens tränare Henrik Larsson.

Global Upset segrade det första försöksloppet. Foto: Timmy Lundegård

Direkt efter det första försöket, påbörjades defileringen till försök två. Värmländska Marcus Hultman körde direkt till ledningen med egentränade Seek And Destroy, som dessutom höll en stor marginal till sina konkurrenter.

– Jag satte på ”blinkers” (skygglapp vid ögonen i form av rundad plastkupa) idag och han blev nästan lite för laddad på det. Jag lät honom mest trava på och var inte direkt rädd för något hårdare tempo, berättar Marcus Hultman om den överlägsna inledningen.

Marginalerna minskade däremot inför den sista svängen, där Mika Forss utmanade ledaren med Lady Zappa. Denna som även tog sig förbi innan mållinjen skulle passeras, även denna vinnare körd från ”dödens”.

– Hästen gillar normalt sätt inte dödens, men i mina händer går det alltid bra, säger den finska segerkusken Mika Forss med glimten i ögat.

– Hon gjorde en fin insats och var inte helt tom i mål, lite krafter fanns kvar. Hon blev femma i finalen ifjol efter en tuffare resa, så med rätt resa den här gången så kan hon segerstrida.

Seger blev det för Mika Forss och Lady Zappa, trots en tidig position i det bakre ledet från tjugo meters tillägg. Med varvet kvar till mål, styrde Mika ut sin häst i tredje spår och avgjorde loppet på ren styrka.

Regnet kom precis när Mika Forss fick kransen kring kroppen. Foto: Timmy Lundegård.

– Det var helt enkelt hennes dag idag, hon var riktigt fin. Hon går normalt bäst där framme, men på grund av tillägget så gick jag ut i tredje spår med varvet kvar och körde snålt. Inför upploppet kollade jag mig runt och såg att de andra kuskarna inte hade så mycket att köra med, vilket underlättade för mig, säger Mika Forss som blev dagens man med hela fem segrar.

– Det är första gången som jag tar fem segrar i Sverige på samma dag. Tidigare har jag en dag i Finland med sex segrar, noterar Mika som avancerar till toppen av Fornabodas körsvensliga.

Dalaskrällen: ”Han är bra när han håller travet”
Fler midsommarlopp kördes där kallbloden gjorde upp i Sleipners Midsommarpris. Efter en olycka strax innan start med en lös häst på banan, där samtliga inblandade klarade sig utan skador, blev det en skrällseger från Dalarna.

Till tjugosex gånger insatsen, kunde 36-åriga Susanne Österberg köra hem segern med egentränade Kajsas Ture. Med tjugo meters tillägg fick man inleda loppet i de bakre positionerna, men fick senare upp farten när loppet skulle avgöras.

– Han är lite loj det första varvet, jag fick även vika fram körspöt för att hålla honom fokuserad. När man däremot styr på så går han hela vägen, så visst trodde jag på en vettig placering. Han är bra när han håller travet, men det har varit en del strul. Senast slog han bland annat på en startgalopp på Gävle, berättar Susanne Österberg som fick åka hem med en hundraprocentig insats.

– Jag sade efter det förra loppet att jag skulle sluta köra lopp, men det kanske är nu när man ligger på topp som man ska sluta, skrattar Susanne.

Det var en lycklig Susanne Österberg som segerdefilerade med Kajsas Ture. Foto: Timmy Lundegård

Det blev däremot desto tuffare för hemmahästarna under dagen. Främsta hemmahästen hittades i Midsommarstayern, där Cutie Käbb placerade som femma efter en stark prestation i skymundan.

– Jag är jättenöjd med hästens insats. Det var som bäddat för att vi skulle få rygg på ettan i loppet, vilket kanske inte var det mest optimala. Därifrån satt hon som fjärde invändigt. Hon fick senare en lucka med hundra meter kvar, där hon verkligen går hela vägen in i mål. Hon avslutade i 1.10-tempo i senast långloppet på Gävle, så jag tror att helheten kommer med tiden. Hon är bara fem år och jag tror att hon kommer att springa in en halv miljon i karriären, säger Håkan Falk om Cutie Käbbs femte plats.

Midsommarens vinnare:
Lopp 1: Impressive Sisu – Mika Forss (Petri Salmela) – 8,36
Lopp 2: Kajsas Ture – Susanne Österberg – 26,92
Lopp 3: Global Upset – Henrik Larsson – 19,82
Lopp 4: Lady Zappa – Mika Forss (Petri Salmela) – 3,84
Lopp 5: Llama Tooma – Mika Forss (Jevgeni Ivanov) – 3,58
Lopp 6: Vanessa Face – Felicia Molin (Anna Westlinder-Manberger) – 3,06
Lopp 7: Sixten Roc – Carl Johan Jepson (Timo Nurmos) – 3,93
Lopp 8: Rio Luca – Mika Forss (Juha Koskela) – 9,28
Lopp 9: Lady Zappa – Mika Forss (Petri Salmela) – 4,69
Lopp 10: Zeus S.S. – Per-Olof Svantesson – 46,99
Lopp 11: Sweet And Wild – Kenneth Haugstad (Sandra Luomala) – 5,81
Lopp 12: Sister Of Mercy – David Nylander – 14,92

Körsvensligans aktuella ställning:
1. Mika Forss (6 segrar, 1 andra, 2 tredje)
2. Carl Johan Jepson (5 segrar, 4 andra, 3 tredje)
3. Claes Sjöström (5 segrar, 1 tredje)
4. Rikard N Skoglund (2 segrar, 2 andra, 2 tredje)
5. Björn Goop (2 segrar, 2 andra)

Publicerad 26 juni 2021 klockan 20:50

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Bilden är tagen vid ett tidigare oväder. Arkivbild. Foto: Sami Rahkonen

Räddningstjänsten undersökte befarad villabrand efter blixtnedslag

UPPDATERAD. På fredagsförmiddagen larmades räddningstjänsten ut till Ingelshyttan, strax utanför Storå, med anledning av en befarad villabrand. På plats konstaterades att ett blixtnedslag i närheten av fastigheten hade orsakat svärta på fasaden – men utan att någon brand uppstått.

19 augusti 2022 klockan 12:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Fredrik Norman

Kraftigt försämrad vattenkvalitet efter regnet

Vattenkvaliteten vid Loppholmsbadet är nu så dålig att man avråder från att bada där. Detta meddelar Samhällsbyggnad Bergslagen på fredagen.
– Det senaste provet visar preliminärt att vattnet är otjänligt, därför sätter vi nu upp skyltar för att informera och avråda människor från att bada där, berättar Jan Gustavsson, enhetschef för park/idrott på Samhällsbyggnad Bergslagen.

19 augusti 2022 klockan 10:44 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Misstänkt påverkad förare körde rakt in i villa

Tidigt på fredagsmorgonen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till en adress i området ...

bildspel Bitvis hårda tongångar i PRO:s partidebatt

Ett sjuttiotal hängivna medborgare hade sökt sig till Folkets Hus i Lindesberg på torsdagskvällen för att ...

bildspel Sami fångade ovädret på bild – nya chanser redan i helgen

Under tisdagens kraftiga åskväder stod naturfotografen Sami Rahkonen redo med sin kamera i ...

Roland Hellsing och Christian Kokvik. Foto: Manskören Harmoni

Efter 13 år – nu lämnar Roland över ansvaret till näste man

Under 13 års tid har Roland Hellsing verkat som ordförande för Manskören Harmoni. Nu har det dock blivit hög tid att lämna över ansvaret till näste man – Christian Kokvik, som har varit vice ordförande under Hellsings tid.

16 augusti 2022 klockan 15:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Kameraövervakning för att få bukt med skadegörelse på Lindbackaskolan

Upprepade fall av skadegörelse och elever som larmat om att delar av skolan känns otrygg har nu gjort att Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg fattat beslut om att kameraövervaka delar av den nybyggda Lindbackaskolan. Dessutom kommer skolan att införa ett mobilt team som ska röra sig bland eleverna för att skapa trygghet och minska skadegörelse. Det meddelar nämnden i ett pressmeddelande under tisdagen.

16 augusti 2022 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

PRO bjuder in allmänheten till debatt med politiker
Med mindre än en månad kvar till valet bjuder PRO i Lindesberg in allmänheten till en hearing i Folkets Hus, där varje parti ges möjligheten att ...
16 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Man i 65-årsåldern hittad avliden i Norrsjön
Under lördagskvällen pågick ett eftersök i Norrsjön på gränsen mellan Lindesberg och Ljusnarsbergs kommuner. Detta sedan allmänheten larmat om...
15 augusti 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Framtidskuskarna tog för sig på travet
Säsongens nästsista tävlingsdag på Fornaboda kördes under söndagslunchen, där flera av sportens framtidsnamn fick chansen att visa upp sig. ...
14 augusti 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Ulf Lundell i Lindesberg Arena

Under rungande applåder klev Ulf Lundell upp på scenen under lördagskvällen i Lindesberg Arena för att göra sin sista spelning under sin allra sista sommarturné. Det resulterade i en magisk afton som lockade publik från hela Norden och även så långt bort som Tyskland för att få uppleva vad som kanske kan komma att bli Ulf Lundells sista livespelning. LindeNytt fanns på plats under kvällen för att kunna bjuda på ett bildspecial.

13 augusti 2022 klockan 21:58 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Stekhet debatt på Norrtullstorget

Under en timmeslång stekhet debatt i tryckande värme lyftes flera av de mest aktuella frågorna inom sjukvården i Regionen på lördagsförmiddagen. Bland annat debatterades möjlighet att kunna ha en fast läkarkontakt, akutmottagningen i Lindesberg och hur man ställer sig till privata vårdgivare.

13 augusti 2022 klockan 16:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Skogsbrand utanför Storå var snabbt under kontroll

UPPDATERAD. Vid 17-tiden på fredagen upptäcktes en skogsbrand strax utanför Storå. Enligt Niclas Nielsen...

Kraftmätning väntas när Bergslagens Snabbaste ska avgöras

Lördagen den 20 augusti är det åter dags för kommunens bilentusiaster att besöka Linde Raceway...

Stort polispådrag: ”Hotade skada sig själv och andra”

Sent på torsdagseftermiddagen beordrades flera polispatruller till en adress i norra ...

Annons


LIF Lindesberg tog en seger mot Svenska Mästaren Ystads IF. Foto: Hasse Persson.

Uddamålseger mot Sveriges bästa lag!

Det färska SM-vinnande laget Ystads IF gästade Lindesberg Arena under onsdagskvällen, för en match inom Svenska Cupen. Ett roligt besök där många nog redan på förhand, trodde att Division 1-laget LIF Lindesberg skulle få svårt att hänga med. Så blev det däremot inte. Efter en otrolig andra halvlek så slutade matchen med uddamålsseger till hemmalaget!

11 augusti 2022 klockan 10:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Grov stöld vid uthyrningsföretag

Natten till torsdag har företaget Hyrmaskiner i Lindesberg drabbats av en grov stöld. En minigrävare med tillhörande släp...

bildspel Byggmästare Moberg möter Bergslagsmor i tredje upplagan av Flydda Tider

För tredje året i rad arrangerar Bergslagens Spektakelteater teatervandringen Flydda ...

bildspel Linde Sports Camp igång för nionde året i ordningen

För nionde året i ordningen är omåttligt populära Linde Sports Camp i full gång, i och runt ...

Man hotfull mot allmänheten i centrala Lindesberg: ”Hade ett tillhygge”

En man i 30-årsåldern misstänks för att under tisdagen ha hotat flera ...

LIF Lindesberg möter SM-vinnande Ystads IF

Försäsongen har bara börjat för LIF Lindesberg där man på en match mot VästeråsIrsta, håller sig obesegrade...

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Vill man bli gammal i Sverige?

INSÄNDARE/DEBATT: Är ålderdomen i Sverige trygg? Fångar man upp alla gamla människor som behöver hjälp i det dagliga livet? Värderas gamla människor som byggt upp vårt land? Jag önskar att svaret givetvis var ja, men så är inte fallet. Detta skrämmer mig ofantligt. Därav vill jag lyfta ett ämne som politiker och styrande behöver fundera på både en gång och två gånger.

8 augusti 2022 klockan 14:30 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Polisen stoppade vårdslös förare efter samtal från trafikant
En bilist på riksväg 68 utanför Lindesberg, misstänks för att ha utsatt övriga i trafiken för farlig körning. Enligt polisuppgift skall fö...
8 augusti 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Ungdomar bröt sig in i skola
Vid 18-tiden på söndagen larmades polisen om ett pågående inbrott i Lindeskolan.
8 augusti 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Familjeglädje på Fornaboda
Inför fredagens lunchtävlingar så hade kusken, Valentin Prevost, stora delar av familjen på plats för en trevlig lunch på travet. När Gä...
5 augusti 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-08-05

2022-08-04

2022-08-04

2022-08-03

2022-08-02

2022-08-01

2022-07-29

2022-07-29

2022-07-28

2022-07-27

2022-07-27

2022-07-26

2022-07-25

2022-07-23

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-08-20 07:42