Lyckad midsommar på Fornabodatravet

Mika Forss blev dagens man, när Fornaboda körde sina årliga midsommartävlingar. Fem segrar blev det för den finländska elitkusken, som även körde hem dagens stora huvudlöpning Midsommarloppet. Detta efter seger i både försök och final.
– Det är första gången som jag tar fem segrar i Sverige, säger Mika Forss.

Midsommartrav på Fornabodas gröna gräs, är alltid en omtyckt tradition som i år fick bemötas av publik. För att utöka sitt publikantal från 100 till 500 gäster, hade Fornaboda placerat ut flertalet bord och bänkar som på förhand numrerats av personalen. En succé då omkring 400 personer gästade publiksidan.

Av de tolv loppen som skulle köras var det årliga Midsommarloppet den stora huvudlöpningen. Loppet inleddes tidigt genom försökslopp, där de sex främsta ekipagen i det tredje och fjärde loppet kvalade in sig till finalen, lopp nio.

Inget hemmaekipage kom till start i de två försöksloppen, men rivigt blev det ändå. Örebrokusken Petter Karlsson hittade snabbt till ledningen med Lord Horse, tränad av kuskens farbror Mats Karlsson från Nora. Trots en snabb inledning av loppet, fick man svårt att stå emot starka Global Upset som placerat sig som första häst i andra spår genom det sista varvet.

– Han var lite över förväntan idag, han var jättebra och helt okörd över mållinjen. Han går med ryckhuva men vi då han exploderar när den rycks, så används den aldrig. Nu får vi fundera gällande spår i finalen, han har aldrig gått heatlopp förut så vi hoppas att han tar det bra. Vi sätter upp Kaj Widell i finalen, främst för att jag inte är något vidare med voltstart, säger hästens tränare Henrik Larsson.

Global Upset segrade det första försöksloppet. Foto: Timmy Lundegård

Direkt efter det första försöket, påbörjades defileringen till försök två. Värmländska Marcus Hultman körde direkt till ledningen med egentränade Seek And Destroy, som dessutom höll en stor marginal till sina konkurrenter.

– Jag satte på ”blinkers” (skygglapp vid ögonen i form av rundad plastkupa) idag och han blev nästan lite för laddad på det. Jag lät honom mest trava på och var inte direkt rädd för något hårdare tempo, berättar Marcus Hultman om den överlägsna inledningen.

Marginalerna minskade däremot inför den sista svängen, där Mika Forss utmanade ledaren med Lady Zappa. Denna som även tog sig förbi innan mållinjen skulle passeras, även denna vinnare körd från ”dödens”.

– Hästen gillar normalt sätt inte dödens, men i mina händer går det alltid bra, säger den finska segerkusken Mika Forss med glimten i ögat.

– Hon gjorde en fin insats och var inte helt tom i mål, lite krafter fanns kvar. Hon blev femma i finalen ifjol efter en tuffare resa, så med rätt resa den här gången så kan hon segerstrida.

Seger blev det för Mika Forss och Lady Zappa, trots en tidig position i det bakre ledet från tjugo meters tillägg. Med varvet kvar till mål, styrde Mika ut sin häst i tredje spår och avgjorde loppet på ren styrka.

Regnet kom precis när Mika Forss fick kransen kring kroppen. Foto: Timmy Lundegård.

– Det var helt enkelt hennes dag idag, hon var riktigt fin. Hon går normalt bäst där framme, men på grund av tillägget så gick jag ut i tredje spår med varvet kvar och körde snålt. Inför upploppet kollade jag mig runt och såg att de andra kuskarna inte hade så mycket att köra med, vilket underlättade för mig, säger Mika Forss som blev dagens man med hela fem segrar.

– Det är första gången som jag tar fem segrar i Sverige på samma dag. Tidigare har jag en dag i Finland med sex segrar, noterar Mika som avancerar till toppen av Fornabodas körsvensliga.

Dalaskrällen: ”Han är bra när han håller travet”
Fler midsommarlopp kördes där kallbloden gjorde upp i Sleipners Midsommarpris. Efter en olycka strax innan start med en lös häst på banan, där samtliga inblandade klarade sig utan skador, blev det en skrällseger från Dalarna.

Till tjugosex gånger insatsen, kunde 36-åriga Susanne Österberg köra hem segern med egentränade Kajsas Ture. Med tjugo meters tillägg fick man inleda loppet i de bakre positionerna, men fick senare upp farten när loppet skulle avgöras.

– Han är lite loj det första varvet, jag fick även vika fram körspöt för att hålla honom fokuserad. När man däremot styr på så går han hela vägen, så visst trodde jag på en vettig placering. Han är bra när han håller travet, men det har varit en del strul. Senast slog han bland annat på en startgalopp på Gävle, berättar Susanne Österberg som fick åka hem med en hundraprocentig insats.

– Jag sade efter det förra loppet att jag skulle sluta köra lopp, men det kanske är nu när man ligger på topp som man ska sluta, skrattar Susanne.

Det var en lycklig Susanne Österberg som segerdefilerade med Kajsas Ture. Foto: Timmy Lundegård

Det blev däremot desto tuffare för hemmahästarna under dagen. Främsta hemmahästen hittades i Midsommarstayern, där Cutie Käbb placerade som femma efter en stark prestation i skymundan.

– Jag är jättenöjd med hästens insats. Det var som bäddat för att vi skulle få rygg på ettan i loppet, vilket kanske inte var det mest optimala. Därifrån satt hon som fjärde invändigt. Hon fick senare en lucka med hundra meter kvar, där hon verkligen går hela vägen in i mål. Hon avslutade i 1.10-tempo i senast långloppet på Gävle, så jag tror att helheten kommer med tiden. Hon är bara fem år och jag tror att hon kommer att springa in en halv miljon i karriären, säger Håkan Falk om Cutie Käbbs femte plats.

Midsommarens vinnare:
Lopp 1: Impressive Sisu – Mika Forss (Petri Salmela) – 8,36
Lopp 2: Kajsas Ture – Susanne Österberg – 26,92
Lopp 3: Global Upset – Henrik Larsson – 19,82
Lopp 4: Lady Zappa – Mika Forss (Petri Salmela) – 3,84
Lopp 5: Llama Tooma – Mika Forss (Jevgeni Ivanov) – 3,58
Lopp 6: Vanessa Face – Felicia Molin (Anna Westlinder-Manberger) – 3,06
Lopp 7: Sixten Roc – Carl Johan Jepson (Timo Nurmos) – 3,93
Lopp 8: Rio Luca – Mika Forss (Juha Koskela) – 9,28
Lopp 9: Lady Zappa – Mika Forss (Petri Salmela) – 4,69
Lopp 10: Zeus S.S. – Per-Olof Svantesson – 46,99
Lopp 11: Sweet And Wild – Kenneth Haugstad (Sandra Luomala) – 5,81
Lopp 12: Sister Of Mercy – David Nylander – 14,92

Körsvensligans aktuella ställning:
1. Mika Forss (6 segrar, 1 andra, 2 tredje)
2. Carl Johan Jepson (5 segrar, 4 andra, 3 tredje)
3. Claes Sjöström (5 segrar, 1 tredje)
4. Rikard N Skoglund (2 segrar, 2 andra, 2 tredje)
5. Björn Goop (2 segrar, 2 andra)

Publicerad 26 juni 2021 klockan 20:50

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Joachim Tadell

Nya musikaliska smaker från Stew: ”Ser fram emot att möta publiken igen”

Mycket har hunnit hända sedan Lindebandet Stew släppte sitt debutalbum ”People” under hösten 2019. Bara några månader senare begav de sig ut på en turné i Tyskland, något som skulle visa sig bli de sista spelningarna på länge då coronaviruset drog fram över Europa. Nu blickar man dock framåt igen, med två färska singlar släppta, och ett nytt album på väg ut i etern.

24 september 2021 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsJoakim Bååk är laddad inför lördagens hemmapremiär. Arkivbild: Hasse Persson

Hemmapubliken gör comeback i Allsvenskan!

På lördag är det hemmapremiär i Handbollsallsvenskan! Med de lättade restriktionerna innebär även detta att publiken får göra comeback i arenan, där maxgränsen ligger på 600 personer. Vinslöv står som seriens första motstånd i hemmaarenan, där LIF är redo att återse sin efterlängtade publik.

24 september 2021 klockan 11:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Telefonbedragare aktiva i regionen – flera personer drabbade på kort tid

Just nu ser polisen i vår region en tendens till ökad aktivitet av försök ...

Många sätt att vara en bra förälder

Det är viktigt att komma ihåg, att det finns många sätt att vara en bra förälder på. Att vara delaktig i barnets ...

Dubbla USM-guld i Ultimate Frisbee för Frövi IK!

I den gångna helgen avgjordes Ungdoms-SM i Ultimate Frisbee i skånska Kävlinge. Frövi IK deltog med lag i ...

Från och med 1 januari 2022 kan den som fimpar på gatan bli bötfälld. Foto: Camilla Lagerman

Slutfimpat på marken efter årsskiftet

Från och med den 1 januari 2022 blir ringa nedskräpning straffbart. Det innebär att det kan utfärdas böter om 800 kronor till den som slänger en fimp, snus, tuggummi eller annat mindre skräp på marken.

23 september 2021 klockan 11:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild: Fredrik Norman

Stängt betyder öppet?

INSÄNDARE/DEBATT: Replik snarast, tack! Oemotsagd får sjukvårdsdirektör Jonas Claesson publicera en märklig inlaga i media med nya definitioner av ord? Stängd betyder enligt Claesson öppet.

23 september 2021 klockan 08:34 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Smittan minskar i länet
Smittspridningen av covid-19 minskar nu i Örebro län. Under vecka 37 testade cirka 180 personer positivt för sjukdomen, vilket är en minskning med...
22 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

En norrkommun sticker ut när företagsklimatet rankas
Bland de fyra kommunerna i norra länsdelen, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, är det Ljusnarsberg som sticker ut ordentligt när det ...
22 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Gaming event för första gången i Linde – för Världens Barn
Insamlingen för Världens Barn hittar nya vägar i Lindesberg. Nu i helgen håller Studiefrämjandet ett gaming event i sin lokal Hillstreet på ...
22 september 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Bo Sjöström med en riktig marknadsdelikatess, nyspunnet socker. Foto: Jennie Larsson

bildspel Inställd Lindemarken födde idé till Ågårdens egna marknad

Lindemarken må ha blivit inställd, men trots det fick de boende på Ågården i Lindesberg uppleva en härlig marknadsdag då personalen på äldreboendet anordade en helt egen variant av den populära tillställningen. Ågårdens marknad fick högsta betyg av dess besökare, och man kan inte annat än ana en ny tradition.

21 september 2021 klockan 16:37 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Frövi Judos talanger tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium. Foto: Privat

Frövi Judos Ida och Alexander får elitidrottsstipendium

50 aktiva idrottare från hela landet tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2021–2022, på vardera 50 000 kronor. I listan över de talangfulla idrottarna finns bland annat Alexander Dahlin och Ida Eriksson från Frövi Judo.

21 september 2021 klockan 08:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Odling på schemat för elever på Björkhagaskolan

Sedan i våras genomför Björkhagaskolan i Lindesberg projektet Blomstrande skolgård, som syftar till att ...

Du bestämmer var skåpet ska stå när Erikshjälpen auktionerar

Lotta Sunvisson vill att lindesbergarna hjälper henne att slå rekord, när Erikshjälpen nu ...

Kommunhuset utsatt för ny hödumpning

Under natten mot söndag dumpades ett tiotal balar med ruttet hö på flera platser i Lindesberg, bland annat utanför ...

AnnonsArkivbild. Foto: Hasse Persson

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot Torslanda så började slarvspelet att visa sig, vilket bjöd tillbaka motståndarlaget in i matchen. I den andra halvleken låg LIF dessutom i ett åttamålsunderläge, vilket blev för många mål att hämta in.

18 september 2021 klockan 17:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vaccinering av unga från 12 år inleds efter höstlovet

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, det meddelade statsminister Stefan Löfven...

Miljonbesparingar att vänta för barnomsorg och skola

Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg måste återigen spara pengar, närmare bestämt 4,5 miljoner ...

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen g...

Regionen: ”Nej, akuten i Lindesberg är inte stängd”

En banderoll med ett missvisande budskap har dykt upp på flera platser den senaste tiden. ...

Svahn lämnar över ordförandeklubban tillfälligt till Storm

Linda Svahn (S) meddelade under sommaren att hon avsåg att lämna sina uppdrag som kommunalråd ...

Vittne skrämde tjuv på flykt i natt

Strax efter klockan ett, natten till torsdag, fick polisen samtal från en privatperson i området Västra Bohr strax utanf...

Vännerna Jesper Hugosson och Martin Almgren planerar julfest. Foto: Camilla Lagerman

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Det som skulle blivit showens femårsjubileum blev istället ett långt uppehåll då pandemin drog in med tillhörande restriktioner. I vinter är det dock dags att ta fram finkavajen ur garderoben igen, då julfesten kommer tillbaka till Lindeskolans aula.
– Det ska bli så roligt att få göra någonting på riktigt igen, och extra roligt att det är på hemmaplan, säger Martin.

15 september 2021 klockan 15:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Regionen tar kontakt med ovaccinerade
I Örebro län kan man fortfarande se en ökning av bekräftade covid-19-fall. Samtidigt som smittspridningen ökar, kommer Region Örebro län nu att...
15 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Två av kommunens särskilda boenden drabbade av covid-19
Sedan i slutet av förra året har coronaläget på kommunens särskilda boenden sett bra ut, och vaccineringen har fortlöpt enligt plan. Under de ...
14 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

20 år sedan terrorattackerna i USA: Brandmännens hyllning till räddningsarbetarna som offrade sina liv
På lördagen var det 20 år sedan de ofattbara terrorattackerna som drabbade USA och som lamslog en hel värld. På station 3200 i Guldsmedshyttan ...
14 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-13

2021-09-13

2021-09-10

2021-09-10

2021-09-09

2021-09-09

2021-09-08

2021-09-08

2021-09-07

2021-09-07

2021-09-06

2021-09-06

2021-09-03

2021-09-02

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-09-24 17:23