Massiv uppslutning i demonstration – men Andreas Svahn tog bakvägen

Måndagens demonstration utanför kommunhuset i Lindesberg fick en massiv uppslutning från medborgare som ville visa sitt stöd i kampen om sjukvårdens bevarande i norra länsdelen. Men mannen som samtliga väntade på att få möta, Andreas Svahn (S), valde att ta en annan ingång och undgick därmed demonstranterna.
– Det är ett livsfarligt beslut de håller på att fatta! säger Sture Ekmark från Kopparberg.

Redan strax efter klockan 15.00 på måndagseftermiddagen började det samlas engagerade länsbor utanför kommunhuset i Lindesberg. Reidar Johansson delar ut plakat till de som inte har några med sig.

– Det var ju tur att vi sparade de här från förra gången, säger han.

Även om stämningen är lugn bland demonstranterna finns en känsla av hopplöshet hos många, flera av dessa har upplevt samma scenario flertalet gånger genom åren.

– Det här är tredje gången på 40 år som vi går igenom det här, och det handlar alltid om besparingar och att det vi gör här i Lindesberg kan man lika gärna göra i Örebro. Man har ju provat några gånger att stänga akuten, men sedan har det visat sig att det blivit dyrare istället. Det är så dumt! säger en kvinna som vill vara anonym.

Reidar Johansson och Peter Larsson. Foto: Camilla Lagerman

En av de som varit drivande i oppositionsgruppen, tillsammans med Reidar, är Peter Larsson. Även han är på plats för att träffa Andreas Svahn och förhoppningsvis få svar på sina frågor.

– Vi vet inte mer än någon annan just nu, men vi har fortfarande över 1400 företag som står bakom oss. Det som är bra den här gången är att vi får chansen att diskutera innan beslutet fattas, men många tror ju att det redan är kört. Jag trodde för ett år sedan att vi inte skulle ses i det här sammanhanget igen, det är synd, säger han.

Sture Ekmark har åkt från Kopparberg. Foto: Camilla Lagerman

Nedanför trappan utanför kommunhuset sitter Sture Ekmark från Kopparberg på en pall, utrustad med ett plakat för att bevara akuten som den är idag. Enligt honom är det tur att han sitter här idag, och det tack vare att akuten i Lindesberg hade öppet.

– För bara ett par veckor sedan ramlade jag baklänges i källartrappan och fick sy sex stygn i bakhuvudet. Jag äter blodförtunnande så det hade kunnat gå väldigt illa, det var ju en väldig tur att det var öppet här, för det fullkomligen forsade blod. Det är ett livsfarligt beslut de håller på att fatta!

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Klockars (M) lämnade kommunhuset för en stund, för att visa medborgarna sitt stöd.

– Jag har bjudit in oppositionsgruppen för att möta representanter från regionen den 11 oktober och se vad de har för idéer, för det är klart att vi kämpar för lasarettet i Lindesberg och vi kommer inte vika ner oss.

Conny Ärlerud (M) och Jari Mehtäläinen (SD). Foto: Camilla Lagerman

Även Jari Mehtäläinen (SD), ordförande i Socialnämnden fanns på plats, tillsammans med Conny Ärlerud ordförande för Moderaterna i Lindesberg.

– Jag ställer samma fråga som förra gången, transporterna då? Vi fick ju siffror på det den senaste gången och det visade ju att ambulanstransporterna kostade mer än man sparade. Nu har vi ju arbetstidslagstiftningen som vi måste följa, hur blir det? Kommer det finnas ambulanspersonal? Kommer det finnas transporter? Vi har ett fullt fungerande sjukhus, är det så vettigt att centralisera då? menar Jari.

– Man har ju sett den senaste tiden hur de haft det inne på akuten på USÖ och så ska man ge dem ännu mer att göra. Jag har svårt att se hur det ska bidra till god och trygg vård. Jag vill inte bidra till att lägga ner akuten, och det kommer jag berätta för mina regionrepresentanter, säger Ärlerud.

Mannen som alla demonstranter väntade på, Andreas Svahn, valde dock att ta en annan ingång till kommunhuset och mötte därmed inte medborgarna. Svahn var nämligen mycket stressad då han hade fler möten att klara av under dagen, enligt Bengt Storbacka (S).

Publicerad 18 september 2023 klockan 17:43

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Filip Nyängen. Foto: Camilla Lagerman

Flera nyheter att vänta för hockeybesökare: ”Kommer se att det händer grejer”

Inför onsdagens stora hemmapremiär i Lindehov presenterar klubbchef Filip Nyängen ett par nyheter som de hockeyälskande besökarna kommer att upptäcka. Bland annat öppnar man den sprillans nya puben, men man kommer också att börja visitera besökarna innan insläpp i Lindehov.
– Vi har fått striktare säkerhetsregler från förbundet för att stärka säkerhetsrutinerna, det innebär att alla ska visiteras innan man går in i arenan i en förbundsserie, förklarar Filip.

3 oktober 2023 klockan 14:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Makarna Lennart och Annelie Heintz fick uppleva total svamplycka. Foto: Privat

Makarna Heintz hittade en jätte i kantarellhavet

Det var när makarna Lennart och Annelie Heintz gav sig ut på sin sedvanliga svampjakt i skogarna utanför Gusselby i helgen, som de råkade på något utöver det vanliga. På långt håll såg de något jättelikt sticka upp ur havet av normalstora kantareller.
– Jag blev alldeles chockad, berättar Lennart Heinz.

3 oktober 2023 klockan 12:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Singelolycka med lastbil orsakar stopp i trafiken

En singelolycka med lastbil inträffade strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen på länsväg 249 strax ...

Bingo Rimér donerar pris till helgens minnescup

Söndagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, får ä...

bildspel IFK Lindesbergs jakt på kvalplatsen lever

Fotbollssäsongens sista hemmamatch slutade med seger! Trots en mållös första halvlek så fick publiken ta del av ...

Bengt Storbacka, oppositionsråd (S). Foto: Camilla Lagerman

Storbacka: ”Vad vill majoriteten?”

I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.

2 oktober 2023 klockan 08:42 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Lindesbergs skolor behöver fler läroböcker

INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.

2 oktober 2023 klockan 08:31 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Dubbla förluster för LIF Lindesberg
Handbollssäsongen har rivstartat och i helgen kunde LIF Lindesberg följa båda sina A-lag. Damerna hade säsongspremiär på hemmaplan, medan ...
2 oktober 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Persbrandt sätter färg på skördemarknad i Gusselby
I samarbete med Caravan Club of Sweden anordnar Kerstin Birath en skördemarknad vid familjecampingen Gusselby Annorlunda i helgen. Det kommer dukas ...
29 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Inför IFK-Kumla BK: Hemmamatch under IFK-Dagen
Det blev ingen seger mot Askersund på bortaplan, men chansen mot Division 4 lever ännu. På lördag spelar IFK Lindesberg sin sista hemmamatch för ...
29 september 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Säsongspremiär i Division 1 för LIF-damerna: ”Härlig utmaning”

Det var ett stort jubel i våras när LIF Lindesbergs båda A-lag tog sig segrande ur sina serier. Precis som herrlaget så har även damlaget klättrat sig uppåt och på lördag är det dags för en efterlängtad seriepremiär. En hemmamatch inleder serien där man möter fjolårets besegrade Division 2-lag, HF Karlskrona.
– Allt som vi har gjort har blivit ett snäpp seriösare, säger Oskar Wallin.

29 september 2023 klockan 08:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Julfesten kommer tillbaka i ny tappning: ”70 years of rock”

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.

28 september 2023 klockan 15:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

10 miljoner ska sparas på Lindeskolan under 2024

Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- ...

Elin uppmanar till klädbyte till förmån för Barncancerfonden och Rädda barnen

I helgen stundar årets klädbytardag hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. ...

bildspel Friskolan i Löa firade 30 år – fick besök från svunna tider

På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan...

Annons


SVT:s Henrik Kruusval intervjuar en färgstark karaktär i Second Hand-butiken i Lindesberg. Foto: Hans Andersson

Erikshjälpens upptakt – i danstakt för Världens Barn

Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen. Ett team från Sveriges Television var på plats och kunde föreviga en dansshow, som många av personalen deltog i. Till och med TV-teamet Hampus Eurenius och Henrik Kruusval drog på sig dräkter. Det blev en pangstart.

27 september 2023 klockan 09:04 av Hans Andersson Visa hela artikeln

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever mersmak

Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen ...

Ny idrottsförening vill minska segregationen: ”Få en meningsfull fritid”

Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att ...

SVT besöker Erikshjälpen

På tisdagen besöker Sveriges Television Lindesberg för att spela in ett reportage inför den stora TV-galan för Världens Barn i n...

bildspel Linde Judo Open blev större än någonsin

Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde ...

Krögarparet som gick ”all in”: ”Otroligt glad att jag flyttade hem”

Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Gö...

Sparförslag skapar oro på hudmottagningen i väntan på beslut

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i ...

Daniel och Lars Magnusson, tredje och andra generationens brunnsborrare. Foto: Jennie Einarsson

Familjeföretaget firade 80 år av borrande i marken

Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.

22 september 2023 klockan 19:15 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv...
22 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open
Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tävlingen dessutom större än någonsin...
22 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Behåll Lasarettet i Lindesberg!
INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa. Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles funktion. Behovet ökar ...
22 september 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-20

2023-09-20

2023-09-20

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-18

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-10-03 14:49