Miljöpolis inget uppskattat arbete – inspektörer mår dåligt av ”polisrollen”

Miljöinspektörer måste ibland agera både miljöbeskyddare och polis. Det är något man på miljökontoret ser som ett dilemma. Anledningen är att man vid ett tiotal tillfällen varje år måste ”sätta dit” en företagare som slarvat med miljölagarna. Något inspektörerna gör med stor vånda.

-Det är inget vi vill göra, men ibland tvingas till. Annars kan vi själva stå åtalade för att inte ha gjort det vi ska i ärendet, säger miljöchef Mats Larsson.
Ibland kan det vara så enkelt som att ett tillstånd gått ut och inte förnyats efter upprepade påtalanden från miljökontoret. Sedan finns det tillfällen då även Lindesbergs miljöchef funderar vad som egentligen ligger till grund för ett åtal.
-Det finns alldeles säkert en gråzon. Ibland slår det nog fel mot vissa enstaka. Men det finns alltid möjlighet att överklaga, det ska man komma ihåg.

I dagens ledare i Svenska Dagbladet får miljöpolisen och de lagar de måste följa en hel del kritik. Bland annat berättar man om hur en företagare blivit anmäld till miljöåklagare för att ha brutit grus ur en täckt han använt i flera år helt lagligt. Tillståndet var inte längre giltigt på grund av att länsstyrelsen krävde kompletterande uppgifter i tillståndet. En annan berättelse är att en lantbrukare dumpat tegel på sin väg och ”åkt dit” då han inte fyllt i en blankett för att få göra så. Resultatet blev att han tvingades betala böter på 25 000 kronor, skriver SvD.
-Jag tycker det låter lite konstigt att tegel klassas som miljöfarligt avfall. I det fallet SvD tar upp kan man fundera vad som hänt egentligen. Det jag kan tänka mig är att tegel, i detta fall från en rivning, innehåller ämnen som kan vara farliga för miljön och därför kräver särskilt tillstånd.

För några veckor sedan kunde vi berätta om ett fall där en företagare, som fraktat grus från en grustäckt i Rya, blev haffad av miljöinspektören. Tillståndet hade gått ut och inte förnyats. Vad som inte framgick då var att miljökontoret agerat helt enligt de föreskrifter man har att gå efter – och mer därtill.
-Vi vill i första hand hjälpa företagare, vi finns till för dom och många håller också kontakt med oss. Jag vet ingen av inspektörerna som vill ”leka polis” och jaga ”miljöbovar”, de mår tvärtom mycket dåligt av att behöva göra så här. Det är med stor vånda de sätter dit en företagare. Att det går så långt som i det här fallet beror på att företaget inte förnyat sitt tillstånd trots att de kontaktats flera gånger, innan vi nu tog dem på plats, säger Mats Larsson.
I just det här fallet visade det sig att företaget brutit grus olagligt sedan december 2001.
-De har haft god tid på sig att förnya tillståndet men inte gjort det, trots att man uppmärksammat dem flera gånger om att göra det. Till saken hör att företaget fraktat bort stora mängder grus under den här tiden, berättar Mats Larsson.

Långa väntetider orsakar problem
Grus i maskineriet beror ofta på långa utredningar och behandlingar av täckttillstånd från länsstyrelsen. Det hävdar Roland Andersson, som har lång erfarenhet av arbetet i och runt detta yrkesområde. Han var med när grustaget i Rya invigdes och har sedan dess varit inblandad i många täcker runt om i området. Att det blivit så oturligt för den företagare som i början av april fick en polisanmälan på halsen för att ha fraktat bort grus utan tillstånd, beror enligt Roland på många saker som krockat totalt.
-Jag har själv talat med honom och vet att han köpt täckten från någon annan. Det han inte visste då var att tillståndet snart gick ut. När det sedan skulle förnyas drog det ut på tiden från länsstyrelsens sida, det tar alltid minst ett halvår innan länsstyrelsen ger besked i dessa ansökningar. Och det visste han inte om. I hans fall kunde man troligtvis inte heller vänta eftersom man ofta ligger ute med stora summor pengar. Gruset var tvunget att levereras. Det är ändå olyckligt när det blir så här, säger Roland.
Att länsstyrelsen tar god tid på sig i sådana här tillstånd beror på den så kallade besvärstiden. Alltså den period det ska finnas möjlighet att överklaga och så vidare.

Publicerad 28 april 2003 klockan 14:51

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig

UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.

19 april 2021 klockan 14:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för vaccination, då åldersgränsen nu gäller födelseår, och inte födelsedag som tidigare.

19 april 2021 klockan 10:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om ...

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har ...

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas ...
13 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Annons


Bild från Region Örebro län

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.

8 april 2021 klockan 14:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden ...

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Bild från Region Örebro län

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.

2 april 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, ...
2 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-19 23:40