Miljöpolis inget uppskattat arbete – inspektörer mår dåligt av ”polisrollen”

Miljöinspektörer måste ibland agera både miljöbeskyddare och polis. Det är något man på miljökontoret ser som ett dilemma. Anledningen är att man vid ett tiotal tillfällen varje år måste ”sätta dit” en företagare som slarvat med miljölagarna. Något inspektörerna gör med stor vånda.

-Det är inget vi vill göra, men ibland tvingas till. Annars kan vi själva stå åtalade för att inte ha gjort det vi ska i ärendet, säger miljöchef Mats Larsson.
Ibland kan det vara så enkelt som att ett tillstånd gått ut och inte förnyats efter upprepade påtalanden från miljökontoret. Sedan finns det tillfällen då även Lindesbergs miljöchef funderar vad som egentligen ligger till grund för ett åtal.
-Det finns alldeles säkert en gråzon. Ibland slår det nog fel mot vissa enstaka. Men det finns alltid möjlighet att överklaga, det ska man komma ihåg.

I dagens ledare i Svenska Dagbladet får miljöpolisen och de lagar de måste följa en hel del kritik. Bland annat berättar man om hur en företagare blivit anmäld till miljöåklagare för att ha brutit grus ur en täckt han använt i flera år helt lagligt. Tillståndet var inte längre giltigt på grund av att länsstyrelsen krävde kompletterande uppgifter i tillståndet. En annan berättelse är att en lantbrukare dumpat tegel på sin väg och ”åkt dit” då han inte fyllt i en blankett för att få göra så. Resultatet blev att han tvingades betala böter på 25 000 kronor, skriver SvD.
-Jag tycker det låter lite konstigt att tegel klassas som miljöfarligt avfall. I det fallet SvD tar upp kan man fundera vad som hänt egentligen. Det jag kan tänka mig är att tegel, i detta fall från en rivning, innehåller ämnen som kan vara farliga för miljön och därför kräver särskilt tillstånd.

För några veckor sedan kunde vi berätta om ett fall där en företagare, som fraktat grus från en grustäckt i Rya, blev haffad av miljöinspektören. Tillståndet hade gått ut och inte förnyats. Vad som inte framgick då var att miljökontoret agerat helt enligt de föreskrifter man har att gå efter – och mer därtill.
-Vi vill i första hand hjälpa företagare, vi finns till för dom och många håller också kontakt med oss. Jag vet ingen av inspektörerna som vill ”leka polis” och jaga ”miljöbovar”, de mår tvärtom mycket dåligt av att behöva göra så här. Det är med stor vånda de sätter dit en företagare. Att det går så långt som i det här fallet beror på att företaget inte förnyat sitt tillstånd trots att de kontaktats flera gånger, innan vi nu tog dem på plats, säger Mats Larsson.
I just det här fallet visade det sig att företaget brutit grus olagligt sedan december 2001.
-De har haft god tid på sig att förnya tillståndet men inte gjort det, trots att man uppmärksammat dem flera gånger om att göra det. Till saken hör att företaget fraktat bort stora mängder grus under den här tiden, berättar Mats Larsson.

Långa väntetider orsakar problem
Grus i maskineriet beror ofta på långa utredningar och behandlingar av täckttillstånd från länsstyrelsen. Det hävdar Roland Andersson, som har lång erfarenhet av arbetet i och runt detta yrkesområde. Han var med när grustaget i Rya invigdes och har sedan dess varit inblandad i många täcker runt om i området. Att det blivit så oturligt för den företagare som i början av april fick en polisanmälan på halsen för att ha fraktat bort grus utan tillstånd, beror enligt Roland på många saker som krockat totalt.
-Jag har själv talat med honom och vet att han köpt täckten från någon annan. Det han inte visste då var att tillståndet snart gick ut. När det sedan skulle förnyas drog det ut på tiden från länsstyrelsens sida, det tar alltid minst ett halvår innan länsstyrelsen ger besked i dessa ansökningar. Och det visste han inte om. I hans fall kunde man troligtvis inte heller vänta eftersom man ofta ligger ute med stora summor pengar. Gruset var tvunget att levereras. Det är ändå olyckligt när det blir så här, säger Roland.
Att länsstyrelsen tar god tid på sig i sådana här tillstånd beror på den så kallade besvärstiden. Alltså den period det ska finnas möjlighet att överklaga och så vidare.

Publicerad 28 april 2003 klockan 14:51

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg tillsammans med Hanna Johansson från Vilsna Tassar. I mitten katten Nina, som söker nytt hem. Foto: Camilla Lagerman

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete

När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.

22 april 2021 klockan 10:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Slog sönder dörr med yxa – pepparsprayad och handfängslad av polisen

Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 april 2021 klockan 10:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Yrkeschaufför misstänkt för farlig omkörning efter däckexplosion

En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett ...

Från torpet i Spannarboda – till döden i pesten i Etiopien

Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till fö...

Våren läggs tillfälligt på is – SMHI flaggar för snö och friska nordanvindar

Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund - och snöfall. ...

Grönsiskans nya konstnärsateljé är nu invigd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé

Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.

20 april 2021 klockan 18:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig
UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.
19 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan
Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för ...
19 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas...
16 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via ...

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

14 april 2021 klockan 08:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.

8 april 2021 klockan 14:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...
7 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-04

2021-04-03

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-04-22 23:22