Missing Peoples hundenhet tränade i Vedevåg

På onsdagskvällen samlades Missing People Örebros hundenhet i Vedevåg för att genomföra en gemensam träningsaktivitet. Under cirka två timmar sökte sammanlagt fem hundar igenom skolgårdens alla skrymslen och vrår efter föremål som gömts tidigare på dagen.
– De ska inte hitta vilka saker som helst, utan saker som luktar människa, förklarar hundföraren Jonas Stål.

Varje år anmäls cirka 26 000 personer som försvunna i Sverige, flera av dessa blir föremål för frivilligorganisationen Missing People som hjälper till att arrangera sökinsatser över hela landet. En av organisationens mest ovärderliga resurser är de certifierade sökhundar som, med hjälp av sitt fantastiskt utvecklade luktsinne, hjälper till att lokalisera försvunna personer.

För att bli certifierad krävs dock en hel del, men även efter antagningstestet behöver ekipaget genomgå regelbundna träningar tillsammans med den regiongrupp man tillhör. Under onsdagskvällen samlades Missing People Örebros hundenhet i Vedevåg för ett av dessa träningstillfällen, där hela fem hundar deltog.

– Det finns en uppfattning om att man tar en grej från den försvunna och låter hunden lukta på den och sedan söker, men så är det inte. Hunden söker på människovittring och har inte en aning om vem som har försvunnit, förklarar Janne Berglöf som är hundansvarig.

– De ska inte hitta vilka saker som helst, utan saker som luktar människa. Om vi går ut i skogen och söker och det ligger en vante som har legat i två veckor kommer våra hundar antagligen gå fram och lukta på den men inte göra så mycket mer, men om det finns människolukt kvar på den, föremålet kanske bara är några dagar gammalt, kommer den att markera och tala om att den hittat något, säger Jonas Stål som är certifierad hundförare.

Janne startar igång sin Doris. Foto: Camilla Lagerman

Tvååriga labradoren Rhea är först ut att söka tillsammans med matte Lina Gräll. Rhea får snabbt vittring och visar tydligt Lina vart det första gömda föremålet, en jackkrage, befinner sig.

– Vissa hundar använder skall, andra sätter eller lägger sig för att markera ett föremål, och det är precis det vi vill ha, förklarar Janne.

– Vi måste hela tiden förhålla oss till vinden, man vill att hunden ska ha vinden i nosen så mycket som möjligt, säger Lina.

Som avslutning på det första sökområdet får hon extra gott godis, som tack för ett fint utfört arbete.

– Hundarna tycker ju att det här är jätteroligt och kan jobba länge utan belöning, men någonstans måste det finnas en extra morot, säger Lina och klappar om sin hund.

Näst ut är Janne tillsammans med sin tvååriga schäfer Doris, som är oerhört sugen på att arbeta. Även hon får vittring snabbt och visar sin husse fram till gömstället. Janne tycker dock att Doris är otydlig i sin markering och ber henne visa bättre.

– Man vill ha en distinkt markering så nära som möjligt så man har en bra chans att hitta föremålet, Doris är certifierad så då kan man ställa lite högre krav på henne, förklarar Lina.

Lena Jardemar söker med sin hund Bessie. Foto: Camilla Lagerman

På ett av skolgårdens andra sökområden arbetar Lena Jardemar från Vedevåg med sin blandras Bessie, som är tre år. De är ännu inte certifierade, men tränar för att kunna bli det så småningom.

– Jag är ju pensionär, men tycker det är roligt att göra något bra och meningsfullt på ålderns höst, och det är bra med tuff träning, skrattar hon.

Medan Lena och Bessie söker av området går Jonas Stål med henne, eftersom man aldrig går ensam ute på sök.

– Man går aldrig ensam, för saker kan ju hända, eller om man faktiskt stöter på något behöver en stanna kvar medan den andra går iväg, förklarar Lena.

Bessie arbetar sig metodiskt fram över skolgården, och får vittring vid en klätterställning. Hon ställer sig på bakbenen för att känna lukten bättre, men blir lite fundersam och vänder sig om, där var den!

– Det är oerhört viktigt att vara medveten om vindens riktning och hur det påverkar hunden. Använder man hunden rätt kan man söka av ett större område ganska snabbt istället för att behöva gå en kedja med människor med en meters avstånd och titta ner i marken, förklarar Jonas som redan sökt med sina två schäfrar Linya och Myrra.

När samtliga hundar sökt av alla områden samlas gruppen för att utvärdera kvällen i Vedevåg.

– Det var ett väldigt bra område, med blandad terräng. Oftast är det i skogsmiljöer som folk går bort sig, men när vi söker efter dementa till exempel är det vanligtvis i bebyggelse. Det som är svårt med byggnader är att vinden åker upp längs väggarna, men det är därför vi tränar, säger Janne och avslutar:

– Polisen i Bergslagen är väldigt duktiga på efterforskning av försvunna, så det blir inte så många uppdrag för oss, vilket förstås är bra, men man kan även åka till angränsande regioner om man vill hjälpa till.

Publicerad 17 februari 2023 klockan 12:57

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Skogsbrand utanför Linde – 4000 kvm i lågor

Strax före klockan 18 på söndagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsområde mellan Lindesberg och Aspens äng. SOS Alarm uppger nu att det rör sig om en skogsbrand i omfattningen 4000 kvadratmeter.
– Just nu försöker räddningstjänsten att omringa branden, uppgav operatör vid SOS Alarm strax före klockan 19.

28 maj 2023 klockan 19:27 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Snabba bilar och modiga förare när Trollrallyt avgjordes

Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt. Under ett strålande solsken hejades de modiga förarna fram av publiken längs banan innan de slutligen gick i mål. Snackisen från 80-talet är här för att stanna, åtminstone om man ska tro förarna i startfältet.

27 maj 2023 klockan 17:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen varnar för telefonbedragare

Polisen i region Bergslagen går nu ut med en varning till allmänheten gällande telefonbedrägeri. I dagarna skall en ...

Lions Kristinas sommargåva ska skänka glädje i tuffa tider

Under fredagen räckte Raija Glatz från Lions Club Kristina över en handfull presentkort med ett ...

ICA-handlaren Kent satsar på landsbygden

Under våren har butiksägare Kent Söderström satsat stort på att renovera ICA Supermarket Trivselköp i ...

Hos Bergslagens Sparbank kunde man utmana varandra i duell. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildspecial: Rekordstora LindeDagen blev dundersuccé

Om det var de varma, men blåsiga, sommarvindarna eller de rekordmånga utställarna som fick Lindesbergarna att gå man ur huse går det endast att spekulera i, men det man med säkerhet kan fastslå är att LindeDagen 2023 blev en riktig dundersuccé! LindeNytt kan här bjuda på en bildspecial från den soliga folkfesten.

25 maj 2023 klockan 09:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pressbild

Ombyggnationen av Kristinavägen pausas

PRESSMEDDELANDE: Majoritetsstyret i Lindesbergs kommun har efter samråd med näringsidkare samt kommunens tjänstepersoner, beslutat att flytta fram starten av ombyggnationen av Kristinavägen.

24 maj 2023 klockan 09:47 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Färgsprakande besök hos Bilskadecenter
Det fullkomligt bubblade av kreativitet hos Bilskadecenter i Lindesberg under tisdagsmorgonen, när 12 elever från Pilkrogs förskola kom på besök ...
23 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inför LindeDagen: ”Tur med vädret”
Med en solig prognos från SMHI råder det så gott som perfekta förhållanden inför morgondagen när årets upplaga av LindeDagen - anordnas för ...
23 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Proffsen hade uppvisning på Fornaboda
Det blev en tävlingsdag med kvalitet före kvantitet. Proffstränarna gjorde sin första visit till Fornaboda Travbana under måndagslunchen, där de...
22 maj 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Strålande glada medaljörer. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Glädje och gemenskap under helgens judoevenemang

I helgen arrangerades Swedish A-Judo Open i Lindesberg arena, med deltagare från Sverige, Finland, Åland och Kroatien. Förutom en högt efterlängtad tävling hölls även ett tillhörande träningsläger blandat med olika festligheter för de aktiva.

22 maj 2023 klockan 12:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal. Linda Bååth, avdelningsordförande Kommunal Västra Svealand. Pressbild.

Personalen säger upp sig här och nu

INSÄNDARE/DEBATT: Personalen flyr äldreomsorgen i Örebro län. En ny rapport från Kommunal visar att färre än hälften vill arbeta kvar i äldreomsorgen och att bemanningssituationen redan idag är så pressad att det uppstår risker för de äldre. Sjukskrivningstalen är högst i Sverige, år efter år. En stor del av våra medlemmar accepterar inte situationen längre.

22 maj 2023 klockan 10:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Här hjälper getter stressade personer att finna lugnet

I dagens stressiga samhälle finns det sällan tid för avkoppling, men detta är något som Rosmarie ...

Mozart och Mattei – Live på Linde Bio

Mozarts tragikomiska Don Giovanni. Som klippt och skuren för denne svenske världsbaryton Peter Mattei. Den 20 maj ...

Seger inför säsongens största publiksiffra

Lagkapten Martin Eriksson lovade seger och det löftet svek inte. Efter två vilseledande förluster så blev det ...

Annons

Felix Eriksson körde från Hällefors med sin ombyggda Volvo för att närvara vid premiären av Fast X. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Youtube-kändis i blickfånget under bioevent

För att sätta stämningen ordentligt inför den stora biopremiären av Fast X anordnade Lindesbergs biograf och SHRA en gemensam bilträff utanför bion under onsdagskvällen. Ett 15-tal utvalda fordon radade upp sig i solskenet, men en bil drog onekligen allra mest blickar till sig, nämligen Youtube-kändisen Felix Erikssons ombyggda Volvo 745.
– Jag följer honom på Instagram, den här bilen är helt sjuk! säger Albin Kemperyd som tillsammans med vännen Liam Corcoran passar på att fotografera bilen.

18 maj 2023 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Inför IFK-HOIF: ”Fin fotboll och tre poäng”

Förra veckan kom säsongens första förlust för IFK Lindesberg. Bara dagar därefter kom en ny fö...

bildspel Proffsdagen lockade till nyfikenhet och skratt

Trots kyliga vindar och ett duggande regn var det många besökare som tog tillfället i akt att utforska ...

Två vinnare av biotävlingen utsedda

Klockan 12.00 på onsdagen stängde LindeNytts tävling där biljetter till premiären av filmen Fast X stod på spel. ...

Scouterna ryckte ut med kvastar för renare miljö

Efter att det under en längre tid varit väldigt stökigt vid återvinningsstationen i centrala Frövi tyckte...

Har tröttnat på skadegörelser och farliga handlingar: ”De leker med döden”

Skadegörelse har varit ett stort problem under flera års tid för ...

Hur värnar vi välfärden i Lindesbergs kommun med Tidöpartierna vid rodret?

INSÄNDARE/DEBATT: Vi jobbar nu intensivt i opposition för att ha en ”...

Håkan Svanström på Svanströms El och VVS AB gästar Hyrmaskiners årliga event Proffsdag. Foto: Privat

Samarbetet ledde Håkan Svanström till Lindesberg

Onsdag den 17 maj får Lindesberg besök av en av Sveriges mest kända hantverkare och eldsjäl Håkan Svanström då han gästar Hyrmaskiners återkommande event ”Proffsdag”. Håkan, som i dagsläget kanske är mest känd för sin medverkan i TV4:s storsatsning Marko & Irma, har under många år hjälpt personer som drabbats av oseriösa hantverkare, och på så vis har vägarna fört honom till Lindesberg.
– Jag lärde känna Byggbetjänten och Gäre Bygg när vi hjälpte en familj i Varnhem, som råkat ut för en riktig byggskojare. De var en viktig del i projektet, och sedan dess har vi hållit kontakten, berättar Håkan.

15 maj 2023 klockan 09:52 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Hemmaseger under soliga travpremiären
Under söndagsförmiddagen inleddes årets travsäsong på Fornaboda Travbana. Hela tolv lopp kördes på tävlingsovalen som både bjöd på ...
14 maj 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Bildextra: Vårmönstring 2023
På lördagen var det äntligen dags årets efterlägtade Vårmönstring att äga rum. Dagen som bjöd på ett perfekt utställningsväder lockade mä...
14 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Äntligen travpremiär på Fornaboda
På söndag öppnar Fornaboda portarna för den efterlängtade säsongspremiären. Tolv lopp kommer att inleda en travsäsong med flera nyheter både ...
12 maj 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-05-12

2023-05-11

2023-05-11

2023-05-11

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-10

2023-05-09

2023-05-09

2023-05-08

2023-05-08

2023-05-07

2023-05-29 07:42