Missing Peoples hundenhet tränade i Vedevåg

På onsdagskvällen samlades Missing People Örebros hundenhet i Vedevåg för att genomföra en gemensam träningsaktivitet. Under cirka två timmar sökte sammanlagt fem hundar igenom skolgårdens alla skrymslen och vrår efter föremål som gömts tidigare på dagen.
– De ska inte hitta vilka saker som helst, utan saker som luktar människa, förklarar hundföraren Jonas Stål.

Varje år anmäls cirka 26 000 personer som försvunna i Sverige, flera av dessa blir föremål för frivilligorganisationen Missing People som hjälper till att arrangera sökinsatser över hela landet. En av organisationens mest ovärderliga resurser är de certifierade sökhundar som, med hjälp av sitt fantastiskt utvecklade luktsinne, hjälper till att lokalisera försvunna personer.

För att bli certifierad krävs dock en hel del, men även efter antagningstestet behöver ekipaget genomgå regelbundna träningar tillsammans med den regiongrupp man tillhör. Under onsdagskvällen samlades Missing People Örebros hundenhet i Vedevåg för ett av dessa träningstillfällen, där hela fem hundar deltog.

– Det finns en uppfattning om att man tar en grej från den försvunna och låter hunden lukta på den och sedan söker, men så är det inte. Hunden söker på människovittring och har inte en aning om vem som har försvunnit, förklarar Janne Berglöf som är hundansvarig.

– De ska inte hitta vilka saker som helst, utan saker som luktar människa. Om vi går ut i skogen och söker och det ligger en vante som har legat i två veckor kommer våra hundar antagligen gå fram och lukta på den men inte göra så mycket mer, men om det finns människolukt kvar på den, föremålet kanske bara är några dagar gammalt, kommer den att markera och tala om att den hittat något, säger Jonas Stål som är certifierad hundförare.

Janne startar igång sin Doris. Foto: Camilla Lagerman

Tvååriga labradoren Rhea är först ut att söka tillsammans med matte Lina Gräll. Rhea får snabbt vittring och visar tydligt Lina vart det första gömda föremålet, en jackkrage, befinner sig.

– Vissa hundar använder skall, andra sätter eller lägger sig för att markera ett föremål, och det är precis det vi vill ha, förklarar Janne.

– Vi måste hela tiden förhålla oss till vinden, man vill att hunden ska ha vinden i nosen så mycket som möjligt, säger Lina.

Som avslutning på det första sökområdet får hon extra gott godis, som tack för ett fint utfört arbete.

– Hundarna tycker ju att det här är jätteroligt och kan jobba länge utan belöning, men någonstans måste det finnas en extra morot, säger Lina och klappar om sin hund.

Näst ut är Janne tillsammans med sin tvååriga schäfer Doris, som är oerhört sugen på att arbeta. Även hon får vittring snabbt och visar sin husse fram till gömstället. Janne tycker dock att Doris är otydlig i sin markering och ber henne visa bättre.

– Man vill ha en distinkt markering så nära som möjligt så man har en bra chans att hitta föremålet, Doris är certifierad så då kan man ställa lite högre krav på henne, förklarar Lina.

Lena Jardemar söker med sin hund Bessie. Foto: Camilla Lagerman

På ett av skolgårdens andra sökområden arbetar Lena Jardemar från Vedevåg med sin blandras Bessie, som är tre år. De är ännu inte certifierade, men tränar för att kunna bli det så småningom.

– Jag är ju pensionär, men tycker det är roligt att göra något bra och meningsfullt på ålderns höst, och det är bra med tuff träning, skrattar hon.

Medan Lena och Bessie söker av området går Jonas Stål med henne, eftersom man aldrig går ensam ute på sök.

– Man går aldrig ensam, för saker kan ju hända, eller om man faktiskt stöter på något behöver en stanna kvar medan den andra går iväg, förklarar Lena.

Bessie arbetar sig metodiskt fram över skolgården, och får vittring vid en klätterställning. Hon ställer sig på bakbenen för att känna lukten bättre, men blir lite fundersam och vänder sig om, där var den!

– Det är oerhört viktigt att vara medveten om vindens riktning och hur det påverkar hunden. Använder man hunden rätt kan man söka av ett större område ganska snabbt istället för att behöva gå en kedja med människor med en meters avstånd och titta ner i marken, förklarar Jonas som redan sökt med sina två schäfrar Linya och Myrra.

När samtliga hundar sökt av alla områden samlas gruppen för att utvärdera kvällen i Vedevåg.

– Det var ett väldigt bra område, med blandad terräng. Oftast är det i skogsmiljöer som folk går bort sig, men när vi söker efter dementa till exempel är det vanligtvis i bebyggelse. Det som är svårt med byggnader är att vinden åker upp längs väggarna, men det är därför vi tränar, säger Janne och avslutar:

– Polisen i Bergslagen är väldigt duktiga på efterforskning av försvunna, så det blir inte så många uppdrag för oss, vilket förstås är bra, men man kan även åka till angränsande regioner om man vill hjälpa till.

Publicerad 17 februari 2023 klockan 12:57

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Daniel och Lars Magnusson, tredje och andra generationens brunnsborrare. Foto: Jennie Einarsson

Familjeföretaget firade 80 år av borrande i marken

Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.

22 september 2023 klockan 19:15 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Jonas Norin sålde naturgodis, remmar och glutenfri marknadsnougat. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken

Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv, strumpor, väskor och allt däremellan. Som sig bör denna dag rådde en trevlig marknadskänsla ackompanjerad av doften från munkar och brända mandlar. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.

22 september 2023 klockan 16:32 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open

Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tä...

Behåll Lasarettet i Lindesberg!

INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa. Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles ...

Seriefavoriten blev för tuff när de gästade LIF

Det blev seger i säsongspremiären efter en säsong i Division 1, under torsdagen blev det andra siffror. ...

Peter Asplund, verksamhetschef intensivvården Region Örebro län. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län.

Antalet intensivvårdsplatser på Lindesbergs lasarett halveras

De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att reduceras till 14 stycken med start 4 december. Den reducering som görs berör endast Lindesbergs lasarett, där dagens fyra IVA-platser halveras till två.
– Vi har, som alltid, prövat olika alternativ för att behålla kapaciteten, säger Peter Asplund. Bland annat har vi tittat på möjligheten till ytterligare rotation från länet och anpassningar av viss administrativ tid. Vår egen personal täcker som alltid upp en väsentlig del av extrapass. Ändå ser vi inte att detta är tillräckligt, kommenterar Asplund i ett pressmeddelande på torsdagen.

21 september 2023 klockan 15:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Gynmottagningen om oron för kvinnorna: ”De kommer försvinna i det här”

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till gynekologmottagningen. Här ser man stora farhågor för kvinnosjukvården och kvinnorna som riskerar att försvinna i vårdköer.
– Vi har många kvinnor som går på kontroller för diverse åkommor, vart ska de kvinnorna ta vägen? säger Uroterapeut Rebecca Blomberg.

21 september 2023 klockan 13:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu stängs mellersta infarten
På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta ...
21 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Storbacka: ”En fråga om anständighet – vägra angiverilagen”
INSÄNDARE/DEBATT: Jag vill att Lindesbergs kommun säger nej till anmälningsplikt, dvs den angiverilag som Tidöpartierna vill utreda. Det kommer ...
21 september 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Ögonmottagningen riskerar försvinna: ”Tänker mycket på patienterna”
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit...
20 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesberg klättrar sex placeringar i Svenskt Näringslivs ranking. Foto: Jennie Einarsson

Lindesberg bottenrankad – igen

Idag släppte Svenskt Näringsliv den årliga rapporten där de rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Efter fjolårets placering på plats 284 gör Lindesbergs kommun en blygsam förbättring med sex placeringar, men är fortsatt kvar i botten – nu på plats 278.

20 september 2023 klockan 12:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Astrid Andersson, Ida Luth-Lind och Vilda Nilsson - när de sjunger tillsammans heter de IvaViaAvi. Foto: Anna Andersson

Bred uppslutning – musik för alla vid Världens Barn-konserten

Musikaliskt fulladdat för Världens Barn-konserten på söndag. Några är favoriter i repris. Kulturskolans barnkör är med liksom Björn Eremo och förstås Jesper Hugosson som hållit i taktpinnen för Världens Barn i många år.

20 september 2023 klockan 11:13 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Ungdomar skrämde hästar och hotade gårdsägare som ingrep

En gårdsägare strax utanför Lindesberg fick på måndagskvällen ovälkommet besök av ett gäng ...

Så många kräftor gick in i burarna: ”Vi är nöjda”

Drygt 7000 kräftor blev den sammanlagda fångsten när allmänhetens fiske hölls i fredags.

Annons


Andreas Svahn (S). Foto: Pressbild/Camilla Lagerman

Svahn efter demonstranternas besvikelse: ”Jag kommer gärna tillbaka”

Efter måndagens demonstration utanför kommunhuset i Lindesberg väcktes starka reaktioner över att regionrådet Andreas Svahn (S) aldrig mötte demonstranterna och deras frågeställningar. Istället för regionrådet kom Bengt Storbacka (S) ut och mötte folksamlingen, dock bara för att förklara att Svahn redan var inne i byggnaden och att han var mycket stressad till nästa möte. Nu ger Andreas Svahn sin syn på det som inträffade.
– Jag hade ingen praktisk möjlighet att göra något utöver den timmen som vi hade avsatt, jag hade ett nytt möte direkt efter och då hade jag behövt göra andra människor besvikna.

19 september 2023 klockan 12:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

TV: Se demonstranternas kritik efter uteblivet möte med Svahn

När klockan hade passerat 16:00 hade fortfarande inte Andreas Svahn (S) synts till vid ...

bildspel Massiv uppslutning i demonstration – men Andreas Svahn tog bakvägen

Måndagens demonstration utanför kommunhuset i Lindesberg fick en massiv uppslutning ...

Inför dagens demonstration: ”Vill ha svar på våra frågor”

Beskedet om att nya nedskärningar är att vänta på Lindesbergs lasarett redan under ...

bildspel Soliga ponnytävlingar avslutar Fornabodas säsong

Ponnytravet fick inleda Fornabodas travsäsong och då var det väl inte mer än rätt att de även fick sä...

bildspel Brutal utklassning av IFK Lindesberg

Inför lördagens hemmamatch mot Hovsta så kvarstår fyra matcher inom Fotbollsfemman, där poängen blir avgörande för ...

Seger i den Allsvenska comebacken

Det blir jubel redan i comebacken! Efter en säsong som obesegrade i Division 1 så kommer LIF Lindesberg tillbaka till ...

Foto: Privat

Ytterligare en misstänkt dumpad hund – hittad i dåligt skick

Sent på onsdagskvällen syntes en liten hund springa lös i Grönbo, till synes mycket rädd och förvirrad. Under torsdagen placerades en fälla ut i området för att försöka fånga in den ensamma lilla hunden, något som på fredagsmorgonen lyckades.
– Det har ju varit kallt på nätterna nu, så det känns skönt att den gick i fällan och fick komma in, säger upphittaren som inte vill uppge sitt namn.

15 september 2023 klockan 11:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Traktorer spänner musklerna när ”tractorpulling” arrangeras
På lördag väntar en riktig folkfest när dånande traktorer ska dra tunga lass på gärdet hos Rickard Larsson i Fågryte utanför Fellingsbro. ...
15 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Nedskärningar hotar livskvaliteten för länets invånare – Rädda Lindesbergsakuten nu!
INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län står inför en ekonomisk utmaning som kräver besparingar. Det är en realitet vi inte kan blunda för. Men ...
15 september 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Fisket blir av – och det ser bra ut också
Efter att ha tvingats flytta fram kräftfisket vid två tillfällen, sammanlagt en månads tid, kommer man på fredagen äntligen kunna genomföra ...
15 september 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-09-15

2023-09-15

2023-09-14

2023-09-14

2023-09-13

2023-09-13

2023-09-12

2023-09-12

2023-09-11

2023-09-11

2023-09-11

2023-09-10

2023-09-08

2023-09-08

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-09-23 09:55