Grannsamverkan mot brott - här i Brodalsområdet. Foto: Fredrik Norman

Misstänkta inbrottstjuvar anhållna – tack vare Grannsamverkan

Tre män i 20-25-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkta för grov stöld genom inbrott i bostad. Trion greps bara timmar efter ett villainbrott i Frövi – och polisen menar att detta gjordes möjligt tack vare allmänhetens rådiga ingripande.
– En person som ingår i Grannsamverkan i det aktuella området, gjorde allt rätt och det ledde till att vi kunde gripa tre misstänkta gärningsmän, kommenterar Stefan Toll, kommunpolis i Lindesberg.

Vid 13-tiden i tisdags, upptäckte en privatperson en främmande bil i ett villaområde i Frövi. Personen fattade misstankar och beslutade sig för att gå fram till bilen för att ta en närmare titt och eventuellt få kontakt med den som satt i bilen. Detta enligt instruktioner om hur man inom Grannsamverkan kan agera i liknande situationer. Vad personen i detta ögonblicket ej var medveten om, var att det just då pågick ett inbrott i en av villorna i området.

– När den här personen är på väg fram till bilen, så kommer två okända personer springande och hoppar in i bilen som lämnar platsen. Tack vare vittnets uppgifter, som bland annat gav oss ett registreringsnummer, kunde vi senare hitta den här bilen och gripa tre misstänkta gärningsmän som nu har anhållits misstänkta för inbrottet. De är på sannolika skäl misstänkta för grov stöld, säger Stefan Toll, polisen.
På sannolika skäl är den högre misstankegraden.

Toll lägger stor vikt vid att markera hur viktigt och effektivt det är med Grannsamverkan.

– Den här personen skall ha beröm för insatsen. Det är ett jättebra exempel på hur viktigt det är med Grannsamverkan och alla människor som ingår i den, för det gör verkligen skillnad. Vi har cirka 100 grannsamverkansområden i Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg tillsammans. Ett enda område kan ha uppemot 40 aktiva personer. Tillsammans innebär ju det här att vi har mängder av kapabla väktare som håller koll i sina områden och snabbt kan ge oss uppgifter som kan vara direkt avgörande för utgången, säger Stefan Toll.

Enligt polisuppgifter i samband med gripandet, skall man ha funnit gods i bilen de misstänkta färdades i. I nuläget vill polisen inte gå närmare in på detaljerna.

– Bilen har tagits i beslag och en teknisk undersökning skall göras. Jag vill inte just nu berätta exakt vad som hittats i bilen, men vi har ett väldigt bra utredningsläge, förklarar Stefan Toll.

På brottsplatsen skall polisen ha kunnat säkra spår efter en eller flera gärningsmän. Bland annat ett skoavtryck på köksbordet. Tjuvarna skall ha tagit sig in via just köksfönstret.

Läs mer om Grannsamverkan

Publicerad 15 januari 2020 klockan 13:05

Fredrik Norman , fredrik@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Helena och Christer Lassis från Smedjebacken visade upp sin Dodge Coronet R/T från 1968. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes blankpolerade bilar och motorcyklar så långt ögat kunde nå – och stämningen var minst sagt på topp. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.

11 maj 2024 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tågtrafiken stoppad på grund av brand

Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.

11 maj 2024 klockan 12:26 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand

UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsfö...

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg

Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen f...

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger

Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots...

Willhelm Sundman (L). Foto: Camilla Lagerman

Storås framtid avgörs nu

INSÄNDARE/DEBATT: Det är inte ovanligt att mindre orter runt om i landet beskrivs i negativa ordalag. Minskande befolkning, åldrande befolkning och en alltmer socialt utsatt befolkning. Ser man till statistiken kan det i relation till storstäder stämma, men siffror säger väldigt lite om de människor dem illustrerar.

10 maj 2024 klockan 12:51 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Noa Reldén från Kalmar (nummer 3) hade ledningen i hela loppet tills Anna Hell Pettersson (nummer 1) bjöds in på upploppet. Båda ekipagen skar mållinjen samtidigt vilket gav delad segerglädje. Foto: Timmy Lundegård

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern

Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från varandra efter en jämn målgång. Under Fornabodas första lopp hände det däremot, detta i ett lopp där två unga juniorkuskar fick dela på segern. En av de två juniorerna var Anna Hell Pettersson som tog sin första kuskseger bakom varmblod.
– Jag har väntat på den här segern, säger Anna.

9 maj 2024 klockan 20:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli
Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett evenemang som man hoppas ska få stan att gunga rej...
9 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små
Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare under onsdagen. Flera leverantörer ...
8 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Martin Almgren gästar ungdomsfestivalen Vårskrik
Med start idag, onsdag, inleds 2024 års upplaga av festivalen Vårskrik på Hillstreet. Ett tjugotal artister, de flesta med lokal anknytning, strå...
8 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Kommunen ökar närvaron under Vårmönstringen – riskhelg för ungdomar

I en gemensam insats mellan socialtjänsten, skolan, polisen och övriga kommuner i norra länsdelen kommer man öka närvaron under lördagens Vårmönstring, som man anser är en så kallad riskhelg. Syftet är att visa kommunens närvaro och därmed minska förekomsten av oönskade händelser. På plats kan de erbjuda stöd och samtal till barn och unga som behöver det.

8 maj 2024 klockan 10:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets glada pristagare. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket festliga och högtidliga former. Totalt prisades 14 elever för sina fina prestationer som de stått för under året, ivrigt påhejade av sina stolta kompisar i publiken. I år fick galan extra mycket stjärnglans då Lindesbergs egen Martin Almgren, som också är en gammal elev på skolan, stod för musikunderhållningen tillsammans med estetiska programmet.
– Man kan ta sig var man vill i världen, med hjälp av glädje, vilja och lite talang. Kan jag, så kan ni! uppmanade han skolans elever.

7 maj 2024 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer...

En fin och solig lunch inleder travsäsongen

Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog ...

Foto: Jennie Einarsson

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?

INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig politiker är när de tagit beslut gällande Storå VC och neddragningarna inom vården i norra länsdelen. På vilka grunder har beslutet fattats, hur har uppdraget formulerats och hur blir det med utvecklingen och framtiden?

2 maj 2024 klockan 11:03 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Morgonpigg orkester blåste liv i Guldsmedshyttan

I strålande solsken hälsade Guldsmedshyttans musikkår våren varmt välkommen enligt tradition under ...

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong

På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordm...

bildspel Lindeskolan välkomnade våren med ny tradition

Under en klarblå himmel och ett strålande solsken hälsade Lindeskolans elever våren välkommen med sång. Det...

Lista: Här firas Valborg

Efter en lång och kylig vinter är det dags att hälsa våren välkommen. Valborgsmässoafton 30 april står för dörren med festliga...

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger

Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Ä...

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök

Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel ...

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att genomföra nedskärningarna på Storå och Freja vårdcentral.
– Det är helt fel väg att gå, säger Rolf Östman, Vänsterpartiets ledamot i nämnden.

25 april 2024 klockan 12:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Utveckla primärvården – inte tvärtom!
INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade färdplanen för primärvården i norra ...
25 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”
Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill ...
24 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Befolkningens närhet till sjukvård i den norra delen av Region Örebro län ska begränsas
INSÄNDARE/DEBATT: I september 2023 presenterade Hälso- och sjukvårdsdirektören vid Region Örebro län en Utvecklingsplan för hälso- och sjukvå...
24 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-24

2024-04-24

2024-04-23

2024-04-22

2024-04-22

2024-04-19

2024-04-19

2024-04-19

2024-04-18

2024-04-17

2024-04-17

2024-04-16

2024-04-16

2024-04-15

2024-05-11 22:48