Montédebutant inleder Fornabodasäsongen

Man vet att sommaren är på väg när Fornaboda öppnar portarna för travtävlingar, och under söndagseftermiddagen var det äntligen dags för premiär! Ett montélopp med 10 hästar blev startskottet, där Alice Engström och montédebutanten Hindenburg Am tog en bekväm seger.
– Han kändes fin hela vägen, meddelar ryttarinnan Alice Engström.

Under söndagen kom ett av årets största vårtecken i Lindesberg, nämligen säsongspremiär på Fornaboda Travbana. Många tränare och kuskar hade anmält intresse för deltagande, vilket skapade fina förutsättningar för spännande tävlingar och roliga överraskningar.

Redan i säsongens premiärlopp bjöds man på en härlig uppvisning av den femåriga valacken Hindenburg Am, som till söndagens tävlingar skulle testa på monté för första gången.

Montédebuten blev lyckad. Efter en lugn start från ett tråkigt läge, kunde hästens kyliga ryttarinna, Alice Engström, ge den trefaldiga V75-deltagaren ett fint lopp. Redan innan upploppets början tog duon ledningen och hann även att få med sig några längder till tvåan i loppet.

– Jag tycker att vi fick ett bra lopp. Eftersom hästen gick utan boots och skor så var det lite galoppvarning, vilket gjorde att jag höll igen i början och satsade på en lugn start. Vi fick en bra resa i andra spår och fick en bra rygg via en häst som jag vet brukar hålla hela vägen. Mot upploppet styrde jag på och hade även det norska huvudlaget sparat mot den sista rakan. Han stannade av den sista biten då han har lite lattendenser, men han kändes fin hela vägen, säger segerryttaren Alice Engström.

Hindenburg Am står efter söndagens montédebut som obesegrad för sadel, där även Alice fick ta sin första montéseger. Detta samtidigt som hon kan titulera sig som säsongens första vinnare på Fornaboda

– Ja, det var jätteroligt. Jag tog ut min montélicens för drygt två år sedan, men eftersom stallet inte har haft några hästar att tävla med i monté så har det blivit att jag inte kunnat tävla så mycket. Jag har ridit mycket hemma och har mest tyckt att det har varit en kul grej att ta ut licensen, så det är klart att det är kul när segern väl kom.

Petter Karlsson blev dubbelsegrare under premiären.
Med tävlingarna igång i det soliga vädret, så bjöds det även på några överraskningar. En av dagens största överraskningar kom från den tidigare Örebrokusken, Petter Karlsson, som segrade dubbelt mitt under tävlingsdagen.

Att den formstarka kusken skulle segra dubbelt var däremot inte själva överraskningen. Den idag värmländska 30-åringen har haft fin form på körhänderna under vintern och har hittills vunnit, nästan var tionde lopp.

Skrällen kom däremot i det sjunde loppet, där Petter körde in 25-oddsaren Minoo Teemer, tränad av Isabella Zerne från Örebro, till seger. En skräll som enligt kusken, inte var helt oväntad.

– Hästen har gått bra i skymundan och jag hade faktiskt lite förhoppningar på förhand. I alla fall lite smygfeeling på en bra placering, berättar Petter.

Petter Karlsson efter segern med Minoo Teemer. Foto: Jennie Einarsson

– Jag hade hoppats att ta mig till ledningen direkt, vilket inte gick enligt plan. Det löste sig ändå efter en läglig lucka mot upploppet. Jag hade lite vinnarfeeling mot upploppet, och även om det blev några fulsteg i sista svängen så hittade hästen rytmen och sedan var det fullt ös därefter.

Även loppet direkt därefter slutade med seger där Petter segrade med Lord Horse, en häst som tränas av kuskens farbror, Mats Karlsson. Detta gör att den värmländska örebroaren, toppar Fornabodas körsvensliga efter första tävlingsdagen som dagens enda dubbelsegrare.

– Det är alltid kul med en dubbel och framförallt på Fornaboda. Jag ska inte säga att det aldrig gått bra för mig på Fornaboda, men jag tycker inte att jag har fått någon större utdelning tidigare som jag fått idag. Det är riktigt kul när det flyter på bra med hästarna, alla fyra som jag körde fick en peng med sig hem och bara det är kul.

Gällande hemmahästarna så hittades totalt fyra Fornabodaekipage i startlistan, där Kerstin Hell-duon CenterOfTime W.F. och Lamona Håleryd blev de främsta. Duon gick ut i samma lopp och slutade sjua, respektive åtta.

Premiärens vinnare:
Lopp 1:
Hindenburg Am – Alice Engström (Markus B Svedberg) – 5,13
Lopp 2: M.T.Ramos – Juhani Partanen – 8,35
Lopp 3: Wilhelm Tell – Marcus Hultman – 13,06
Lopp 4: Global Behindnoone – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1,37
Lopp 5: Basisten – Peter Grundmann – 2,43
Lopp 6: Minoo Teemer – Petter Karlsson (Isabella Zerne) – 25,21
Lopp 7: Lord Horse – Petter Karlsson (Mats Karlsson) – 3,46
Lopp 8: Gizmo – Sofia Adolfsson (Gabriella Zaxin) – 4,69
Lopp 9: Captain P.R. – Elias Strandberg (Johanna K Karlsson) – 1,36

Nästa tävlingsdag: Måndag 30:e maj med första start kl. 12.20
Ponnydag med ponnytravtävlingar den 22:a maj med första start kl. 11.00, fri entré!

Publicerad 8 maj 2022 klockan 22:15

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

- I butiken säljer vi utifrån ett barnperspektiv, säger Irja Gustavsson i Röda Korset. Fotograf: Hans Andersson

Nu skänks dagskassorna till Världens Barn

På fredagskvällen sänder SvT den stora galan ”Tillsammans för Världens Barn”. Men även i Lindesberg görs en insats när två av stadens butiker skänker sina dagskassor till Världens Barn.

7 oktober 2022 klockan 14:30 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Annons


Maria Larsson är volontär i Suicide Zero. Foto: Suicide Zero

Ha livsviktiga snack med dina barn!

Vi ska prata med våra barn. Det är nyttigt och roligt för oss och för barnen. Och så kan det vara viktigt – rent av LIVSVIKTIGT. Den 12 oktober anordnar Föräldrar emellan en digital föreläsning om psykisk ohälsa och självmord.

7 oktober 2022 klockan 08:24 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Blombergska spökar till det med nytt butikskoncept

Häxor och dödskallar tar plats bland böckerna när Blombergska Bokhandeln i Lindesberg satsar på ett nytt...

Linde energi donerar inkomst från öppet hus till Röda Korset

I samband med Lindemarken bjöd kommunägda Linde energi in till öppet hus, där man bland annat...

Ny insats ska erbjuda ungdomar en extra vuxen i livet

Insatsen Extravuxen startades av barnrättsorganisationen Maskrosbarn, i syfte att fylla glappet som kan ...

Teamet som ska driva Nya Blå Hallen. Elin Olofsson, Igors Aboltins, Viveca Wendin och lilla Evald. Foto: Jennie Einarsson

Mat, kultur och fest blir grundbultarna när Elin tar över Folkets Hus

Det var när Elin för första gången använde sig av Nya Blå Hallen för att anordna en klädbytardag som hon fick upp ögonen för lokalens potential. Nu ska hon göra Folkets Hus mer folkligt och festligt genom sin vision.
– Jag fick en vision om att det här skulle kunna bli en bra samlingslokal och när tillfället dök upp att kunna få ta över företaget så kände jag att det var för bra för att vara sant. Jag kände att jag måste köra på och så blev det, säger hon glatt när hon för första gången öppnar upp dörrarna för lunchgästerna.

4 oktober 2022 klockan 09:34 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Amanda Orrbo knep ett silver under helgens mästerskap. Här med sin stolta coach Jonathan Fagerhill. Foto: Privat

Silver till Amanda Orrbo på Downs Syndrom VM – uttagen till Special Olympics

Under lördagen gick Frövi Judos Amanda Orrbo ut på judomattan för att försvara sitt VM-guld från 2019. Den här gången blev dock motståndet i tuffaste laget, och Amanda vänder nu hemåt med en silvermedalj i bagaget. Efter den initiala besvikelsen är hon dock nöjd med sin insats.
– Hon var väldigt besviken först, men har nu landat i att hon gjorde en bra tävling och kommer hem som världstvåa, hälsar pappa Johan Orrbo som fanns på plats tillsammans med coach Jonathan Fagerhill.

3 oktober 2022 klockan 15:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stulen bil eldades upp
Vid 20-tiden på söndagskvällen larmades räddningstjänsten ut till en bilbrand i området Bor strax utanför Lindesberg. Polisen bekräftar på m...
3 oktober 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Benjamins minne blev en känslosam succé
Det bjöds på skratt, segerjubel, tårar, kamratskap och en massa fotboll när cupen Benjamins minne genomfördes under lördagen. Cupen, som ...
2 oktober 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Oavgjord seriepremiär i Örebro
Ett handbollsderby mot Örebro SK i Idrottshuset skulle inleda den nya Division 1-serien för LIF Lindesberg. Trots en målsnål match, jämfört med ...
1 oktober 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Rebecka Persson (t.v.) och Matilda Persson (t.h.) var laddade när Cirkulära Butiken öppnade portarna under lördagsförmiddagen. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Cirkulära Butiken fick en lyckad invigning

Det rasade in med folk när Rebecka Persson och Matilda Persson öppnade portarna för den nya secondhandbutiken, Cirkulära Butiken, i Nya Snickerifabriken under förmiddagen. De två initiativtagarna bjuder på ett nytänkande koncept som ska underlätta försäljningen åt privatpersoner.
– Det är lite som en fysisk köp- och säljgrupp, berättar Matilda Persson.

1 oktober 2022 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Elin, Elias, Mona och Teodor Ek kommer till Erikshjälpen på lördag. Erikshjälpens maskot - för barnen. Foto Lotta Sunvisson

Lajvare, gamers och liveband under Världens Barn-helg

Årets insamling för Världens Barn är inne på slutspurten. Erikshjälpen i Lindesberg växlar upp nu på lördag – med en riktig Maskotdag. På Hillstreet blir det gaming och ett nytt ungdomsband som gäller.

30 september 2022 klockan 11:43 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Björn fångade pandemin i sin nya fotobok

När Storåbon Björn Dahlfors bestämde sig för att utmana sig själv som konstnär tog projektet en oanad vändning...

Zlatan Ibrahimović donerar pris till helgens minnescup

Lördagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, f...

Lindesberg faller igen när Svenskt Näringsliv lägger företagsklimatet under lupp

Förra året klättrade Lindesbergs kommun i den årliga rankingen av ...

Annons


Arkivbild på Merta Sjögren som är en av spelarna som hittas i truppen även i Division 1. Foto: Hasse Persson

Premiärseger för Linde Volley

Under helgen gjorde Linde Volley säsongspremiär i Division 1, efter att förlorat sin plats i Elitserien till Göteborg. Lindelaget slog direkt på en seger i säsongens första match som spelades på bortaplan. Trots ett steg neråt i divisionstrappan så blev det ingen hämtningsseger då man fick bjuda på fem jämna set.

27 september 2022 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Pojklaget hyllar sin bortgångne vän med minnescup

På lördag, den 1 oktober, arrangerar IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, cupen ...

Lunchgäst drabbad av livsfarlig allergisk chock – anmäler restaurangen

En person med kraftig jordnötsallergi drabbades av anafylaxi efter ett ...

Lindessjön Runt delvis avstängd när döda träd skall avverkas

I skogsområdet kring Carlssons Udde och Parkudden - på västra sidan av Lindessjön - har man...

Nytt jätteprojekt till lokal byggfirma

Så sent som i oktober 2020 skrev det lokala byggföretaget Tommy Allström Byggproduktion AB ett kontrakt med Coop som d...

bildspel Medaljregn över Frövi Judo under helgens hemmatävling

Med hela 9 guld, 12 silver och 10 brons, blev Frövi Judo bästa klubb vid helgens Linde Judo Open. Med...

Villa i lågor utanför Vedevåg: ”Fullt utvecklad brand”

UPPDATERAD. En villa i området Högstaboda, strax utanför Vedevåg, har totalförstörts ...

Ester Klockars spanade in en häftig mössa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, den här gången på en helt ny plats, nämligen på Charlottenlunds Handelsområde. Årets upplaga blev en komprimerad version med ett 50-tal knallar, som sålde allt man kan tänkas behöva, och inte behöva, precis som det ska vara på en marknad.

23 september 2022 klockan 18:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Idag stod gräddkastning på schemat vid Brotorpsskolan
Det bjöds på feststämning och ett toppenväder på Brotorpsskolan i Lindesberg när den 21:a upplagan av Brotorpsmarken äntligen kunde genomföras...
23 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare
Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp till Charlottenlunds Handelsområde ...
23 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Nya band, unga stjärnor och liten Harmonikör för Världens Barn
Nu på söndag arrangeras en konsert i Lindeskolans aula till förmån för Världens Barn-insamlingen som pågår för fullt. Årets konsert bjuder p...
23 september 2022 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-09-23

2022-09-22

2022-09-22

2022-09-21

2022-09-20

2022-09-19

2022-09-16

2022-09-16

2022-09-15

2022-09-14

2022-09-14

2022-09-13

2022-09-13

2022-09-12

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-10-07 18:08