Montédebutant inleder Fornabodasäsongen

Man vet att sommaren är på väg när Fornaboda öppnar portarna för travtävlingar, och under söndagseftermiddagen var det äntligen dags för premiär! Ett montélopp med 10 hästar blev startskottet, där Alice Engström och montédebutanten Hindenburg Am tog en bekväm seger.
– Han kändes fin hela vägen, meddelar ryttarinnan Alice Engström.

Under söndagen kom ett av årets största vårtecken i Lindesberg, nämligen säsongspremiär på Fornaboda Travbana. Många tränare och kuskar hade anmält intresse för deltagande, vilket skapade fina förutsättningar för spännande tävlingar och roliga överraskningar.

Redan i säsongens premiärlopp bjöds man på en härlig uppvisning av den femåriga valacken Hindenburg Am, som till söndagens tävlingar skulle testa på monté för första gången.

Montédebuten blev lyckad. Efter en lugn start från ett tråkigt läge, kunde hästens kyliga ryttarinna, Alice Engström, ge den trefaldiga V75-deltagaren ett fint lopp. Redan innan upploppets början tog duon ledningen och hann även att få med sig några längder till tvåan i loppet.

– Jag tycker att vi fick ett bra lopp. Eftersom hästen gick utan boots och skor så var det lite galoppvarning, vilket gjorde att jag höll igen i början och satsade på en lugn start. Vi fick en bra resa i andra spår och fick en bra rygg via en häst som jag vet brukar hålla hela vägen. Mot upploppet styrde jag på och hade även det norska huvudlaget sparat mot den sista rakan. Han stannade av den sista biten då han har lite lattendenser, men han kändes fin hela vägen, säger segerryttaren Alice Engström.

Hindenburg Am står efter söndagens montédebut som obesegrad för sadel, där även Alice fick ta sin första montéseger. Detta samtidigt som hon kan titulera sig som säsongens första vinnare på Fornaboda

– Ja, det var jätteroligt. Jag tog ut min montélicens för drygt två år sedan, men eftersom stallet inte har haft några hästar att tävla med i monté så har det blivit att jag inte kunnat tävla så mycket. Jag har ridit mycket hemma och har mest tyckt att det har varit en kul grej att ta ut licensen, så det är klart att det är kul när segern väl kom.

Petter Karlsson blev dubbelsegrare under premiären.
Med tävlingarna igång i det soliga vädret, så bjöds det även på några överraskningar. En av dagens största överraskningar kom från den tidigare Örebrokusken, Petter Karlsson, som segrade dubbelt mitt under tävlingsdagen.

Att den formstarka kusken skulle segra dubbelt var däremot inte själva överraskningen. Den idag värmländska 30-åringen har haft fin form på körhänderna under vintern och har hittills vunnit, nästan var tionde lopp.

Skrällen kom däremot i det sjunde loppet, där Petter körde in 25-oddsaren Minoo Teemer, tränad av Isabella Zerne från Örebro, till seger. En skräll som enligt kusken, inte var helt oväntad.

– Hästen har gått bra i skymundan och jag hade faktiskt lite förhoppningar på förhand. I alla fall lite smygfeeling på en bra placering, berättar Petter.

Petter Karlsson efter segern med Minoo Teemer. Foto: Jennie Einarsson

– Jag hade hoppats att ta mig till ledningen direkt, vilket inte gick enligt plan. Det löste sig ändå efter en läglig lucka mot upploppet. Jag hade lite vinnarfeeling mot upploppet, och även om det blev några fulsteg i sista svängen så hittade hästen rytmen och sedan var det fullt ös därefter.

Även loppet direkt därefter slutade med seger där Petter segrade med Lord Horse, en häst som tränas av kuskens farbror, Mats Karlsson. Detta gör att den värmländska örebroaren, toppar Fornabodas körsvensliga efter första tävlingsdagen som dagens enda dubbelsegrare.

– Det är alltid kul med en dubbel och framförallt på Fornaboda. Jag ska inte säga att det aldrig gått bra för mig på Fornaboda, men jag tycker inte att jag har fått någon större utdelning tidigare som jag fått idag. Det är riktigt kul när det flyter på bra med hästarna, alla fyra som jag körde fick en peng med sig hem och bara det är kul.

Gällande hemmahästarna så hittades totalt fyra Fornabodaekipage i startlistan, där Kerstin Hell-duon CenterOfTime W.F. och Lamona Håleryd blev de främsta. Duon gick ut i samma lopp och slutade sjua, respektive åtta.

Premiärens vinnare:
Lopp 1:
Hindenburg Am – Alice Engström (Markus B Svedberg) – 5,13
Lopp 2: M.T.Ramos – Juhani Partanen – 8,35
Lopp 3: Wilhelm Tell – Marcus Hultman – 13,06
Lopp 4: Global Behindnoone – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1,37
Lopp 5: Basisten – Peter Grundmann – 2,43
Lopp 6: Minoo Teemer – Petter Karlsson (Isabella Zerne) – 25,21
Lopp 7: Lord Horse – Petter Karlsson (Mats Karlsson) – 3,46
Lopp 8: Gizmo – Sofia Adolfsson (Gabriella Zaxin) – 4,69
Lopp 9: Captain P.R. – Elias Strandberg (Johanna K Karlsson) – 1,36

Nästa tävlingsdag: Måndag 30:e maj med första start kl. 12.20
Ponnydag med ponnytravtävlingar den 22:a maj med första start kl. 11.00, fri entré!

Publicerad 8 maj 2022 klockan 22:15

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Grundare och säljare Ann-Catrin Hammarström, servicetekniker Jarmo Salonpää, grundare och säljande platschef Josefina Eriksson samt servicetekniker Rasmus Gustavsson. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Succé för premiären av Rejmesdagen

Under lördagen samlades utställare och besökare vid Rejmes i Lindesberg för att delta i festligheterna vid den allra första upplagan av det nya konceptet Rejmesdagen. Eventets grundare, Josefina Eriksson och Ann-Catrin Hammarström, kunde konstatera att det gick över förväntningarna.
– Det blev mycket bättre uppslutning än vad vi hade trott, så vi är supernöjda! Det känns jätteroligt, säger duon glatt.

22 maj 2022 klockan 11:57 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Trollrallyt är tillbaka! Foto: Camilla Lagerman

bildspel Trollrallyts comeback blev en riktig fullträff

40 år efter att den allra första upplagan av Trollrallyt genomfördes i Lindesberg välkomnades den tillbaka med öppna armar av både publik och tävlingsekipage under lördagen. Regnet som på förhand utlovats höll sig tursamt nog undan, och evenemanget blev en lyckad pånyttfödelse av 80-talets stora snackis.

21 maj 2022 klockan 20:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hon tar över efter Lindqvist

Efter att Pär-Ove Lindqvist tidigare meddelat att han valt att avgå efter en lång tid som första namn på listan för ...

bildspel Festligt firande av förskolans dag

Bubbeldisco, ansiktsmålning och en clown som delade ut glass var bara några av alla spännande saker som väntade barnen p...

Lindesbergs Bio går in i sommaren med skönsång

Vacker sång med klar, ren ton och en rejäl röststyrka - på italienska - Bel Canto. Det bjuds på Opera på ...

Karin Björnsbacka är författaren som skrivit boken Sällan viskar jag ditt namn.

Vinnaren av Björnsbackas debutroman utsedd

Nu är vinnaren utsedd i tävlingen i vilken ett signerat exemplar av Karin Björnsbackas kusliga debutroman ”Sällan viskar jag ditt namn” låg i potten.
Tävlingsdeltagandet var högt och bland alla er som deltagit så har vi nu dragit en vinnare.

19 maj 2022 klockan 10:54 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Fredrik Klingvall, kommunikationsansvarig på Linde Energi var nöjd med uppslutningen kring de kommunägda bolagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindedagen blev succé för sjätte året i ordningen

Den sjätte upplagan av Lindedagen blev återigen succé, då kommuninvånarna gick man ur huse och fyllde strandpromenaden till bredden under onsdagseftermiddagen. Samtidigt invigde landshövding Maria Larsson Lindesbergs kommun som landets första Showroom för Hållbar Utveckling.
– Jag tycker att ni ska vara kaxiga allihop och gå ut och berätta att den här kommunen kommer vara ett showroom för framtiden, sade hon.

18 maj 2022 klockan 21:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Slopade effektiviseringskrav inom skola och äldreomsorg
Under en pressträff på tisdagen meddelade kommunstyrelsen att man har lagt fram ett budgetförslag som totalt omfattar 50 miljoner kronor för att ...
18 maj 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Trafikolycka på Hagabergsområdet
En trafikolycka med två personbilar inblandade har inträffat på Hagabergsområdet i Lindesberg.
17 maj 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lindetjejen Maja Svensson klippte till med SM-guld
Under den gångna veckan avgjordes Yrkes-SM, en tävling där ungdomar har chansen att visa upp sin yrkesskicklighet. Av de sex tävlande i ...
17 maj 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Fredrik Klingvall från Linde Energi, Jeanette Andersson från Besök Linde samt Annelie Bergqvist och Malin Sjöholm från FALAB/LIBO planerar det sista inför morgondagens evenemang. Foto: Camilla Lagerman

Hållbarhet i fokus när kommunägda bolagen firar LindeDagen gemensamt

När LindeDagen går av stapeln för sjätte året i ordningen under onsdagseftermiddagen visar de kommunägda bolagen upp sina styrkor gemensamt för första gången. Förutom streetbasket, lådbilar och livräddning kommer man även kunna njuta av en stunds biomys med popcorn för att vila upp sig inför vidare promenad.
– Vi vill visa att vi gör det här tillsammans för en rolig och hållbar framtid, säger Fredrik Klingvall kommunikationsansvarig på Linde Energi.

17 maj 2022 klockan 10:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

På lördag den 21 maj arrangerar föreningen Fiskets dag i Svarttjärn. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Det våras för flugfiske i Svarttjärn

Cirka 100 kilo ädelfisk släpptes under torsdagen ut i Svarttjärn strax söder om Lindesberg, där flugfiskeföreningen Nattsländan har sitt fiskevatten. På lördag, den 21 maj, bjuder föreningen in allmänheten till Fiskets dag där man får möjlighet att prova sin fiskelycka.
– Det är egentligen den enda gången man får fiska med annat än flugfiskespön, så det är bara att plocka fram sin fiskeutrustning och komma, säger Jenny Sahlén, vice ordförande.

16 maj 2022 klockan 15:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävling: Vinn Karin Björnsbackas debutroman

Nu på torsdag släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt namn, en kuslig ...

bildspel Folkfest när Vårmönstringen mullrade genom Lindesberg

Efter två års väntan kunde SHRA äntligen genomföra den hett efterlängtade Vårmönstringen på lö...

bildspel Brandövning överraskades av skarpt läge

Under fredagen höll Linde Energi sin årliga säkerhetsdag, då man noggrant går igenom all utrustning för att sä...

Annons

Genrebild. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ida Lindkvist

3 av 11 grundskolor i kommunen har undermålig lärarförsörjning

Lärarnas Riksförbund har utifrån Skolverkets senaste statistik sammanställt de grundskolor i respektive kommun i Örebro län som har lägst andel legitimerade lärare. I 15 av Örebro läns grundskolor är mindre än hälften av lärarna legitimerade, 3 av dessa finns i Lindesbergs kommun.
– Det här är ett lagbrott från arbetsgivarna, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

13 maj 2022 klockan 12:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Miljonsatsning på fiber till landsbygden

Kommunstyrelsen meddelade under en pressträff på torsdagen, att man lagt in extra pengar i sin budget till projektst...

Parkfesterna återvänder till Stadshotellet

Stadshotellets Parkfester är för många starkt förknippade med sommar, semester och hemvändarfest. De senaste å...

Det är dåligt att lyssna på människor

INSÄNDARE/DEBATT: Nu är Bengt Storbacka och Socialdemokraterna igång igen med att springa över invånarnas åsikter...

bildspel Festligt när Idrottscollege prisade sina elever vid gala

Inte en träningsoverall fanns i sikte när Lindeskolans Idrottscollege prisade sina framstående ...

Karin Björnsbacka romandebuterar med en kuslig berättelse

Under nästa vecka släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt ...

Efter ”coronauppehållet” – nu trampar Lions igång Cykelbytardagen igen

På lördag kommer Lions Club Lindesberg väcka nytt liv i deras köp...

Jimmy Persson från Fellingsbro siktar på att slå världsrekord med sin Audi. Foto: Camilla Lagerman

Jimmy siktar mot världsrekord med sin specialbyggda Audi

I 15 månader har Jimmy Perssons Audi S2 stått i garaget hos PPF i Avesta, där en totalförvandling av den tidigare gula fyrhjulsdrivna dragracingbilen har pågått. Under söndagen transporterades kraftpaketet till Lindesberg, där den nu kommer att stå tills banpremiären på lördag i Emmaboda.
– Mitt långsiktiga mål är att, inom ett par år, slå världsrekordet med fyrhjulsdriven Audi, säger Jimmy.

10 maj 2022 klockan 14:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två anhållna misstänkta för mordförsök
Två män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för försök till mord. Duon misstänks ha attackerat en tredje man med ett vasst tillhygge och...
9 maj 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Våldsam kollision på industriområdet: ”En person har förts till sjukhus”
Två bilar frontalkolliderade på Fotbollsgatan, industriområdet i Lindesberg, sent på söndagseftermiddagen. Enligt uppgift från SOS Alarm ...
8 maj 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Räddningstjänsten bekämpar två gräsbränder i Frövi
Inom loppet av några minuter larmade SOS Alarm om två gräsbränder i Frövi på söndagseftermiddagen. - Man har kommit fram till den första ...
8 maj 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-05-06

2022-05-06

2022-05-05

2022-05-05

2022-05-04

2022-05-04

2022-05-03

2022-05-03

2022-05-02

2022-05-02

2022-05-02

2022-04-29

2022-04-28

2022-05-22 16:07