Magda Arnesson enhetschef på akutmottagningen gav Daniel Helldén en guidad tur på Lindesbergsakuten. Foto: Jennie Einarsson

MP:s språkrör lyssnade till vårdpersonalens oro för regionens sparförslag

Under måndagen fick akutmottagningen på Lindesbergs lasarett besök av Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. Under det timmeslånga besöket fick Daniel en guidad rundtur och ta del av personalens tankar kring den nedläggningshotade akutkirurgin.
– Jag tycker det är äventyrar patientsäkerheten något oerhört, säger Emelie Green, sjuksköterska på akutmottagningen i Lindesberg.

Den 8 september i fjol meddelade Örebro Region län att man beslutat att spara in 414 miljoner kronor på sjukvården i länet. Sparförslaget innebär återigen ett hot mot bland annat Lindesbergsakuten och flera andra specialistmottagningar på lasarettet som riskerar stora omstruktureringar.

Daniel Helldén, språkrör för Miljöpartiet, besökte därför Lindesbergsakuten under måndagen tillsammans med partikollegor från lokala föreningen för att ta träffa personalen och höra deras åsikter om vad besparingsförslaget skulle kunna innebära.

Ida Eriksson, sjuksköterska vid Lindesbergsakuten hälsar på Daniel Helldén. Foto: Jennie Einarsson

– Jag tycker det är äventyrar patientsäkerheten något oerhört. Det innebär att kirurgjourens ansvar läggs på mig och mina sköterskekollegor. Kommer det någon med svåra buksmärtor så måste vi göra en bedömning och det är inte vårt bord egentligen. Patienter kommer att komma hit oavsett om vi stänger eller inte, säger Emelie Green, sjuksköterska på akutmottagningen.

Emelie får snabbt medhåll från sina kollegor, det blir svårigheter i att göra en bedömning av huruvida åkomman är medicinsk eller kirurgisk. Flera gånger kommer ”en vård på lika villkor” på tal, något som Ida Eriksson och Emelie Green lyfter som ett stort frågetecken.

Emelie Green, sjuksköterska på akutmottagningen lyfte flera viktiga frågor. Foto: Jennie Einarsson

– Det är absolut inte lika vård för de som bor i norra länsdelen om man lägger ner kirurgakuten, säger sjuksköterska Ida Eriksson och får medhåll av kollegan.

– För de som bor allra längst norrut för de tar det en timme och en kvart att ta sig till närmaste kirurgakut. En timme och en kvart är en evighet om man ska sitta och ha superont i magen, sedan kanske man inte blir bedömd på USÖ på en gång heller. Är det mycket patienter så kanske man får sitta i deras väntrum i två timmar till, det vet man inte. Då har du bättre tillgång till vård om du bor i Örebro än om du bor i Ställdalen, menar Emelie.

– I hela länet kommer vi att betala 75 öre mer i skatt men norra länsdelen kommer att få betydligt sämre tillgänglighet till basal sjukvård som det ser ut enligt förslaget. Det är inte så att vi kräver att vi ska ha hjärtkirurgi i Lindesberg, säger Annika Hickisch, lokalt engagerad.

Annika Hikisch, lokalt engagerad, Inger Griberg, ledamot i kommunfullmäktige i Lindesberg, Camilla Hansén, riksdagsledamot, Daniel Helldén, Miljöpartiets språkrör och Monika Aune talesperson för regionpolitiska frågor, Region Örebro län, träffade personal från akutmottagningen i Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson

Det märks att oron bland personalen är stor då framtiden är oviss, det enda man egentligen vet är att ett förslag ska läggas fram till hösten.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) räknar med ett totalt underskott på 24 miljarder kronor nästa år. Daniel Helldén menar att regeringens räddningsbudget inte kommer att räcka till.

Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén, besökte Lindesbergsakuten under måndagen. Foto: Jennie Einarsson

– De har aviserat att de kommer att lägga in sex miljarder extra till regionerna och vi kan bara konstatera att det räcker inte på långa vägar. Dessutom har man redan börjat varsla, dessa pengar skulle kommit tidigare. Bland annat har region Östergötland nyligen varslat 900 anställda, det är enormt mycket, säger Daniel.

Publicerad 25 mars 2024 klockan 18:25

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att genomföra nedskärningarna på Storå och Freja vårdcentral.
– Det är helt fel väg att gå, säger Rolf Östman, Vänsterpartiets ledamot i nämnden.

25 april 2024 klockan 12:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Jennie Einarsson

Utveckla primärvården – inte tvärtom!

INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade färdplanen för primärvården i norra länsdelen. Vi i Vänsterpartiet vädjar till Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att inte genomföra nedskärningarna i Storå, Frövi och Fellingsbro.

25 april 2024 klockan 11:42 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Ibland är vägen fram till rätt beslut lite väl krokig!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har den senaste tiden skrivits en hel del om fordonsprogrammet på Lindeskolan ...

Senaste hemmamatchen på Frövis konstgräs slutade med seger. På torsdag vill IFK Lindesberg se en repris av slutsiffrorna. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition

Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det förlust mot Lillån, där kämpaglöden saknades i den andra halvleken. Något som blev avgörande för matchens utgång. Truppen hoppas istället på revansch till hemmamatchen mot Pålsboda på torsdag.
– Det känns bra på förhand och jag skulle väl säga att vi är småfavoriter inför torsdag, säger lagkapten Martin Eriksson.

24 april 2024 klockan 09:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Poeten Jimmy Alm ska leda workshops tillsammans med unga från Frövi. Foto: AnnaCarin Isaksson

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid

I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta tillvara på barn och ungdomars tankar kring utvecklingen av Frövi. Med hjälp av poeten Jimmy Alm ska deras idéer och drömmar formas till en utställning på Frövifors pappersbruksmuseum.
– Det här är ett led i att utveckla det kulturella kraftfältet Frövifors och utveckla litteraturen i länet, säger Mirja Mattsson, utvecklingsledare på Region Örebro län i ett pressmeddelande.

23 april 2024 klockan 12:02 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap
Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring Lindesberg. Totalt tre tävlande från Nä...
22 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax
Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några ...
22 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Med gemensamma krafter blir klädbytardagen ännu större: ”Nu rensar vi garderoberna!”
Genom ett nytt samarbete ska årets klädbytardag i Lindesberg bli större än någonsin tidigare. Detta hoppas både Elin Olofsson, grundare av Gå...
19 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Föreningslivet i Ramsberg lämnade över protestlistor till Jenny Steen, vice ordf i HSN. Foto: Jennie Einarsson

Starkt folkligt stöd att bevara vårdcentralen i Storå: ”Förstår att folk är upprörda”

Utanför Storå vårdcentral lämnades på fredagen protestlistor, med 2 300 namnunderskrifter mot nedmonteringen av Storå vårdcentral, över till Jenny Steen, vice ordf. i Hälso- och sjukvårdsnämnden. På plats var även Behcet Barsom (KD), ordf. i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Det vi begär är ett omtag på frågan kring nedmonteringen av Storå vårdcentral, tänk till innan det är för sent, sa Anna Hedrén när hon räckte över paketet med namnunderskrifter till Jenny Steen.

19 april 2024 klockan 11:36 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Kjell och Sture fann inte bara bättre hälsa, utan även en vänskap i bassängen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fördelar jämfört med annan träning. Detta i ett led att spara pengar. För pensionärerna som varje torsdag tränar i bassängen på Lindesbergs lasarett, är det dock ingen tvekan om att den gör nytta.
– Det här är bland det bästa jag har gjort, jag blir 80 år i år och har idrottat hela livet, men man får krämpor oavsett, säger Sture Gustavsson.

19 april 2024 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att "klubba" och dansa loss - eller bara hänga med andra. Genom hårt slit ...

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot

Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för ...

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”

En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med...

Linda Bååth, Malin Ragnegård. Foto: Kommunal

Därför varslar Kommunal om strejk

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen, bland annat genom att säkerställa att våra yrkanden inte är kostnadsdrivande. Trots detta har SKR och Sobona vägrat att gå oss och medlemmarna i Kommunal till mötes. De är inte redo att garantera att lön betalas ut i tid, de säger nej till ett nytt och mer rättvist lönesystem och de vägrar förenkla processen för räddningstjänst och i LSS-verksamheter att kunna jobba arbetspass på upp till 24 timmar. Det lämnar oss tyvärr med inget annat val än att varsla om strejk på Sveriges största kollektivavtal. 

16 april 2024 klockan 13:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov ...

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mä...

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”

INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för...

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din ...

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”

Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt överraskade under torsdagen när de fick beskedet via media att tunga fordon skulle vara kvar på Lindeskolan. Detta var nämligen inget som hade kommunicerats ut inför det kommande mötet på måndag.
– Vi och många fler blev förvånade, säger Sofie Krantz (S).

11 april 2024 klockan 16:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan
Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att...
11 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Signe lugnade skrämda barn och ungdomar efter krigsvarningen från ÖB
När Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, tidigare i år gick ut med en uppmaning till Sveriges befolkning att förbereda sig för krig, spred ...
11 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning
Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin första hemmamatch för säsongen. ...
10 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-10

2024-04-10

2024-04-09

2024-04-09

2024-04-09

2024-04-08

2024-04-08

2024-04-06

2024-04-05

2024-04-05

2024-04-04

2024-04-04

2024-04-03

2024-04-03

2024-04-25 14:00