Sofie, Fredrik och Kim har lagt ner mycket arbete under vintern. Foto: Ida Lindkvist

M/S Råsvalen kastar loss

Den 29 april sjösätts M/S Råsvalen, nymålad och vackrare än någonsin. Bakom skönheten står gediget arbete som till stor del har utförts av tre drivna och engagerade ungdomar. 

Sofie Molitor, Kim Lindkvist och Fredrik Andersson är tre aktiva ungdomar som värnar om den puttrande, stora turistbåten M/S Råsvalen. De har alla tre alldeles nyligen utbildat sig till skeppare, så förutom Johan Molitor och Bosse Wessman, kommer vi med största sannolikhet få se dessa bakom rodret. Att Sofie och Johan delar samma efternamn är inte någon slump, och det är från pappa som Sofie fått sitt intresse för båtar. 
– Det är farfar som varit med och byggt båten och pappa kör båten, så det är därifrån intresset kommer, säger Sofie. 

– Jag tycker att det är kul att ge något tillbaka till föreningen som gett oss skepparexamen, tillägger Kim som ser fram emot en sommar på sjön. 

Under vintern har båten fått vila under tak och man har rustat och tagit hand om den på bästa sätt. Väldigt mycket tid har ägnats åt att måla, det är ett flertal lager som ska på, både med pensel och med roller. De har även fräschat upp inne i salongen och städat. 
– Allt vi gör här är ideellt. Men vi tycker att det är kul och vi vill att det ska bevaras, säger Fredrik. 

Lindesbergs Turistbåtförening har 150 medlemmar, varav ungefär 10 stycken är aktiva. Men det har varit värre, för en tid tillbaka var det bara tre aktiva som höll igång det hela.
– Då kändes det som att vi var på upphällning, konstaterar Johan och fortsätter: men de här har gjort ett jättejobb, säger han och nickar mot ungdomarna på andra sidan bordet. 


Målandet har tagit sin tid, men nu är det snart klart. Foto: Ida Lindkvist

1997 var M/S Råsvalen redo att för första gången ta emot passagerare och sedan dess har båten tuffat på. Nu till sommaren kommer den att köras sex dagar i veckan, 1-3 turer om dagen. Turlista kommer så småningom att kunna hämtas på Turistbyrån. Även charter erbjuder man sällskap som vill ut på sjön. 
– Då kan man boka hela båten per timme och ha med sig mat. Det är både privata, företag och skolklasser, säger Sofie och Johan fyller på:

– Svensexor och möhippor har vi också haft, bröllopspar som blivit hämtade direkt från kyrkan. Och thailändska armén, det var jätteroligt. Ja, det är verkligen alla kategorier. 

Guidad tur är också ett trevligt alternativ. 
– Förra sommaren åkte vi runt hela Lindessjön, och så ån upp till Lövåsen där vi åt, sedan vidare till Kalmarslund och så tillbaka, och vid Lövåsen stannade vi igen och fikade på vägen hem. Och så är det en guide med som berättar sjöfartshistorier och även lite vanlig Lindesbergshistoria, säger Sofie.

Det är drivna ungdomar med många planer för framtiden. 
– Vi har planerat att ha tjejkvällar i sommar, men vi vet inte datum än. Man får boka in sig och så kommer vi ha lite mat och aktiviteter, berättar Sofie. 

– Vi har även pratat om grillkväll uppe vid Båtklubben eller Lövåsen, och något räkbåtsaktigt, säger Kim. 

Vid vårmönstringen kommer att hålla museet öppet, det kommer att säljas korv, anordnas fiskedamm och man funderar också på att hitta någon ponny för ponnyridning. Museet kommer dessutom att från och med midsommar vara öppet. 

Medlemmar vill man givetvis ha fler, stödmedlemmar i all ära, men väldigt gärna de som också kan tänka sig att vara aktiva. 
– Man får gärna komma hit och vara med. I sommar när det är fint väder är vi här nere på kvällarna, jobbar lite och så grillar vi, säger Johan. 

– Förra sommaren åkte jag alltid hit efter jobbet, det blir ett andra hem, fortsätter Sofie och Fredrik mumlar leende: 

– Eller ditt första hem… 

Den 29 april får M/S Råsvalen känna vattnet för första gången i år!  

På föreningens Facebooksida (som du hittar HÄR!) uppdaterar de kontinuerligt med information. 
Publicerad 15 april 2015 klockan 17:22

Ida Lindkvist

Elvis Karaosmanovic ser fram emot årets säsong. Foto: Camilla Lagerman

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya växthus uppföras, och ett helt nytt café ska ta form, något som enligt Elvis Karaosmanovic kommer att bli något extra.
– Om det blir som jag har tänkt mig kommer det bli något helt unikt, säger han med ett brett leende.

4 mars 2021 klockan 17:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

Det misstänkt farliga föremålet var – välling

I slutet av förra veckan upptäcktes en väska vid polisstationens bakgård - i vilken man hittade ett ...

Genrebild. Foto: Jennie Larsson

Polisen varnar för vaccinationsbedrägerier

Den pågående pandemin och vaccinationen mot covid-19 har blivit ett nytt sätt för bedragare att försöka lura människor på deras besparingar. Därför varnar nu polisen för vaccinationsbedrägerier och uppmanar allmänheten att vara vaksam och att informera anhöriga om vad man ska tänka på.

3 mars 2021 klockan 11:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tydlig ökning av antalet covidfall i länet
Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas ...
2 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”
Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen ...
2 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ett glatt gäng som fick mysa med Reidargårdens djur under sportlovet. Gårdens ägare, Johanna Reidarsdotter i mitten. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.

1 mars 2021 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kollagebild Foto: Lindlöven och Hasse Persson

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, för fjärde året i rad, väljer att hylla sin stora eldsjäl Ernst Röös.
– Han har på ett eller annat sätt, hjälpt till med allt som han kan bidra med, berättar Henry Nordlund.

1 mars 2021 klockan 10:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter ...

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt

Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på baksidan av polisstationen. Kort därefter kunde polisen gripa en misstänkt person i närområdet som kunde knytas till denna väska. Nu uppger polisen att föremålet i väskan tagits om hand och förvaras på en säker plats i väntan på att nationella bombskyddet tar hand om det.
– Jag kan inte gå in på detaljer just nu, men det här rör sig inte om något explosivt ämne i alla fall, men det kan vara hälsofarligt om det hanteras på felaktigt sätt, säger Lars Hedelin vid polisen.

26 februari 2021 klockan 13:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan ...

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlö...

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-...

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Minskade öppettider på kommunens bibliotek
Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till ...
23 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda
Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”Härifrån. Råvaror, recept och ...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg
I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig, och visar...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-22

2021-02-22

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-19

2021-02-19

2021-02-19

2021-02-19

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-17

2021-03-05 04:44