Närpolisen i Lindesberg har idag en styrka på 34 poliser. Många är de av våra läsare som undrat vad våra poliser egentligen sysslar med om dagarna. Man ser dem ju så sällan – trots ett så tillsynes stort antal poliser.
Närpolischef Magnus Luhr håller med om att polisen syns för sällan ute bland folk, men att det finns en orsak till det.
Idag arbetar ca åtta man med brottsutredning, två med anmälningsupptagningar och omhändertagande av fordon som t ex hittas övergivna, två man jobbar uteslutande med trafik. Resterande cirka 20 personer finns för att årets alla dagar, dygnets alla timmar ska täckas upp. Det ska alltid finnas utryckningspatruller och poliser till hands, menar Luhr.
-Vi syns naturligtvis mest på helgerna vid krogarna och andra festlokaler. Det är vår högsta prioritet att hålla efter våldsbrott. Men visst skulle vi vilja få tid att synas mycket oftare. Till exempel försöker vi ha fotpatrullering, främst under sommaren, men det är inte alltid så enkelt att få folk över till sånt – tyvärr, säger Magnus.
Närpolisen i Lindesberg har geografiskt sett en mycket tuff uppgift. Styrkan har nämligen cirka 40 procent av länets yta att täcka upp. För detta finns idag 11 mannar som ska rycka ut, dygnet runt, när något händer – men det är för få, menar Luhr.
-Vi bör vara 16 i utryckningsverksamheten för att hinna med allt, men som det ser ut idag får vi göra det vi kan med de resurser vi har, förklarar han.
När polisen tar en bilförare som slarvar med bältet så brukar glåporden inte vara långt borta. ”Varför lägga resurser på småskit när det finns så mycket tung kriminalitet”, är inte ovanligt att folk säger. Närpolischefen menar att man måste hålla efter på allt, oavsett hur allvarligt det är. Annars tappar man snart greppet och småbrottslingarna får verka fritt.
-Vi måste ta en trimmad moppe ibland, vi måste lappa några felparkerare ibland. Vi måste helt enkelt vara överallt för att visa att även mindre brott inte tolereras i samhället. Det gäller alla typer av brott, det är bara vår uppgift att göra så, säger Magnus Luhr.
Risken att lägga mer av resurserna på andra ”viktigare” områden är att fler bilägare får sina bilar repade, fler fastighetsägare ser sina fasader extra färgglada med klotter, bilister som parkerar efter eget tycke, småstölder från butiker och privatpersoner, mopeder som blåser på i 80 km/h i centrum.
Dessutom måste närpolisen agera lite dagispappa också. Alla städer, även Lindesberg, har flera s k livstidskriminella. Personer som spenderar halva sitt liv i fängelse med korta besök ute i friheten. För att inte en livstidskriminell, påverkad av knark, ska köra ihjäl någon med sin oregistrerade bil krävs att polisen håller koll på dem. Det och alla andra uppgifter gör att manskapet på 34 poliser inte är för många, menar Luhr.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i Lindesberg. Dagen till ära fick man celebert besök av fotbollsstjärnor som Kevin Walker, Samuel Wowoah och dessutom veteranlaget från Djurgårdens IF.
– Det har varit en toppendag, mycket folk och trevlig stämning, säger Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg.
Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora grönområde stod blankpolerade bilar och motorcyklar från olika tidsepoker uppradade så långt ögat kunde nå. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.
Den allvarliga trafikolyckan, strax utanför Lindesberg, fick dödlig utgång. Detta bekräftades av polisen tidigt på torsdagen.