INSÄNDARE/DEBATT: Nedläggningen av Statens Servicekontor i Lindesberg är inte genomtänkt, varken från SD-stödda regeringens minskade anslag, som är det orsakande faktorn till nedläggningen, men inte heller i den konsekvensanalys som Statens servicecenter har gjort.
Att regeringen väljer att minska anslagen till Statens servicekontor är ett bevis på hur regeringen inte vill att hela Sverige ska leva. När de samtidigt beslutar att uppdragen till Statens servicecenter, som anger var dess servicekontor ska vara lokaliserade, ska upphöra att gälla försöker regeringen dessutom lägga över all skuld på myndigheten och vill därigenom inte ta ansvar för sitt eget handlande. Regeringen är inte dummare än att de förstår att neddragningarna i första hand kommer drabba glesbygden och landsbygdskommunerna runt om i Sverige.
Elin Axelsson. Foto: Socialdemokraterna i Lindesberg
Lindesberg är en av dessa landsbygdskommuner men det drabbar även våra andra norra kommuner i länet. Vi vet att många av de som idag besöker kontoret här är äldre, språksvaga, personer med funktionsnedsättning och andra grupper med särskilda behov. Det är grupper som inte är så digitala och har svårt att klara av sina ärenden digitalt. Något som Åsa Lindh, generaldirektör Statens Servicecenter dessutom säger i en av NAs artiklar från 20/2. Att presskommunikatören på Statens Servicecenter sedan uttalar sig och säger att det mesta som görs på servicekontoret går att utföras digitalt eller via telefonen klingar inte särskilt väl med generaldirektörens kommentar. Det är inte de som idag är digitala som kommer att drabbas av nedläggningen, det är alla andra!
Magnus Storm, Centerpartiet. Foto: Camilla Lagerman
Kommunerna i Örebro län ska inte slåss mot varandra men det som saknas i konsekvensanalysen är vad konsekvenserna skulle bli om de två kontor, som finns i Örebro, samlokaliseras och kontoret i norra delen av länet får vara kvar så fördelningen i FA-regionen skulle bli jämnare. Skulle resetiden för länets invånare kunna fördelas så att de som bor i Örebro får resa 1 mil till servicecentret i Vivalla och de i nordligaste delarna av länet får resa 4 mil till Lindesberg, snarare än 9 mil till Örebro, gå att genomföra? Det vet vi inte i dagsläget, för det är inget man tittat på.
Elin Axelsson
Oppositionsråd Lindesberg Socialdemokraterna Magnus Storm
Oppositionsråd Lindesberg Centerpartiet
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle och saknade sugreflexer. Gårdens ägare, Jocke och Edla Andersson, fattade snabbt misstanke om att det skulle kunna röra sig om blåtungevirus, som drabbat stora delar av Europa och nu sprider sig i Sverige. Efter nästan en vecka ser framtiden dock ljusare ut för kalven, som har lärt sig att äta och går runt i sin fålla med mamma Perla.
– Vi ser att han har gjort stora framsteg och ska få komma ut till de andra i den stora boxen vilken dag som helst nu, säger Jocke Andersson.
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat än bevaka branden.
– Det är ett mindre uthus utan direkt värde, därför kommer det att få brinna ner istället för att man ska försöka att rädda det, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Under vecka 14 kommer en besiktning av Linde energis ledningsnät i Lindesberg och Närkes Kil genomföras – och som vanligt sker detta från helikopter på låg höjd.
En gräsbrand har blossat upp i området Torrbråten, Ramsberg. Larmet inkom strax före lunchtid på onsdagen.
– Vi har personal från fyra stationer på plats och enligt uppgift skall elden ha snabb spridning i det torra fjolårsgräset, uppger man från Räddningsregion Bergslagen.
Strax innan jullovet 2022 monterades de första kamerorna upp på Lindbackaskolan, i syfte att få bukt med skadegörelse och otrygghet. Nu följer även Storåskolan och Fröviskolan efter, något som fick grönt ljus av Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Det har gett väldigt gott resultat på Lindbackaskolan, och det är därför som nu Frövi och Storå också vill ha kameraövervakning, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
Lindlövens säsong tar stopp i Boden
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en ...