– Vi vill att man startar forskningsgrupper också i Lindesberg och Karlskoga, säger ansvariga för Nyckelfonden, som är en stiftelse för medicinsk forskning vid Universitetssjukhuset i Örebro.
Annika Rosdahl – fram till för en vecka sedan jobbade hon på Lindesbergs lasarett – var igår kväll torsdag tillsammans med Florry Hallbergson på Lions i Lindesberg för att redogöra för hur de pengar, som fonden samlar in, används. Lions Club har ju tidigare i år, som ni kunde läsa i LindeNytt, skänkt 100 000 kr.
– Den statliga budgeten för forskning minskar, när forskningsinsatserna borde öka i vissa diagnosgrupper, säger de och pekade vid mötet med Lions i Lindesberg på att bidrag från organisationer och enskilda är viktiga.

100 000 kr fick Nyckelfonden för medicinsk forskning vid USÖ från Lions Club Lindesberg och nu hoppas Florry Hallbergson och Annika Rosdahl att forskningsgrupper också kommer igång i Lindesberg. Foto: Hans Andersson.
Nyckelfonden har i år delat ut 6,4 milj. kr. 21 projekt vid USÖ fick vardera mellan 200 000 kr och knappt en halv miljon.
Fonden stödjer bl a projekt som undersöker för vilka hjärtpatienter med förmaksflimmer som s k titthålskirurgi är lämpligt. Ett annat projekt är att undersöka hur man bättre spårar bakterier i blodprov från nyfödda, som misstänks ha blodförgiftning, så att de snabbt får rätt behandling.
Det kan bli ny forskning i Lindesberg redan nästa år
Det kan bli forskningssamarbete mellan kliniker på Lindesbergs lasarett och forskargrupper på Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, redan nästa år.
– Det handlar om patientnära forskning som berör de stora folksjukdomarna, som t ex hjärt- och kärlsjukdomar.
Det säger Olle Ljungqvist, som sitter i sakkunniggruppen för forskningsstiftelsen Nyckelfonden. Han menar att den nya organisationen för forskning och utveckling i landstinget ger väldiga möjligheter till kliniskt forskningssamarbete inom länet.
– Det finns redan forskning på anestesiavdelningen i Lindesberg och jag tror att vi redan nu kan planera för ytterligare forskning, som kan söka om bidrag från Nyckelfonden, så att vi kan komma igång nästa år, säger Olle Ljungqvist.
Nyckelfonden har sedan starten för 25 år sedan delat ut ca 60 miljoner och hade vid årsskiftet ca 100 miljoner kr fonderade. Fonden stödjer mer avancerade medicinska forskningen. På USÖ finns också en fond för de som vill komma igång med forskning inom medicinska områden.
Text och foto: Hans Andersson
Det nordiska energibolaget Cloudberry har för avsikt att bygga en vindpark i Munkhyttan strax utanför Lindesberg. I ett pressmeddelande uppger företaget, att arbetet påbörjas under hösten 2023.
I höstas kontaktade Linde energi arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg, för att lägga en beställning på ett nytt insektshotell med en specifik utformning, något som inspirerats av den tävling som kommunen tidigare haft. Under måndagen, på Världsmiljödagen, avtäcktes det nya hotellet, föreställande Linde energis enorma silo, som fått sin plats hos just det kommunala energibolaget.
– Det är ett mästerverk som ni har byggt! säger tillträdande vd Joakim Johansson.
Företaget WA3RM, som haft för avsikt att etablera en stor tomatodling samt en odlingsanläggning för jätteräkor i Frövi, har beslutat att inte fullfölja den ursprungliga planen. Företaget har informerat att räkodlingen kommer etableras på annan plats istället – detta med hänsyn till närliggande vattendrag.
I hela 10 år har den talangfulle Rickard Larsson varit ledare för den så högt älskade Manskören Harmoni. För hans mycket uppskattade arbete med kören och den årliga Capricen, fick han i samband med LindeDagen ta emot Lindesbergs Rotaryklubbs kulturstipendium på 10.000 kronor.
Han var favorit i uppsnacket om att få den sista inbjudan till Elitloppet. Den rosa biljetten gick istället till Norge, vilket fick tränare Stefan Melander att anmäla startkatapulten, Click Bait, till Fornaboda när STL Sommar inledde sin långa turné. Trots en lugn start så blev det en klar seger med gott om krafter kvar hos den tidigare Elitloppsfinalisten.
Imorgon, torsdag, är det stor premiäröppning hos Brasserie All in i Lindesberg, men redan nu kan LindeNytt bjuda på några glimtar inifrån stans nya restaurang och nattklubb.
– På torsdag smäller det! säger Oliver Lindberg med ett stort leende.
Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till Lindesberg, till samma lokaler man huserar i än idag. Berättelsen om hur Torgny Jansson startade sitt företag delar man nu med sig av, för att markera det stora 50-årsfirande man är mitt uppe i.
– Vi ville skapa ett litet besöksmål istället för att bara ha fest en kväll, säger vd Samuel Stenheim.
Om det var de varma, men blåsiga, sommarvindarna eller de rekordmånga utställarna som fick Lindesbergarna att gå man ur huse går det endast att spekulera i, men det man med säkerhet kan fastslå är att LindeDagen 2023 blev en riktig dundersuccé! LindeNytt kan här bjuda på en bildspecial från den soliga folkfesten.