Foto: Hans Andersson / Fredrik Norman

Nyinflyttade i Strandskolan: ”Här är fantastiskt vackert!”

När man kommer in hemma hos Inger och Jan-Olov Zetterlund är det andlöst vackert.- Det är fantastiskt att titta ut över sjön. Hur det speglar sig från andra sidan och ljuset skiftar under dagen. Det är svårt att finna ord för att beskriva, säger de. De flyttade till Lindesberg för ungefär en månad sedan.

Inger och Jan-Olov Zetterlund bor på Kungsgatan 7. Deras lägenhet är en av elva nya i den ombyggda Strandskolan. Det märks att det varit en skola, som stått här i över hundra år. Det är högt i tak – 3,20 meter, nästan en meter mer än normalhöjd.
– Vi har tre stegar i olika storlekar för att kunna komma åt också utrymmen högt upp, men vi skulle inte vilja byta bort den här takhöjden, säger Inger. Vi har också satt upp textilier på väggarna för att dämpa ljudet. Det är ju tjocka stenväggar. Kamrater som varit på besök och som vuxit upp i Lindesberg berättar hur det såg ut, när det var en skola.


Utsikten över sjön, när ljuset skiftar över dagen, är något som Inger och Jan-Olov Zetterlund uppskattar mest av sin nya lägenhet. Foto: Hans Andersson

Det är ljust i hela lägenheten, med ett rymligt kök som har en balkong som vetter direkt ut mot Lindessjön. Sju, åtta höga fönster bidrar och frågan är hur varmt det kommer att bli under sommaren. ”Kanske vi får sätta in persienner”, säger de. De stod i kö hos Libo i ett par år och blev först erbjudna en annan lägenhet i Strandskolan, men det blev till slut den här på 99 kvadrat. Hyran är en aning billigare än den skulle ha varit i motsvarande läge i Askersund. De håller fortfarande på att ordna med alla saker som fick plats i villan på 140 kvadrat i Askersund som de flyttat från. Men det är ju en del av planen – att göra sig av med saker, som de inte behöver, och avsluta ett boende som kräver trädgårdsarbete –  innan de blir för gamla. De är båda pensionärer.

– Vi flyttade hit för att vara nära barnen och barnbarnen. Jag pendlade under några år de nio milen för att vara barnvakt. Nu är de tonåringar och tittar in ibland för att få mellanmål hos farmor och farfar, berättar Inger.

Nu slipper både hon och maken Jan-Olov ett pendlande som var en del av deras  tidigare yrkesverksamma liv. Som nygifta bodde de i Örebro, Jan-Olovs gamla hemstad. Inger kom från Kumla. Under tiden i Askersund pendlade hon några år de nio milen till Lindesberg där hon arbetade på vårdgymnasiet (” det tog två timmar enkel resa”) och Jan-Olov till jobbet i Motala. Men också han har arbetat i Lindesberg – 18 år som planingenjör.

– Jag var med vid etableringen av Volvo ( det som idag är Meritor). Vi vann dragkampen med Köping och Ludvika bl a genom den mark vi kunde erbjuda och annan service i kommunen t ex lasarettet. Jag var också med att planera Hagaberg, som jag tycker vi lyckades med genom att skilja bil- från gång- och cykeltrafiken och de insprängda stora grönområdena.


Inger och Jan-Olov Zetterlund tycker att Lindesberg har många fördelar som kan locka inflyttare hit. Foto: Hans Andersson

De båda tycker att Lindesbergs kommun skulle kunna locka till sig flera inflyttare genom att bygga fler bostäder ( ”inte på Loppholmarna eller Parkudden, men fortsätt bygga ut vid Lindesby och Stadsskogen”). De tycker att lasarettet, Lindeskolan och framförallt  mångsidiga Lindesberg Arena ( ”ett lyft” ) är något som talar för Lindesberg:

– Jag tycker att Lindesberg kan marknadsföras bättre och min känsla är att det politiska käbblet har varit negativt för utvecklingen, säger Jan-Olov Zetterlund. Inger fyller på med att kommunikationerna till Örebro är bättre än de är från Askersund och hon tror att de kan bli ännu bättre.

Läs tidigare delar i serien: Del 1Del 2Del 3Del 4

Publicerad 22 december 2014 klockan 08:27

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Det glada Solbergagänget visar upp sina nya förskolebuss. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Solbergas mobila förskola

Tidigare i veckan begav sig Solbergas vd Maria-Pia Karlsson till Vetlanda för att köra hem verksamhetens nytillskott, en cirka 12 meter lång buss som från och med hösten kommer fungera som en mobil förskoleavdelning. Under lördagen finns bussen uppställd på parkeringen utanför Mejk, så att både stora och små kan beskåda den.
– Jag vill nästan flytta in, den är så häftig! berättar vd Maria-Pia Karlsson.

15 maj 2021 klockan 11:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misstanke om grovt rattfylleri i fyrhjulingsolycka

En man i 50-årsåldern skadades lindrigt när han på torsdagen körde omkull med en fyrhjuling. Polisen misstänker att föraren var påverkad av alkohol vid olyckstillfället.
– Mannen misstänks för grovt rattfylleri, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

14 maj 2021 klockan 10:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Sju gymnasieelever döms för ofredande efter hotfull och kränkande ”nollning”

På måndagen meddelade Örebro tingsrätt sin dom i målet mot de ...

Många nappade på fritt ädelfiske: ”Vilken succé!”

Premiären för ädelfisket i Dalkarlshytteån blev välbesökt och uppskattat. Och visst ...

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

Foto: Camilla Lagerman

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång

Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu är det personer över 18 år, som är i de utpekade riskgrupperna som ska boka tid för vaccination. Dessutom planerar man nu för nästa steg i prioriteringsordningen, då personer i fas fyra ska erbjudas vaccin.

10 maj 2021 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fornaboda firar 70 år!
På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig ...
7 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta
En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav ...
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fortsatt hög smittspridning
Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Stefan Nordqvist med Dalkarlshytteån i bakgrunden. Privat foto.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag och Lindessjöns fiskevårdsområdesförening. Minst 500 kilo regnbåge kommer årligen att planteras ut i vattendraget. Och det är fritt fiske för alla som gäller. Med fritt fiske menas kostnadsfritt – inte att man får dra upp obegränsat med fisk eller använda fångstmetoder.
– Det här är en idé som jag har haft i några år och som nu äntligen har blivit verklighet, bland annat tack vare att vi har lokala företag som ställer upp och sponsrar med fisk, säger Stefan Nordqvist, Harrkungens Fiske, som är initiativtagare till fiskeprojektet.

6 maj 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Barndietisten Sara Ask håller digital föreläsning om barns "matkrångel". Foto: Jan Åke Eriksson

Barndietistens råd ger mindre matkrångel

Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. Ibland kan det vara krångel med maten. Dietisten Sara Ask vet hur det fungerar – nu kommer hon med tips och råd.

6 maj 2021 klockan 08:06 av Hans Andersson Visa hela artikeln

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framfö...

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt ...

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad ...

Annons

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, möter deltagarna människor som verkligen har något att berätta. Den här veckan funderar poeten Arne Johnsson över att ” få fatt i ett ögonblick”.

4 maj 2021 klockan 09:13 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Fältassistent Claes Lamourin tillsammans med ungdomspolis Henrik Andersson. (Johan Andersson saknas dock på bilden.) Foto: Hans Andersson

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn och ungdomar. Trots att de offentliga evenemangen är inställda även i år till följd av coronaviruset uppmanar fältassistenterna och ungdomspolisen i Lindesbergs kommun föräldrar att hålla koll på sina ungdomar.
– Vi upplever att ungdomarna träffas mer över kommungränserna nu eftersom de är bilburna, så det är inte säkert att de befinner sig där man tror, säger ungdomspolis Henrik Andersson.

29 april 2021 klockan 14:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet
PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefråga i negativ mening. Eftersom man inte var...
29 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga
Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året har lärarbehörigheten minskat med 2,8...
28 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka
Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den misstänkte uppges vara i 35-årsåldern...
28 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-27

2021-04-27

2021-04-26

2021-04-26

2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-05-15 15:35