Det är ekonomiskt ohållbart att bygga nya flerfamiljshus i Lindesberg. Under hösten har två stora byggplaner lagts på is – eller eventuellt i malpåse – och bekräftat detta faktum. Istället är det nya lägenheter i gamla fastigheter som är det hållbara. Egeryds, Waltersons Fastigheter och Samuel Karlsson är några lokala fastighetsägare som har sett möjligheterna i de gamla husen.
Såväl Bovierans bostadsrätter som Vanilla Venture ABs 20-tal hyresrätter på gamla Mejeritomten ser inte ut att bli något av. Bägge projekten har blåsts av. Att bygga nya bostäder innebär naturligtvis en mycket högre hyreskostnad än vad Lindesbergs bostadsmarknad är van vid. I en större stad är det ingen som höjer på ögonbrynen för en sådan hyra – men Lindesberg är något helt annat.
Istället har flera lokala fastighetsägare visat prov på betydligt mer hållbara lösningar. Men det är gamla fastigheter som är melodin: Just nu byggs 25 nya lägenheter i f d Ågården och 7 st i f d Baptistkyrkan av Egeryds Fastigheter respektive Waltersons Fastigheter i Lindesberg AB.
För några år sedan dömdes Palmgrenska Huset ut. Det var tokfarligt att ens vistas i samma kvarter på grund av radon och andra farsoter – något överdrivet beskrivet då. Men skämt å sido: Här visade en ny fastighetsägare att man kan göra något väldigt bra av en gammal fastighet: nämligen nya lägenheter.
Samuel Karlsson köpte upp gamla Telia-huset och idag har huset byggts om invändigt och resulterat i nya, centrala bostäder. Samuel Karlsson har nu planerat för ytterligare ett par stycken nya lägenheter, vilka skall byggas i Folkets Hus på övre våningen.
Denna trend kan fortsätta många år till, bara viljan finns där. Strandskolan är ett utmärkt exempel på ett framtida bostadshus och likaså gamla Kirurgen, vars kommunala avdelningar mycket väl kunde nyttja de delar av ”polishuset” som har urholkats pga neddragningar/flytt. Andra centrala fastigheter som skulle bli bra bostäder är Bingohuset, gamla centrallagret vid stationen och tingshuset.
Den 15 februari är det dags för Örebro läns första idrottsgala att gå av stapeln i Conventum kongress. Här ska idrottsutövare, ledare och klubbar som presterat något extra under året prisas. Bland kvällens nominerade kandidater finns ingen mindre än den 19-åriga supertalangen Anna Sandberg från Lindesberg som är nominerad till Årets genombrott efter att hon fullkomligt exploderat i sin karriär som som fotbollsspelare under de senaste åren.
– Det finns otroligt många duktiga idrottare i Örebro län så att bli nominerad är såklart skitkul, säger hon till LindeNytt.
På fredagen uppmärksammas Förintelsens minnesdag i Lindesberg med en föreläsning av Bertil Oppenheimer och musik av ingen mindre än gitarristen Janne Schaffer. I en tidigare intervju med LindeNytt, uttryckte Schaffer att det för honom känns hedersamt att få göra en musikalisk betraktelse på detta historiska datum, 27 januari – då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades år 1945.
Nu har du möjlighet att söka eller nominera kandidater till Lindesbergs kommuns Byggnadspris, Kulturstipendium, Föreningsledarstipendium samt Resestipendium för ungdomar under 20 år, nominering och ansökan är öppen för vem som helst.
En förskola i Frövi håller stängt på tisdagen på grund av ett inbrott som upptäcktes vid sextiden på morgonen. Enligt polisen skall det förutom konstaterat tillgrepp ha blivit rejält tillrört i lokalerna. Gärningsmännen har dessutom skadat en elcentral så att elen har slagits ut.
Fjorton matcher, noll förluster. LIF Lindesberg fortsätter sitt långa segertåg där en elvamålsseger mot Norrköping blev nästa destination. Precis som i tidigare segrar så blev det en tidig ledning som utökades till en storslagen seger. Denna gång med en potentiell framtida utmanare i skytteligan som visade framfötterna.
För sjätte gången sätter Kulturskolan Garnalia i Lindesberg upp sin årligen återkommande musikal. Det kreativa arbetet med att utveckla en handling och forma karaktärer har pågått under hela hösten och på lördagseftermiddagen var det äntligen dags för hela ensemblen att för första gången repetera ”De Vilsegångna” tillsammans.
– Det har varit ett väldigt roligt arbete, det är kul att vi kan kan samarbeta tillsammans i olika åldrar och att vi får möjlighet att lära oss av varandra, berättar garnaliaeleven Emelie Stenfelt som bidrar med sång i årets föreställning.
Efter många år som anställd konsumentvägledare för Lindesbergs kommun kände Rosmarie Haapala att det var dags att göra något annat. Hennes intresse för välmående fick henne att till slut ta steget fullt ut och satsa på det hon brinner för – kroppslig och andlig hälsa.
– Jag är bland annat livscoach, eller medmänniska som jag brukar kalla det, då vi kan sitta ner och samtala om saker man undrar över i livet, säger hon.
Hushåll på Bondskogsvägen, Vendevägen och Östermalmsvägen i bostadsområdet Bondskogen, har på måndagen drabbats av en vattenläcka, informerarar Samhällsbyggnad Bergslagen.