Vid ortopedmottagningen på Lindesbergs lasarett utförs dagligen ett stort antal knä- och höftledsprotesoperationer, och under 2024 sattes ett nytt rekord med hela 1240 genomförda ledbyten. Enligt ett pressmeddelande från Region Örebro län är avdelningen, trots det ökade antalet operationer, bäst i Sverige när det gäller låga infektionssiffror.
– Det är också jätteroligt att vi håller god kvalitet och att vi bibehåller den trots att vi ökat antalet operationer och även opererar sommartid vilket ibland har ifrågasatts. Det här bevisar att det går att kombinera kvantitet med bra kvalitet, säger Gunnar Falk, sektionschef för Protessektionen.
I en ny rapport med siffror tagna ur det svenska ledprotesregistret visar det sig att man vid Ortopediska protessektionen på Lindesbergs lasarett trots det ökade antalet operationer, även gör sitt arbete med hög kvalitet. I ett pressmeddelande skriver Region Örebro län:
”Rikssnittet ligger på 2,1 procent omoperationer inom två år på grund av någon allvarlig komplikation efter ett höftledsbyte på grund av artros. Efter operationer gjorda på Lindesbergs lasarett behöver bara 0,5 procent göras om inom två år. Tittar man enbart på infektion i den konstgjorda höftleden som orsak till omoperation är rikssnittet 1,2 procent, och bara 0,2 procent för Lindesbergsopererade.”
– Det är ett viktigt kvalitetsmått, framhåller Gunnar Falk, sektionschef för Protessektionen.

Statistiken bygger på uppföljning av 1700 opererade under fyra års tid. Enligt Region Örebro län utesluter man därför att det handlar om slumpen. Istället ser man att det handlar om att ortopederna kan sin sak i Lindesberg, vilket innebär att patienter mer sällan drabbas av infektion och andra allvarliga komplikationer som leder till behov av omoperation. Detta trots att patienterna överlag är äldre och skörare än den genomsnittliga protesopererade patienten på många andra sjukhus i Sverige.
– Vi har en del patienter med hög risk att drabbas av komplikationer. De patienter som drabbas av den privata vården som regelbundet opererar patienter med låga förväntade risker för komplikationer. Men ändå har vi bättre resultat, det känns väldigt bra, säger Gunnar Falk i pressmeddelandet.
Man framhålller även vikten av att koncentrera den här typen av ingrepp till ett ställe för att de som opererar ska bli så bra på det som möjligt.
– Vi har gjort det här under många år i Lindesberg, det påverkar såklart resultatet. Liksom att vi har engagerade medarbetare i alla led. Det handlar verkligen om teamwork runt patienten, menar Gunnar Falk.
På grund av en åldrande befolkning och ett ökande antal personer med artros förväntas behovet av knä- och höftledsbyten att fortsätta växa. Detta innebär en utmaning, då avdelningens resurser inte ökar i samma takt som efterfrågan.
– Vi vet att allt fler kommer behöva nya knän och höfter, och dagkirurgi är ett sätt att operera fler med befintliga resurser och öka tillgängligheten. Det är den stora utmaningen framöver, att fler och fler behöver vår hjälp medan våra resurser inte ökar i samma takt. Behovet av höft- och knäledsoperationer har ökat med 20 procent sedan före pandemin, och vi har en 25-40-procenting ökning framför oss, säger Gunnar Falk.