Tommy Söderqvist, Inger Karlsson och Sven-Ove Karlsson - tidigare medlemmar i Sverigedemokraterna. Foto: Monika Aune

Personstrider och påstådda stadgebrott ledde till avhopp

Efter påstått fiffel med kommunlistan och starka personmotsättningar lokalt samt med distriktets ledning hoppade flera styrelsemedlemmar av Sverigedemokraterna i Lindesberg i våras. Enligt Inger Karlsson var det som fick bägaren att rinna över ett listvalmöte på regionnivå. – Distriktets valberedning hade föreslagit sig själva till flera topplaceringar på regionlistan, säger Inger Karlsson. Detta trots att det strider mot våra egna stadgar.

Inger Karlsson, Tommy Söderqvist och Sven-Ove Karlsson har länge varit drivande medlemmar i Sverigedemokraterna i Lindesberg. Enligt dem själva har partiet växt ordentligt denna mandatperiod och efter årsskiftet hade man ca 120 medlemmar. Men efter ett årsmöte i december 2013 förändrades allt.

– Årsmötet beslutade, i enighet, om vilka personer som skulle stå på kommunlistan och deras placering, berättar Tommy Söderqvist. Någon vecka efter detta skickades listan in till distriktet men då hade ordföranden, på eget bevåg, ändrat både namn och placeringar på listan. Detta är ju helt regelvidrigt. 
– Vi kunde inte acceptera detta förfaringssätt och både jag och Sven-Ove Karlsson bestämde oss då för att hoppa av kommunlistan, förklarar Inger Karlsson. Förtroendet var förbrukat.
Tidigare ordföranden i Sverigedemokraterna i Lindesberg, Mats Seijboldt, ställer sig helt oförstående till anklagelserna.
– Jag har inte ändrat några listor efterhand, säger Mats Seijboldt till LindeNytt. Det varken kan eller får man göra när ett årsmöte tagit ett beslut. Det är ett missförstånd.
Händelsen utlöste en stor och infekterad konflikt mellan olika ledande personer inom partiet i Lindesberg. Sverigedemokraternas distriktsledning grep in och ett extra årsmöte hölls där en ny kommunlista spikades. En lista som nu hade nya namn och hade minskat från 25 personer ner till 13 personer, enligt Inger Karlsson. Tommy Söderqvists namn fanns inte med på den nya listan,
Men det som fick droppen att urholka stenen för trion var ett distriktsårsmöte där listan för regionfullmäktige skulle fastställas.
– Förutom att det var ett fruktansvärt möte där anklagelser om allt möjligt haglade ned så hade alltså valberedningen föreslagit sig själv till flera topplaceringar på regionlistan, säger Inger Karlsson. Så får man inte göra enligt partiets stadgar. Men distriktet tyckte det var ok och listan röstades igenom. 
Alla tre valde att lämna Sverigedemokraterna efter dessa händelser. De påpekar samfällt att det inte är politiken i partiet de vänder sig emot utan hanteringen av valen liksom de personliga motsättningarna. De är också kritiska till distriktsorganisationen. Enligt Inger Karlsson har många medlemmar i Lindesberg nu hoppat av partiet på grund av allt som hänt.
För närvarande sitter Inger och Sven-Ove Karlsson kvar som ”vildar” i kommunfullmäktige i Lindesberg fram till valet 2014. Hur den politiska framtiden ser ut är oklar.
–  Vi behöver ta en timeout för tillfället, säger Inger Karlsson. Men flera partier i fullmäktige har erbjudit oss att gå med så vi funderar nu på om vi ska engagera oss i ett nytt parti.
Mats Seijboldt, som nu är vice ordförande i SD Lindesberg, är bedrövad över allt som hänt. 
– Inger, Tommy och Sven-Ove har gjort ett fint jobb och är bra människor, säger Mats Seijboldt. Det som har gått fel här är bristen på kommunikation och dialog.
Publicerad 7 maj 2014 klockan 10:01

Monika Aune , 0727-43 17 08

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.

28 februari 2021 klockan 18:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter ...

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt

Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan ...

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.

25 februari 2021 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin
Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-19. Av totalt knappt 7 000 analyserade prover förra veckan var ...
24 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar
Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen av vaccineringen har använts. Genomgången visar att nå...
24 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”
UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter från SOS Alarm och polisen i region Bergslagen. ...
23 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.

23 februari 2021 klockan 09:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda

Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”...

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg

I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i ...

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi

Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i ...

Annons


Magnus Storm vald till ny ordförande efter Jonas Kleber. Foto: Centerpartiet

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.

22 februari 2021 klockan 08:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo...

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt ...

Partiell distansundervisning även efter sportlovet

Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till ...

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram

Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekä...

Färre nya coronafall i Lindesberg

Efter att ha legat på en platå under en period om 14 dagar, rapporteras nu allt färre nya coronasmittade personer i ...

Sara Sporre, kultursekreterare i Lindesbergs kommun. Foto: Lindesbergs kommun

Bibblan erbjuder digitalt sportlovsprogram

På måndag startar årets sportlov för kommunens barn och ungdomar, och precis som så mycket annat i pandemitider blir även lovprogrammet ett annorlunda sådant.
”Att vara ute är bra men barnen vill kanske göra lite annat än att bara åka skidor. Eftersom vi inte får ha live-arrangemang blir vi digitala under lovet”, meddelar kultursekreterare Sara Sporre i ett pressmeddelande.

19 februari 2021 klockan 09:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Begränsade vaccinleveranser ger få tider att boka
I dagsläget har cirka 14 000 länsbor vaccinerats mot covid-19, men leveranserna av vaccin är fortfarande mycket begränsade, vilket gör att ...
18 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Befarad ladugårdsbrand var kontrollerad eldning
UPPDATERAD. Strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår ut till en befarad brand i en ladugård strax norr om ...
18 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Varnar för plötslig ishalka i samband med väderomslag
SMHI har på torsdagen utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka. Varningen gäller för hela länet och flera angränsande län.
18 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-18

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-12

2021-03-01 07:52