Polisen: ”Intressant att se om inbrottsvågen ebbar ut”

I fredags greps två unga män under ett pågående villainbrott i Frövi. Polisen utreder nu om dessa två individer ingår i en utländsk liga som specialiserat sig på att bryta sig in i bostäder i jakt på värdesaker.-Det är för tidigt att säga, men det finns naturligtvis misstankar om att de ingår i någon form av organiserad brottslighet, säger Örebropolisens presstalesman, Mats Nylén.

Enligt uppgift från polisen, är det totala antalet bostadsinbrott i år inte på något sätt alarmerande i antal. Dock har det varit otäckt många inbrott på kort tid, en signal om att det inte rör sig om slumpen. Inom loppet av en knapp månad räknar man samman hela 50 fall av inbrott i lägenheter och villor. Det har tidigare spekulerats i att en eller flera ligor ligger bakom inbrottsvågen. Dessa spekulationer verkar inte vara helt utan substans.

Tagna på bar gärning
De två personer som greps i en villa i Frövi är utländska medborgare som ”turistar” i Sverige. De misstänkta greps på bar gärning sedan en granne larmat polisen om det pågående inbrottet. En tredje misstänkt lyckades fly och eftersöktes av flera patruller i Frövi med omnejd. Gärningsmannen har lyckats hålla sig undan polisen sedan dess, rapporterades tidigt på måndagsmorgonen.
Samma dag som dessa två greps, fick polisen ännu ett genombrott i inbrottsutredningen. I södra länsdelen kunde polisen gripa två misstänkta tjuvar, som i likhet med Frövifallet, uppehåller sig i landet som turister.

Polisens presstalesman, Mats Nylén, kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna om att det rör sig om organiserad brottslighet.
-Det finns naturligtvis misstankar om att så är fallet, men vi kan inte bevisa det ännu så här tidigt i utredningen, säger han.
Genombrottet i fredags fick polisen med hjälp av allmänheten. I bägge fallen var det privatpersoner som larmade – och polisen kunde infinna sig på rätt plats i rätt tid.
-Det skall bli intressant att se om det lugnar sig nu, om inbrottsvågen är över med de gripanden vi gjort, avslutar Nylén.

Lindesberg har varit relativt förskonat från inbrottsvågen jämfört med grannkommunen Nora, där Rune Bodemyr håller i utredningen. Av utredningstekniska skäl vill han inte lämna ut några uppgifter om utredningen i detta skede.
-Jag kan bara säga att de som greps i Frövi är i 20-25-årsåldern.

Publicerad 12 november 2012 klockan 10:46

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Bechet Barsom (KD) tillsammans med Andreas Svahn (S). Foto: Camilla Lagerman

Barsoms svar till Ärlerud: ”Jag kommer stödja förslaget”

Läkarbemanning två förmiddagar i veckan kan bli verklighet på Storås vårdcentral om förslaget i hälso- och sjukvårdsnämnden röstas igenom, det framgick under onsdagens sammanträde i regionfullmäktige där Conny Ärlerud (M) ställde frågor till nämndens ordförande.
– Sedan blir det kanske att man har läkare på vårdcentralen i Storå på onsdags- och torsdagsförmiddagar istället för att vara där hela dagen, och då kan man också nå flera, svarade Bechet Barsom (KD).

10 april 2024 klockan 16:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons



Foto: Jennie Einarsson

Företagarna: ”Rekordmånga jobb i små företag”

Enligt en ny kommunrapport från företagarorganisationen Företagarna är antalet jobb i småföretag med färre än 50 anställda större än någonsin i Lindesberg och svarar idag för 34 procent av alla jobb i kommunen.

10 april 2024 klockan 11:36 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi

Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK ...

Nödställd hund undsattes av räddningstjänsten

Vid 18-tiden på måndagskvällen larmades räddningstjänsten till ett vattendrag i Fellingsbro, då en hund ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Tonårspojke utsatt för utpressning

Under natten till måndag kontaktades polisen av en tonårspojke som blivit utsatt för utpressning. En flörtig chattkonversation på en social plattform på internet slutade med krav på pengar i utbyte mot att lättklädda bilder på pojken inte skulle publiceras.
– Alla brott ska naturligtvis anmälas till polisen, det är inget att skämmas för, även om man gör det som individ, säger Anders Dahlman, presstalesperson på polisregion Bergslagen.

8 april 2024 klockan 12:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Daniel Agrell, förstekock på Lindbackaköket som är kommunen största kök och står för hälften av alla offentliga måltider som serveras. Foto: Jennie Einarsson

Projektgrupp rör om i grytan – nu ska maträtterna moderniseras

Det handlar om att minska klimatavtrycket, dra ner på kostnaden och samtidigt servera en näringsrik och god mat till alla som tar del av kommunens offentliga måltider. Därför har representanter från sex olika kök i kommunen gått samman i en projektgrupp för att med gemensamma krafter ge recepten ett lyft.
– Det är väldigt kreativa människor som är med, alla har mycket bra idéer. Vi skruvar på recepten och testar olika varianter, säger Daniel Agrell, förstekock på Lindbackaköket.

8 april 2024 klockan 11:42 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen
Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev en dundersuccé. Dessutom bjöd man publiken på en ...
6 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln
Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

IFK Lindesberg inleder säsongen på bortaplan
Efter fem matcher under försäsongen så är det äntligen dags för IFK Lindesberg att inleda årets Fotbollsfemma. Truppen kommer med från goda ...
5 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Inför beslut om Storå vårdcentrals framtid
INSÄNDARE/DEBATT: Jag är säker på att vi alla vid det här laget är medvetna om de besparingar som regionen står inför. Som jag ser det kan det...
5 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Bengt Storbacka (S) och Magnus Storm (C). Arkivfoto: Camilla Lagerman

Det är snart dags att börja ro!

INSÄNDARE/DEBATT: Kan vi bygga om några skolhus på västra delen av Lindeskolan, till lägenheter med ett fantastiskt läge nära sjön, naturen och med tillgång till god mat på gymnasiets Kulinaren och generationsövergripande möten?

4 april 2024 klockan 14:44 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Roland Hellsing tar ton under capricen 2018. Arkivbild: Fredrik Stenfelt

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden besökare går man nu ut med viktig information kring evenemanget. Bland annat råder det totalt väskförbud, samt obligatorisk garderob, på grund av det rådande säkerhetsläget.

4 april 2024 klockan 12:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Storbacka om sjukvården, lasarettet och vårdcentraler

INSÄNDARE/DEBATT: Vi Socialdemokrater i Lindesbergs kommun vill att primärvården i Storå, Lindesberg...

Helene Lundin, Kristdemokraterna. Foto: Kristdemokraterna

Kristdemokraternas inställning i ärendet om estetprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: KDs inställning att undervisningskostnaden för gymnasieskolan behöver komma ner i kostnad till förmån för undervisningskostnaden för grundskolan så att vi på så sätt närmar oss rikssnittet för båda skolformerna kvarstår. Det har redan tidigare redogjorts för i flera olika sammanhang (även Lindenytt 2024-02-13). Det arbetet behöver fortsätta.

2 april 2024 klockan 15:26 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet

Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort ...

Man klämd till döds under lastbil

En man i 40-årsåldern har avlidit sedan han blivit klämd under en lastbil. Olyckan inträffade vid 10-tiden på måndagen ...

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”

Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna g...

Kvinna i 40-årsåldern död i olycka med tåg

UPPDATERAD. En kvinna i 40-årsåldern förolyckades på onsdagskvällen när hon blev påkörd av ett godståg. ...

LIF Lindesberg återvänder till Ettan som jumbo

Trots otroliga matcher på hemmaplan så faller LIF Lindesberg på sina tunnare bortamöten. Tisdagens ...

Sanna Jansson (L), Markus Lundin, (KD), Anders Persson (LPO), Tomas Klockars (M) och Tom Persson (SD) redovisade 2023 års bokslut. Foto: Camilla Lagerman

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”

Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev 11,9 miljoner kronor i minusresultat. Detta trots att man gjort en tomtaffär som inbringade 10 miljoner kronor samt en reavinst på försäljning av bilar på 1,3 miljoner kronor.
– Vi kommer vända på varenda krona, konstaterar Anders Persson (LPO).

26 mars 2024 klockan 14:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

MP:s språkrör lyssnade till vårdpersonalens oro för regionens sparförslag
Under måndagen fick akutmottagningen på Lindesbergs lasarett besök av Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. Under det timmeslånga besöket ...
25 mars 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Amanda Orrbo tilldelas prestigefyllt pris
Vartannat år delar Svenska Downföreningen ut det prestigefyllda UPP-priset i syfte att lyfta fram personer som bidrar till att förbättra mö...
25 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet
Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska program andas ut. Trots en tumultartad tid fullkomligt ...
22 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-03-21

2024-03-21

2024-03-21

2024-03-20

2024-03-20

2024-03-20

2024-03-19

2024-03-19

2024-03-19

2024-03-18

2024-03-18

2024-03-17

2024-03-17

2024-03-15

2024-04-10 22:54