Foto: Fredrik Norman

Polisvarningen: Black Week kan bli ett mörker – så skyddar du dig mot bedrägerier

Med anledning av den nu pågående Black Week, går polisen ut med smarta och viktiga tips till alla fyndjägare i hopp om förebygga kortbedrägerier.
– Kan vi förhindra att någon blir lurad så är det en vinst för oss, säger Joakim Lillsjö, förundersökningsledare på bedrägerisektionen i polisregion Bergslagen.

Enligt statistik från NBC (Nationellt bedrägericentrum) har det i år under perioden januari till september anmälts 64 000 kortbedrägerier i den kategori där bland annat köp över internet ingår. Detta är en ökning med hela 43% jämfört med samma period föregående år. Räknar man med kortbedrägerier som även inkluderar köp i fysiska butiker landar siffran under motsvarande period på 74 000 anmälda brott. Därför går nu Polisregion Bergslagen ut med tips inför Black Week så ditt reafynd inte blir en dyr historia.

– Generellt sett utgör bedrägeribrott en stor del av de anmälningar som vi får in till polisen och tyvärr ökar de under dessa högtider när folk handlar mycket varor. Därför vi går ut med den här informationen just nu, kan vi förhindra att någon blir lurad så är det en vinst för oss, säger Joakim Lillsjö, förundersökningsledare på bedrägerisektionen på polisregion Bergslagen.

Beroende på om man handlar i en fysisk butik eller nätbutik så skiljer sig råden från Polisregion Bergslagen åt.

– Man ska generellt sett alltid vara vaksam, handlar man i en fysisk butik så ska man tänka på att till exempel inte lämna ifrån sig sitt bankkort och se till så att ingen ser din kod när du slår in den. Mycket av de bedrägerier som sker är däremot på nätet, det kan handla om du kanske handlar från en hemsida som i själva verket inte är en legitim sida utan en fejksida som finns där med syfte att få dina kortuppgifter, förklarar Joakim Lillsjö.

När det kommer till att bedöma huruvida en hemsida är seriös finns flera olika metoder som Joakim delar med sig av.

– Man kan söka efter omdömen från andra och se om det finns svenska kontaktuppgifter och sedan kan även priset vara en indikation. Är varorna mycket billigare än vad de är på andra ställen så ska man också tänka ett varv till. Sedan är det klart att nätbutiker kan ha extrapris så det behöver inte vara så att det handla om ett försök till bedrägeri.

– Det kan även vara bra att handla mot faktura istället för att lämna ut sina kortuppgifter, det är ett bra sätt att skydda sig på och är ditt kort kopplat till konto så kan man kan se till så att man inte har allt för mycket pengar på kontot om man skulle bli lurad, tipsar Joakim.

Det finns även andra sätt som Joakim vill belysa att bedragare använder sig av när det närmar sig högtider som kan vara bra att tänka på. I och med att e-handeln ökar är det många som väntar på paketleveranser och detta utnyttjas av bedragare.

– Exempelvis kan det vara ett mail eller SMS där det står att du har beställt ett paket från utlandet men att det har fastnat i tullen. De hänvisar då till en länk där man då behöver betala en tullavgift för att få ut sitt paket men sedan visar det sig att det inte finns något paket, avslutar Joakim.

Här är några råd från Polisregion Bergslagen för hur du undviker att bli utsatt för kortbedrägeri.

• Betala med faktura – att betala med faktura vid köp på internet är säkrare än att betala med kort.
• Spärra kortet för internetköp – via din bank kan du oftast spärra ditt kort för internetköp. Behöver du göra ett köp kan du tillfälligt öppna upp funktionen.
• Ha inte mer pengar är nödvändigt på kontot som ditt kort är kopplat till. Då riskerar du inte att förlora en stor summa om du blir utsatt för ett bedrägeri.
• Lämna aldrig ut din kod eller dina kortuppgifter till någon annan.
• Handla på webbutiker med hög säkerhet – sök omdömen och varningar inför ett köp på en för dig ny sida
• Håll koll på ditt kontoutdrag, på så vis kan du upptäcka eventuella köp du inte gjort, stora som små.

Om man har blivit utsatt för ett bedrägeri:

• Kontakta din bank direkt och spärra ditt kort.
• Gör en polisanmälan.
• Reklamera köp du inte gjort till din bank. Vid kortbedrägerier kan du ofta bli ersatt av banken.

Här kan du läsa mer om hur du skyddar dig mot kortbedrägerier.

 

Publicerad 21 november 2023 klockan 09:13

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Både Lindlöven och Skövde gjorde sig klara för Allettan innan söndagens möte i Lindehov. Skövde plockade fyra poäng mot Lindetruppen under HockeyEttan men lagen möts vid dubbla tillfällen i Allettan. Revansch då? Foto: Hasse Persson

Förlust i serieavslutningen: Nu väntar Allettan

Med platsen i Allettan säkrad så var det inget större allvar på spel när Lindlöven gick ut på isen för HockeyEttans säsongsavslutning. Äran är däremot viktig nog för en trupp idrottsmän, men trots en förlust mot serievinnaren Skövde så kan Lindlöven ladda om. Söndagens hemmamatch blev ingen succé men den 28:e december börjar allvaret på riktigt.

10 december 2023 klockan 21:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Foto: Frövi judo

Nytt rekord: Frövi judos damer svenska mästare för sjunde året i rad

Under lördagen avgjordes årets upplaga av Lag-SM i judo, som den här gången hölls i Eriksdalshallen i Stockholm. Frövi judos herrar revanscherade förra årets medaljmiss med att ta ett efterlängtat brons, medan damerna slog nytt rekord genom att bli guldmedaljörer för sjunde året i rad!

9 december 2023 klockan 18:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bråda dagar för vitvaruhandlare när hemelektronik flyttar in

Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon p...

bildspel Första hyreskontrakten klara för gamla Kristinaskolan

Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu ...

Man i 60-årsåldern döms till fängelse för grov våldtäkt mot barn

Den man i 60-årsåldern från Lindesbergs kommun, som i juni frikändes från åtal gä...

Lindlöven plockade full poäng mot Falu IF under säsongens HockeyEtta. Onsdagens seger välkomnade Lindetruppen till Allettan fram mot våren. Arkivfoto: Hasse Persson

Lindlöven är klara för Allettan

Under onsdagskvällen säkrade Lindlöven de sista poängen som krävdes för att säkra sin plats i Allettan. Truppen tog resan till tabelljumbon Falu IF, där man efter en stark tredje period avgjorde poängjakten. Trots att det första delmålet är avklarat så kom tråkiga nyheter från Lindlöven under torsdagen, där två toppspelare spelare är aktuella.

7 december 2023 klockan 12:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kyrkoherde Matilda Hedrén och diakon Susanne Lindblom från Linde bergslags församling fick ett fint tillskott till kassan av Mauritz Forslund och Lars-Olov Green från Lions Club Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson

Mer pengar från Lions till behövande i svåra juletider

På onsdagen fick Linde bergslags församling ett välbehövligt tillskott till kassan inför den stundande julen, när Lions Club Lindesberg lämnade över sin årliga julgåva. I år var bidraget större än tidigare till glädje för församlingen, som redan nu upplever att allt fler familjer söker stöd inför den kommande högtiden.
– Vi är jättetacksamma, pengarna kommer verkligen till nytta, tyvärr får man väl säga, konstaterar kyrkoherde Matilda Hedrén.

6 december 2023 klockan 15:29 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

RÖL:s avvecklingsplan: 80 varv runt jorden
INSÄNDARE/DEBATT: Ta ansvar Andreas Svahn, Bechet Barsom och Jenny Steen!
6 december 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Julandan i fokus när Rejmes och Lindlöven slår sig ihop: ”Antalet utsatta blir bara fler”
Lördagen den 16 december bjuder Rejmes och Lindlövens IF in till ett gemensamt event för att sprida julstämning inför högtiden. Under dagen ...
5 december 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

”Vaffö gör di på detta vis?”
INSÄNDARE/DEBATT: Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) hade nämndmöte 16 november 2023 och då beslutade majoriteten (S, KD, C) att ge uppdraget ...
5 december 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Gymnasiet får dåligt betyg – 37 procent utan examen

Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.

4 december 2023 klockan 15:29 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Det var familjeaktiviteter och hockey på samma ställe under lördagen. Medan stämningen höll sig god under familjedagen, så blev det tråkigare på isen. Foto: Lindlöven

Förlust under Lindlöven och Libos familjedag

Trots en trevlig stämning i Lindehov, så blev det desto bittrare på isen. Med tre insläppta mål i boxplay följt av tre raka mål i den tredje perioden, så fick Lindlöven svårt att hämta in den sista poängen som behövs för att leda laget till Allettan. Under söndagen blev det dessutom seger för Forshaga, vilket gör att det ännu finns en risk över att Lindlöven får spendera våren i HockeyEttans vårserie.

3 december 2023 klockan 22:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Överlägsen hemmaseger av LIF

Med en bortamatch där inget stämde för LIF Lindesberg så var det viktigt att samla ihop truppen för revansch på hemmaplan. ...

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter ...

Världens musik samlad i en konsert: ”Väldigt kul”

Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella fö...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Polisinsats utanför Lindesberg – man slagen och rånad

En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, misstänkt för rån alternativt grovt rån.
– Det här kom in som ett ärende rörande en grov misshandel, men det har senare framkommit uppgifter som har ändrat rubriceringen till rån alternativt grovt rån. Det är ännu lite oklart vad det landar i, kommenterar Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

1 december 2023 klockan 12:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lindlöven och Libo välkomnar till en gemensam familjedag

Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlö...

Elev grovt misshandlad – och avstängd från skolan

I slutet av förra veckan inträffade en grov misshandel i anslutning till Lindbackaskolan i Lindesberg...

Unik, fantastisk och magisk opera – från Amazonas till Linde

Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig ...

Bortaförlust i säsongens första straffläggning

Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad ...

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är ...

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”

Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge...

Foto: Pavel Koubek

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige beslutat om en höjning av avgifterna för bland annat Folktandvården. Detta innebär en tioprocentig höjning av patientavgifterna från och med den 15 januari 2024, meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande.

28 november 2023 klockan 13:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik
Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-...
27 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet
Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets gröna skimmer dansade över skyarna...
27 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kontrollerad hemmamatch i Lindehov
Efter en bortaseger mot Tranås AIF så bjöd Lindlöven även på seger när man klev ut på hemmaisen i Lindehov. Trots många skott från gästande...
26 november 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-26

2023-11-26

2023-11-25

2023-11-24

2023-11-24

2023-11-23

2023-11-23

2023-11-23

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-21

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-11 15:42