Kampen om skolan går vidare. Foto: Privat

Politiker får kritik i brev gällande Ramshyttans skola

I ett brev till de beslutsfattande politikerna i Lindesbergs kommun, kritiserar Sara Karlsson från Allmänningbo, det hon anser är en ovilja att svara på frågor som ställs till dem. LindeNytt kan nu publicera brevet i sin helhet.

Hej Linda och alla andra!

På kommunens hemsida står följande:

”Vi vill att det inom Lindesbergs kommun ska finnas en demokratisk kultur och ett politiskt engagemang. Därför är det viktigt med öppenhet i vårt arbete. Det ger dig som medborgare möjligheten att kontrollera våra verksamheter men också chansen att skapa ett politiskt intresse.”

På vilket sätt främjar man som politiker en demokratisk kultur, politiskt engagemang och öppenhet genom att undvika att svara på relevanta frågor om ett beslut till dem som är berörda av beslutet? Insyn, ett begrepp som bland annat används inom svensk politik, förutsätter att beslutsfattare motiverar sina beslut på ett sätt som är begripligt.

I dokumentet ”Vision 2025” som finns att läsa här, står i inledningen:

”I Lindesbergs kommun ges alla möjlighet att växa och förverkliga sina liv. Vi satsar på skolan, främjar arbete och företagande, underlättar för näringslivet och hjälper arbetslivet med kompetensförsörjning. Vi ska bli en av Sveriges främsta skolkommuner, ge de bästa möjligheterna till arbete och eget företagande och erbjuda en rik, varierad fritid. Lokal utveckling gör kommunen hållbar i både tätorter och på landsbygden. Vare sig du är beroende av samhällets stöd eller inte, lever både gammal och ung ett gott och tryggt liv i kommunen. Dina drömmar, behov och ambitioner är centralt för kommunens utveckling!”

På vilket sätt satsar Lindesbergs kommun på skolan? Den genomsnittliga kostnaden per år och elev i kommunen ligger långt under riksgenomsnittet och skolbudgeten indikerar ytterligare besparingar framöver. Hur ska Lindesberg bli en av Sveriges bästa skolkommuner? På vilket sätt bidrar kommunen till lokal utveckling när politikerna röstar igenom ett förslag om nedläggning av en skola på landsbygden, som innebär att 6-åringar får 4 mil till skolan?
Jag läser vidare i inledningen till samma dokument:

”Utvecklingsstrategin sätter invånarna i fokus. Vad vill de? Vad tycker de är viktigt? Det som är avgörande för en positiv utveckling i Lindesbergs kommun är inställningen, kulturen och attityden i och till den kommunala verksamheten både hos medborgarna och kommunanställda.”

På vilket sätt bidrar politiker som vägrar att svara på frågor från kommuninvånarna till utvecklingsstrategin? Vad signalerar det bemötandet för inställning, kultur och attityd? Och vad skickar det för signaler när en kommunpolitiker antyder att byborna själva indirekt bär ansvar för att politikerna har beslutat att lägga ner byskolan?

Jag läser vidare och kommer till de 10 inriktningsmålen. Inför punkt 7 står följande:
”Lindesbergs kommun ska vara en förebild i arbetet med att ha en hållbar ekologisk utveckling genom att minska sin klimatpåverkan.”

Skolgruppen i Ramsbergs skrivelse till Kommunstyrelsen (daterad 2019-05-03) bidrar till detta inriktningsmål. På vilket sätt bidrar en nedläggning av Ramshyttans skola till samma mål?

Inför punkt 8 står följande:

”Livsvillkor och levnadsvanor under barn- och ungdomsåren har stor betydelse för hälsan under hela livet. FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen) ska genomsyra kommunens alla verksamheter.”

På vilket sätt får barn som tvingas åka skolskjuts långa sträckor till en bra och trygg start i livet?

Dokumentet ”Riktlinjer för medborgardialog”, som återfinns här, togs fram av Kommunfullmäktige i Lindesbergs kommun 2018 och gäller t.o.m. 2021, är intressant i sin helhet, men jag väljer ut det stycke som jag tycker är mest relevant med avseende på de frågor jag ställt tidigare:

”De förtroendevalda behöver bra förutsättningar för att fatta kloka beslut om verksamheter som påverkar medborgarnas vardag. För att besluten ska bli kloka och kunna motsvara medborgarnas förväntningar är det viktigt att lyssna på medborgarna samt att medborgarna får möjlighet att ta del av relevant information. De förtroendevalda ska inte enbart lyssna på de medborgare som är bäst på att göra sin röst hörd, det är också viktigt att nå de medborgare som är mest berörda men som kanske inte tar chansen att påverka av olika anledningar.
Både medborgare och förtroendevalda ska ges möjlighet att föra en dialog om kommunens framtid, i stora såväl som små frågor. Därför behöver kommunens organisation – både tjänstepersoner och förtroendevalda – bli bättre på att identifiera frågor som kan vara lämpliga för medborgardialog.
Det är viktigt att vara öppen för de förslag som kommer fram i en medborgardialog och att dessa tillåts påverka resultatet. Detta för att medborgadialogen ska framstå som betydelsefull och viktig för medborgarna.”

Anser ni politiker att ni har lyssnat på medborgarna inför nedläggningsbeslutet av Ramshyttans skola?
Har ni gett samtliga berörda medborgare möjlighet att ta del av relevant information och återkopplat till dem?
Anser ni att ni har presenterat hållbara argument, att det har funnits transparens i ert beslut och att det har funnits en dialog och samverkan med medborgarna i denna fråga och att syftet med den har varit att utreda alternativ till nedläggning och möjliga lösningar?

På sidan 61 i doktorsavhandlingen ”Konsekvenser av skolnedläggningar – En studie av barns och barnfamiljers vardagsliv i samband med skolnedläggningar i Ydre kommun” (Magdalena Cedering, Uppsala universitet, 2016) står följande:

”Kommunförbundet ger några handfasta råd till kommuner, där den framtida skolsituationen troligtvis kommer att innebära nedläggningar:
– Vikten av att tillåta diskussionerna att ta tid och bearbetas av kommuninvånarna.
– Lägga fokus på aspekterna kring skolornas kvalité tillsammans med det ekonomiska beslutsunderlaget.
– Beslutsunderlaget bör vara detaljerat och beakta alternativa konsekvenser.
– Man bör titta närmare på om det finns möjlighet till samarbete över kommungränser, att basera skoltillhörigheten på rumslig fördelning av elever och inte på administrativ tillhörighet.

Ytterligare ett råd från SKL är att låta politiker, i ett tidigt skede, föra en principiell diskussion kring grundläggande skolfrågor, såsom maximal längd på skolskjutsar, lägsta antal elever per skola/klass och maximala elevkostnader. Genom att diskutera generellt kan man undgå att fastna i diskussionen om en specifik ort. Parametrar som rimlig resväg, trygghet och skolans roll är dock synnerligen subjektiva för kommunpolitiker att ta ställning till. När beslut väl är fattade är det, enligt Wänström: viktigt att politiska beslutsfattare offentligt motiverar och ställs till svars för de argument de anför för de beslut som fattas. Torvald Gerger beskriver spelet bakom många nedläggningsbeslut, där möjligheten att behålla byskolor ökar om engagerade politiker bor i bygden.”

Vilka av dessa råd från SKL har ni följt?

Den här gången kräver jag snarast skriftligt svar på mina frågor – och de föregående.

Med vänliga hälsningar,
Sara Karlsson, Allmänningbo

Publicerad 4 juni 2019 klockan 14:20

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.

Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!

Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rosemarie Rudenvall, Galleri OCH, vill förebygga psykisk ohälsa. Foto: Privat

Mådde dåligt och ville ta sitt liv – ska hjälpa andra att vilja leva

Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.

22 november 2024 klockan 19:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Fåglar och ”flygande” ekorrar

För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.

22 november 2024 klockan 13:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

Vårmönstringens vårfest byter plats och gästas av Drängarna

Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. ...

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever en inblick i framtiden

Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från ...

I helgen går startskottet – dags för årets första julmarknader

I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum ...

Kjell Söderberg. Foto: Privat

Tre konkreta förslag att rädda Storåskolan i framtiden

INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.

21 november 2024 klockan 09:43 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindeskolans gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

Positiva vindar för Lindeskolan: ”Vi kan vara stolta”

Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.

20 november 2024 klockan 12:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Linde energi lanserar energiapp
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny ...
19 november 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs kommun sviker de finska åldringarna!
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig ...
19 november 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Unik överenskommelse med barnen i fokus har signerats
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella ...
18 november 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Noah Deutschmann i sällskap med kultursekreterare Sara Sporre och kulturprofilen Stefan Jansson. Foto: Harmoni

Noah Deutschmann prisades: ”Orädd, målmedveten och driven allkonstnär”

Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.

18 november 2024 klockan 09:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kumla firar kvittering till 5-5 i den tredje periodens sista minut efter att Guldsmedshytte SK haft en säker tvåmålsledning. Två snabba mål för det gästande Kumla blev nyckeln till att åka hem med poäng. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Halv revansch för Guldsmedshytte SK som knep en poäng

Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.

15 november 2024 klockan 23:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vedevågsborna höll protestmöte mot skolutredningen

Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg ...

FotoFredag: Vintern är på G

Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen ...

Verksamhetschefen bemöter ungdomarnas kritik mot skolan: ”Två bra skolor”

Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta ...

Luna och Zacharias var inte imponerade efter onsdagens möte. Foto: Camilla Lagerman

Ungdomarna efter stormötet: ”Mycket snack och lite verkstad”

Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.

14 november 2024 klockan 14:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Storbackas utspel under mötet: ”Tycker frågan ska ställas till media”

Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga ...

bildspel Överraskningen: Politisk majoritet för ett bevarande av Storåskolans högstadium

Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storå...

Akutens framtid i Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de ...

bildspel Stort derbyfall för Linde Volley

Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det ...

Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs

Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att ...

Nominera: Vem tycker du ska få en energiklapp i år?

För fem år sedan instiftade Linde energi "Energiklappen" vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala ...

I augusti 2022 gick den senaste tävlingen på Linde Raceway. Arkivfoto: Hasse Persson

Motorklubbens förhoppning: Race igen nästa sommar

Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.

12 november 2024 klockan 14:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Andreas föreläser om längtan efter att passa in
Andreas Forsén Jonsson är en av Sveriges främsta föreläsare inom social hållbarhet och attitydförändring. Onsdagen den 20 november föreläser...
12 november 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Medikus drar sig ur förhandlingarna om Storå vårdcentral
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar ...
11 november 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Varningen inför julhandeln på nätet: “Se upp för falska leveransbesked”
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar...
11 november 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-11-11

2024-11-11

2024-11-11

2024-11-08

2024-11-08

2024-11-08

2024-11-07

2024-11-06

2024-11-05

2024-11-05

2024-11-05

2024-11-04

2024-11-03

2024-11-01

2024-11-23 09:25