Foto: Ida Lindkvist

Populär frukost med bygge i fokus

Morgonens företagsfrukost var välbesökt med nästan hundra stycken företagare som samlats. Bland andra som fattade tag i mikrofonen var kommunchefen Christer Lenke, Christina Björkkvist från arbetsförmedlingen, BMB:s projektledare Isabelle Lohse samt byggkillarna Roger Sixtensson, Per Egeryd och Per Eriksson. 

Antalet besökare på företagsfrukosten har ökat och idag har man fått flytta om för att lyckas få plats med fler bord i lokalen. Det är nittiosju frukostätare som högljutt kommunicerar med sina bordskamrater. Christer Lenke, kommunchef, som idag hoppat in istället för Anders Ceder, inleder och berättar lite kortfattat om det kommunala läget.  
– Vi är lite sena i budgetberedningen, men ändå i slutet, säger han innan han lämnar över mikrofonen till Christina. 


Christina Björkkvist kommer från arbetsförmedlingen och jobbar med ungdomar. Och hon vill informera om en stor möjlighet, både för arbetsgivaren och ungdomen. 
– Det är många som inte känner till det, och det har funnits sedan januari så det är ju fortfarande nytt. Det är yrkesintroduktionsanställning, berättar hon varpå ett bildspel följer på den stora skärmen. 

Bildspelet radar upp punkter på varför företag vid möjlighet ska introduktionsanställa, vad fördelarna är, vilken ersättning som gäller samt vilka krav som ställs. Därefter visas en filmsnutt om ett företag som använt denna anställningsform och varit mycket nöjda. 
– Det är en möjlighet för ungdomar att komma in i arbetet och få erfarenhet. 

Isabelle Lohse, fysisk planerare på BMB, är näst på tur och vill delge publiken en fördjupning av översiktsplanen. Bland några ting hon berättar är att parkuddens användningsområde har förändrats och ska utvecklas som rekreationsområde, istället för att bygga några bostäder. Däremot vill man förtäta centrumområdet och genom att bygga en kvarterstad med minst fyra våningar, skulle man kunna öka från nuvarande 110 personer, till 800 invånare. 
– Med femtio lägenheter och tio småhus per år, skulle Lindesberg varje år kunna öka med 130 invånare, säger Isabelle, vilket skulle innebära att man år 2025 skulle snudda på 25.000-strecket. 
För att se översiktsplanen kan man gå in här: http://lindesberg.se/fop

Tre killar som tog över, när byggandet ändå var uppe på tapeten, var Roger Sixtensson från LIBO, Per Eriksson som de flesta känner från ICA Supermarket, samt Per Egeryd. 

Roger börjar med färska upplysningar om bygget av den nya brandstationen. Det har börjats gräva och de hoppas att alldeles snart kunna påbörja bygget. Och till våren drar förhoppningsvis byggnationen i Åkilsbacken igång. När den sista brandbilen rullat ut ur gamla station ska det byggas våningshus. Ovanpå den nya vårdcentralen planeras det också att bli bostäder. 

– Vi vet att det är attraktivt att bo nära vårdcentralen. Vi tittar långsiktigt och vill vara med och producera, säger Roger. 

Per Eriksson har också flera järn i elden och är både på gång med att bygga bostäder
och Orielfältet ska i framtiden skapa etableringsmöjligheter för företag, såsom verkstadshandel. Dock är Per lite missnöjd med att allt ska ta en sådan förskräcklig tid. 

– Tidsplanering finns inte för mig, när de säger att det ska ta 12-14 månader frågar jag om de är dumma i huvudet, jag vill ju sätta igång nu direkt. Men jag har förstått att det måste vara en tidsplanering också… 

Och när Egeryds fick möjlighet att köpa Café Oscar och Spruthuset, byggde de konferensanläggning i den norra byggnaden. De renoverar även hotellet och vill dessutom få till fler bostäder vid Palmgrenska, men har för tillfället kört fast lite grann. 

– Det bästa vore ju att flytta ner hela kommunhuset till stan, då skulle det bli bättre centrum och frigöra fler bostäder. Man måste ju sticka ut hakan lite, säger Per Egeryd och skrattar. 

Publicerad 30 oktober 2014 klockan 13:44

Ida Lindkvist

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador på armarna. Detta sedan hennes tjänstebil blivit utsatt för stenkastning under färd. Detta var den tredje attacken mot väktare i Lindesberg – inom loppet av två dygn.
– Det här är mycket allvarligt, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 juli 2021 klockan 09:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvä...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249

En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Räddningstjänsten finns på plats och norrgående körfält är för tillfället avstängt för trafik och begränsad framkomlighet råder.

16 juli 2021 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen
En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett ...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller
Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner som har införts med anledning av covid-19-pandemin ska ...
15 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest
Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för tredje å...
14 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp vaccinationsmottagningarna för drop-in.
– Prova, kom direkt och ha med legitimation, antalet tillgängliga doser avgör för dagen säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i ett pressmeddelande.

14 juli 2021 klockan 09:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det är personer födda 2003 eller tidigare som kan boka tid för vaccination. Bokningen fortsätter också att vara öppen för alla tidigare grupper.

12 juli 2021 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan...

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt ...

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet ...

Modiga Calisa Nilsson kastar sig ut i luften från 10 meters höjd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret

48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns sommarlovsprogram. Under veckan kommer de få prova på en uppsjö av olika aktiviteter, bland annat Bubbleball och höghöjdsbanan som stod på schemat under tisdagen när LindeNytt hälsade på.

7 juli 2021 klockan 12:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan
När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Travets golfchampion ska koras!
Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde Golfklubb står som arrangö...
6 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny utryckning till eldhärjade villan i Hinderbacken
Villan som under måndagskvällen eldhärjades i Hinderbacken, strax norr om Lindesberg, gick inte att rädda då den redan var kraftigt övertänd n...
6 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-28

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-07-26 07:43