Apotekaren Gunnel Lindgren tipsade om äldre ska sköta sina mediciner. Foto: Hans Andersson.

Råd till Lindesbergs seniorer: Se upp med medicinerna!

– Jag vill ses som en person, inte som pensionär. Kloka önskemål från en av alla de – pensionärer – som samlades på Lindesberg Arena sista dagen i september till Kommunala Pensionärsrådets träff, som handlade om viktiga, för att inte säga livsviktiga, frågor och mer lustfyllda inslag.

Den här dagen som hade paketerats under namnet Peppar, peppar, är en del i en nationell samling för seniorers säkerhet. Den 1 oktober är det program i Fellingsbro. Nora har en dag och Örebro kör en hel vecka. Om man visste att lippizaner är en häst och vilken kroppsdel som drabbats om man fått otit, då låg man bra till i tipspromenaden.

Men ännu bättre ligger man till som senior om man har koll på sina läkemedel. Pensionerade apotekaren Gunnel Lindgren tipsade om kloka frågor att ställa till sjukvården för att få en bättre läkemedelsbehandling – ”passar mina mediciner ihop” är en av de viktigaste frågor. Många minns Gulli som TV rapporterade om för några år sedan – hon fick för många och fel mediciner och ett onödigt långt lidande, innan felförskrivningarna upptäcktes och hon återvände till ett normalt liv.

Idag finns projektet ”Koll på läkemedel” (du hittar det på nätet), som pågår till 2017. Och det behövs. Gunnel Lindgren kunde berätta att nästan varannan svensk över 80 år har recept på tio eller fler läkemedel (se faktaruta om hur olämpliga läkemedel används i Lindesberg). Risken att olika läkemedel påverkar varandra ökar vartefter det kommer fler och fler läkemedel och att de äldre blir allt fler.

– 20 – 30 procent av alla sjukhusinläggningar beror på felaktig  läkemedelsanvändning ! Med hjälp av datorn ska läkaren kunna veta vilka läkemedel som inte passar ihop och göra sin bedömning utifrån det, sade Gunnel Lindgren. Men det är alltid du som patient som har ansvaret. Ta reda på hur du ska ta läkemedlen. Fråga. Läs bipacksedeln.

Alla över 75 år, som har fem eller fler läkemedel,  erbjuds en läkemedelsgenomgång per år. Det sker vid besök på vårdcentral eller när man byter vårdform eller får sjukvård hemma eller på särskilt boende. Sedan finns det också andra tillfällen när man som äldre har rätt till en genomgång av medicinerna.

Under den här dagen kom det också information om hur den kommunala biståndshandläggningen fungerar. Axel Johansson – i styrelsen för en av arrangörerna, pensionärsorganisationen SPF – noterade att det kommer frågor och kritik från äldre som upplever att de inte fått den hjälp de har rätt till. Finns det då något som han tycker kan bli bättre för de äldre i Lindesberg?:

– Det måste till fler bostäder för äldre som vill flytta, kanske från sin villa, till ett bekvämare seniorboende. Och jag saknar trygghetsboende. Vi har fått besked att det inte blir något sådant vid en ny vårdcentral i kv Bulten och inte före 2020, säger han, och kommer med ännu ett önskemål – en matsal för äldre centralt i gatuplan liknande den som fanns vid Linden tidigare.

Var fjärde äldre i Lindesberg har olämpliga läkemedel

Mer än var fjärde lindesbergare över 80 år ( 27,8 procent) har recept på olämpliga läkemedel ! Det visar statistik från 2013 som projektet Koll på läkemedel tagit fram. 2010, när undersökningen inleddes, var andelen ännu större –  32,7 procent av de allra äldsta hade olämpliga läkemedel. I Sverige i sin helhet var andelen då 31,6 procent.

41,5 procent av personer över 80 år i Lindesberg hade recept på mer än tio läkemedel när projektet Koll på läkemedel kollade 2010. Sverige i sin helhet var andelen ännu större – 46,9 procent. 
Källa: www.kollpalakemedel.se

Publicerad 30 september 2014 klockan 15:55

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Grönsiskans nya konstnärsateljé är nu invigd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé

Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.

20 april 2021 klockan 18:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig

UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en...

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är f...

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om ...

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det ...
15 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 ...
15 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

14 april 2021 klockan 08:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Annons


Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden ...

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.

3 april 2021 klockan 09:10 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna
Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 ...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, ...
2 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-04-20 21:45