Igår, tisdag, bjöd Linde Ridskola in till en intressant, lärorik och underhållande föreläsning. Föreläsaren var ingen mindre än Moa Molitor, en tjej med en mängd olika utbildningar och meriter på listan. Kvällens tema var ”Ridrädsla och nervösa hästar”, ett viktigt men något tabulagt ämne.
Omkring tjugo hästmänniskor har dykt upp under onsdagskvällen för att lyssna på Moa Molitors föreläsning om ”Ridrädsla och nervösa hästar”. Det riktar sig först och främst till hästintresserade, de som ständigt hanterar hästar, rider och hamnar i olika situationer med dessa stora, ibland oförutsägbara djur. Men rädsla är än dock något som vi alla upplever då och då, en del mer ofta än andra. Och det skadar inte att lära sig hur man på bästa sätt hanterar sin egen rädsla, men också andras. Därför var den här föreläsningen något att ta med sig, både i vistelsen omkring hästar, men också annars. Moa har koll på hur både människor och djur fungerar, ett ämne som engagerar henne mycket.
– Rädsla är ett ämne man inte tar upp så ofta på ridskolor och ridklubbar. Jag har nyligen börjat jobba som ridlärare och jag märker att barnen inte alltid får hjälp med sina rädslor, man ber bara barnet eller hästen att skärpa sig. Då slutar barnen istället. Man behöver förstå hur rädsla fungerar och hur man ska träna det, alla är rädda någon gång, säger Moa.
Kerstin Manderstedt, Linde Ridskola, hälsar inledningsvis alla välkomna och berättar varför hon tycker att den här föreläsningen är så viktig:
– Man tar lektioner och utvecklas inom själva ridaktiviteten, men det finns också andra saker som man behöver utveckla. Jag märker dessutom att ju äldre man blir, desto räddare blir man, och det begränsar oss. Därför behöver man bearbeta och få hjälp med det, någon som berättar och ger tips.
Moa talar om att hon tränat alltifrån bläckfiskar till björnar i Orsas Björnpark, delfiner och så förstås hennes största intresse, hästar. Och renarna i den senaste Sune-filmen, ja, dessa har Moa tränat. Ganska direkt går Moa in på rädsla, och på whiteboardtavlan skrivs olika känslor och tillstånd som publiken förknippar med rädsla.
– Det första steget är att erkänna att man är rädd. Det är tabu inom ridsporten att bli rädd, det är inte okej i många sammanhang att vara rädd, säger Moa.

Moa berättar att inte förrän 1990 hade man den första forskarkonferensen in hästars känslor. Dessförinnan trodde man inte att det här otroliga djuren hade några känslor, man utgick ifrån att de var fullständigt känslolösa. Så småningom kommer man också in på hur man kan träna bort sin egen, och hästens, rädsla.
– Individen bestämmer om den där är rädd. Punkt Slut. Vi kan inte säga att individen fjantar sig. Om en häst visar osäkerhet är det bara att acceptera, annars får man en otrygg relation. Vi kan ge kontroll till hästen istället för att ta kontroll, vi låter de rädda hästarna styra övningen, inte tvinga. Vi har jättesvårt att kontrollera, men vi behöver tänka baklänges. Vill vi själva bli knuffade framåt i processen, eller själva ta ett steg i rätt riktning? Traditionen är en bov många gånger, konstaterar Moa och publiken sitter knäpptyst och tar in de nya, kloka tankarna.

Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en plats i slutspelets kvartsfinal. Onsdagens matchresultat blev däremot inte lika rolig för Lindlöven som den tidigare slutspelsmatchen. Istället blev det en tung förlust mot Boden som tar sig vidare till slutspelets kvartsfinal.
Efter två jämna matcher så blev det att Boden och Lindlöven tog hem varsin slutspelsmatch. 1-1 i matcher innebär att det blir slutspelsmöten i Lindehov under både lördagen och söndagen, där den aktuella kvartsfinalen kan få sitt avgörande på söndag. Seger under lördagen blir däremot viktig för båda lagen, där Lindlöven ger goda rapporter.
– Vi kommer med pigga och fräscha spelare med bra energi, säger Lennart Hermansson.
Drygt 160 personer samlades på Örebrotravets publikläktare under lördagskvällen för att prisa och hylla de största travprestationerna från Fornaboda och Örebro under 2024. Mamma och dotter Hell blev de stora prisplockarna av Fornabodas priser, vilket skapade en otrolig stolthet hos mamma Kerstin som har fått uppleva en fantastik säsong med sin dotter.
– Det är klart att man är en stolt mamma, säger Kerstin Hell.
Det blev en oväntat jämn match när tabelljumbon Skogås gästade Lindesberg i en extremt viktig match. För gästerna handlade allt om serieöverlevnad inför den kommande säsongen medan LIF Lindesberg behöver två poäng för att ännu ha chans att ta sig till slutspel. Hemmatruppen segrade och är nu enbart ett mål bakom tabelltvåan.
– Med två matcher kvar så vet vi vad som står på spel, säger Aron Kelecsényi.
Det är sedan tidigare klart att Lindlöven kommer att vara med i slutspelet till HockeyAllsvenskan. Med slutspelsträdets nya utseende så innebär det att Lindlöven kommer att ta den långa resan till Boden, för att inleda slutspelet första två matcher på bortaisen. Trots två tidigare förluster mot Boden under säsongen, så finns det förhoppningar att kunna skrälla.
– Det passar oss bra att vara lite underdogs, säger Lennart Hermansson.
Det blev underhållande på planen när tabellfemman, Lund, gästade Lindesberg Arena för säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundserie. Även om gästerna gav bort hela 19 poäng till Linde Volley genom matchen, enbart efter nätserver, så blev det ändå skåningarna som åkte hemåt med tre poäng efter ett kvalitetsspel från båda hållen när bollarna väl kom över nätet.
– Trots förlust så är jag ändå jätteglad över mitt lag, säger Nelly Dejeby.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.