Tony Welam och Boo Wennerberg med den nya boken om 21 rallymästare. Foto: Hans Andersson.

Rallyfotografen Tony tipsade: Så tar du bra actionbilder

Hur sjutton hinner han med? Både att ta bilder efter grusvägar där rallybilarna passerar i 180 km/h eller mer. Och att bevaka alla internationella tävlingar världen över? Tony Welam – rutinerad motorsportsfotograf. På torsdagskvällen hann han ändå med att dela med sig av experttips och 35 års yrkeserfarenhet, när Lindesbergs Fotoklubb bjöd in till möte i ett fullsatt Lindegårdens Värdshus.

Tony Welam kommer från Munkfors i rallylandskapet Värmland. Han ingår i en internationell bildbyrå. Tillsammans med motorjournalisten Boo Wennerberg (jodå han kommer från Lindesberg och pappan var med i fotoklubben)  har han nu gett ut boken ”Rallymästarna – 21 världsstjärnor i närbild” .
– Vi letade i våra gömmor, där vi har massor med material – bilder och gamla anteckningsblock från 1979 och framåt. Här finns de gamla profilerna med också, säger Boo och Tony, som beskriver jobbet som rallybevakare som ett oändligt bilkörande och en massa missöden.


Fotografen Tony Welam och journalisten Boo Wennerberg har precis kommit med en bok om 21 rallymästare. Det här är en bild ur boken som föreställer Sébastien Loeb, niofaldig världsmästare, från rallyt på Nya Zeeland 2007 Foto: Tony Welam.

Ett av budskapen som Tony Welam, ger de fotointresserade under kvällen är att vara väl förberedd. Reka! Att veta exakt var du ska stå, när du vet vad du vill ha ut av bilderna. Vilka är roade av att se bil på bil på bil göra likartade luftfärder eller sladdar i samma kurva eller över samma krön i samma vinkel? Ett annat tips han ger är att vidga perspektivet – ta med miljön, landskapet, publiken – både massorna och de talande närbilderna. Men som varje fotograf vet – ibland är det en lyckträff att det blir en toppenbild.

Tony Welam har lärt känna många av de stora världsstjärnorna inom rallysporten. Det har han haft nytta av för att kunna komma nära och ta personliga bilder. Ofta har han fått sitta med ” i boxen”, men på senare tid har det blivit svårare. De bilföretag som förarna kör för släpper inte alltid in fotografer. Ibland begränsas fotografens arbete av polisen eller de tvingas trängas i särskilda fotoboxar.


Fullsatt på Lindegården, när Tony Welam visade sina rallybilder. Foto: Hans Andersson

Men visst visade Tony Welam ganska många flygande fordon den här kvällen. Här syns vatten- eller grussprutande bilar, bilar på två hjul eller hängande över stup. Ett serie på en bil, som man inte visste om den skulle land upp och ner eller inte, väckte stort intresse – en del av spänningen i sporten. Men Lindesbergs amatörfotografer ville också  diskutera och fick tips om skärpedjup eller exponeringstider för att få riktigt bra action-bilder.

Som fotograf får Tony Welam ibland också ta ställning till om det är etiskt att publicera bilder från olyckor. Numera är det inte så ofta, eftersom beställning av nyhetsbilder blir alltmer sällsynta (”tidningsmarknaden är stendöd”) och Tony Welam arbetar allra mest åt olika bilföretag som deltar i tävlingarna.

– Det är uppdragsgivaren som bestämmer vilka bilder de vill ha. Men se till att ha en skriftligt avtal, så det inte blir några diskussioner efteråt, rådde han de eventuella rallyfotografer som kommit till fotokvällen. Har jag tagit olycksbilder, så säljer jag dem inte vidare. Jag skulle aldrig sälja såna bilder vidare för att tjäna pengar.

Tony Welam har bevakat rallytävlingar, där arrangörerna ibland propsat på riskfyllda körningar. Han har genom åren sett publik stå direkt i dikena bara några meter från körbanan – för att få en bra bild eller bara titta. ”Vansinne” säger han när han visar hur nära folk kan stå. Men här sågs också fantastiska publikbilder med stora människomassor i länder, som t ex Argentina, där rally ser ut att vara en folksport.

Publicerad 31 oktober 2014 klockan 08:07

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Hannes Feldin

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snöplig förlust i slutsekunden av den andra matchen.
– Jag är otroligt besviken, det var inte så här jag ville att dagen skulle se ut, sade Anna i en Tv-intervju strax efter förlusten.

28 juli 2021 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?

INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi ...

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador p...

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och alla som är födda 2003 eller tidigare kan antingen boka tid för vaccination eller komma på drop-in. Planering pågår även för att ta emot de som är födda 2005 och tidigare från och med augusti.

19 juli 2021 klockan 12:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmaseger i sommarvärmen!
Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnarglädjen var dä...
18 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen
Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst...
18 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249
En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Rä...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen

En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett vapen och tvingade honom att lämna ifrån sig sin plånbok.

16 juli 2021 klockan 10:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp ...

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det...

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Skådespelaren Camilla Rensgård som spelar Fru von Spindeltand tillsammans med regissör Helena Brusell och skådespelaren Moa Fredrikson som spelar Mira Maja. Foto: Camilla Lagerman

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets uppsättning heter Mysteriet med det gyllene ägget, och tar besökarna med på en vandring bland de förtrollande miljöerna i hyttan.
– Jag tror det här kommer bli en toppenföreställning, säger projektledare Eva Persson.

8 juli 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”
Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan pandemin startade. Bilar anlände från både norr och söder ...
8 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år
Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som ...
8 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev
Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-07-31 08:39