Hur sjutton hinner han med? Både att ta bilder efter grusvägar där rallybilarna passerar i 180 km/h eller mer. Och att bevaka alla internationella tävlingar världen över? Tony Welam – rutinerad motorsportsfotograf. På torsdagskvällen hann han ändå med att dela med sig av experttips och 35 års yrkeserfarenhet, när Lindesbergs Fotoklubb bjöd in till möte i ett fullsatt Lindegårdens Värdshus.
Tony Welam kommer från Munkfors i rallylandskapet Värmland. Han ingår i en internationell bildbyrå. Tillsammans med motorjournalisten Boo Wennerberg (jodå han kommer från Lindesberg och pappan var med i fotoklubben) har han nu gett ut boken ”Rallymästarna – 21 världsstjärnor i närbild” .
– Vi letade i våra gömmor, där vi har massor med material – bilder och gamla anteckningsblock från 1979 och framåt. Här finns de gamla profilerna med också, säger Boo och Tony, som beskriver jobbet som rallybevakare som ett oändligt bilkörande och en massa missöden.
Fotografen Tony Welam och journalisten Boo Wennerberg har precis kommit med en bok om 21 rallymästare. Det här är en bild ur boken som föreställer Sébastien Loeb, niofaldig världsmästare, från rallyt på Nya Zeeland 2007 Foto: Tony Welam.
Ett av budskapen som Tony Welam, ger de fotointresserade under kvällen är att vara väl förberedd. Reka! Att veta exakt var du ska stå, när du vet vad du vill ha ut av bilderna. Vilka är roade av att se bil på bil på bil göra likartade luftfärder eller sladdar i samma kurva eller över samma krön i samma vinkel? Ett annat tips han ger är att vidga perspektivet – ta med miljön, landskapet, publiken – både massorna och de talande närbilderna. Men som varje fotograf vet – ibland är det en lyckträff att det blir en toppenbild.
Tony Welam har lärt känna många av de stora världsstjärnorna inom rallysporten. Det har han haft nytta av för att kunna komma nära och ta personliga bilder. Ofta har han fått sitta med ” i boxen”, men på senare tid har det blivit svårare. De bilföretag som förarna kör för släpper inte alltid in fotografer. Ibland begränsas fotografens arbete av polisen eller de tvingas trängas i särskilda fotoboxar.
Fullsatt på Lindegården, när Tony Welam visade sina rallybilder. Foto: Hans Andersson
Men visst visade Tony Welam ganska många flygande fordon den här kvällen. Här syns vatten- eller grussprutande bilar, bilar på två hjul eller hängande över stup. Ett serie på en bil, som man inte visste om den skulle land upp och ner eller inte, väckte stort intresse – en del av spänningen i sporten. Men Lindesbergs amatörfotografer ville också diskutera och fick tips om skärpedjup eller exponeringstider för att få riktigt bra action-bilder.
Som fotograf får Tony Welam ibland också ta ställning till om det är etiskt att publicera bilder från olyckor. Numera är det inte så ofta, eftersom beställning av nyhetsbilder blir alltmer sällsynta (”tidningsmarknaden är stendöd”) och Tony Welam arbetar allra mest åt olika bilföretag som deltar i tävlingarna.
– Det är uppdragsgivaren som bestämmer vilka bilder de vill ha. Men se till att ha en skriftligt avtal, så det inte blir några diskussioner efteråt, rådde han de eventuella rallyfotografer som kommit till fotokvällen. Har jag tagit olycksbilder, så säljer jag dem inte vidare. Jag skulle aldrig sälja såna bilder vidare för att tjäna pengar.
Tony Welam har bevakat rallytävlingar, där arrangörerna ibland propsat på riskfyllda körningar. Han har genom åren sett publik stå direkt i dikena bara några meter från körbanan – för att få en bra bild eller bara titta. ”Vansinne” säger han när han visar hur nära folk kan stå. Men här sågs också fantastiska publikbilder med stora människomassor i länder, som t ex Argentina, där rally ser ut att vara en folksport.