Den maskerade rånare, som försökte råna en taxichaufför under pistolhot i lördags morse, väntade troligtvis in chauffören tills han var ensam kvar på stationen. Det berättar Håkan Einarsson, ordförande för Linde Taxi.
Klockan var cirka halv fyra då rånaren slog till. Taxichauffören var ensam kvar på stationen och skulle bara göra en sista check för att se om några körningar väntade på nästa pass. När han lämnade kontoret kom rånaren fram från den plats han gömt sig på.
-Han stod och väntade vid parkeringshuset, i mörkret under rampen. Han gick fram till chauffören och sa ”money, money”. Chauffören uppfattade det inte som ett rån då, utan trodde att mannen ville ha en taxi, berättar Håkan Einarsson.
Sekunden senare såg chauffören hur rånaren höll en pistol i ena handen. Då förstod han att det inte handlade om en vanlig kund som ville åka med.
-Det uppstod lite gruff, rånaren fick en spark eller knuff så att han föll omkull. Därefter sprang han därifrån, med riktning genom Flugparken. Det tog en stund innan polisen kom till platsen, men de hade ju hundar med sig. Men inte heller hundarna kunde spåra rånaren, säger Håkan.
Taxi är en yrkeskategori som ofta utsätts för situationer som kan vara hotfulla. Men att gardera sig mot sådant är nästan helt omöjligt, säger ordföranden för Linde Taxi.
-Det är ju väldigt svårt att förebygga och gardera sig för sådant här. Det blir allt vanligare med droger och missbrukare, människor som behöver snabba pengar. Att råna en taxi innebär inte något stort kap direkt, säger Håkan Einarsson.
Tack vare chaufförens agerande kom rånaren inte över några pengar.
Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för rånförsöket.
Tidigare artikel från i lördags>>
På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan är en av de första friskolorna som tog form i Sverige på 90-talet. Detta firades denna dag med grillade hamburgare, hoppborg, ponnyridning och visning av skolans olika klassrum och områden. På plats fanns bland annat skolans allra första ”mattant och busschaufför som kikade in på besök.
– Under de år som jag var mattant hände det inte en enda gång att någon elev sa att maten var äcklig, inte någon. De var helt otroliga, vilka fina ungar vi hade och nu är de stora och har egna barn, berättar Maud Råstock, före detta mattant på Löa Friskola.
Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen. Ett team från Sveriges Television var på plats och kunde föreviga en dansshow, som många av personalen deltog i. Till och med TV-teamet Hampus Eurenius och Henrik Kruusval drog på sig dräkter. Det blev en pangstart.
Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde Judo Open precis den idrottsfest man hade hoppats på. Det bjöds på jubel, skratt och tårar när den sjätte upplagan av tävlingen genomfördes i Lindesberg arena. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens tävling.
Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström hunnit med hel del, allt från räkfrossor och skumparty till att ha blivit husägare för första gången. Nu börjar man så sakteliga landa efter flytten från Stockholm, där både Oliver och Daniel tidigare arbetade på flertalet stora restauranger.
– Jag är otroligt glad att jag flyttade hem, det känns som det var en bra idé, vi har otroligt roligt, säger Oliver.
Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tävlingen dessutom större än någonsin, med närmare 500 tävlingsstarter på lördagen.
– Om den här trenden håller i sig till nästa år behöver vi nog köpa lite mer grejer, skrattar Johan Orrbo.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa.
Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles funktion. Behovet ökar medelåldern. Andelen invånare 65 år och äldre är i Örebro län 18,6, Lindesberg 25,7, Nora 28,0, Hällefors 29,5 och Ljusnarsberg 32,5 procent. Vi var därför många som tyckte att det lät bra med nära vård som regionen började med 2022. Nära vård är ett invecklat begrepp men sammanfattningsvis flyttar man både vård, hälsa och omsorg närmare invånarna.
På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta infarten till Lindesberg. All trafik till industriområdet kommer därför ledas om till norra infarten under de fyra veckor som man beräknar att arbetet kommer pågå.
-Vi har sett rostangrepp på trumman vid besiktning, så är det dags att byta ut den innan den går sönder, förklarar Kenneth Persson, Byggprojektledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Enligt sparförslaget som presenterats av sjukvårdsdirektör Jonas Claesson ska den akuta kirurgin vid akutmottagningen i Lindesberg flyttas till USÖ, något som väckt starka reaktioner. Men det är även specialistmottagningarna på lasarettet som berörs av detta, något som LindeNytt kommer att belysa i en ny artikelserie. Först ut är Öron-Näsa-Halsmottagningen.
– Samma antal patienter ska tas om hand inne på USÖ som vi har förstått det, där ser vi inte riktigt ekvationen gå ihop eftersom de inte klarar köerna som det ser ut idag, säger Sektionsansvarig sjuksköterska Anna Åberg.