Jimmi Ehlers och Jeanette Holmskov tillsammans med stallets segerrikaste häst Certainly Foto: Timmy Lundegård

Rekordår för Stall Jimmi Ehlers

Att passera en miljon kronor som travtränare under samma säsong är en gräns som alla tränare satsar mot, för Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers var det endast drygt
70 000:- som hindrade stallet från att nå den efterlängtade gränsen.
– Det har varit det bästa året vi har haft sedan vi flyttade till Kopparberg, säger Jimmi.

Som född och uppväxt i Danmark så inledde Jimmi Ehlers sin travkarriär på de danska travbanorna som tränare och kusk, för att senare söka sig till grannlandet Sverige.

Flytten norrut skedde 1991 och med sin nuvarande sambo Jeanette Holmskov vid sin sida landade duon i Lövstabruk utanför Tierp, där man efter tio års verksamhet tog sig vidare och bosatte sig i Valltorps skogar, bara en kvart ifrån Kopparbergs centrum.

– Det gick bra i Lövstabruk. Året efter flytten, 1992, är ett av de bästa åren stallet någonsin har haft där vi efter en seger i ett Gulddivisionslopp med U.S.Flying Scot lyckades att ta oss över en miljon kronor intjänat till stallet. Med tiden började det däremot bli mögel i stallet som gjorde hästarna sjuka och det gick inte att bli av med, då fick vi höra om att den här platsen var ledig och nu har vi haft vår verksamhet här i drygt 17 år, berättar Jimmi.

– När vi flyttade till Sverige var Jimmi en populär kusk bland B-tränarna och han låg dessutom bland de tio segerrikaste kuskarna på Solvalla efter ett halvår, med kuskframgångarna missade han däremot flera träningspass med sina egna hästar vilket gjorde att han medvetet slutade köra lika mycket och började istället satsa på sitt eget stall, berättar Jimmis sambo Jeanette Holmskov.

Arbetet har lönat sig för stallet som i princip varje år kör in över en halv miljon till sina ständigt trogna hästägare.
Travåret 2020 blev däremot ett oväntat bra år för proffsstallet som avslutade året med hela 932 700:- på 161 starter, drygt 5 800:- per start och enbart 67 300:- från den stora ”miljongränsen”

– När vi märkte att vi närmade oss en miljon till stallet så började vi såklart att satsa för att passera den gränsen, det gick dessvärre sämre mot slutet av året men även om vi inte lyckades passera miljonen i år så är jag otroligt nöjd med stallets tävlingssäsong, summerar Jimmi och fortsätter:

– Det har varit det bästa året vi har haft sedan vi flyttade till Kopparberg, det faktum att vi dessutom har haft rekord lite hästar i stallet samtidigt som vi ändå haft mycket stolpe ut i loppen under året gör det ännu mer imponerande.

– Vi har några små skyltar i stallet med stallets träningsfilosofier, säjer Jeanette Holmskov Foto: Timmy Lundegård

Trots att stallet inte har haft lika mycket häst som vanligt så har de kvarvarande hästarna presterat efter en orolig inledning.

– Certainly är stallets vinstrikaste häst för året men krånglade en del i mitten av säsongen och förlorade således alla sina startpoäng, vilket gjorde att han fick svårt att komma med i lopp. Han kom tillbaka starkt mot slutet av säsongen och avslutade dessutom året med att vinna på 13,1 från dödens på Solvalla.

– Announcement är en hedershäst som inledde året med stora gaffelbandsskador. Även han kom tillbaka starkt och hann med tre starter på V75 i somras där han sprang in två fjärde platser och var riktigt bra, med mer flyt i loppen kunde han lika gärna vunnit något av loppen.
Även på duon Halle Westwood och Campagne de Press låter det uppåt från Jimmi, även om hästarna inte kommer från sin bästa säsong:

– Halle har haft problem med en korsförlamning och har inte varit helt färdig, hon har däremot en fin kapacitet och om det stämmer under 2021 så är det en häst som vi förväntar oss mycket av under året. Även Campagne har inte varit helt färdig i kroppen under den gångna säsongen men har börjat träna på bra och kan vara spännande inför den nya säsongen.

Att 2020 skulle bli ett starkt år för Kopparbergsstallet var nog inget som alla i området kunde gissa sig till.
Efter ett tufft 2019 med mindre startande där i princip hela stallet drabbats av ringmask så stod tävlingsstallet på tävlingsuppehåll, under 2020 blev det desto mer startande där flera av stallets hästar har höjt sig jämfört med tidigare år.

– Vi har haft bra unghästar i år och väldigt många startande som har varit bra överlag, vi har lyckats ha hästarna fina och fräscha genom hela säsongen och det kan mycket möjligt vara att tävlingsuppehållet från 2019 kan ha gjort gott inför 2020, berättar Jimmi och fortsätter:

– Med framgångarna har det även märkts att folk har fått upp ögonen för vårt stall under de senaste månaderna och man hoppas såklart att det väcker intresse för nya hästägare.

Arkivbild på Announcement med Jeanette på Fornaboda i somras Foto: Timmy Lundegård

Noterbart från stallets sida är stallets segerantal.
Under det föregående året körde Kopparbergsstallet in hela tolv segrar där fem av dessa gjordes i travsveriges lejonkula Solvalla, där den dåvarande treåringen Certainly vid dubbla tillfällen lyckades vinna från dödens.

Även stallets Diego Simoni fick ta sig fram den tunga vägen och fick även han en seger med sig hem, medan Empire Grim segrade på Solvalla trots en stor startgalopp.
Garri Westwood segrade dessutom senare under året efter ett snabbkört lopp från sämsta startposition.

– Det känns såklart bra att vinna lopp men att vinna på Solvalla är lite större eftersom man alltid möter de bästa och med tanke på vilket sätt som stallets hästar har vunnit på, så har det varit en riktigt häftig säsong på Solvalla, menar Jimmi.

Fina resultat kommer sällan av sig själv. Mycket arbete ligger bakom hästarnas prestationer, både fysiskt och psykiskt.

– Såklart är det mycket fysiskt arbete i stallet men det är minst lika mycket psykologiskt arbete där man jobbar varje timme och varje dag, samtidigt vet man att inget är omöjligt. Man blir såklart stolt när man lyckas samtidigt som man får bita ihop och fortsätta jobba om man misslyckas, berättar Jeanette.

– När man kollar på travsändningarna på tv och de filmar en tårfylld vinnare som man aldrig ens har sett eller hört om, så dras man snabbt med i känslorna för man vet hur mycket jobb som ligger bakom. Oavsett hur stor du är inom travet så är det svårt att ta sig framåt och det finns inga genvägar förbi det, fortsätter Jimmi.

– Titlarna på travgalan är ett fint kvitto på att man gör rätt, säjer Jimmi Ehlers Foto: Timmy Lundegård

Med stallet mitt ute i skogen med fjorton tävlingsbanor inom omkretsen av tjugofem mil så hittas fina träningsmöjligheter, på gården hittas bland annat en skogsmiljö som bjuder på en lång skogsslinga och fina skogsbackar för tuff backträning.

– Vi har en jättebra träningsmiljö, med den stora gården har vi även plats för stora hagar för hästarna och en skrittmaskin med plats för åtta hästar under tak, som är guld värd att ha när vädret inte är på vår sida, berättar Jeanette.

Med ett bra team i stallet som gör att man kan jobba på två platser samtidigt fungerar det även att träna utanför gårdens gränser då Fornaboda hittas enbart en halvtimme ifrån gården.
Trots att travbanan utanför Lindesberg enbart arrangerar tävlingar på sommaren, så håller banan öppet för de aktiva som vill träna sina hästar under vintern.

– Vid den här tiden på året händer det även att det inte går att köra för snabbt här hemma på gården på grund av det svajande vädret, då har vi turen att Lindesberg inte ligger allt för långt bort så att vi kan köra på Fornabodas fina bana som alltid är i fint skick även på vintern, säjer Jimmi.

Nytt för året är att stallet införskaffat en lågenergilaser i ett försök att minska på stallets skador, laserbehandling är inget nytt inom travsporten men denna modellen av EVL-lasern är en helt ny modell som fungerar på det mesta.

– Det är en jätteinvestering från vår sida som snabbt har visat stora resultat och har lett till en minskning av skadade hästar i stallet, den tar bort minsta småskavank och har hjälpt med att ha hästarna fräscha genom hela säsongen, den kan vara en stor faktor till årets framgångar, säjer Jimmi som låter sin sambo Jeanette som är utbildad med laserbehandling berätta om lasern:

– Det är en kall laser som i stort sätt kan behandla allt, den höjer inte temperaturen vilket gör att den går att använda vid akuta lägen. Lasern är internationellt godkänd som ett läkarverktyg och fungerar även på människor mot kronisk smärta, muskelsmärtor och tennisarmbåge. Jag har dessutom testat den på några av travets större kuskar som har märkt skillnad kort efter användande.

Med en rykande färsk säsong framför sig så finns förhoppningar på att 2021 kommer att bli året då Stall Ehlers passerar en miljon kronor.

– Det är alltid lättare sagt än gjort men det är klart att målet alltid ligger i att slå fjolårets siffror, får vi en liknande säsong med lite mer flyt i loppen så känns det att vi kan vara där men vi vet inte heller hur den här säsongen formar sig, avslutar Jimmi.

Publicerad 1 januari 2021 klockan 20:09

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Nytt beslut om Stadsskogsskolan: fjärrundervisning för samtliga elever

Tanken var att Stadsskolsskolan partiellt skulle övergå till distansundervisning från och med nästa vecka, nu tvingas man dock ändra sitt beslut efter att flertalet lärare blivit sjuka. Redan från och med imorgon, fredag, övergår hela skolan till fjärrundervisning.

21 januari 2021 klockan 12:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Vädervarningen: Nu slår ishalkan till!

Den som skall ut på vägarna under sena torsdagen, bör vara extra försiktig. Nu varnar nämligen SMHI för att det under kvällen kan uppstå plötslig ishalka i hela Örebro län.

21 januari 2021 klockan 11:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Utklassning på hemmaisen

Efter två inspelade poäng under de tre senaste matcher, visade Lindlöven fin spelarform där man fullkomligt utklassade den ...

Populär Facebookgrupp vill få stopp på traktens stölder

En våg av stölder och inbrott i Storå- och Guldsmedshytteområdet under hösten fick Stefan ...

Samtliga högstadieskolor inför partiell distansundervisning

UPPDATERAD. Efter årsskiftet öppnade utbildningsminister Anna Ekström upp för att även hö...

Stora Lindessjön. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Befarade drunkning i Lindessjön: ”Såg en vak”

Sent på tisdagskvällen larmades räddningstjänst och polis om en befarad drunkning i Stora Lindessjön. Vid den aktuella platsen hade en vak upptäckts, vilket tolkades som att någon hade gått igenom isen.
– Någon såg en vak vid en brygga längs Strandpromenaden och slog larm, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

20 januari 2021 klockan 10:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Träningspass som de såg ut innan covid-19. Arkivfoto: Ida Lindkvist.

Föreningens lösning när restriktionerna satte stopp: digitala träningspass

Efter ett tufft år med coronarestriktioner som gjorde gruppträningar i princip omöjliga, fick Lindesbergs allmänna gymnastikförening, LAGF, tänka om och utanför den så kallade boxen. Resultatet har premiär under tisdagskvällen, då det första Zumbapasset körs via den digitala plattformen Zoom.
– Jag hade några testpass i slutet av förra året för att testa hur det kändes, och för att lära mig Zoom ordentligt, och det var superroligt! säger instruktören Carolina Sixtensson.

19 januari 2021 klockan 15:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”
Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med BillerudKorsnäs i Frövi och tagit tillvara den spillvärme som industrin ...
19 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet
Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den tidigare entreprenören bestämde sig för att sluta vid å...
18 januari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Polis pepparsprayade misstänkt kvinna
När polisen konfronterade en kvinna, misstänkt för misshandel, blev situationen av sådan art att poliserna fick använda pepparspray för att få ...
18 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Där satt den, Linde Volley!

Efter en dyster säsongshalva för Linde Volley utan poäng till tabellen så har Linde Volley hittat en stor spelarform. Under lördagseftermiddagen kom säsongens hittills största triumf där Lindelaget lyckades spela in sin första trepoängare, detta efter en nagelbitare mot nykomlingen IKSU.

16 januari 2021 klockan 15:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot tabellsexan Karlskrona

Med lagets största målskyttar skadade så var det en tuff uppgift som väntade när Karlskrona gästade arenan under lördagen. Trots ny målvakt i kassen och en återkommande Fabian Wallouch Lindholm så kunde man, med ett tidigt rött kort och en stark bortamålvakt inte åka hem med segern.

16 januari 2021 klockan 18:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tung förlust för gästande Lindlöven

Lindlöven är tre matcher in i Vårserien och placerar sig redan farligt i tabellen. Seriens andra förlust kom under ...

Målvakt från Aranäs till LIF Lindesberg

Med ett fortsatt skadat lag så fortsätter LIF Lindesberg att stärka upp i uppställningen. Simon Ongeri är det nya...

Liten ökning av covidfall efter jul och nyår

Efter jul- och nyårshelgerna vänder nu kurvan svagt uppåt igen när det gäller antalet smittade av covid-19 i ...

Annons


Mattias Persson har inlett arbetet med en isbana till ungdomarna Foto: Timmy Lundegård

En isbana till ungdomarna är på väg

Vad kan man tänkas göra en torsdagskväll i dryga tio minusgrader? Frågar man Lindlövens ungdomsledare Mattias Persson och Patrik Larshans är det ett perfekt tillfälle att påbörja en tillverkning av en isbana på Stadsskogsskolans fotbollsplan, som går till ungdomarna.
– Kommunen var jättepositiva till initiativet, säjer Patrik Larshans.

14 januari 2021 klockan 23:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Polisen slog till mot stor cannabisodling

UPPDATERAD. Fem personer kommer att begäras häktade för grovt narkotikabrott. Detta sedan polisen tidigare i veckan ...

Alla särskilda boenden färdiga med vaccinationen i slutet av veckan

Vaccinationen mot covid-19 fortsätter enligt plan, och i slutet av veckan beräknar man ...

bildspel Tråkig årspremiär på hemmaisen

Malung stod som första motstånd i Lindehov under det nya året. Trots återkommande namn i laguppställningen fick ...

Flera fordon i olycka på R68: ”Mycket halt på platsen”

UPPDATERAD KL. 17.40. Strax före klockan 17 på onsdagen, larmades räddningstjänst, polis...

Nu är de populära skidspåren dragna igen

För traktens alla skidentusiaster blev den förra vintern en total katastrof då kallgrader och snö blev en ...

Yttrandefriheten hotad när nätjättarna tar ställning

DEBATT: Fri åsiktsbildning är grunden för en fungerande demokrati. I regeringsformen fastslås det i ...

Genrebild. Foto: Ida Lindkvist

Nerikes Brandkår ryckte ut på befarad industribrand

Vid halvfyratiden natten till onsdag, larmades brandkåren om en befarad brand vid BillerudKorsnäs i Frövi.

13 januari 2021 klockan 07:21 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kortare raster och gymnastik utomhus ska minska risken för smitta i skolan
I förra veckan öppnade utbildningsminister Anna Ekström upp möjligheten till distansundervisning även för elever i årskurs 7-9. Barn- och ...
12 januari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Laddar om för ny snösväng: ”Vi är förberedda”
Efter ett långt arbetspass blir det inte någon direkt vila att räkna med för alla som på måndagen kallades in för att röja snö. Enligt vä...
12 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

En till sjukhus efter olycka på Lv 249
En person blev i natt avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka på länsväg 249. Enligt polisen färdades två personer i bilen. - ...
12 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-11

2021-01-11

2021-01-10

2021-01-09

2021-01-09

2021-01-08

2021-01-07

2021-01-07

2021-01-06

2021-01-05

2021-01-05

2021-01-05

2021-01-04

2021-01-04

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-01-21 15:17