Jimmi Ehlers och Jeanette Holmskov tillsammans med stallets segerrikaste häst Certainly Foto: Timmy Lundegård

Rekordår för Stall Jimmi Ehlers

Att passera en miljon kronor som travtränare under samma säsong är en gräns som alla tränare satsar mot, för Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers var det endast drygt
70 000:- som hindrade stallet från att nå den efterlängtade gränsen.
– Det har varit det bästa året vi har haft sedan vi flyttade till Kopparberg, säger Jimmi.

Som född och uppväxt i Danmark så inledde Jimmi Ehlers sin travkarriär på de danska travbanorna som tränare och kusk, för att senare söka sig till grannlandet Sverige.

Flytten norrut skedde 1991 och med sin nuvarande sambo Jeanette Holmskov vid sin sida landade duon i Lövstabruk utanför Tierp, där man efter tio års verksamhet tog sig vidare och bosatte sig i Valltorps skogar, bara en kvart ifrån Kopparbergs centrum.

– Det gick bra i Lövstabruk. Året efter flytten, 1992, är ett av de bästa åren stallet någonsin har haft där vi efter en seger i ett Gulddivisionslopp med U.S.Flying Scot lyckades att ta oss över en miljon kronor intjänat till stallet. Med tiden började det däremot bli mögel i stallet som gjorde hästarna sjuka och det gick inte att bli av med, då fick vi höra om att den här platsen var ledig och nu har vi haft vår verksamhet här i drygt 17 år, berättar Jimmi.

– När vi flyttade till Sverige var Jimmi en populär kusk bland B-tränarna och han låg dessutom bland de tio segerrikaste kuskarna på Solvalla efter ett halvår, med kuskframgångarna missade han däremot flera träningspass med sina egna hästar vilket gjorde att han medvetet slutade köra lika mycket och började istället satsa på sitt eget stall, berättar Jimmis sambo Jeanette Holmskov.

Arbetet har lönat sig för stallet som i princip varje år kör in över en halv miljon till sina ständigt trogna hästägare.
Travåret 2020 blev däremot ett oväntat bra år för proffsstallet som avslutade året med hela 932 700:- på 161 starter, drygt 5 800:- per start och enbart 67 300:- från den stora ”miljongränsen”

– När vi märkte att vi närmade oss en miljon till stallet så började vi såklart att satsa för att passera den gränsen, det gick dessvärre sämre mot slutet av året men även om vi inte lyckades passera miljonen i år så är jag otroligt nöjd med stallets tävlingssäsong, summerar Jimmi och fortsätter:

– Det har varit det bästa året vi har haft sedan vi flyttade till Kopparberg, det faktum att vi dessutom har haft rekord lite hästar i stallet samtidigt som vi ändå haft mycket stolpe ut i loppen under året gör det ännu mer imponerande.

– Vi har några små skyltar i stallet med stallets träningsfilosofier, säjer Jeanette Holmskov Foto: Timmy Lundegård

Trots att stallet inte har haft lika mycket häst som vanligt så har de kvarvarande hästarna presterat efter en orolig inledning.

– Certainly är stallets vinstrikaste häst för året men krånglade en del i mitten av säsongen och förlorade således alla sina startpoäng, vilket gjorde att han fick svårt att komma med i lopp. Han kom tillbaka starkt mot slutet av säsongen och avslutade dessutom året med att vinna på 13,1 från dödens på Solvalla.

– Announcement är en hedershäst som inledde året med stora gaffelbandsskador. Även han kom tillbaka starkt och hann med tre starter på V75 i somras där han sprang in två fjärde platser och var riktigt bra, med mer flyt i loppen kunde han lika gärna vunnit något av loppen.
Även på duon Halle Westwood och Campagne de Press låter det uppåt från Jimmi, även om hästarna inte kommer från sin bästa säsong:

– Halle har haft problem med en korsförlamning och har inte varit helt färdig, hon har däremot en fin kapacitet och om det stämmer under 2021 så är det en häst som vi förväntar oss mycket av under året. Även Campagne har inte varit helt färdig i kroppen under den gångna säsongen men har börjat träna på bra och kan vara spännande inför den nya säsongen.

Att 2020 skulle bli ett starkt år för Kopparbergsstallet var nog inget som alla i området kunde gissa sig till.
Efter ett tufft 2019 med mindre startande där i princip hela stallet drabbats av ringmask så stod tävlingsstallet på tävlingsuppehåll, under 2020 blev det desto mer startande där flera av stallets hästar har höjt sig jämfört med tidigare år.

– Vi har haft bra unghästar i år och väldigt många startande som har varit bra överlag, vi har lyckats ha hästarna fina och fräscha genom hela säsongen och det kan mycket möjligt vara att tävlingsuppehållet från 2019 kan ha gjort gott inför 2020, berättar Jimmi och fortsätter:

– Med framgångarna har det även märkts att folk har fått upp ögonen för vårt stall under de senaste månaderna och man hoppas såklart att det väcker intresse för nya hästägare.

Arkivbild på Announcement med Jeanette på Fornaboda i somras Foto: Timmy Lundegård

Noterbart från stallets sida är stallets segerantal.
Under det föregående året körde Kopparbergsstallet in hela tolv segrar där fem av dessa gjordes i travsveriges lejonkula Solvalla, där den dåvarande treåringen Certainly vid dubbla tillfällen lyckades vinna från dödens.

Även stallets Diego Simoni fick ta sig fram den tunga vägen och fick även han en seger med sig hem, medan Empire Grim segrade på Solvalla trots en stor startgalopp.
Garri Westwood segrade dessutom senare under året efter ett snabbkört lopp från sämsta startposition.

– Det känns såklart bra att vinna lopp men att vinna på Solvalla är lite större eftersom man alltid möter de bästa och med tanke på vilket sätt som stallets hästar har vunnit på, så har det varit en riktigt häftig säsong på Solvalla, menar Jimmi.

Fina resultat kommer sällan av sig själv. Mycket arbete ligger bakom hästarnas prestationer, både fysiskt och psykiskt.

– Såklart är det mycket fysiskt arbete i stallet men det är minst lika mycket psykologiskt arbete där man jobbar varje timme och varje dag, samtidigt vet man att inget är omöjligt. Man blir såklart stolt när man lyckas samtidigt som man får bita ihop och fortsätta jobba om man misslyckas, berättar Jeanette.

– När man kollar på travsändningarna på tv och de filmar en tårfylld vinnare som man aldrig ens har sett eller hört om, så dras man snabbt med i känslorna för man vet hur mycket jobb som ligger bakom. Oavsett hur stor du är inom travet så är det svårt att ta sig framåt och det finns inga genvägar förbi det, fortsätter Jimmi.

– Titlarna på travgalan är ett fint kvitto på att man gör rätt, säjer Jimmi Ehlers Foto: Timmy Lundegård

Med stallet mitt ute i skogen med fjorton tävlingsbanor inom omkretsen av tjugofem mil så hittas fina träningsmöjligheter, på gården hittas bland annat en skogsmiljö som bjuder på en lång skogsslinga och fina skogsbackar för tuff backträning.

– Vi har en jättebra träningsmiljö, med den stora gården har vi även plats för stora hagar för hästarna och en skrittmaskin med plats för åtta hästar under tak, som är guld värd att ha när vädret inte är på vår sida, berättar Jeanette.

Med ett bra team i stallet som gör att man kan jobba på två platser samtidigt fungerar det även att träna utanför gårdens gränser då Fornaboda hittas enbart en halvtimme ifrån gården.
Trots att travbanan utanför Lindesberg enbart arrangerar tävlingar på sommaren, så håller banan öppet för de aktiva som vill träna sina hästar under vintern.

– Vid den här tiden på året händer det även att det inte går att köra för snabbt här hemma på gården på grund av det svajande vädret, då har vi turen att Lindesberg inte ligger allt för långt bort så att vi kan köra på Fornabodas fina bana som alltid är i fint skick även på vintern, säjer Jimmi.

Nytt för året är att stallet införskaffat en lågenergilaser i ett försök att minska på stallets skador, laserbehandling är inget nytt inom travsporten men denna modellen av EVL-lasern är en helt ny modell som fungerar på det mesta.

– Det är en jätteinvestering från vår sida som snabbt har visat stora resultat och har lett till en minskning av skadade hästar i stallet, den tar bort minsta småskavank och har hjälpt med att ha hästarna fräscha genom hela säsongen, den kan vara en stor faktor till årets framgångar, säjer Jimmi som låter sin sambo Jeanette som är utbildad med laserbehandling berätta om lasern:

– Det är en kall laser som i stort sätt kan behandla allt, den höjer inte temperaturen vilket gör att den går att använda vid akuta lägen. Lasern är internationellt godkänd som ett läkarverktyg och fungerar även på människor mot kronisk smärta, muskelsmärtor och tennisarmbåge. Jag har dessutom testat den på några av travets större kuskar som har märkt skillnad kort efter användande.

Med en rykande färsk säsong framför sig så finns förhoppningar på att 2021 kommer att bli året då Stall Ehlers passerar en miljon kronor.

– Det är alltid lättare sagt än gjort men det är klart att målet alltid ligger i att slå fjolårets siffror, får vi en liknande säsong med lite mer flyt i loppen så känns det att vi kan vara där men vi vet inte heller hur den här säsongen formar sig, avslutar Jimmi.

Publicerad 1 januari 2021 klockan 20:09

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Diaknoiassistent Anna Lennartsson och Gåvobodens grundare Elin Olofsson är taggatde för ett nytt samarbete. Foto: Jennie Einarsson

Med gemensamma krafter blir klädbytardagen ännu större: ”Nu rensar vi garderoberna!”

Genom ett nytt samarbete ska årets klädbytardag i Lindesberg bli större än någonsin tidigare. Detta hoppas både Elin Olofsson, grundare av Gåvoboden, och Diakniassistent Anna Lennartsson från Linde bergslags församling. Med gemensamma krafter ska de ge gamla plagg nytt liv och generera pengar till välgörenhet.
– Det blir en start för ett samarbete mellan Gåvoboden och diakonin här i Lindesberg, vilket ger oss en brygga mellan hjälpen och behovet, förklarar Elin Olofsson.

19 april 2024 klockan 14:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Föreningslivet i Ramsberg lämnade över protestlistor till Jenny Steen, vice ordf i HSN. Foto: Jennie Einarsson

Starkt folkligt stöd att bevara vårdcentralen i Storå: ”Förstår att folk är upprörda”

Utanför Storå vårdcentral lämnades på fredagen protestlistor, med 2 300 namnunderskrifter mot nedmonteringen av Storå vårdcentral, över till Jenny Steen, vice ordf. i Hälso- och sjukvårdsnämnden. På plats var även Behcet Barsom (KD), ordf. i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Det vi begär är ett omtag på frågan kring nedmonteringen av Storå vårdcentral, tänk till innan det är för sent, sa Anna Hedrén när hon räckte över paketet med namnunderskrifter till Jenny Steen.

19 april 2024 klockan 11:36 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fö...

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att "klubba" och dansa loss - eller bara hänga med andra. Genom hårt slit ...

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot

Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för ...

Johanna Kleber och Stefan Jansson repeterar inför helgens konsert. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”

En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med Stefan Jansson bjuder in till konserten ”En strut karRAMELler” för att hylla en av Sveriges mest folkkära underhållare – Povel Ramel.
– Jag tror man kommer att känna sig upplyft, lite lyckligare och lite gladare när man går härifrån efter konserten, säger Stefan Jansson som är med och arrangerar helgens konsert.

17 april 2024 klockan 10:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Linda Bååth, Malin Ragnegård. Foto: Kommunal

Därför varslar Kommunal om strejk

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen, bland annat genom att säkerställa att våra yrkanden inte är kostnadsdrivande. Trots detta har SKR och Sobona vägrat att gå oss och medlemmarna i Kommunal till mötes. De är inte redo att garantera att lön betalas ut i tid, de säger nej till ett nytt och mer rättvist lönesystem och de vägrar förenkla processen för räddningstjänst och i LSS-verksamheter att kunna jobba arbetspass på upp till 24 timmar. Det lämnar oss tyvärr med inget annat val än att varsla om strejk på Sveriges största kollektivavtal. 

16 april 2024 klockan 13:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott
De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott har nu dömt vid Örebro ...
16 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg
Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mästerskapsmedaljer. Amanda Orrbo och Elin Kämpe tog ett välförtj...
15 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”
INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för Socialdemokraterna i Lindesbergs ...
15 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Bengt Storbacka (S). Arkivbild. Foto: Jennie Einarsson

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din senaste insändare i Lindenytt?

13 april 2024 klockan 14:17 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Inriktningen tunga fordon fick det glädjande beskedet under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt hälsade på under fredagen för att höra reaktionerna.
– Det är ju fantastiskt att vi äntligen får vara kvar, och att de tog sitt förnuft till fånga. Det här är ju viktigt för våra elever, bygden och branschen, säger läraren Per-Anton Olsson.

12 april 2024 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”

Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt ö...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Signes Tiktokvideo blev snabbt viral. Foto: Printscreen

Signe lugnade skrämda barn och ungdomar efter krigsvarningen från ÖB

När Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, tidigare i år gick ut med en uppmaning till Sveriges befolkning att förbereda sig för krig, spred sig en stark oro bland barn och ungdomar. Detta uppmärksammade 15-åriga Signe Hedén från Lindesberg, som snabbt gjorde en video på TikTok där hon på ett enkelt sätt förklarade situationen för den yngre generationen. Videon blev snabbt viral med över 600 000 visningar och fångade även Sveriges Radios uppmärksamhet.
– Det var jättemånga som la ut videor på TikTok när de grät och skrev att det skulle bli krig i Sverige, då kände jag att jag behövde göra något, berättar Signe.

11 april 2024 klockan 10:14 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning

Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin ...

Barsoms svar till Ärlerud: ”Jag kommer stödja förslaget”

Läkarbemanning två förmiddagar i veckan kan bli verklighet på Storås vårdcentral om...

Företagarna: ”Rekordmånga jobb i små företag”

Enligt en ny kommunrapport från företagarorganisationen Företagarna är antalet jobb i småfö...

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi

Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK ...

Nödställd hund undsattes av räddningstjänsten

Vid 18-tiden på måndagskvällen larmades räddningstjänsten till ett vattendrag i Fellingsbro, då en hund ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Tonårspojke utsatt för utpressning

Under natten till måndag kontaktades polisen av en tonårspojke som blivit utsatt för utpressning. En flörtig chattkonversation på en social plattform på internet slutade med krav på pengar i utbyte mot att lättklädda bilder på pojken inte skulle publiceras.
– Alla brott ska naturligtvis anmälas till polisen, det är inget att skämmas för, även om man gör det som individ, säger Anders Dahlman, presstalesperson på polisregion Bergslagen.

8 april 2024 klockan 12:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Projektgrupp rör om i grytan – nu ska maträtterna moderniseras
Det handlar om att minska klimatavtrycket, dra ner på kostnaden och samtidigt servera en näringsrik och god mat till alla som tar del av kommunens ...
8 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen
Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev en dundersuccé. Dessutom bjöd man publiken på en ...
6 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln
Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

IFK Lindesberg inleder säsongen på bortaplan
Efter fem matcher under försäsongen så är det äntligen dags för IFK Lindesberg att inleda årets Fotbollsfemma. Truppen kommer med från goda ...
5 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-05

2024-04-04

2024-04-04

2024-04-03

2024-04-03

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-01

2024-03-28

2024-03-28

2024-03-27

2024-03-26

2024-03-26

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-04-20 10:26