Jimmi Ehlers och Jeanette Holmskov tillsammans med stallets segerrikaste häst Certainly Foto: Timmy Lundegård

Rekordår för Stall Jimmi Ehlers

Att passera en miljon kronor som travtränare under samma säsong är en gräns som alla tränare satsar mot, för Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers var det endast drygt
70 000:- som hindrade stallet från att nå den efterlängtade gränsen.
– Det har varit det bästa året vi har haft sedan vi flyttade till Kopparberg, säger Jimmi.

Som född och uppväxt i Danmark så inledde Jimmi Ehlers sin travkarriär på de danska travbanorna som tränare och kusk, för att senare söka sig till grannlandet Sverige.

Flytten norrut skedde 1991 och med sin nuvarande sambo Jeanette Holmskov vid sin sida landade duon i Lövstabruk utanför Tierp, där man efter tio års verksamhet tog sig vidare och bosatte sig i Valltorps skogar, bara en kvart ifrån Kopparbergs centrum.

– Det gick bra i Lövstabruk. Året efter flytten, 1992, är ett av de bästa åren stallet någonsin har haft där vi efter en seger i ett Gulddivisionslopp med U.S.Flying Scot lyckades att ta oss över en miljon kronor intjänat till stallet. Med tiden började det däremot bli mögel i stallet som gjorde hästarna sjuka och det gick inte att bli av med, då fick vi höra om att den här platsen var ledig och nu har vi haft vår verksamhet här i drygt 17 år, berättar Jimmi.

– När vi flyttade till Sverige var Jimmi en populär kusk bland B-tränarna och han låg dessutom bland de tio segerrikaste kuskarna på Solvalla efter ett halvår, med kuskframgångarna missade han däremot flera träningspass med sina egna hästar vilket gjorde att han medvetet slutade köra lika mycket och började istället satsa på sitt eget stall, berättar Jimmis sambo Jeanette Holmskov.

Arbetet har lönat sig för stallet som i princip varje år kör in över en halv miljon till sina ständigt trogna hästägare.
Travåret 2020 blev däremot ett oväntat bra år för proffsstallet som avslutade året med hela 932 700:- på 161 starter, drygt 5 800:- per start och enbart 67 300:- från den stora ”miljongränsen”

– När vi märkte att vi närmade oss en miljon till stallet så började vi såklart att satsa för att passera den gränsen, det gick dessvärre sämre mot slutet av året men även om vi inte lyckades passera miljonen i år så är jag otroligt nöjd med stallets tävlingssäsong, summerar Jimmi och fortsätter:

– Det har varit det bästa året vi har haft sedan vi flyttade till Kopparberg, det faktum att vi dessutom har haft rekord lite hästar i stallet samtidigt som vi ändå haft mycket stolpe ut i loppen under året gör det ännu mer imponerande.

– Vi har några små skyltar i stallet med stallets träningsfilosofier, säjer Jeanette Holmskov Foto: Timmy Lundegård

Trots att stallet inte har haft lika mycket häst som vanligt så har de kvarvarande hästarna presterat efter en orolig inledning.

– Certainly är stallets vinstrikaste häst för året men krånglade en del i mitten av säsongen och förlorade således alla sina startpoäng, vilket gjorde att han fick svårt att komma med i lopp. Han kom tillbaka starkt mot slutet av säsongen och avslutade dessutom året med att vinna på 13,1 från dödens på Solvalla.

– Announcement är en hedershäst som inledde året med stora gaffelbandsskador. Även han kom tillbaka starkt och hann med tre starter på V75 i somras där han sprang in två fjärde platser och var riktigt bra, med mer flyt i loppen kunde han lika gärna vunnit något av loppen.
Även på duon Halle Westwood och Campagne de Press låter det uppåt från Jimmi, även om hästarna inte kommer från sin bästa säsong:

– Halle har haft problem med en korsförlamning och har inte varit helt färdig, hon har däremot en fin kapacitet och om det stämmer under 2021 så är det en häst som vi förväntar oss mycket av under året. Även Campagne har inte varit helt färdig i kroppen under den gångna säsongen men har börjat träna på bra och kan vara spännande inför den nya säsongen.

Att 2020 skulle bli ett starkt år för Kopparbergsstallet var nog inget som alla i området kunde gissa sig till.
Efter ett tufft 2019 med mindre startande där i princip hela stallet drabbats av ringmask så stod tävlingsstallet på tävlingsuppehåll, under 2020 blev det desto mer startande där flera av stallets hästar har höjt sig jämfört med tidigare år.

– Vi har haft bra unghästar i år och väldigt många startande som har varit bra överlag, vi har lyckats ha hästarna fina och fräscha genom hela säsongen och det kan mycket möjligt vara att tävlingsuppehållet från 2019 kan ha gjort gott inför 2020, berättar Jimmi och fortsätter:

– Med framgångarna har det även märkts att folk har fått upp ögonen för vårt stall under de senaste månaderna och man hoppas såklart att det väcker intresse för nya hästägare.

Arkivbild på Announcement med Jeanette på Fornaboda i somras Foto: Timmy Lundegård

Noterbart från stallets sida är stallets segerantal.
Under det föregående året körde Kopparbergsstallet in hela tolv segrar där fem av dessa gjordes i travsveriges lejonkula Solvalla, där den dåvarande treåringen Certainly vid dubbla tillfällen lyckades vinna från dödens.

Även stallets Diego Simoni fick ta sig fram den tunga vägen och fick även han en seger med sig hem, medan Empire Grim segrade på Solvalla trots en stor startgalopp.
Garri Westwood segrade dessutom senare under året efter ett snabbkört lopp från sämsta startposition.

– Det känns såklart bra att vinna lopp men att vinna på Solvalla är lite större eftersom man alltid möter de bästa och med tanke på vilket sätt som stallets hästar har vunnit på, så har det varit en riktigt häftig säsong på Solvalla, menar Jimmi.

Fina resultat kommer sällan av sig själv. Mycket arbete ligger bakom hästarnas prestationer, både fysiskt och psykiskt.

– Såklart är det mycket fysiskt arbete i stallet men det är minst lika mycket psykologiskt arbete där man jobbar varje timme och varje dag, samtidigt vet man att inget är omöjligt. Man blir såklart stolt när man lyckas samtidigt som man får bita ihop och fortsätta jobba om man misslyckas, berättar Jeanette.

– När man kollar på travsändningarna på tv och de filmar en tårfylld vinnare som man aldrig ens har sett eller hört om, så dras man snabbt med i känslorna för man vet hur mycket jobb som ligger bakom. Oavsett hur stor du är inom travet så är det svårt att ta sig framåt och det finns inga genvägar förbi det, fortsätter Jimmi.

– Titlarna på travgalan är ett fint kvitto på att man gör rätt, säjer Jimmi Ehlers Foto: Timmy Lundegård

Med stallet mitt ute i skogen med fjorton tävlingsbanor inom omkretsen av tjugofem mil så hittas fina träningsmöjligheter, på gården hittas bland annat en skogsmiljö som bjuder på en lång skogsslinga och fina skogsbackar för tuff backträning.

– Vi har en jättebra träningsmiljö, med den stora gården har vi även plats för stora hagar för hästarna och en skrittmaskin med plats för åtta hästar under tak, som är guld värd att ha när vädret inte är på vår sida, berättar Jeanette.

Med ett bra team i stallet som gör att man kan jobba på två platser samtidigt fungerar det även att träna utanför gårdens gränser då Fornaboda hittas enbart en halvtimme ifrån gården.
Trots att travbanan utanför Lindesberg enbart arrangerar tävlingar på sommaren, så håller banan öppet för de aktiva som vill träna sina hästar under vintern.

– Vid den här tiden på året händer det även att det inte går att köra för snabbt här hemma på gården på grund av det svajande vädret, då har vi turen att Lindesberg inte ligger allt för långt bort så att vi kan köra på Fornabodas fina bana som alltid är i fint skick även på vintern, säjer Jimmi.

Nytt för året är att stallet införskaffat en lågenergilaser i ett försök att minska på stallets skador, laserbehandling är inget nytt inom travsporten men denna modellen av EVL-lasern är en helt ny modell som fungerar på det mesta.

– Det är en jätteinvestering från vår sida som snabbt har visat stora resultat och har lett till en minskning av skadade hästar i stallet, den tar bort minsta småskavank och har hjälpt med att ha hästarna fräscha genom hela säsongen, den kan vara en stor faktor till årets framgångar, säjer Jimmi som låter sin sambo Jeanette som är utbildad med laserbehandling berätta om lasern:

– Det är en kall laser som i stort sätt kan behandla allt, den höjer inte temperaturen vilket gör att den går att använda vid akuta lägen. Lasern är internationellt godkänd som ett läkarverktyg och fungerar även på människor mot kronisk smärta, muskelsmärtor och tennisarmbåge. Jag har dessutom testat den på några av travets större kuskar som har märkt skillnad kort efter användande.

Med en rykande färsk säsong framför sig så finns förhoppningar på att 2021 kommer att bli året då Stall Ehlers passerar en miljon kronor.

– Det är alltid lättare sagt än gjort men det är klart att målet alltid ligger i att slå fjolårets siffror, får vi en liknande säsong med lite mer flyt i loppen så känns det att vi kan vara där men vi vet inte heller hur den här säsongen formar sig, avslutar Jimmi.

Publicerad 1 januari 2021 klockan 20:09

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift skall kvinnan ha blivit hotad då hon bad om att få se legitimation av en yngre kille som ville handla tobaksvaror.

9 april 2021 klockan 10:21 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden ...

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

En personbil totalförstördes i en anlagd brand i Storå. Läsarbild.

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så kallad molotovcocktail – en flaska med brännbar vätska – mot en parkerad bil. Bilen blev helt utbränd, uppger polisen.
– En svartklädd person sågs kasta en flaska med brännbar vätska mot bilen och sprang sedan från platsen i riktning mot ån, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

6 april 2021 klockan 10:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Glad Påsk!
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.
3 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna
Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 ...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Hans Andersson

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.

2 april 2021 klockan 08:54 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Den vinnande bilden i LindeNytts fototävling! Foto: Ylva Björk

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och överlagt igen, och en vinnare är nu utsedd.

1 april 2021 klockan 13:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Annons


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer eleverna i årskurs 6 på Brotorpsskolan Södra i Lindesberg att undervisas på distans. Detta beslut har fattats av Barn- och utbildningsnämndens ordförande med anledning av ökad sjukskrivning hos personalen.

31 mars 2021 klockan 08:48 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken

PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa ...

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt

Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, d...

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”

Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata...

Vi vill ha kvar kirurgakuten på Lindesbergs lasarett nattetid!

INSÄNDARE: En söndagskväll för inte så länge sedan drabbades jag (Linda) av ett ...

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till ...

Polisen inleder dialog med medborgarna för att kartlägga brottsligheten

Nu inleder polisen en digital medborgardialog i syfte att prioritera de brott som ...

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Beslut om partiell fjärrundervisning förlängs till mitten av april

Stadsskogsskolan i Lindesberg förlänger sin partiella fjärrundervisning, och även Storåskolan går över till den undervisningsformen från och med måndag. Det meddelade Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande under fredagsmorgonen.

26 mars 2021 klockan 09:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Smittspridningen fortsatt kvar på en hög nivå
Folkhälsomyndigheten presenterade under torsdagseftermiddagen färska siffror över coronaläget i landet. Den höga smittspridningen i Lindesbergs ...
25 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley
Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmä...
24 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

2021-03-22

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-19

2021-03-19

2021-03-18

2021-03-18

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-12 05:27