Piri-Piri segrade i årets upplaga av Lindesbergs Stora Pris Foto: Anna Frössevi

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris

Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade med mycket glädje. I ett av huvudloppen, Lindesbergs Stora Pris, kryddades det dessutom med snabba fartresurser. Segrande Piri-Piri vann nämligen loppet på den hittills snabbaste tiden, i loppets historia.

Inte ett moln hittades på himlen när Fornaboda körde sin årliga ponnytravsdag. Tio lopp fanns med i programmet under lördagen, där banans två klassiska ponnylopp, Lindesbergs Lilla och Stora Pris, skulle köras.

Den pågående pandemin har däremot satt sina spår under årets inledande ponnytravsäsong. Inför Fornabodas ponnytravtävlingar var det enbart kuskar födda tidigast år 2002, som gavs möjlighet att tävla. Även de tillresande hade begränsats, där det enbart var ekipage från de närmsta banorna som var välkomna att starta. Begränsningar som kommer att ändras från den första juni.

Trots restriktioner blev ett av dagens huvudlopp, Lindesbergs Stora Pris, fyllt av fina namn. Fjolårets femårsstjärna, Gransjöns Tornado, hittade till ledningen med varvet kvar till mål efter tjugo meters tillägg. Trots 120 meters tillägg, visade Solvalla-tränade Piri-Piri sig däremot vara starkast och gjorde upploppet odramatiskt.

– Han kändes jättefin idag och jag tyckte att segern kändes klar redan vid upploppets början. Han har en sådan härlig inställning som gör att han är så bra som han är. Nu får vi se vart vi kommer att anmäla ut härnäst, då det är rätt dåligt med lopp för honom, säger Julia Smedman som inte stänger dörren för de större loppen:

– Eliten lockar ju såklart alltid men vi får se vart vi hamnar.

Vinnartiden för Piri-Piri skrevs till snabba 1.44,6, loppets hittills snabbaste vinnartid.

I shettisarnas version av loppet, Lindesbergs Lilla Pris, var det en trio som gjorde upp om vinnarkransen. Gransjöns Rex från Eskilstuna öppnade snabbast, men utmanades direkt av Örebrohästen Smedens Axl Rose. Segern gick däremot till Mantorp där Månstorps Snygging, trots en seg inledning, segrade stort.

Månstorps Snygging segrade Lindes Lilla Pris 2021. Foto: Barbro Lindell

– Han är rätt segstartad och gillar egentligen inte ryggar, så det gäller att få fram honom direkt. Jag hade inte några stora förväntningar på seger men skulle jag få honom till ledningen så trodde jag ändå på en viss chans, säger segerkusken Engla Johansson.

Ledning blev det. Med 600 meter kvar till mål kom attacken via tredje spår, där man lyckades att ta sig förbi sina invändiga konkurrenter.

– Jag tänkte inte så mycket under loppet utan körde mest framåt. Jag hade rätt mycket kvar att köra med, så när vi låg i ledningen vid upploppet så förstod jag att vi skulle vinna. Han är lite smårädd om huvudet så jag fick bära segerkransen i segerdefileringen, berättar Engla som gör sin sista säsong som shettiskusk.

– Med tanke på att det är min sista shettissäsong så ville jag anmäla ut till lopp så fort som möjligt. Det är såklart tråkigt men det ska bli kul att köra russ. Tanken är att jag redan i år ska köra ett av våra två russ som vi har hemma.

Halvvägs genom tävlingsdagen bjöds det dessutom på dagens enda hemmaseger. Med en bra start kunde Isabella Jansson Wiklund, landets segerrikaste ponnykusk från ifjol, köra sig till ledningen med egentränade L.A.Exclusive. Väl där fick konkurrenterna det omöjligt att ta ikapp sina tillägg.

– ”Vivan”, hon kan! Hon var bra idag, hon sänkte 8,5 sekunder och jag tror att det finns fler sekunder att sänka, säger en nöjd Isabella Jansson Wiklund.

– Hon har tränat bra under vintern där jag tränar henne tre gånger i veckan. Mestadels så tränar jag henne på skogsvägarna där hemma, främst för att hålla henne lugn, då fartresurserna redan finns i kroppen.

Vinnartäcken delades ut till varje vinnare Foto: Timmy Lundegård

Succé för debutanter: ”Alla i stallet var rätt chockade”
Mellan de två huvudloppen kördes ett autolopp för russ. Åtta hästar kom till start där dramatik utspelade sig genom en omstart, efter att startbilens vinge skrämt ett av de yttre ekipagen till galopp. Starten återkallades och när loppet kom iväg, var det en färsk debutant som stal rampljuset.

14-åriga Hanna Örnell från Rättvik fick den snabbaste starten med Hults Shamira, tränad av sin kusin Felicia Örnell. Därifrån släppte man inte förbi sig något ekipage, vilket resulterade i Hannas första seger, i första starten.

– Jag tog min licens under året och lånade Shamira av Felicia under hela licenskursen. Vi har tränat tillsammans under vintern, så det blev att jag senare fick köra mitt första lopp med henne också. Jag fick ut min licens i april så att det skulle gå så här bra direkt, var det nog ingen som trodde. Första starten brukar oftast inte sluta med seger, så alla i stallet var rätt chockade, säger Hanna som ändå kände sig lugn på förhand.

– Jag känner personligen att autostart är enklare så det var inget speciellt med starten. Det kändes bra, vi fick tidigt en liten galopp men det gick snabbt framåt därefter. Jag tänkte inte så mycket på att vi låg i ledningen, jag var mer fokuserad på loppet och körde bara på framåt, berättar vinnarkusken som kommer att fira segern med tårta under morgondagen.

Fler debutanter hittades på travbanan under dagen. I samma lopp gjorde nämligen hemmakusken Anna Hell debut som russkusk. Efter över 90 gjorda lopp med shettisar, gjordes russdebuten på hemmaplan som catchdriver bakom Guldhagens Cola. En debut som slutade med en tredje plats.

– Jag är jättenöjd med debuten! Det gick lite snabbare att köra russ jämfört med shettisar, men ändå är det nog den första gången som jag inte har varit så nervös inför ett lopp. En tredje plats tycker jag ändå var lite överraskande, berättar Anna efter loppet.

Med debut bakom större hästar än vad Anna är van vid, samt att loppet kördes med autostart, något som vissa ponnykuskar kan ses som ett stressmoment. Så höll Anna fokuset hela loppet igenom:

– Jag hade inga större tankar på starten, jag hade snarare tankarna på hästen. Han var stark och pigg så jag hade som mål att hålla honom i både lugn och i trav hela vägen. Det är garanterat ingen häst som man får drivningsbestraffningar för.

Anna Hell bakom Guldhagens Cola Foto: Anna Frössevi

Ponnytravets vinnare:
Lopp 1: Månstorps Varenne – My Bjurman – 2.34,9
Lopp 2: Månstorps Snygging – Engla Johansson – 2.23,9
Lopp 3: Hults Shamira – Hanna Örnell (Felicia Örnell) – 2.05,6
Lopp 4: Piri-Piri – Julia Smedman (Joakim Smedman) – 1.44,6
Lopp 5: Rosenbergs Roxette – Nellie Gradling – 2.29,7
Lopp 6: L.A.Exclusive – Isabella Jansson Wiklund – 2.43,3
Lopp 7: Orcan – Linnea Tysklind – 2.09,8
Lopp 8: Gransjöns Narnia – Albin Peterson – 2.57,4
Lopp 9: L.A.Simply Red – André Olofsson – 2.40,4
Lopp 10: Hercules S.Z. – Emma Åberg – 2.08,7

Publicerad 29 maj 2021 klockan 22:56

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Stor sökinsats efter försvunnet barn: ”Pojken är hittad”

UPPDATERAD KL. 12.27. En större sökinsats efter ett försvunnet barn, inleddes på onsdagsförmiddagen i ett området utanför Lindesberg. Initialt befarades att barnet hade fallit i ett vattendrag i närheten av hemmet. Vid lunchtid kunde dock polisen lämna ett glädjande besked.
– Pojken är hittad, säger Lars Hedelin, polisen i region Bergslagen.

23 juni 2021 klockan 11:20 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Alexander Scharnkes BergslagsBurger och Björn Johanssons En får tacka i nytt samarbete. Foton: Camilla Lagerman

Lokala matentreprenörer i nytt samarbete

För fjärde sommaren i rad säljer BergslagsBurger sina omåttligt populära hamburgare vid den mellersta infarten till Lindesberg. Efter midsommar får den orangea vagnen ett välkommet tillskott då den lokala glassproducenten En får tacka fyller frysarna med sina kalla läckerheter.
– Det känns jätteroligt och jag tror verkligen på det här! säger glasstillverkaren Björn Johansson.

22 juni 2021 klockan 12:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu öppnar vaccinbokningen för 35-åringar

Under vecka 25 vaccinerar Region Örebro län med totalt 18 000 doser vaccin. Vaccination i fas fyra pågår ...

Felaktigt packade provtagnings-kit kan ha lämnats ut i Lindesberg

Några av de provtagnings-kit som lämnats ut via lådor på tio olika platser i Örebro län...

Hela J18-truppen står samlade Foto: Lindlövens IF

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens första träning, arrangerade föreningen en triathlon för de 27 deltagande ungdomarna. Simning, cykling och löpning stod på schemat i det nya juniorlaget, som lockat spelare från flera delar av landet.
– Med lite tålamod så tror jag att det här kan bli bra, säger Max Wigerskog.

20 juni 2021 klockan 15:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Butiksägarna Johan Eriksson, Eva Pettersson och Mattias Johansson klär i blått inför måndagens nyöppning. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Hemköp öppnar för nyöppning

Det stora ombyggnadsprojektet närmar sig sitt slut och på måndag öppnar Hemköp dörrarna, för en nyöppning. På grund av coronatiderna så kommer det inte bjudas på någon invigningsshow, men istället bjuds man som kund på den första delen av butikens fyradelarsprojekt.
– Ombyggnaden har varit över förväntan, säger butikschef Johan Eriksson.

18 juni 2021 klockan 16:54 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Polisinsats i centrum – yxbeväpnad man anträffad
UPPDATERAD. En större polisinsats pågick i centrala Lindesberg på fredagsförmiddagen. Insatsen inleddes sedan man hade fått uppgifter om en påg...
18 juni 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Moderaterna: Bemanna akuten i Lindesberg med specialistutbildade akutläkare
Flera av de politiska partierna har uttalat sig i frågan gällande ett återinförande av de nu nedstängda jourlinjerna vid akutmottagningen på ...
18 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Polisen söker naken man som ofredade jordgubbsförsäljare
En jordgubbsförsäljare i Fellingsbro blev under torsdagen utsatt för ett sexuellt ofredande. Den misstänkte, en man, dök upp i bara mässingen ...
18 juni 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

I den gamla Göransonska Gården på Kungsgatan öppnar inom kort Lindesberg Ölhall. Arkivfoto: Fredrik Norman

Lindesberg får egen ölhall – öppnar inom kort

Inom kort blir det åter liv och rörelse i lokalerna som under åren huserat bland annat Lasse Maja och Bistro Bellman. Inom kort öppnar nämligen Lindesbergs egen ölhall på Kungsgatan.
– Jag tror ni kommer trivas i vår miljö, säger restaurangchef Mattias Özer.

17 juni 2021 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Polisen söker vittnen till rån: ”Gärningsmannen var udda klädd”

För drygt en vecka sedan blev en kvinna rånad på en summa pengar i anslutning till Bergslagens Sparbanks kontor på Kungsgatan 11. Efteråt försvann rånaren på cykel ned mot Strandpromenaden via Södra Torggatan. Polisen vill nu få kontakt med personer som kan ha sett själva rånet eller har sett gärningsmannen före eller efter rånet. Enligt polisen var han nämligen klädd på ett sätt som kanske inte riktigt hörde hemma i en varm sommardag, som denna måndag 7 juni var. Det gör att polisen tror att fler kan ha blivit uppmärksam på honom.
– Det kan ju vara någon som har varit nere på Strandpromenaden den här tiden – och kanske fotat eller filmat och har fått med den här gärningsmannen i bild fast man inte har tänkt på det. Därför går vi nu ut och vädjar till eventuella vittnen att höra av sig, uppger kommissarie Stefan Toll, polisen i Lindesberg.

17 juni 2021 klockan 11:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden

Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mä...

Nytt samarbete ska få fler att vaccinera sig

Då läkaren Per Zetterlund, som arbetar på vaccinationsmottagningen i Lindesberg, insåg att det var problem att ...

Annons


Far och son - men det var inte farsan som drog upp dagens vinnarfirre. Foto: Stefan Nordqvist

bildspel 6-årige Vide blev storfiskaren för dagen

I lördags arrangerades Fiskets Dag, som trots regnskurar blev en solskensdag för bland andra 6-årige Vide Persson, som kammade hem segern i tävlingen ”Störst fisk vinner” med en fin regnbåge. Här visar han upp segerfisken i sällskap med sin pappa Fredrik.

15 juni 2021 klockan 13:56 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ruttet hö dumpat utanför kommunhuset

UPPDATERAD. Natten till tisdag har någon eller några dumpat stora mängder med ruttet hö utanför kommunhuset i ...

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrang...

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp...

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran ...

Politikerna backar ytterligare: Erbjudandet om 10 månaders visstidsanställning kvarstår

Löftet från Lindesbergs kommun om 10 månaders visstidsanställning ...

20 000 vaccindoser till regionen under veckan

Under vecka 24 vaccinerar Region Örebro län med totalt 20 000 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra, d...

Foto: Camilla Lagerman

Bengt Storbacka om Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut

PRESSMEDDELANDE: Regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat följande angående nattakuten i Lindesberg:
Att uppdra till hälso- och sjukvårdsdirektören att återkomma till hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde i augusti med förslag på åtgärder och utvecklingsarbete för att förbättra invånarnas tillgänglighet till vård nattetid på Lindesbergs lasarett.

14 juni 2021 klockan 09:31 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Sista skolavslutningarna för Kristinaskolan och Stadsskogsskolan
Under fredagen sprang de allra sista eleverna ut på sommarlov från Kristinaskolan och Stadsskogsskolan. Till hösten väntar nya skolor för ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Bildextra: Studenternas utspring
Trots hårda pandemirestriktioner lyckades Lindeskolans personal arrangera ett studentfirande som var så nära det normala som man kan komma. Under ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Gamla elever tillbaka i skolan – för sista gången
I en 110 år gammal skola kan man bara tänka sig vilka historier som finns att berätta om människorna som vistats innanför väggarna. Några av ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-06-10

2021-06-10

2021-06-09

2021-06-09

2021-06-08

2021-06-08

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-06

2021-06-05

2021-06-04

2021-06-03

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-06-23 13:08