Piri-Piri segrade i årets upplaga av Lindesbergs Stora Pris Foto: Anna Frössevi

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris

Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade med mycket glädje. I ett av huvudloppen, Lindesbergs Stora Pris, kryddades det dessutom med snabba fartresurser. Segrande Piri-Piri vann nämligen loppet på den hittills snabbaste tiden, i loppets historia.

Inte ett moln hittades på himlen när Fornaboda körde sin årliga ponnytravsdag. Tio lopp fanns med i programmet under lördagen, där banans två klassiska ponnylopp, Lindesbergs Lilla och Stora Pris, skulle köras.

Den pågående pandemin har däremot satt sina spår under årets inledande ponnytravsäsong. Inför Fornabodas ponnytravtävlingar var det enbart kuskar födda tidigast år 2002, som gavs möjlighet att tävla. Även de tillresande hade begränsats, där det enbart var ekipage från de närmsta banorna som var välkomna att starta. Begränsningar som kommer att ändras från den första juni.

Trots restriktioner blev ett av dagens huvudlopp, Lindesbergs Stora Pris, fyllt av fina namn. Fjolårets femårsstjärna, Gransjöns Tornado, hittade till ledningen med varvet kvar till mål efter tjugo meters tillägg. Trots 120 meters tillägg, visade Solvalla-tränade Piri-Piri sig däremot vara starkast och gjorde upploppet odramatiskt.

– Han kändes jättefin idag och jag tyckte att segern kändes klar redan vid upploppets början. Han har en sådan härlig inställning som gör att han är så bra som han är. Nu får vi se vart vi kommer att anmäla ut härnäst, då det är rätt dåligt med lopp för honom, säger Julia Smedman som inte stänger dörren för de större loppen:

– Eliten lockar ju såklart alltid men vi får se vart vi hamnar.

Vinnartiden för Piri-Piri skrevs till snabba 1.44,6, loppets hittills snabbaste vinnartid.

I shettisarnas version av loppet, Lindesbergs Lilla Pris, var det en trio som gjorde upp om vinnarkransen. Gransjöns Rex från Eskilstuna öppnade snabbast, men utmanades direkt av Örebrohästen Smedens Axl Rose. Segern gick däremot till Mantorp där Månstorps Snygging, trots en seg inledning, segrade stort.

Månstorps Snygging segrade Lindes Lilla Pris 2021. Foto: Barbro Lindell

– Han är rätt segstartad och gillar egentligen inte ryggar, så det gäller att få fram honom direkt. Jag hade inte några stora förväntningar på seger men skulle jag få honom till ledningen så trodde jag ändå på en viss chans, säger segerkusken Engla Johansson.

Ledning blev det. Med 600 meter kvar till mål kom attacken via tredje spår, där man lyckades att ta sig förbi sina invändiga konkurrenter.

– Jag tänkte inte så mycket under loppet utan körde mest framåt. Jag hade rätt mycket kvar att köra med, så när vi låg i ledningen vid upploppet så förstod jag att vi skulle vinna. Han är lite smårädd om huvudet så jag fick bära segerkransen i segerdefileringen, berättar Engla som gör sin sista säsong som shettiskusk.

– Med tanke på att det är min sista shettissäsong så ville jag anmäla ut till lopp så fort som möjligt. Det är såklart tråkigt men det ska bli kul att köra russ. Tanken är att jag redan i år ska köra ett av våra två russ som vi har hemma.

Halvvägs genom tävlingsdagen bjöds det dessutom på dagens enda hemmaseger. Med en bra start kunde Isabella Jansson Wiklund, landets segerrikaste ponnykusk från ifjol, köra sig till ledningen med egentränade L.A.Exclusive. Väl där fick konkurrenterna det omöjligt att ta ikapp sina tillägg.

– ”Vivan”, hon kan! Hon var bra idag, hon sänkte 8,5 sekunder och jag tror att det finns fler sekunder att sänka, säger en nöjd Isabella Jansson Wiklund.

– Hon har tränat bra under vintern där jag tränar henne tre gånger i veckan. Mestadels så tränar jag henne på skogsvägarna där hemma, främst för att hålla henne lugn, då fartresurserna redan finns i kroppen.

Vinnartäcken delades ut till varje vinnare Foto: Timmy Lundegård

Succé för debutanter: ”Alla i stallet var rätt chockade”
Mellan de två huvudloppen kördes ett autolopp för russ. Åtta hästar kom till start där dramatik utspelade sig genom en omstart, efter att startbilens vinge skrämt ett av de yttre ekipagen till galopp. Starten återkallades och när loppet kom iväg, var det en färsk debutant som stal rampljuset.

14-åriga Hanna Örnell från Rättvik fick den snabbaste starten med Hults Shamira, tränad av sin kusin Felicia Örnell. Därifrån släppte man inte förbi sig något ekipage, vilket resulterade i Hannas första seger, i första starten.

– Jag tog min licens under året och lånade Shamira av Felicia under hela licenskursen. Vi har tränat tillsammans under vintern, så det blev att jag senare fick köra mitt första lopp med henne också. Jag fick ut min licens i april så att det skulle gå så här bra direkt, var det nog ingen som trodde. Första starten brukar oftast inte sluta med seger, så alla i stallet var rätt chockade, säger Hanna som ändå kände sig lugn på förhand.

– Jag känner personligen att autostart är enklare så det var inget speciellt med starten. Det kändes bra, vi fick tidigt en liten galopp men det gick snabbt framåt därefter. Jag tänkte inte så mycket på att vi låg i ledningen, jag var mer fokuserad på loppet och körde bara på framåt, berättar vinnarkusken som kommer att fira segern med tårta under morgondagen.

Fler debutanter hittades på travbanan under dagen. I samma lopp gjorde nämligen hemmakusken Anna Hell debut som russkusk. Efter över 90 gjorda lopp med shettisar, gjordes russdebuten på hemmaplan som catchdriver bakom Guldhagens Cola. En debut som slutade med en tredje plats.

– Jag är jättenöjd med debuten! Det gick lite snabbare att köra russ jämfört med shettisar, men ändå är det nog den första gången som jag inte har varit så nervös inför ett lopp. En tredje plats tycker jag ändå var lite överraskande, berättar Anna efter loppet.

Med debut bakom större hästar än vad Anna är van vid, samt att loppet kördes med autostart, något som vissa ponnykuskar kan ses som ett stressmoment. Så höll Anna fokuset hela loppet igenom:

– Jag hade inga större tankar på starten, jag hade snarare tankarna på hästen. Han var stark och pigg så jag hade som mål att hålla honom i både lugn och i trav hela vägen. Det är garanterat ingen häst som man får drivningsbestraffningar för.

Anna Hell bakom Guldhagens Cola Foto: Anna Frössevi

Ponnytravets vinnare:
Lopp 1: Månstorps Varenne – My Bjurman – 2.34,9
Lopp 2: Månstorps Snygging – Engla Johansson – 2.23,9
Lopp 3: Hults Shamira – Hanna Örnell (Felicia Örnell) – 2.05,6
Lopp 4: Piri-Piri – Julia Smedman (Joakim Smedman) – 1.44,6
Lopp 5: Rosenbergs Roxette – Nellie Gradling – 2.29,7
Lopp 6: L.A.Exclusive – Isabella Jansson Wiklund – 2.43,3
Lopp 7: Orcan – Linnea Tysklind – 2.09,8
Lopp 8: Gransjöns Narnia – Albin Peterson – 2.57,4
Lopp 9: L.A.Simply Red – André Olofsson – 2.40,4
Lopp 10: Hercules S.Z. – Emma Åberg – 2.08,7

Publicerad 29 maj 2021 klockan 22:56

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Bo Sjöström med en riktig marknadsdelikatess, nyspunnet socker. Foto: Jennie Larsson

bildspel Inställd Lindemarken födde idé till Ågårdens egna marknad

Lindemarken må ha blivit inställd, men trots det fick de boende på Ågården i Lindesberg uppleva en härlig marknadsdag då personalen på äldreboendet anordade en helt egen variant av den populära tillställningen. Ågårdens marknad fick högsta betyg av dess besökare, och man kan inte annat än ana en ny tradition.

21 september 2021 klockan 16:37 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

AnnonsFrövi Judos talanger tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium. Foto: Privat

Frövi Judos Ida och Alexander får elitidrottsstipendium

50 aktiva idrottare från hela landet tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2021–2022, på vardera 50 000 kronor. I listan över de talangfulla idrottarna finns bland annat Alexander Dahlin och Ida Eriksson från Frövi Judo.

21 september 2021 klockan 08:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Odling på schemat för elever på Björkhagaskolan

Sedan i våras genomför Björkhagaskolan i Lindesberg projektet Blomstrande skolgård, som syftar till att ...

Du bestämmer var skåpet ska stå när Erikshjälpen auktionerar

Lotta Sunvisson vill att lindesbergarna hjälper henne att slå rekord, när Erikshjälpen nu ...

Kommunhuset utsatt för ny hödumpning

Under natten mot söndag dumpades ett tiotal balar med ruttet hö på flera platser i Lindesberg, bland annat utanför ...

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot Torslanda så började slarvspelet att visa sig, vilket bjöd tillbaka motståndarlaget in i matchen. I den andra halvleken låg LIF dessutom i ett åttamålsunderläge, vilket blev för många mål att hämta in.

18 september 2021 klockan 17:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Vaccinering av unga från 12 år inleds efter höstlovet

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff under torsdagen. Vaccineringen av barn och unga från 12 år kommer att starta efter höstlovet, i början av november.
– Det här gör vi för barnens skull, det minskar risken för långvarig sjukdom och att missa mycket i skolan, säger utbildningsminister Anna Ekström.

17 september 2021 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Miljonbesparingar att vänta för barnomsorg och skola
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg måste återigen spara pengar, närmare bestämt 4,5 miljoner kronor under 2022. - Det här har vi ont ...
17 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dags för Allsvensk premiär!
På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen gästas Torslanda av ...
16 september 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Regionen: ”Nej, akuten i Lindesberg är inte stängd”
En banderoll med ett missvisande budskap har dykt upp på flera platser den senaste tiden. Bland annat vid Kristinaskolan i Lindesberg. Den som läser...
16 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Linda Svahn lämnar sina uppdrag inom kort. Magnus Storm tar tillfälligt över ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Svahn lämnar över ordförandeklubban tillfälligt till Storm

Linda Svahn (S) meddelade under sommaren att hon avsåg att lämna sina uppdrag som kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden under hösten. Redan den 1 oktober tillträder hon som ny kanslichef på kommunalrådskansliet i Örebro, och lämnar därför över ordförandeklubban tillfälligt till Magnus Storm (C) tills dess att en ersättare är utsedd.

16 september 2021 klockan 09:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild: LindeNytt

Vittne skrämde tjuv på flykt i natt

Strax efter klockan ett, natten till torsdag, fick polisen samtal från en privatperson i området Västra Bohr strax utanför Lindesberg. Vederbörande hade då ertappat en tjuv som höll på och stjäla saker vid en fastighet.
– När tjuven insåg att han var upptäckt, så lämnade han platsen i en bil, uppger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

16 september 2021 klockan 10:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare ...

Regionen tar kontakt med ovaccinerade

I Örebro län kan man fortfarande se en ökning av bekräftade covid-19-fall. Samtidigt som smittspridningen ökar, kommer...

Två av kommunens särskilda boenden drabbade av covid-19

Sedan i slutet av förra året har coronaläget på kommunens särskilda boenden sett bra ut, och ...

AnnonsBrandmännen vid Guldsmedshyttans Brandkår tillsammans med Anders hund Troja, som är stationens maskot. Foto: Privat

20 år sedan terrorattackerna i USA: Brandmännens hyllning till räddningsarbetarna som offrade sina liv

På lördagen var det 20 år sedan de ofattbara terrorattackerna som drabbade USA och som lamslog en hel värld. På station 3200 i Guldsmedshyttan ville man hylla de bortgångna räddningsarbetarna som gjorde sina sista utryckningar den 11 september 2001, genom ett känslosamt inlägg Facebook. ”Station 3200 Guldsmedshyttan hedrar dom brandmän samt övrig utryckningspersonal som åkte på sitt sista larm 11/9 2001. Var rädda om er därute!”

14 september 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klart med artister till Världens Barn-konserten

Bara några dagar kvar till konserten för Världens Barn och biljettförsäljningen är i full gång. Nu är ...

Tortyrmördaren från Aspa ansöker om tidsbestämt straff

Kjell-Åke Johansson, som i november 2002 dömdes till livstids fängelse vid Lindesbergs Tingsrätt f...

Ingen Caprice i höst trots lättnaderna – tar sikte på våren

För bara några dagar sedan kom beskedet, att konserter och andra stora publikevenemang f...

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora...

Folkdans och hålligång vid Kägelbanan när kulturarvet uppmärksammas

På lördag arrangeras Kulturarvsdagen, vilket är en del av Europarådets och ...

Snart kan konserter genomföras inför fullsatta läktare igen. Arkivfoto: Bob Linger

Smittspridningen fortsätter att öka – då lyfts restriktionerna

Under tisdagen kom ett för många efterlängtat besked, de flesta kvarvarande coronarestriktioner lyfts helt från och med den 29 september, däribland det omdebatterade publiktaket. Samtidigt fortsätter smittspridningen att öka, under vecka 35 testades cirka 255 personer positivt för covid-19 i Örebro län och i Lindesbergs kommun har antalet fall tredubblats den senaste veckan.

8 september 2021 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Byggstart för ny busshållplats, torg och parkeringsplatser
För ett år sedan meddelade Samhällsbyggnad Bergslagen att en ny busshållplats, ett nytt torg och parkeringsplatser skall byggas i Guldsmedshyttan ...
8 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Sista månaden för viktig hästregistrering
Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta enligt den nya EU-förordningen, ...
7 september 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Färre men större kräftor fiskades upp
Det blev färre men större kräftor i burarna, när allmänhetens kräftfiske genomfördes i fredags. - Det kanske beror på att det fortfarande var...
7 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-06

2021-09-06

2021-09-03

2021-09-02

2021-09-02

2021-09-02

2021-09-01

2021-09-01

2021-08-31

2021-08-31

2021-08-30

2021-08-30

2021-08-27

2021-08-27

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-09-21 22:08