Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Replik till Sveaskog: ”…vad vet jag, som bara bor mitt i skogen”

Lars Flamme, som initierat debatten rörande skogsavverkning i området Bergshyttan, replikerar efter Sveaskogs debattsvar, som publicerades i LindeNytt 5 oktober.

INSÄNDARE/DEBATT: Tack för ditt svar och ett intressant klargörande! Förstår att Sveaskogs insändare återger sin egen miljöpolicy! Hade den varit i samklang med verkligheten, skulle den aldrig genererat någon större kritik från varken mig eller det växande antal direkt och indirekt drabbade invånare, likväl privata skogsbrukare som forskare.

Svenskt skogsbruk har en gång varit ett föredöme i världen! Tidigt tog man täten gällande bland annat dialogen och praktiska metoder gällande biologisk mångfald.

Men vad har hänt under senare år?
Enligt ”alternativa fakta” blev Sverige rankat till plats 99 av FN (UNFF) avseende hur vi sköter våra naturvärden. Vi ligger således långt efter såväl Brasilien som Malaysia! Länder som vi gärna snabbt fördömer gällande avverkning av regnskog och stora odlingar för att utvinna palmolja.

Helt orörd ur-skog i jämförelse med orörd regnskog, finns ca 3% kvar, och av övrig naturskyddad skog ca 10–12% beroende på vem som har mest trovärdiga fakta i sammanhanget.

Sverige har valt en modell som till största del är baserats på frivillighet! Det vill säga att svenskt skogsbruk lyder under en ”minimilag” där avvikelser från det som ni anser vara er miljöpolicy får relativt små konsekvenser.

Enligt mig en tryggad verksamhet, utan större inblandning från staten gällande miljömässiga konsekvenser eller tvingande åtgärder till förbättringar! Staten får trots allt sin maximala avkastning från er, som enligt dig själv uppnåddes till 1,1 miljarder 2018!

Kan man förändra genom kritik? Troligtvis inte, så länge det inte leder till en större samverkan mellan oberoende forskning avseende Klimat, Miljö och Biologisk mångfald.

Naturfotografen Mattias Nonnen har nyligen fotograferat lappugglor i det aktuella området. Foto: Mattias Nonnen

Lappugglan är en parentes i sammanhanget jämfört med det antal rödlistade djurarter, som är hotade på grund av bland annat intensiva och omfattande kalhyggen. Sverige har gått från 10-milaskogen till 1 mil, dvs endast ca 10 Km till nästa kalhygge i det större perspektivet och naturen har blivit påtagligt tystare under mina 81 år!

Vad gäller dialog med husägare innan avverkning, stördes vi mitt i ”sill lunchen” en synnerligen varm midsommarafton av motorsågar i skogen intill vår tomt. Vi påträffade där ett antal personer, som med dålig engelska förklarade att de förberedde ena kommande avverkning. Det var den så kallade dialogen som många med mig i vårt avlånga land drabbas av årligen, med undantag av större tätorter, där illusionen av er miljöpolicy verkar fungera rätt så bra. En dialog gällande den aktuella avverkningen har till dags datum uteblivit!

Vi är endast 10 miljoner innevånare i ett land dominerat av skog. Vi har mycket att vara stolta över och bör var minst lika kritiska i tanken som vi ofta är gällande exempelvis omdömeslöst skövlade av regnskog!

Vad som slutligen gäller skogsbränder kan jag bara hänvisa till SVT och Vetenskapens värd gällande Skogsbrändernas tid, där svaret inte är varför det brinner i Sverige. Utan frågan är varför det brinner så omfattande och mycket när väl elden tar fart!

Ris och mossa i all ära! Decennier av torrläggning av våtmarker, avlövning, tät odlade granskogar, brist på lövskog barriärer med mera kan vara andra möjliga förklaringar. Givetvis kan vi uteslutande kvarlämnad ”död ved”! För den är trots allt död…

Man kan aldrig plantera tillbaka en skog med bara träd, men väl försöka hitta alternativa lönsamma och till och med långsiktigt lönsammare metoder som säkerställer den biologiska mångfaldens överlevnad!

I gengäld en friskare natur som är hållbar på lång sikt…

Men vad vet jag, som bara bor mitt i skogen.

Lars Flamme, Bergshyttan.

Publicerad 16 oktober 2020 klockan 10:49

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”

Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.

2 mars 2021 klockan 10:18 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

AnnonsIda Larsson är redo för slutspel Foto: Hasse Persson

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett utvecklande spel på planen och en stark spelarform, står Lindelaget laddade mot säsongens tuffaste uppgift.
– Vi är redo för att gå vidare, säjer Ida Larsson.

1 mars 2021 klockan 21:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens första nedsläpp, kunde Lindlöven spela in 0-1. En ställning som snabbt ändrade sig till 2-1, inom loppet av fyra minuter på isen. Uppkommande matcher är nu viktiga, för att slippa återkval.

26 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt
Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Misstänkt farligt föremål vid polishuset – man gripen misstänkt för blåljussabotage
UPPDATERAD. Polishuset och delar av kvarteret spärrades på fredagsmorgonen av för allmänheten sedan man hittat ett misstänkt farligt föremål ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb
Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget fö...
25 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-19. Av totalt knappt 7 000 analyserade prover förra veckan var antalet positiva fall 450. Det kan jämföras med 390 fall veckan innan. Dessutom har man för närvarande brist på vaccin, detta meddelar regionen i ett pressmeddelande under tisdagen.

24 februari 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

AnnonsArkivfoto: Fredrik Norman

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.

23 februari 2021 klockan 09:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda

Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”...

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg

I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i ...

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi

Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i ...

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter ...

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo...

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans spel vid flera tillfällen under matchen. Trots ett starkt hemmaspel vid sina ställen, fick Linde Volley se sig slagna efter tre set.
– De spelade mycket snabbare än oss, kommenterar Ida Larsson.

20 februari 2021 klockan 16:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Partiell distansundervisning även efter sportlovet
Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till fjärrundervisning, både delvis och även...
19 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram
Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka - men inte i den ...
19 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Färre nya coronafall i Lindesberg
Efter att ha legat på en platå under en period om 14 dagar, rapporteras nu allt färre nya coronasmittade personer i Lindesbergs kommun. Detta ...
19 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-19

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-02-14

2021-03-02 12:08