Per-Erik Gustafsson blev lärare och rektor efter examen från Lindeskolan. Foto: Hans Andersson

Riktiga studenter och tokiga karnevaler

Per-Erik Gustafsson är den siste ”riktige” studenten som gick ut Lindeskolan i maj 1968. Han var förstås inte ensam utan hade sällskap med andra studenter – ett femtontal av dem var klasskamrater. Det var tre år efter invigningen av den nya Lindeskolan 1965. Han minns flytten över ån som för hans del gick redan efter höstterminen 1964 och vårterminen 1965 var han realskoleelev på den nya Lindeskolan.

– Det var en stor fördel att det var en så liten klass. Det blev personligt, säger Per-Erik, när vi träffas hemma hos honom och frun Ann-Britt. Han plockar fram studentfotona på sig själv och visar också kamraterna, som egentligen tillhörde andra klasser.

Här har Leif Kalmö samlat en grupp studenter som inte gick i samma klass, men som han haft som elever under realskoletiden. Per-Erik Gustafsson är andre från vänster på den bakre raden. Foto: Leif Kalmö
Här har Leif Kalmö samlat en grupp studenter som inte gick i samma klass, men som han haft som elever under realskoletiden. Per-Erik Gustafsson är andre från vänster på den bakre raden. Foto: Leif Kalmö

Linjerna var uppdelade i olika varianter beroende på vilka språk man läste. Tillhörde man den klassiska grenen som läste både klassisk grekiska och latin eller hade man gått halvklassisk med latin och annat språk. Per-Erik Gustafsson gick halv-klassisk och det är elever med den inriktningen som syns på klassfotot.

Nu ska han träffa de gamla klasskamraterna igen. På uppdrag av den kommitté, som håller i jubileets olika delar, har han kontaktat samtliga. De flesta har flyttat från Lindesberg – till Gotland, Skåne och andra orter i landet. En är kvar i kommunen (Storå) några finns kvar i länet. Det har förstås varit litet detektivarbete när några också bytt efternamn. Ett tiotal har hört av sig efter han tagit kontakt.

Per-Erik Gustafsson ser fram emot att träffa sina gamla studentkamrater. Foto: Hans Andersson
Per-Erik Gustafsson ser fram emot att träffa sina gamla studentkamrater. Foto: Hans Andersson

– Vi har inte haft kontakt på 47 år, men jag tror det blir som att trycka på en knapp, när minnena kommer, och jag kommer säkert att känna igen dem – om inte annat när vi börjar prata, säger Per-Erik Gustafsson och berättar om tjejen i klassen som fortfarande har det pärlande skrattet kvar. Jag minns det som en rätt bra grupp.

Han är pensionär nu efter ett långt yrkesliv inom skolan – dock inte Lindeskolan. Efter lärarhögskolan i Falun började han jobba som låg- och mellanstadielärare i Hällefors och Vedevåg, sedan som rektor i Fellingsbro och Frövi och innan han slutade var han under 15 år rektor på Brotorpskolan.

– Inte var jag avundsjuk på Ann-Britt som fick åka till Örebro och studera det sista året i handelsgymnasiet. Hela handelsprogrammet fanns inte på Lindeskolan då. Hon bodde i inackorderingsrum i Örebro det sista året, säger han.

– Vi hade lärare som väldigt mycket värnade om de gamla traditionerna och det gamla gymnasiet. Så t ex fick vi göra s k abiturient-mössor som vi använde före studentexamen och som visade hur vi hade lyckats i proven i de olika ämnen, berättar Per-Erik Gustafsson.

– Inför studenten fick vi gå längs trottoaren på Kungsgatan med ena foten i rännstenen till fontänen med Leda och svanen, för att visa att vi inte var studenter ännu utan ”nästan framme”, berättar Per-Erik Gustafsson om de upptåg som lärarna hittade på.

Hur var då själva studentdagen – och studentexamen ?
– Vi delades upp på två dagar för de muntliga proven och jag hade tur att komma med första dagen, så jag visste dagen innan att jag hade klarat mig, säger Per-Erik Gustafsson, som fick frågor om författaren Stagnelius, som han ju hade pluggat på om innan. Läraren var gravt intresserad av litteraturhistoria, så eleverna fick föreläsningar i ämnet under tre års tid. De muntliga proven gjordes i mindre grupper och censorer övervakade lärarnas förhör.

Foto: Leif Kalmö

– Vi fick vänta länge innan vi fick gå ut. Det var meningen att anhöriga skulle få vänta, skriver Per-Erik Gustafsson på den utställning som från nästa vecka kommer att stå på biblioteket och visar en del av Lindeskolans liv under 50 år. Han har varit med och bidragit till utställningen.

Musikkåren Svea spelade på gymnasietorget och sedan gick en marsch spelandes och studentsjungandes längs Kungsgatan till Stadshotellet, där anhöriga anslöt. Sedan bar det av hem i fantasifulla fordon för enskilda firanden. Dagen efter var det dags för stor studentmiddag och studentbal – en bankett med tal och närvarande lärare.

När Lindeskolan firade 30 år var årsboken både på fram- och baksidan prydda med bilder av det årets studenter. I årsboken 2002 – 2003 syntes studenterna prydligt uppradade i sommarsolen – i färg! Liksom i årsboken året innan. Men bildreportagen från karnevalerna förekom oftare. På omslaget till årsboken 2004-2005 ses elever mad flaggor flankera karnevalsgeneralen med ros i munnen och klädd i trashanks-kläder. Dan före den stora dagen, när studenterna kommer ut på skoltorget, så är det dags för karneval – som man inte får missa om man gillar tokiga utstyrslar, galna ekipage och fyndiga plakat.

Karnevalspex - ett uppskattat inslag i "studentveckan". Foto: Leif Kalmö
Karnevalspex – ett uppskattat inslag i ”studentveckan”. Foto: Leif Kalmö

1994 noterades att utmärkande för Komvux var tajts och cigg. Karnevalen 1996 visade upp framtidens syrror, hur man surfar på nätet och en klass konstaterade att dess examen var ”ett stort steg för mänskligheten, men ett litet steg för oss”. 2003 utropade sig klass KUSA3B till ”Sveriges framtida kulturelit” och en klass konstaterar att de ”inte kan hålla masken längre ” och marscherar utklädda till en lång larv – ” I tre år har vi bara larvat oss”. På torsdag får vi se hur det blir i år. Till Lindeskolans 20-årsjubileum 1985 producerades en musikal: Lektion i kärlek eller Hur man gör en gymnasie-musical eller Hur man inte ska göra när man gör en musical.

Den 21 maj 1968 gick Per-Erik Gustafsson och de andra sista ”riktiga” studenterna ut, som tog den gamla studentexamen.1964 års gymnasiereform lade grunden för det som är dagens gymnasieskola. Gymnasieutbildningen var ganska ny i Lindesberg. Fram till 50-talets slut fick Lindesbergs unga, som ville gå gymnasiet, åka till Örebro, Ludvika eller Köping. Den första kullen på 33 elever – som tog studenten i Lindesberg – gick ut i början av maj 1962.

LindeNytt har rapporterat från studentexamen och karnevaler allt sedan LindeNytts start 1999. Du kan själv gå in och titta på gamla bilder – skriv student eller karneval i sökrutan upp till höger i menyraden. Var med om en nostalgisk resa.

80-talet utanför Lindeskolan

Även i Lindesberg röstade man om kärnkraft 23 mars 1980. Nej-anhängarna fick 6619 röster här medan de som stod för ”avveckling med förnuft ” (linje 2) fick 5239 röster.

1981 dras riksvägen i en ny sträckning utanför Lindesberg. 1982 fick Lindesberg ett nytt bibliotek. I december 1985 invigdes ishallen och badhuset Vargkällan öppnade 1989. I mars 1983 deltog elever från Lindeskolan i en demonstration i Stockholm, som hade anordnats av Aktionsgruppen mot skräpkultur.

Publicerad 9 juni 2015 klockan 11:01

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kommundirektör Henrik Arenvang. Foto: Camilla Lagerman

Ny spontancruising planeras – kommundirektören: ”Vi känner till det”

En polis med 14 år i yttre tjänst beskriver situationen i Lindesberg i lördags som det värsta han har sett, när en spontancruising dundrade fram i centrala Lindesberg. Nu florerar ett meddelande i sociala medier, att en ny cruising planeras kommande lördag.
– Vi känner till det och kommer att agera därefter, kommenterar Henrik Arenvang, kommundirektör i Lindesberg.

17 maj 2021 klockan 14:54 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Nu inleds fas fyra i vaccinationen mot covid-19

Under vecka 20 vaccinerar Region Örebro län med 12 200 doser vaccin. Nu inleds även fas fyra, där personer som är födda 1966 och tidigare kan boka tid för vaccination. Vaccinationen kommer dock även i fas fyra att erbjudas i åldersordning med de som är äldst först.

17 maj 2021 klockan 09:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda

Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi ...

bildspel Kika in i Solbergas mobila förskola

Tidigare i veckan begav sig Solbergas vd Maria-Pia Karlsson till Vetlanda för att köra hem verksamhetens nytillskott, en ...

Misstanke om grovt rattfylleri i fyrhjulingsolycka

En man i 50-årsåldern skadades lindrigt när han på torsdagen körde omkull med en fyrhjuling. Polisen ...

Foto: Camilla Lagerman

Sju gymnasieelever döms för ofredande efter hotfull och kränkande ”nollning”

På måndagen meddelade Örebro tingsrätt sin dom i målet mot de sammanlagt sju elever vid Lindeskolan som stått åtalade misstänkta för ofredande i samband med en nollningsrit i början av höstterminen förra året. Samtliga åtalade döms till ungdomstjänst och ska dessutom betala skadestånd till de nio målsäganden. LindeNytt har tagit del av domen, där den aktuella nattens händelser finns tydligt beskrivna.

12 maj 2021 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En överlycklig Péter Ratkai med dagens första firre. Foto: Stefan Nordqvist

Många nappade på fritt ädelfiske: ”Vilken succé!”

Premiären för ädelfisket i Dalkarlshytteån blev välbesökt och uppskattat. Och visst nappade det också! För Péter Ratkai blev det dessutom dubbel lycka. Han landade den första regnbågen för dagen – som också var hans livs allra första regnbåge. Dubbel lycka blev det även för Solveig Börjel, som drog upp två fina bågar på fluga.

11 maj 2021 klockan 10:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Simon tog första kusksegern på Solvalla
Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att ...
10 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång
Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu är det personer över 18 år, som är i de utpekade riskgrupperna som ska ...
10 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Ehlers visade stallform i premiären
Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt sä...
8 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta

En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav två nu misstänks för brott.

7 maj 2021 klockan 09:55 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Fortsatt hög smittspridning

Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt ...

Barndietistens råd ger mindre matkrångel

Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. ...

Annons

På onsdagen öppnade Café Oscar igen, nu med ett enormt tillskott. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nämligen.
– Många har varit nyfikna när de har gått förbi, och vi har fått väldigt positiv respons. Jag tror att det här kan bli ett lyft för allas del, för hela Lindesberg, säger Shavan Zakholi.

5 maj 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt ...

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad ...

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att olyckan fick dödlig utgång.

1 maj 2021 klockan 13:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café
Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att få de sista detaljerna på ...
30 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen
Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnvägsövergång i centrala Lindesberg. Föraren ...
30 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!
Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn och ungdomar. Trots att de offentliga evenemangen ä...
29 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-29

2021-04-28

2021-04-28

2021-04-27

2021-04-27

2021-04-26

2021-04-26

2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-05-18 06:09