Riksväg 50 genom Guldsmedshyttan är en plats många föräldrar ryser av vid åtanke. På den kraftigt trafikerade vägen är det nämligen väldigt vanligt med hastigheter långt över begränsningen. Och när barn och ungdomar tvingas ta sig över en väg där bilar och även tung trafik passerar i 80-90-100 km/h, så är det kanske inte så konstigt att många boende i samhället känner oro. Men snart kan detta problem vara avlöst.
Vägverket har nämligen fått i uppdrag att ta fram ett förslag på en ”broms” på nämnda sträcka. Och enligt förslaget som nu presenterats väljer man att lösa saken med en cirkulationsplats/rondell.
Jan-Erik Beckerman på Vägverket Konsult i Örebro, säger att det fortfarande är alldeles för tidigt att ge något riktigt positivt besked i ärendet. Det saknas nämligen pengar att genomföra arbetet just nu.
-Ja, som det såg ut senast när jag var i kontakt med ekonomiansvarig personal, så fanns det inga pengar. Men vi känner ju väl till problemet på sträckan, så det kommer ju trots allt att genomföras så snart det finns pengar till det.
Enligt det förslag som arbetats fram kommer man bygga till refuger vid ingången i rondellen, och dessutom göra en mer tydligt och markerat övergångsställe.
-I förslaget ingår även ny belysning och då särskilt vid övergångsstället, säger Jan-Erik Beckerman.
Intåget i vårmånaden mars bjöd passande nog på varma temperaturer och en försmak på vad som komma skall. För alla som fann glädje i detta blev dock lyckan kort. Nu flaggar SMHI för att vintern kommer tillbaka och det med besked också.
Under den här veckan genomför polisen en nationell satsning på trafiken. Fokus ligger bland annat på hastigheter och nykterhet ute på vägarna.
– Påpekas bör dock att vi egentligen tittar bredare än så, eftersom det finns andra brott som uppdagas i samband med att trafikanter kontrolleras, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till tabellen så placerar man sig ruggigt nära tabellettan, samtidigt som man har eliminerat alla risker med en placering för återkval.
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.
Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya växthus uppföras, och ett helt nytt café ska ta form, något som enligt Elvis Karaosmanovic kommer att bli något extra.
– Om det blir som jag har tänkt mig kommer det bli något helt unikt, säger han med ett brett leende.
Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.
Den pågående pandemin och vaccinationen mot covid-19 har blivit ett nytt sätt för bedragare att försöka lura människor på deras besparingar. Därför varnar nu polisen för vaccinationsbedrägerier och uppmanar allmänheten att vara vaksam och att informera anhöriga om vad man ska tänka på.
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.