En framtida vy enligt det förslag som går under namnet Projekt Kristinavägen. Bild: KLARA arkitekter

Så ska ”Projekt Kristinavägen” förbättra centrumkärnan

För att minska risken för översvämmning har man planer på att under 2025 dra igång ett massivt arbete med att förbättra dagvattenhanteringen i Lindesberg, samtidigt får man även möjlighet att utveckla stadskärnan när det kommer till bland annat trafiksäkerhet och funktion. Detta var något som reptresentanter från Lindesbergs kommun berättade mer om under måndagens Rotarymöte.
– Just nu försöker vi hitta en bild på hur vi vill att Kristinavägen ska se ut i framtiden, berättar Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare på Lindesbergs kommun.

Arbetet som går under namnet Projekt Kristinavägen är ett dagvattenprojekt som ska förbättra dagvattenhanteringen och trafiksäkerheten i centrala Lindesberg. Detta innebär att man kommer att gräva upp stora delar av Kristinavägen vilket påverkar många delar av samhället och stor belastning på stadskärnan då man behöver stänga av för biltrafik.

– Vi har haft en tät dialog med fastighetsägare, Linde City och informerat allmänheten under Lindedagen. Vi kommer även att samla de arrangörer i stadskärnan som har återkommande stora arrangemang för att diskutera igenom detta med dem eftersom att det kommer påverka flödet i stadskärnan. Sedan kommer vi även föra en dialog med bland annat näringsidkare och fastighetsägare när det kommer till hur det ska gå till rent praktiskt, förklarade Daniel Fagerlund näringslivsutvecklare på Lindesbergs kommun under måndagens Rotarymöte.

Foto: Jennie Einarsson

Efter utvärdering har man kommit fram till att arbetet kommer utföras under ett och samma år med en genomförandetid på sex månader. Arbetet planeras till 2025 och i samband med detta så har man även en möjlighet att förbättra flödet och trafiksäkerheten i stan. En lösning som man tagit fram är att låta Flugparken sträcka sig fram till byggnaden som bland annat inrymmer Sveas konditori och stänga av den delen av Kristinavägen för biltrafik.

Daniel Fagerlund. Foto: Jennie Einarsson

– Detta finns i vårt liggande förslag, vi vill förbättra flödet och även underlätta för kollektivtrafiken, bussar ska inte behöva stå och vänta på att bli utsläppta. Vi kommer att testa den lösningen nästa år genom att göra en tillfällig avstängning. Då ser vi vad som händer, hur folk beter sig och se vilka andra vägar som uppstår. Sedan finns det också möjligheter att göra någonting på den här ytan, exempelvis kan konditoriet flytta längre ut i gaturummet, förklarar Daniel Fagerlund

Då korsningen är i det snävaste laget för kollektivtrafik behöver man även ta bort tre parkeringsplatser utanför Hagar Supermarket. Däremot försöker man kompensera detta genom smartare lösningar.

– Dessa tre parkeringsplatser måste försvinna för att ge svängutrymme till kollektivtrafiken. Utöver dessa och de parkeringsplatserna som finns lägst Kristinavägen mot Flugparken har vi faktiskt lyckats få till så att att vi kan ha kvar många av de befintliga parkeringsplatserna som finns i dagsläget. Tanken är också att skapa sju platser utanför Systembolaget och ytterligare en i kvarteret Rosen där Berit damfrisering håller till, berättar Daniel Fagerlund men tillägger att det kommer behövas mer än så.

– Vi vet att vi har en parkeringsproblematik som vi måste lösa tillsammans. Vi behöver se över hur vi omvandlar och förbättra de parkeringsytor som vi faktiskt har i stadskärnan. Kopplat till just Kristinavägen så har vi egentligen två idéer om hur vi skulle kunna bidra till ett bättre parkeringsflöde.

Ett förslag är att skapa parkeringsplatser på den yta som inte används idag bakom den mellersta järnvägsövergången bakom Frosths Konditori. Det andra förslaget är att använda den yta som ligger vid södra sidan av parkeringshuset på Köpmangatan mot järnvägen.

Bild: KLARA arkitekter

– Den är en yta som är extremt otydlig och inte används så optimalt som den skulle kunna göra, den utan vill vi också jobba med, konstaterar Daniel och tillägger att man skulle kunna skapa en parkering där med tre timmars parkering kontra de en timmars parkeringar som finns längs Kristinavägen för de som har längre besök på stan.

För att göra det attraktivare att välja cykel för de som har möjlighet informerar Daniel Fagerlund att man även vill skapa en bättre cykel infrastruktur i stadskärnan.

– Vi vill flytta cykelbanan som i senare led ansluter till Hagaberg och vidare. Tanken är att cyklister ska kunna cykla längs hela Kristinavägen utan att behöva korsa huvudleden, det är även ett av de säkerhetskrav som vi har haft med i uppdraget, berättar han.

I en tidig kalkyl för projektet beräknas kostnaden till 13 miljoner för gatudelen och 15 miljoner för VA-delen. Detaljprojekteringen som kommer att genomföras under 2024 kommer ge en tydligare kostnadsbild. Beslut angående projektet kommer att tas i slutet av 2023.

Här finns löpande information gällande Projekt Kristinavägen.

Publicerad 17 oktober 2023 klockan 11:42

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Majoriteten som föll. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet under torsdagen att man lämnar samarbetet.
– Jag har inte pratat med dem personligen än, Anders ringde när jag var upptagen så jag skickade ett meddelande att jag skulle ringa upp. Då fick jag ett sms där han förklarade att de tänker kliva av, säger Tomas Klockars (M).

16 maj 2024 klockan 17:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Kalle Söderlund och Anders Persson, LPo, lämnar nu majoriteten. Foto: Camilla Lagerman

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i kras. Under torsdagseftermiddagen meddelade LPO att man avslutar samarbetet med de övriga partierna, och intar istället en vågmästarroll.
– Vi i partiet har sedan en tid tillbaka haft diskussioner angående en fortsättning i majoriteten, och efter diverse överläggningar har vi kommit fram till att vi kliver av, berättar Anders Persson, LPO.

16 maj 2024 klockan 16:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Sommarkänsla när Kullgatan dukade upp för Vårmarknad

För andra året i rad hölls Vårmarknaden på Kullgatan 1 under onsdagen - ett efterlängtat evenemang...

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer ...

JUST NU: 10-tal lösa småhundar har observerats i trakterna av Grönbo

Under två dagars tid har en boende i trakterna av Grönbo i Lindesbergs kommun ...

Anders Persson, (LPo), Tom Persson, (SD) Ordförande Tillväxtnämnden, Conny Ärlerud (M) 1:e vice ordförande. Foto: Jennie Einarsson

Ekonomiskt mörker tvingar till besparingar: ”Dystra besked”

Under en pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade Tillväxtnämnden att man tagit nya beslut för en budget i balans. Med ett beräknat underskott i nämnden på hela 4,1 miljoner har man tvingats ta till tuffa besparingsåtgärder.
– En sådan här pressträff hade jag hoppats att man skulle slippa att kalla till, men så är läget, inledde Tom Persson, (SD), ordförande Tillväxtnämnden.

14 maj 2024 klockan 17:21 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Nya sparförslaget: Avveckla förskolor

Barn- och utbildningsnämndens arbete med att nå en budget i balans fortsätter, och under måndagens sammanträde kom majoriteten med en rad nya sparförslag för utredning. Bland annat föreslår man att flera verksamheter inom förskolan ska avvecklas, som exempelvis Kungsfågeln, Kristallen och Nattviolen. Detta samtidigt som den nya förskolan Paletten byggs i Lindesberg, som beräknas ge en ökad hyresökning med 6 miljoner kronor.

14 maj 2024 klockan 09:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang
Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett uppskattat evenemang, som lockade ett 80-tal ...
14 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel 40 år senare – Bilsport följer upp klassiskt reportage i Lindesberg
Det har gått fyrtio år sedan tidningen Bilsport besökte Lindesberg för att göra ett Gatbilsreportage. Detta blev inte bara en hyllad skildring av...
13 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: 149 ögonblick från cruisingen
Gatorna i centrala Lindesberg fylldes under lördagen av ljuv motorsång, glädje och gemenskap när årets Vårmönstring övergick till den ...
12 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Helena och Christer Lassis från Smedjebacken visade upp sin Dodge Coronet R/T från 1968. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes blankpolerade bilar och motorcyklar så långt ögat kunde nå – och stämningen var minst sagt på topp. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.

11 maj 2024 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tågtrafiken stoppad på grund av brand

Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.

11 maj 2024 klockan 12:26 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand

UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsfö...

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg

Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen f...

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger

Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots...

Willhelm Sundman (L). Foto: Camilla Lagerman

Storås framtid avgörs nu

INSÄNDARE/DEBATT: Det är inte ovanligt att mindre orter runt om i landet beskrivs i negativa ordalag. Minskande befolkning, åldrande befolkning och en alltmer socialt utsatt befolkning. Ser man till statistiken kan det i relation till storstäder stämma, men siffror säger väldigt lite om de människor dem illustrerar.

10 maj 2024 klockan 12:51 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern

Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från ...

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett ...

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare ...

Martin Almgren gästar ungdomsfestivalen Vårskrik

Med start idag, onsdag, inleds 2024 års upplaga av festivalen Vårskrik på Hillstreet. Ett tjugotal artister...

Kommunen ökar närvaron under Vårmönstringen – riskhelg för ungdomar

I en gemensam insats mellan socialtjänsten, skolan, polisen och övriga kommuner ...

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

Foto: Jennie Einarsson

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer och bidra till en positiv utveckling av kommunen. Tisdag 14 maj håller man ett inledande informationsmöte där alla intresserade får mer information om initiativet och även möjlighet att dela med sig av sina egna pärlor.

6 maj 2024 klockan 18:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Vårdcentralernas nedläggning i Storå och Frövi-Fellingsbro – Ett svek mot norra länets väljare
INSÄNDARE/DEBATT: I skuggan av politiska löften om förbättrad tillgänglighet till vård och stärkt lokalsamhälle, har beslutet från S, C och ...
3 maj 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

En fin och solig lunch inleder travsäsongen
Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle ...
2 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?
INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig politiker är när de tagit beslut gällande Storå VC och neddragningarna inom v...
2 maj 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-01

2024-04-30

2024-04-30

2024-04-29

2024-04-26

2024-04-26

2024-04-25

2024-04-25

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-23

2024-04-22

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-05-18 16:20