En framtida vy enligt det förslag som går under namnet Projekt Kristinavägen. Bild: KLARA arkitekter

Så ska ”Projekt Kristinavägen” förbättra centrumkärnan

För att minska risken för översvämmning har man planer på att under 2025 dra igång ett massivt arbete med att förbättra dagvattenhanteringen i Lindesberg, samtidigt får man även möjlighet att utveckla stadskärnan när det kommer till bland annat trafiksäkerhet och funktion. Detta var något som reptresentanter från Lindesbergs kommun berättade mer om under måndagens Rotarymöte.
– Just nu försöker vi hitta en bild på hur vi vill att Kristinavägen ska se ut i framtiden, berättar Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare på Lindesbergs kommun.

Arbetet som går under namnet Projekt Kristinavägen är ett dagvattenprojekt som ska förbättra dagvattenhanteringen och trafiksäkerheten i centrala Lindesberg. Detta innebär att man kommer att gräva upp stora delar av Kristinavägen vilket påverkar många delar av samhället och stor belastning på stadskärnan då man behöver stänga av för biltrafik.

– Vi har haft en tät dialog med fastighetsägare, Linde City och informerat allmänheten under Lindedagen. Vi kommer även att samla de arrangörer i stadskärnan som har återkommande stora arrangemang för att diskutera igenom detta med dem eftersom att det kommer påverka flödet i stadskärnan. Sedan kommer vi även föra en dialog med bland annat näringsidkare och fastighetsägare när det kommer till hur det ska gå till rent praktiskt, förklarade Daniel Fagerlund näringslivsutvecklare på Lindesbergs kommun under måndagens Rotarymöte.

Foto: Jennie Einarsson

Efter utvärdering har man kommit fram till att arbetet kommer utföras under ett och samma år med en genomförandetid på sex månader. Arbetet planeras till 2025 och i samband med detta så har man även en möjlighet att förbättra flödet och trafiksäkerheten i stan. En lösning som man tagit fram är att låta Flugparken sträcka sig fram till byggnaden som bland annat inrymmer Sveas konditori och stänga av den delen av Kristinavägen för biltrafik.

Daniel Fagerlund. Foto: Jennie Einarsson

– Detta finns i vårt liggande förslag, vi vill förbättra flödet och även underlätta för kollektivtrafiken, bussar ska inte behöva stå och vänta på att bli utsläppta. Vi kommer att testa den lösningen nästa år genom att göra en tillfällig avstängning. Då ser vi vad som händer, hur folk beter sig och se vilka andra vägar som uppstår. Sedan finns det också möjligheter att göra någonting på den här ytan, exempelvis kan konditoriet flytta längre ut i gaturummet, förklarar Daniel Fagerlund

Då korsningen är i det snävaste laget för kollektivtrafik behöver man även ta bort tre parkeringsplatser utanför Hagar Supermarket. Däremot försöker man kompensera detta genom smartare lösningar.

– Dessa tre parkeringsplatser måste försvinna för att ge svängutrymme till kollektivtrafiken. Utöver dessa och de parkeringsplatserna som finns lägst Kristinavägen mot Flugparken har vi faktiskt lyckats få till så att att vi kan ha kvar många av de befintliga parkeringsplatserna som finns i dagsläget. Tanken är också att skapa sju platser utanför Systembolaget och ytterligare en i kvarteret Rosen där Berit damfrisering håller till, berättar Daniel Fagerlund men tillägger att det kommer behövas mer än så.

– Vi vet att vi har en parkeringsproblematik som vi måste lösa tillsammans. Vi behöver se över hur vi omvandlar och förbättra de parkeringsytor som vi faktiskt har i stadskärnan. Kopplat till just Kristinavägen så har vi egentligen två idéer om hur vi skulle kunna bidra till ett bättre parkeringsflöde.

Ett förslag är att skapa parkeringsplatser på den yta som inte används idag bakom den mellersta järnvägsövergången bakom Frosths Konditori. Det andra förslaget är att använda den yta som ligger vid södra sidan av parkeringshuset på Köpmangatan mot järnvägen.

Bild: KLARA arkitekter

– Den är en yta som är extremt otydlig och inte används så optimalt som den skulle kunna göra, den utan vill vi också jobba med, konstaterar Daniel och tillägger att man skulle kunna skapa en parkering där med tre timmars parkering kontra de en timmars parkeringar som finns längs Kristinavägen för de som har längre besök på stan.

För att göra det attraktivare att välja cykel för de som har möjlighet informerar Daniel Fagerlund att man även vill skapa en bättre cykel infrastruktur i stadskärnan.

– Vi vill flytta cykelbanan som i senare led ansluter till Hagaberg och vidare. Tanken är att cyklister ska kunna cykla längs hela Kristinavägen utan att behöva korsa huvudleden, det är även ett av de säkerhetskrav som vi har haft med i uppdraget, berättar han.

I en tidig kalkyl för projektet beräknas kostnaden till 13 miljoner för gatudelen och 15 miljoner för VA-delen. Detaljprojekteringen som kommer att genomföras under 2024 kommer ge en tydligare kostnadsbild. Beslut angående projektet kommer att tas i slutet av 2023.

Här finns löpande information gällande Projekt Kristinavägen.

Publicerad 17 oktober 2023 klockan 11:42

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Operadivan Florencia Grimaldi återvänder till sitt hemland Brasilien för att sjunga på operahuset i Manaus. Foto: Paola Kudacki / Met Opera

Unik, fantastisk och magisk opera – från Amazonas till Linde

Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig julgodis. Direkt från operahuset Metropolitan i New York sänds föreställningen Florencia en el Amazonas.

30 november 2023 klockan 09:17 av Hans Andersson Visa hela artikeln

AnnonsHC Dalen fick med sig fem poäng mot Lindlöven under säsongens HockeyEtta. Båda lagen kan komma att mötas i Allettan, där Lindlöven får hoppas på dubbel revansch. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Bortaförlust i säsongens första straffläggning

Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad plats i Allettan. Med de kvitterade siffrorna 1-1 så blev straffarna att avgöra resultatet, Lindlövens första straffläggning för säsongen. Trots fem straffskott för Lindlöven så var HC Dalen snabbast att få in pucken i mål.

29 november 2023 klockan 23:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är ...

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”

Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge...

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på ...

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik

Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet – men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-butiken på Charlottenlunds Handelsområde. Det innebär att ägaren Daniel Larsson, Elon, tar över konceptet från Mattias Rudenvall, Elon Ljud & Bild, när butiken stänger. Detta meddelar ägarna av de två butikerna i ett gemensamt uttalande på måndagen.
– Nu blir det vitvaror, kök och hemelektronik under ett tak, uppger Daniel Larsson på Elon.

27 november 2023 klockan 16:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Hafsta. Foto: Anna Johansson

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet

Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets gröna skimmer dansade över skyarna. LindeNytt efterlyste läsarbilder, och vilken respons det blev! Av bilderna att döma kunde det färgsprakande fenomenet ses över i princip hela kommunen, och många var snabba med kameran.

27 november 2023 klockan 12:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kontrollerad hemmamatch i Lindehov
Efter en bortaseger mot Tranås AIF så bjöd Lindlöven även på seger när man klev ut på hemmaisen i Lindehov. Trots många skott från gästande...
26 november 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fångat norrskenet? Skicka dina bilder till oss!
På många platser i Mellansverige, kunde man under lördagskvällen skåda norrsken. Så även i våra trakter, där man nu på sociala medier ...
26 november 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Utan skattehöjning minskar vår tillgång till sjukvård
INSÄNDARE/DEBATT: Sveriges 21 regioner räknar under nästa år med ett underskott i sina budgetar på sammanlagt mellan 20 och 24 miljarder kronor. ...
26 november 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Dubbla guld och ett silver för hemmalaget i judo-RM

Det blev en gedigen medaljskörd för hemmadistriktet Värmland-Örebro under lördagens riksmästerskap i judo i Lindesberg arena. Distriktet ställde upp med tre lag, ett flick- ett pojk-och ett mixlag, som samtliga placerade sig på prispallen. Dubbla guld och ett silver blev facit efter årets mästerskap, där flicklaget försvarade sin mästartitel för andra året i rad.

25 november 2023 klockan 18:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

David Fiske, pastor i Kristinakyrkan och Elin Olofsson, Gåvoboden samlar in julklappar. Foto: Jennie Einarsson

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer

För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat – men inte för alla. I många familjer får man inte ekonomin att gå ihop och julen kan istället innebära en tuff period där utsattheten utmärker sig ännu mer. Därför går nu Gåvoboden och Kristinakyrkan i Lindesberg samman i en Julklappsinsamling för att sprida julglädje hos utsatta barnfamiljer.
– Det är viktigare nu än någonsin att verkligen gå med varandra och visa att man bryr sig. Jag är så glad att se att samhället verkligen vill hjälpa till, säger initiativtagaren Elin Olofsson.

24 november 2023 klockan 15:00 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Redovisa arbetsgivaravgifter

INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar ...

Person avliden i samband med trädfällning

UPPDATERAD. En allvarlig olycka inträffade vid 14-tiden på torsdagen i trakterna av Vasselhyttan, norr om ...

Fler avgångar för Lindesbergsresenärer när Tåg I Bergslagen förändrar tabellen

Från och med den 10 december genomför Tåg I Bergslagen en hel del ...

AnnonsSofie Krantz, ordförande för Socialdemokraterna i Lindesberg. Foto: Pressbild Socialdemokraterna

Socialdemokraterna i Lindesberg står upp för Lindesbergs akutsjukhus

INSÄNDARE: Vi förstår frågetecknen kring att vi inte var delaktiga i den gemensamma insändaren från övriga partier till Hälso- och sjukvårdsnämnden, men då den kom till oss strax innan publicering och de övriga partier redan gemensamt skrivit den, var den svår att stå bakom utan dialog med våra medlemmar.

23 november 2023 klockan 13:22 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Rejäl insats av Lindlöven ger tre poäng

Även om det blev en trög inledning i bortamatchen mot Tranås AIF, så blev det ändå en klar seger. Med en lyckad ...

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden

Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina ...

Tryckfel i kommunens almanacka tidigarelade första advent: ”Väldigt olyckligt”

I den almanacka som Samhällsbyggnad Bergslagen delar ut till hushå...

Bil började brinna under färd

På tisdagskvällen larmades brandkåren till Storå med anledning av en bilbrand.

Gåvobion ska sprida glädje till behövande i jultider

I samband med julskyltningen den 3 december arrangerar Lindesbergs Biograf eventet Gåvobio, med syfte ...

Polisvarningen: Black Week kan bli ett mörker – så skyddar du dig mot bedrägerier

Med anledning av den nu pågående Black Week, går polisen ut med ...

Arkivfoto: Jennie Einarsson

En vinnare av presentkortet hos Nya Snickerifabriken utsedd

Klockan 19.00 på måndagen stängde LindeNytts tävling där ett cirkulärt presentkort hos Nya Snickerifabriken stod på spel. Trots den korta tävlingstiden var deltagandet otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.

21 november 2023 klockan 10:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Rekordhögt tryck på Frövifors julmarknad
Kransar, salmbärssylt, honung, kanderade äpplen och kaffe - detta och mycket mer gick att hitta på Frövifors julmarknad, som i år lockade fler ...
20 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Spannarbodaduo fick harmoniskt kulturpris
Den gamla bergslagsgården Willboda i Spannarboda har på senare år fyllts till bredden av kultur genom musikaliska framträdanden. Nu har duon bakom...
20 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Uddamålsförlust mot serieledaren i Lindehov
Efter en förlust mot Mariestad under hösten, så blev utgången den samma när lagen möttes i Lindehov. Trots en kvittering till 2-2 med sju ...
20 november 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-18

2023-11-17

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-14

2023-11-13

2023-11-13

2023-11-13

2023-11-10

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-11-30 09:21