Idag presenterade Bengt Storbacka (S) och Jonas Kleber (C) överenskommelsen om hur Lindesberg ska styras. Foto: Hans Andersson.

Samarbete över blocken: S och C får egen majoritet

Det blir Socialdemokraterna och Centerpartiet som styr Lindesberg de kommande fyra åren. Idag presenterades en ”regeringsdeklaration” för ”en stark och växande kommun”. För båda partierna är det här ett andrahandsval: S hade hoppats gå mot strömmen och få egen majoritet – C såg sig som ett alliansparti.

När arbetarkommunens ordförande Bengt Storbacka tillsammans med Jonas Kleber från Centerpartiet kallade till presskonferens, så var upplägget att visa att man kommit överens i viktiga frågor så att både näringsliv och kommuninvånare vet vad de har att vänta sig.

– Det är inte ovanligt att S och C samarbetar. Titta på t ex Arboga, sade Jonas Kleber och försäkrade att partiordförande Annie Löf – som inte missar ett tillfälle att bråka med socialdemokraterna – gillar sånt här blocköverskridande samarbete i kommunerna.

– Vi tog kontakt ganska snart efter valet och kunde också snabbt komma överens om 15 olika punkter, säger Bengt Storbacka, som framhåller likheterna mellan dessa, som han säger, folkrörelsepartier. Att det dröjde ända till nu med att presentera det slutliga gemensamma programmet berodde på att de behövde ge tid för de olika partiföreningarna att sammanträda och förankra.

– Det finns frågor som gått i stå under den gångna mandatperioden, när vi haft valtekniskt samarbete med MP och V, säger Bengt Storbacka. Man hade aldrig riktigt vetat vad det skulle bli. Nu blir det en förutsägbarhet. Och det har inte varit några stora stötestenar när vi förhandlat fram det här gemensamma dokumentet.

De två majoritetspartierna ( 24 av 45 mandat) kommer dessutom att ha stöd genom ett valtekniskt samarbete med Vänstern. Det nyvalda kommunfullmäktige samlas den 28 oktober (då med centerpartisten Jonas Kleber som ordförande) och kommunalråd och ordföranden i olika nämnder och beredningar väljs under november och december. De fem oppositionspartierna får göra upp om tjänsten som oppositionsråd. Hittills har den delats mellan M och C. Frågan är hur det blir den här gången, när Sverigedemokraterna är näst största parti med drygt 17 procent av rösterna ?

Bengt Storbacka och Jonas Kleber sade på presskonferensen att deras uppgörelse inte hade till syfte att stänga ute Sverigedemokraterna:
– Nej, så är det inte, försäkrade Bengt Storbacka. Men vi ska ha en dialog om missnöjet och då gäller det inte bara flyktingar och invandrare. Det blir en dialog om sex olika målområden.
Enligt Bengt Storbacka har kommunen ”jobbat och lobbat” för att få till stånd en ändring av flyktingmottagandet som idag är ”ovärdigt för dem som kommer” och som är ”orimligt när kommunen tar emot tusen personer om året”. Han vill ha ett inkluderande mottagande och menar att ”samhället dragits isär” – det handlar om att få arbete, ett meningsfullt liv, bra service både i stad och på landsbygden.

Vad är de två partierna då helt överens om – vad kan lindesbergarna förvänta sig ?
Barngrupperna i åldern t o m 10 år ska minska. Tidiga insatser för barn med särskilda behov. Mer ekologisk och närodlad mat i skolorna. Utveckla idrottscollege och college också inom vård, industri, teknik och kultur. Bättre möjlighet för vuxna att validera (säkerställa) sina kunskaper.
Skolor och förskolor i Ramsberg och Rockhammar ska finnas kvar – så länge de uppnår målen.

Anhörigvårdare får bättre stöd. Fler heltidstjänster i vården och på sikt bort med de s k delade turerna. Lokala företag ska få större chans att delta i kommunala upphandlingar. Ytterligare en halv miljon till de lokala byvägarna ( vägsamfälligheterna). Fler cykel- och gångvägar. Tågstopp i Vedevåg. Fler bostäder, byggklara tomter i attraktiva lägen och nya fördjupade översiktsplaner i Fellingsbro, Guldsmedshyttan och Storå. Nej till bostäder på Parkudden. Konstgräsplan i Frövi.

På miljöområdet ( det kortaste avsnittet i programmet) lovades en förstudie för att se om kommunen kan anlägga en biogasanläggning. Man ska också utveckla ny grön teknik.
Men det finns också saker att förhandla om (”det här är ett levande dokument” sade Bengt Storbacka):

– den nya högstadieskolan – ska den hamna i Stadsskogen eller Brodalen ? – det ska utredas.

– rätten att välja vård och omsorg ska utredas för att se hur behovet ser ut och eventuellt kan det bli fråga om valfrihet fr o m 2016 ( ett lokalt LOV – Lagen om valfrihet).

– en bättre marknadsföring av kommunen

– komma till skott när det gäller den utreda ridskoleverksamheten.

Publicerad 21 oktober 2014 klockan 18:44

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Hannes Feldin

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snöplig förlust i slutsekunden av den andra matchen.
– Jag är otroligt besviken, det var inte så här jag ville att dagen skulle se ut, sade Anna i en Tv-intervju strax efter förlusten.

28 juli 2021 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?

INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi ...

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador p...

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och alla som är födda 2003 eller tidigare kan antingen boka tid för vaccination eller komma på drop-in. Planering pågår även för att ta emot de som är födda 2005 och tidigare från och med augusti.

19 juli 2021 klockan 12:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmaseger i sommarvärmen!
Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnarglädjen var dä...
18 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen
Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst...
18 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249
En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Rä...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen

En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett vapen och tvingade honom att lämna ifrån sig sin plånbok.

16 juli 2021 klockan 10:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp ...

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det...

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Skådespelaren Camilla Rensgård som spelar Fru von Spindeltand tillsammans med regissör Helena Brusell och skådespelaren Moa Fredrikson som spelar Mira Maja. Foto: Camilla Lagerman

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets uppsättning heter Mysteriet med det gyllene ägget, och tar besökarna med på en vandring bland de förtrollande miljöerna i hyttan.
– Jag tror det här kommer bli en toppenföreställning, säger projektledare Eva Persson.

8 juli 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”
Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan pandemin startade. Bilar anlände från både norr och söder ...
8 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år
Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som ...
8 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev
Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-07-31 08:06