Idag presenterade Bengt Storbacka (S) och Jonas Kleber (C) överenskommelsen om hur Lindesberg ska styras. Foto: Hans Andersson.

Samarbete över blocken: S och C får egen majoritet

Det blir Socialdemokraterna och Centerpartiet som styr Lindesberg de kommande fyra åren. Idag presenterades en ”regeringsdeklaration” för ”en stark och växande kommun”. För båda partierna är det här ett andrahandsval: S hade hoppats gå mot strömmen och få egen majoritet – C såg sig som ett alliansparti.

När arbetarkommunens ordförande Bengt Storbacka tillsammans med Jonas Kleber från Centerpartiet kallade till presskonferens, så var upplägget att visa att man kommit överens i viktiga frågor så att både näringsliv och kommuninvånare vet vad de har att vänta sig.

– Det är inte ovanligt att S och C samarbetar. Titta på t ex Arboga, sade Jonas Kleber och försäkrade att partiordförande Annie Löf – som inte missar ett tillfälle att bråka med socialdemokraterna – gillar sånt här blocköverskridande samarbete i kommunerna.

– Vi tog kontakt ganska snart efter valet och kunde också snabbt komma överens om 15 olika punkter, säger Bengt Storbacka, som framhåller likheterna mellan dessa, som han säger, folkrörelsepartier. Att det dröjde ända till nu med att presentera det slutliga gemensamma programmet berodde på att de behövde ge tid för de olika partiföreningarna att sammanträda och förankra.

– Det finns frågor som gått i stå under den gångna mandatperioden, när vi haft valtekniskt samarbete med MP och V, säger Bengt Storbacka. Man hade aldrig riktigt vetat vad det skulle bli. Nu blir det en förutsägbarhet. Och det har inte varit några stora stötestenar när vi förhandlat fram det här gemensamma dokumentet.

De två majoritetspartierna ( 24 av 45 mandat) kommer dessutom att ha stöd genom ett valtekniskt samarbete med Vänstern. Det nyvalda kommunfullmäktige samlas den 28 oktober (då med centerpartisten Jonas Kleber som ordförande) och kommunalråd och ordföranden i olika nämnder och beredningar väljs under november och december. De fem oppositionspartierna får göra upp om tjänsten som oppositionsråd. Hittills har den delats mellan M och C. Frågan är hur det blir den här gången, när Sverigedemokraterna är näst största parti med drygt 17 procent av rösterna ?

Bengt Storbacka och Jonas Kleber sade på presskonferensen att deras uppgörelse inte hade till syfte att stänga ute Sverigedemokraterna:
– Nej, så är det inte, försäkrade Bengt Storbacka. Men vi ska ha en dialog om missnöjet och då gäller det inte bara flyktingar och invandrare. Det blir en dialog om sex olika målområden.
Enligt Bengt Storbacka har kommunen ”jobbat och lobbat” för att få till stånd en ändring av flyktingmottagandet som idag är ”ovärdigt för dem som kommer” och som är ”orimligt när kommunen tar emot tusen personer om året”. Han vill ha ett inkluderande mottagande och menar att ”samhället dragits isär” – det handlar om att få arbete, ett meningsfullt liv, bra service både i stad och på landsbygden.

Vad är de två partierna då helt överens om – vad kan lindesbergarna förvänta sig ?
Barngrupperna i åldern t o m 10 år ska minska. Tidiga insatser för barn med särskilda behov. Mer ekologisk och närodlad mat i skolorna. Utveckla idrottscollege och college också inom vård, industri, teknik och kultur. Bättre möjlighet för vuxna att validera (säkerställa) sina kunskaper.
Skolor och förskolor i Ramsberg och Rockhammar ska finnas kvar – så länge de uppnår målen.

Anhörigvårdare får bättre stöd. Fler heltidstjänster i vården och på sikt bort med de s k delade turerna. Lokala företag ska få större chans att delta i kommunala upphandlingar. Ytterligare en halv miljon till de lokala byvägarna ( vägsamfälligheterna). Fler cykel- och gångvägar. Tågstopp i Vedevåg. Fler bostäder, byggklara tomter i attraktiva lägen och nya fördjupade översiktsplaner i Fellingsbro, Guldsmedshyttan och Storå. Nej till bostäder på Parkudden. Konstgräsplan i Frövi.

På miljöområdet ( det kortaste avsnittet i programmet) lovades en förstudie för att se om kommunen kan anlägga en biogasanläggning. Man ska också utveckla ny grön teknik.
Men det finns också saker att förhandla om (”det här är ett levande dokument” sade Bengt Storbacka):

– den nya högstadieskolan – ska den hamna i Stadsskogen eller Brodalen ? – det ska utredas.

– rätten att välja vård och omsorg ska utredas för att se hur behovet ser ut och eventuellt kan det bli fråga om valfrihet fr o m 2016 ( ett lokalt LOV – Lagen om valfrihet).

– en bättre marknadsföring av kommunen

– komma till skott när det gäller den utreda ridskoleverksamheten.

Publicerad 21 oktober 2014 klockan 18:44

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Piasavakvastens högtid är kommen i våra bostadsområden. Foto: Fredrik Norman

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

16 april 2021 klockan 11:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

Lindesbergs kommun ska bli ett showroom för hållbarhet

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun och Bergslagen bubblar av kreativitet, innovation och framåtanda...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas ...
13 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor. - Vi är övertygade att...
13 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Annons


Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

Foto: Hans Andersson

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.

2 april 2021 klockan 08:54 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-17 22:44