Vid den gamla högstadieskolan i området Stadsskogen ligger den förorenade marken. Foto: Camilla Lagerman

Sanering av bly och arsenik i Stadsskogen påbörjad

Nu har man dragit igång det inledande arbetet för att kunna blysanera marken vid Stadsskogsskolan i Lindesberg. Under veckan kommer entreprenören Sortera Materials AB etablera sig på området och förbereda för saneringen som kommer dra igång inom kort. ­
– Det finns inget annat sätt att ta hand om det förorenade materialet än att köra bort det, därför kommer det att bli en hel del trafik i området, informerar Jesper Almlöf, projektsamordnare på  det kommunala fastighetsbolaget LIBO/FALAB.

Det var i samband med att kommunen undersökte möjligheterna att bygga bostäder i området vid Stadsskogsskolan i Lindesberg som det uppdagades att ett mindre område var förorenat av bly – vilket kan innebära en hälsorisk. Efter ytterligare utredningar visade dock slutrapporten i början av 2021 att blyföroreningarna var mer omfattande än vad man först trott och ett större område spärrades av i väntan på en blysanering.

Jesper Almlöf. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Orsaken till föroreningen härleds till skjutbanan som funnits i området under en längre tid och avvecklades för omkring 100 år sedan. Med tiden har bly från kvarliggande kulor skapat höga föroreningar. Under veckan kommer därför entreprenören Sortera Materials AB etablera sig på området och förbereda för det omfattande arbete som krävs för att blysanera marken som delvis har så pass höga halter av bly att det klassas som farligt avfall.

– Under vecka 14 kommer man att köra dit stängsel och lägga upp en plan för arbetet, därefter kommer man att starta saneringen ganska omgående. Det finns inget annat sätt att ta hand om det förorenade materialet än att köra bort det, därför kommer det att bli en hel del trafik i området, förklarar Jesper Almlöf, projektsamordnare på  det kommunala fastighetsbolaget LIBO/FALAB.

I samband med detta kommer man även att ta tillfället i akt att skrapa bort den gamla löparbanan invid fotbollsplanen i området som innehåller det cancerframkallande ämnet arsenik.

– Arsenik finns i alla banorna som är från den tiden. Vi behöver i dagsläget egentligen inte sanera den men vi passar på att göra det när vi ändå är igång, förklarar Jesper.

Foto: Camilla Lagerman

Däremot kommer man i dagsläget inte att sanera den intilliggande skogsmarken i närheten som även den innehåller höga halter av bly – vilket kan innebära en hälsorisk. Jesper förklarar att man har tagit prover på marken som visat att blåbär inte tar upp någonting av blyföroreningen, dock har det visat sig att svamp gör det.

– Det finns fler områden som också har för höga halter av bly, inte så höga som vi har just på den platsen vi ska sanera nu, men ändå för högt. Det gäller området från parkeringens södra del mot Bergslagsvägen och sen upp och runt. Att plocka bär i skogen på de markerna som fortfarande förorenade är inga problem, de överstiger inte gränsen för farligt avfall. Svamp däremot tog upp ganska mycket, förklarar han.

Om en sanering av den intilliggande marken skulle kunna bli aktuellt är oklart. Hilkka Sievert, enhetschef miljökontoret förklarar att det krävs omfattande arbete för att kunna avgöra om marken går att få fri från bly och om behovet finns.

– Det återstår en hel del jobb, vi måste först undersöka hur långt föroreningarna sträcker sig. Sedan handlar det väldigt mycket om vad marken ska användas till, vilka halter det rör sig om och vad det kan innebära för risker när det gäller spridning i miljön och för människor, förklarar hon och tillägger att det inte krävs någon åtgärd akut för tillfället.

– Det är inte svampsäsong, så det är ingenting som behöver göras exakt nu. Att det finns bly i svampen behöver inte alltid betyda att man blir förgiftad, det beror på hur mycket svamp en människa äter, man äter ändå en ganska begränsad mängd svamp per person och en begränsad del av året.

Hilka förklarar att det i dagsläget finns väldigt mycket förorenad mark i de fyra kommuner som Samhällsbyggnad Bergslagen arbetar för och när just detta område blir aktuellt att utreda vidare handlar till stor del om hur mycket resurser man har. Däremot finns möjlighet för markägaren att utreda saken vidare omgående, i detta fall är det Lindesbergs kommun som äger marken.

– Markägaren behöver inte vänta på ett krav från vår sida, vet man att det finns föroreningar så kan man givetvis göra åtgärder som markägare, det är ändå de som ska göra det. I förordningen så är det kommunen som får tänka till på vad man ska göra i nästa steg, avslutar Hilka.

Publicerad 4 april 2023 klockan 12:41

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Veronica Holst Kallin visade upp silverbling och mycket mer. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vinterspår 2024

Med 140 medverkande utställare, på 31 olika platser, drog kommunens största kulturevenemang Vinterspår igång under lördagen. Mängder av besökare vallfärdade för att ta del av konst- och hantverk av alla dess slag och självklart var även LindeNytt på plats för att kunna bjuda på ett bildspel från evenemanget.

3 mars 2024 klockan 12:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Lindlöven var överlägsna mot Vallentuna under AllEttans säsongsavslutning, nu hoppas Lindetruppen på repris. Foto: Hasse Persson

Lindlöven väljer Vallentuna till slutspelet

Under söndagen skulle kvartsfinalen till HockeyAllsvenskans kval få sitt spelschema. Lindlöven fick välja som tvåa när HockeyEttan hade sin livesändning, där motståndaren blev bekant. Med jämna lag att välja emellan så lades valet på ett återbesök av Vallentuna.
– Det är ett lag som vi känner till, säger Tomas Östlund.

3 mars 2024 klockan 13:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Postpaket försvann – dök upp efter elva månader

När Elena Aurén i Lindesberg hämtade posten förra veckan blev hon minst sagt förvånad. I ett av ...

Är det sprickor i fasaden?

INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill börja med att tacka för frågorna och det är kul att ni är intresserade av att se våra lösningar. ...

Polisstationen i Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson

Öppnandet av polisstationens reception drar ut på tiden

Polisen Lindesberg meddelar nu att den pågående renoveringen av receptionen dragit ut på tiden och därför tvingas man åter skjuta upp öppnandet till efter sommaren 2024.

1 mars 2024 klockan 13:07 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Lindesbergs kommun

Öppet att söka sommarjobb hos kommunen

Nu finns möjlighet för ungdomar i kommunen att söka sommarens feriearbete. Är man född 2007 och 2008 och är folkbokförd i Lindesbergs kommun kan detta vara ett ypperligt tillfälle att få prova på ett yrke och tjäna egna pengar.

1 mars 2024 klockan 13:21 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Per-Anton Olsson har i samband med flera uttalanden uttryckt; Tänk om – gör rätt!
INSÄNDARE/DEBATT: I sin dagliga gärning som lärare är hans uppgift att lotsa eleverna mot breddade kunskaper. När ett objekt kommer in på skolan...
1 mars 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lastbilsbrand stoppar trafiken på R68
Vid sextiden på fredagsmorgonen larmades polis och räddningstjänst ut till en lastbilsbrand på riksväg 68, strax söder om Hägernäs. Enligt ...
1 mars 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

HUR VILL OPPOSITIONEN, (S), (C), (MP), (V) KLARA BESPARINGARNA PÅ LINDESKOLAN?
INSÄNDARE/DEBATT: I juni 2023 fick Barn-och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun ett besparingskrav på sig från Kommunfullmäktige på 10 ...
1 mars 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

LIF Lindesbergs klubbchef Ricky Nordahl är stolt att kunna presentera den femte upplagan i Libo Cup. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Till helgen gör Libo Cup sin femte upplaga

Ungdomsturneringen Libo Cup blev en succé redan under sitt första år i Lindesberg Arena. På rekordtid så har cupen etablerats i handbollssverige, där 90 lag har anmält intresse inför den femte upplagan som spelas till helgen. De sista finslipningarna är i full gång under torsdagen, där man även bygger om Lindehov till en handbollsplan.
– Vi är inte störst, men vi har blivit större än en vanlig cup, säger Ricky Nordahl.

29 februari 2024 klockan 17:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman / Camilla Lagerman

51-årig kvinna åtalas – misstänkt för djurplågeri

UPPDATERAD KL 13:30. En 51-årig kvinna från Lindesberg åtalas vid Örebro Tingsrätt för djurplågeri samt brott mot djurskyddslagen. Kvinnan misstänks bland annat ha förvarat ett stort antal hundar i en varm bil, utan möjlighet för dem att röra sig obehindrat eller reglera sin kroppstemperatur. Händelsen inträffade i juni 2023.

29 februari 2024 klockan 12:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Stabila Lindlöven segrar men missar semin

Under onsdagskvällen skulle det avgöras hur Lindlöven spelar sitt kommande slutspel. Av kvällens fem matcher så ...

Därför plockades konstverket ”Svävande Linden” ner

Under helgen upptäcktes skador på konstverket "Svävande Lind" som pryder rondellen mellan ...

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på vård- och omsorgsprogrammet, det bli ingen ny årskurs 1. Bilden av ett dåligt program med för höga krav och för få godkända elever målas upp, vilket får en paus att låta som att bra idé. Som ämneslärare på vård- och omsorgsprogrammet delar jag inte den bilden. Man pausar (och därmed hotar dess existens) ett utmärkt program med högt söktryck, engagerad personal, god kvalitet och som utbildar bristyrket undersköterskor.

28 februari 2024 klockan 14:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har ...

Fri entré när Lindlöven kan gå till semifinal

Semifinal i ett kval till Allsvenskan eller att bli ett av de första lagen att välja motståndare i ...

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige

Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton ...

Planerade morddåd på skola – döms till rättspsykiatrisk vård

Den 20-årige man som den 22 december 2023 greps i anslutning till Lindesberg arena, ...

Matlådor inte längre ett alternativ vid nya biståndsansökningar

I november 2021 lade Socialnämnden i Lindesberg fram ett förslag om att öka avgiften på ...

Det blev två poäng efter helgens norrlandsturné mot Boden och Kiruna. Nu väntar en sista match där tre poäng kan sluta med en semifinalplats i det kommande slutspelet. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Lindlövens drömmar om semifinal lever

Det blev en tuff norrlandsturné för Lindlöven där man inleder med en stor förlust mot Boden för att dagen därefter, ta en övertidseger mot Kiruna. Totalt åker man hemåt med två nya poäng till en mycket jämn tabell. Två poäng som blir viktiga när det snart avgörs vilket slutspel som Lindlöven går mot, kvartfinal eller föreningens första semifinal.

25 februari 2024 klockan 22:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel LIF Lindesberg utklassar serierivalen
Med en placering i botten av tabellen så hade LIF Lindesberg kniven mot strupen inför söndagens mycket viktiga match. Serierivalen VästeråsIrsta ...
25 februari 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Hemtjänstpersonal testades för droger – nu får polisen kritik
Under torsdagsförmiddagen stoppade en polispatrull ett fordon i utkanten av centrala Lindesberg, då man misstänkte att föraren var narkotikapå...
23 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

3800 biljetter sålda – nu öppnar Harmoni för fler läktarplatser
Biljettförsäljningen till årets Caprice med Manskören Harmoni, har skett med sådan fart att man nu kommer att släppa fler platser till kvällsf...
23 februari 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-23

2024-02-23

2024-02-22

2024-02-22

2024-02-21

2024-02-21

2024-02-21

2024-02-20

2024-02-19

2024-02-16

2024-02-16

2024-02-15

2024-02-15

2024-02-14

2024-03-04 06:11