Scoutledare Ulla-Britt Andersson, Ronja Bergstrand från patrull Vargen, scoutledarna Håkan Pettersson och Oscar Lind, tillsammans med kvastförarna Noah Mollberg och Filip Lind. Foto: Jennie Einarsson

Scouterna ryckte ut med kvastar för renare miljö

Efter att det under en längre tid varit väldigt stökigt vid återvinningsstationen i centrala Frövi tyckte scoutledare Oscar Lind från scoutkåren Equmenia Frövi att det var dags att rycka ut och göra en insats för samhället. Tillsammans med en grupp unga scouter från patrull Vargen städade de rent på tisdagseftermiddagen.
– Det är roligt att hjälpa andra och göra fint, sedan är det är bra för naturen också, konstaterade Noah Mollberg 11 år glatt samtidigt som sopkvasten gick på högvarv.

Utrustade med sopkvastar och ett glatt humör tog patrull Vargen och deras ledare saken i egna händer och snyggade till vid återvinningsstationen i centrala Frövi. Scoutledare Oscar Lind förklarar att nedskräpningen på platsen varit omfattande sedan en lång tid tillbaks.

– Det är inte bara det att man missar lite skräp eller att en flaska hamnar fel utan man slänger halva bohaget här, det såg väldigt väldigt illa ut. Vi tänkte att någon borde göra något åt detta, men vi tänkte också att vem är denna någon, vi är också en del av samhället så vi bestämde oss för att rensa upp. Nu har någon annan, troligtvis kommunen städat det värsta, men vi gör en insats och sopar undan det sista, förklarar Oscar.

Mycket riktigt är det Lindesbergs kommun genom Serviceteamet som har varit på plats och städat erfar LindeNytt vid kontakt med Samhällsbyggnad Bergslagen.

Filip Lind från patrull Vargen med sopkvasten i högsta hugg. Foto: Jennie Einarsson

För att hålla området snyggt framledes har Oscar också lämnat in ett medborgarförslag om att ordna med bättre belysning på platsen.

– Tidigare var det en affär här på platsen som brann ner och då brann även strömförsörjningen ner, så under stora delar av året är det väldigt mörkt här vilket vi tror påverkar nedskräpningen. Vårt förslag går ut på att sätta upp mobila belysningsmaster som drivs med solel, förklarar Oscar.

Noah Mollberg och Filip Lind har fått många nya vänner genom Scouterna. Foto: Jennie Einarsson

Noah Mollberg 11 år och Filip Lind 10 år från patrull Vargen städade flitigt upp platsen från kvarliggande glassplitter, batterier och annat skräp.

– Det är roligt att hjälpa andra och göra fint, sedan är det är bra för naturen också, konstaterade Noah glatt samtidigt som sopkvasten gick på högvarv.

Att vara scout innebär många saker, att kunna göra upp en eld och slå knopar av olika slag, men det bästa av allt är att man får många nya vänner, det tycker både Noah och Filip som funnit varandra genom Scouterna.

– Den gyllene regeln inom scouterna är att behandla andra som man själv vill bli behandlad, så alla är alltid snälla och trevliga, förklarar Noah.

Ronja Bergstrand tycker det bästa med Scouterna är att vara mycket ute i naturen och göra upp eld. Foto: Jennie Einarsson

På patrullmedlemmarnas scoutskjortor sitter flera små märken som man kan få tilldelade som ett minne när man exempelvis genomför ett projekt eller har lärt sig något.

– Det finns en helt program med märken som man kan få, idag kan man ta ett märke som heter Världsförbättraren, det handlar om att man hittar på saker där man ser ett behov som påverkar samhället. Uppfyller man vissa krav så kan man få märket, förklarar scoutledare Oscar.

Noah Mollberg visar upp några av de många scoutmärken som han samlat på sig. Foto: Jennie Einarsson

Noah har redan samlat på sig flera märken, till och med fler än vad som sitter på hans skjorta för tillfället.

– Jag ska köpa ny skjorta så då är det onödigt att sätta dit alla nu. Jag har bland annat Knivmärket, Yx- och Sågmärket och ett märke som visar hur många år jag har varit med i Scouterna, berättar Noah och visar stolt upp scoutmärkena som pryder ärmen.

Tillsammans hjälpes hela gruppen åt att få sopstationen snygg och fräsch igen. Som en liten belöning efteråt utlovades det glass och kanske ett nytt märke att sätta på scoutskjortan.

Här kan du hitta mer information om scoutkåren Equmenia Frövi.

Publicerad 17 maj 2023 klockan 10:51

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Helena och Christer Lassis från Smedjebacken visade upp sin Dodge Coronet R/T från 1968. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes blankpolerade bilar och motorcyklar så långt ögat kunde nå – och stämningen var minst sagt på topp. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.

11 maj 2024 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tågtrafiken stoppad på grund av brand

Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.

11 maj 2024 klockan 12:26 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand

UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsfö...

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg

Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen f...

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger

Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots...

Willhelm Sundman (L). Foto: Camilla Lagerman

Storås framtid avgörs nu

INSÄNDARE/DEBATT: Det är inte ovanligt att mindre orter runt om i landet beskrivs i negativa ordalag. Minskande befolkning, åldrande befolkning och en alltmer socialt utsatt befolkning. Ser man till statistiken kan det i relation till storstäder stämma, men siffror säger väldigt lite om de människor dem illustrerar.

10 maj 2024 klockan 12:51 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Noa Reldén från Kalmar (nummer 3) hade ledningen i hela loppet tills Anna Hell Pettersson (nummer 1) bjöds in på upploppet. Båda ekipagen skar mållinjen samtidigt vilket gav delad segerglädje. Foto: Timmy Lundegård

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern

Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från varandra efter en jämn målgång. Under Fornabodas första lopp hände det däremot, detta i ett lopp där två unga juniorkuskar fick dela på segern. En av de två juniorerna var Anna Hell Pettersson som tog sin första kuskseger bakom varmblod.
– Jag har väntat på den här segern, säger Anna.

9 maj 2024 klockan 20:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli
Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett evenemang som man hoppas ska få stan att gunga rej...
9 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små
Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare under onsdagen. Flera leverantörer ...
8 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Martin Almgren gästar ungdomsfestivalen Vårskrik
Med start idag, onsdag, inleds 2024 års upplaga av festivalen Vårskrik på Hillstreet. Ett tjugotal artister, de flesta med lokal anknytning, strå...
8 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Kommunen ökar närvaron under Vårmönstringen – riskhelg för ungdomar

I en gemensam insats mellan socialtjänsten, skolan, polisen och övriga kommuner i norra länsdelen kommer man öka närvaron under lördagens Vårmönstring, som man anser är en så kallad riskhelg. Syftet är att visa kommunens närvaro och därmed minska förekomsten av oönskade händelser. På plats kan de erbjuda stöd och samtal till barn och unga som behöver det.

8 maj 2024 klockan 10:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets glada pristagare. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket festliga och högtidliga former. Totalt prisades 14 elever för sina fina prestationer som de stått för under året, ivrigt påhejade av sina stolta kompisar i publiken. I år fick galan extra mycket stjärnglans då Lindesbergs egen Martin Almgren, som också är en gammal elev på skolan, stod för musikunderhållningen tillsammans med estetiska programmet.
– Man kan ta sig var man vill i världen, med hjälp av glädje, vilja och lite talang. Kan jag, så kan ni! uppmanade han skolans elever.

7 maj 2024 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer...

En fin och solig lunch inleder travsäsongen

Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog ...

Foto: Jennie Einarsson

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?

INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig politiker är när de tagit beslut gällande Storå VC och neddragningarna inom vården i norra länsdelen. På vilka grunder har beslutet fattats, hur har uppdraget formulerats och hur blir det med utvecklingen och framtiden?

2 maj 2024 klockan 11:03 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Morgonpigg orkester blåste liv i Guldsmedshyttan

I strålande solsken hälsade Guldsmedshyttans musikkår våren varmt välkommen enligt tradition under ...

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong

På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordm...

bildspel Lindeskolan välkomnade våren med ny tradition

Under en klarblå himmel och ett strålande solsken hälsade Lindeskolans elever våren välkommen med sång. Det...

Lista: Här firas Valborg

Efter en lång och kylig vinter är det dags att hälsa våren välkommen. Valborgsmässoafton 30 april står för dörren med festliga...

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger

Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Ä...

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök

Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel ...

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att genomföra nedskärningarna på Storå och Freja vårdcentral.
– Det är helt fel väg att gå, säger Rolf Östman, Vänsterpartiets ledamot i nämnden.

25 april 2024 klockan 12:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Utveckla primärvården – inte tvärtom!
INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade färdplanen för primärvården i norra ...
25 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”
Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill ...
24 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Befolkningens närhet till sjukvård i den norra delen av Region Örebro län ska begränsas
INSÄNDARE/DEBATT: I september 2023 presenterade Hälso- och sjukvårdsdirektören vid Region Örebro län en Utvecklingsplan för hälso- och sjukvå...
24 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-24

2024-04-24

2024-04-23

2024-04-22

2024-04-22

2024-04-19

2024-04-19

2024-04-19

2024-04-18

2024-04-17

2024-04-17

2024-04-16

2024-04-16

2024-04-15

2024-05-11 23:59