Det var högljudda och häftiga hästkrafter som visades upp när SHRA arrangerade sin första tävling på Linde Raceway efter pandemin. Fri entré lockade till sig en stor publik som äntligen fick dragracing som den var förr.
– Det är riktigt skönt att få komma igång igen. Man kände att vi var ringrostiga som fan, men nu är vi igång, säger tävlingsgeneral Mikael ”Blomman” Blomberg.
Under lördagen var det äntligen dags för dragrace!
Efter två år av pandemiproblem så gjorde SHRA en efterlängtad comeback som arrangörer, där de skulle avgöra vem som är Bergslagens Snabbaste.
– Det är riktigt skönt att få komma igång igen. Man kände att vi var ringrostiga som fan, men nu är vi igång. Det strulade tidigt med tidtagningen vilket skapade lite dataproblem som kom och gick under dagen, men till slut löste det sig och vi blev väl klara strax innan 22-tiden som planerat, säger tävlingsgeneral Mikael Blomberg.
Lördagens tävlingar hade dessvärre inte de bästa förutsättningarna på förhand, där både regn under fredagskvällen och teknikstrul under lördagen satte några käppar i hjulen. Fri entré lockade däremot till sig en massiv publik och även om dagen började med tekniska problem, såg publiken mest ut att njuta av att solen och det stora sällskapet som var på plats.
– Ja, det blev lite av en dämpad succé. Det var riktigt roligt att det var så mycket folk på plats. Vi ville bjussa på något när pandemin sett till att vi inte kunnat anordna något, därav fri entré. Sedan är det såklart mindre roligt när både teknikstrul och det tråkiga vädret under förberedelserna sätter käppar i hjulen, men de flesta verkade ha roligt och det är det som har varit det viktigaste.
När bilarna började att röra sig och ta sig ut på banan så var tankarna från publiken aldrig på tekniken. De högljudda hästkrafterna bjöd på snabba rakor där alla var välkomna, vilket bäddade upp för flera internmöten på banan.
– Vi har som två minitävlingar i år där vi kommer att köra nya dragracetävlingar den 20:e augusti. Målet med detta är att få fler lokala personer med i loppen, vilket visar sig fungera redan till den här tävlingen då vi under lördagen hade ett tiotal som var med från Lindesberg. Vi hade dessutom ett företag på plats där de anställda fick möta chefen på banan. Turligt nog vann chefen så det blir nog inga sura miner till måndagens arbetsdag, skrattar ”Blomman”.
Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.
Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i stora entrén. Detta efter att flertalet ungdomar börjat uppehålla sig i arenan under kvällstid, utan att ha någon koppling till idrottsverksamheten.
– Det här gör vi för att minska trycket av ungdomar som hänger här, men det kommer inte påverka några träningstider, förklarar Arenachef Sharon Almström.
2440 klasser och närmare 50 000 elever kämpade för att kvalificera sig till kvartsfinalen i Vi i femman. Av de åtta klasser i området P4 Örebro som lyckats med detta så var Brotorpsskolan klass 5A en av dem!
– Det kommer bli roligt samtidigt som det känns lite nervöst, säger Leon Gunnarsson, en av de två eleverna som ska representera klassen på tisdagens kvartsfinal.
Efter fullt tryck i arenan med 1 642 personer på läktarna, så blev det en derbyseger för LIF Lindesberg. Segern gör att LIF Lindesberg avslutar Division 1-serien som obesegrade, där säsongspremiärens oavgjorda möte mot ÖSK blev enda matchen utan full poängutdelning. Revanschen kom på hemmaplan där den orangea föreningen firande stort efter slutsignalen.
– Det känns som att det är många i laget som har väntat på den här matchen, säger Joakim Bååk.
Handbollssäsongen i Lindesberg avslutas med ett handbollsderby med fri entré, där varje gästade person stöttar LIF Lindesberg inför kommande säsong. Rent sportsligt ser man derbymatchen som ”Årets Match”. Båda lagen möttes i början av säsongen där det blev ett oavgjort resultat, nu kommer båda lagen att mötas på nytt. Båda lagen med vinst i sikte.
Nyligen publicerade den ideella organisationen Suicide Zero sin kommunbarometer, en undersökning som beskriver kommunernas arbete med att förebygga suicid. Kommunernas enkätsvar poängsätts och rangordnas därefter utifrån sina totalpoäng. Lindesbergs kommun deltog i år för första gången, och fick totalt 10 poäng, precis över det ”röda strecket”.
Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes bidrag stod det klart att det var tredje generationens plåtslagare från Lindesberg – Pontus Andersson som tagit hem guldmedaljen.
– Det känns skitroligt, jag trodde aldrig att jag skulle vinna, utbrister han när LindeNytt når honom för en kommentar.
Om två veckor är det dags att damma av nitarna och vaxa tuppkammen. Då kommer fjolårets succé Linde Punkfest ånyo inta scenen i Kultur- och Musikhuset Hillstreet. Med en mix av större band så som Trubbel och Gatans lag tillsammans med lokala pärlor hoppas man på fullt hus även den här gången.
– Förra året sålde vi slut snabbt och vi har förhoppningar om att lyckas med samma sak även i år, förklarar Anders från Kulturföreningen Stationen.