REPLIK: Svar till Anders Hedlund, Storå. Som tidigare informerats så gavs möjligheten till en hyressänkning av förvaltningslokaler till största delen på grund av flytten av äldreboenden från LIBO till FALAB, från ett bolag med avkastningskrav till ett bolag som förhåller sig till självkostnadsprincipen.
De nya avtalens längd medförde en minskad vakansrisk i hyreskalkylen samt en operativ räntesäkring som minskade den finansiella risken i den samma. Detta ledde till minskade risker i hyreskalkylen som medförde lägre hyror med bibehållen kvalité. Detta är en utveckling av de tidigare hyresavtalen, avtal som båda parter var överens om vid tecknandet.
Visst spelar kraven på marknadsmässighet in på hyresnivån men den stora positiva effekten som ägaren får med bolagsformen är att det stora kapital som finns i fastigheterna vårdas på ett sätt så att framtida generationer ärver väl underhållna fastigheter med ett bestående värde. Något som sällan är fallet när fastigheterna ligger i kommunal förvaltning. Där avsätts från början för lite medel till underhåll och om det kniper i kärnverksamheten så fördelas underhållspengarna om och kvar blir dåligt underhållna fastigheter med ett vikande värde – ren kapitalförstörelse.
Sedan är det ett faktum att skall kvadratmeterhyror jämföras rättvist så måste detaljnivån redovisas. I Karlskogafallet så är just underhållsnivån mycket lägre än den i Lindesberg och avskrivningstakten är längre i Karlskoga. Karlskoga kommun har även genomfört riktade nedskrivningar vilket våra bolag inte får göra till följd av skillnader reglerade i kommunallagen respektive aktiebolagslagen samt krav på grund av olika redovisningsprinciper. Dessa parametrar gör att man skjuter problemen till kommande generationer i stället för att ta kostnaden där den hör hemma – här och nu.
För övrigt så är den hyressiffra vi har fått direkt från Karlskoga kommun 1.075:-/m2. Vad gäller texten om Lindbackaskolan så är det vare sig ett ”tryckfel” eller ”vilseledande falsarium”. Läser man sammanträdesprotokollet du hänvisar till så står det mycket riktigt ”Kapacitet årskurs 7–9: 600 elever” men på raden under står det ”Särskola och särskilda undervisningsgrupper får ändamålsenliga lokaler” vilket i detta fall innebär ytterligare 90 elever inom den nybyggda Lindbackaskolan. Totalt 690 elever.
Avslutar svaret med ett försök till att förklara att moralen inte har fått stå tillbaka i verksamheten hos FALAB och LIBO. Faktafel och osanningar som redovisas i media gör att det sprids en felaktig bild av bolagens verksamhet, vilket är djupt beklagligt. Ett exempel på det är ovan redovisade elevantal i Lindbackaskolan, där ett faktafel leder till ifrågasättande av bolagens trovärdighet. Avsaknaden av en sund dialog mellan inblandade gör att rätt bild av bolagen har svårt att nå fram. Det som moraliskt kan ifrågasättas är dock bolagens före detta representationspolicy där det var tillåtet att bjuda på två glas vin alternativt öl till middagar. Numer är det en beslutad nolltolerans avseende alkoholhaltiga drycker i bolagens nya representationspolicy.
FALAB och LIBO
Roger Sixtensson
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna. Häng med ut i centrala Lindesberg genom vårt bildspel ovan och se en lång rad ögonblick från den klassiska urladdningen: studentkortegen.
Stämningen var på topp – och likaså vädret, som dagen till ära bjöd på sommar i ordets rätta bemärkelse. Se när studenterna på fredagen gjorde det klassiska utspringet från Lindeskolans aula, för att på torget mötas av familjer och vänner.
Dagligen kan vi läsa insändare om det kritiska läget i förskolan på olika platser i Sverige, och Lindesbergs kommun är dessvärre inte något undantag! Våra förutsättningar blir allt sämre och sämre. Var är vi på väg? De senaste årtiondena har det skett en stor samhällsförändring som kräver att alla jobbar heltid. Detta leder till att många barn vistas i förskolan mer än heltid vilket gör att det blir svårare för oss att få våra resurser att räcka till.
Fredag 6 juni firas nationaldagen med festligheter på flera håll i Lindesbergs kommun. Det blir en dag fylld med aktiviteter och högtidliga tal av flera intressanta personer som bland annat journalisten James Savage och radiojournalisten Martin Dyfverman.