Roger Sixtensson, VD FALAB/LIBO. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Sixtensson svarar Persson i byggdebatten

Anders Persson, ordförande för Landsbygdspartiet oberoende, kritiserar i en debattartikel planerna att bygga en ny högstadieskola i Lindesberg. Persson grundar kritiken på kostnaderna och föreslår istället en renovering av den befintliga Stadsskogsskolan. Nu svarar FALAB:s VD, Roger Sixtensson, på kritiken.

Lyckan står den djärve bi.

Som grund för detta inlägg i debatten vill jag informera om kravet på undertecknad som FALAB:s vd; att värna om bolagets intressen och i allt verka för att bolaget inte skadas. Vår princip är att gärna svara på frågor men inte via media, men eftersom bolaget kan skadas av felaktiga påståenden kommer här ett antal tillrättalägganden.

Först några förtydliganden; Fastigheter i Linde AB (FALAB) utför inga större eller mindre ombyggnationer alternativt nybyggnationer på egna beslut, det är alltid kommunens förvaltningschefer, ekonomichef eller kommundirektör som ger oss uppdrag att utföra entreprenaderna. Efter samarbete med den utvecklande verksamheten sätts den hyra som kommunen har budget för i förhållande till önskad lokalstandard. Även den beslutas av ovanstående kommunala företrädare och att de har ekonomi i balans och politiska beslut som stöd för att starta lokalprojekten har vi fullt förtroende för.

2013 när FALAB under en tid haft uppdraget att tillsammans med Barn- och Utbildningsförvaltningen titta på möjligheterna att bygga om befintlig Stadsskogsskola så skrevs en rapport som i siffor visade att det blir billigare att bygga nytt än att bygga om- och till. Detta eftersom den yta befintlig skola upptog var/är 8.800 m2, medan den yta man behövde vid en nybyggnad var 7.000 m2. Detta i kombination med det faktum att en nybyggnad går att bygga energieffektivare som får till följd lägre driftkostnad, dvs lägre hyra.

Från hösten 2013 fram till våren 2018 har projektet då kompletterats med; lokaler för särskola, ett betydligt mycket större kök/matsal, om- och tillbyggnad av Brotorpsskolan, renovering av Lindehov samt en större trafiklösning (buss- och bilangöring). 7-9 skolan har även den projekterats för ett större antal elever idag än fallet var 2013. Sedan kan man förundras av alla siffror som florerar, ingen av dem har hittills varit i närheten av den som projektet är beräknat till! Kravet på FALAB är att hålla den beslutade hyresnivån, vilken är beroende av investeringskostnaden men även driftkostnaden.

Att vi nu avbryter det avtal som tecknades under sommaren 2018 är för att vi tar ansvar för den kommunala budgeten i förhållande till vårt ansvarsområde – Lokalkostnader. Detta gör att vi med största förtroende för att det finns en lösning på utmaningen att genomföra de planerade projekten, ”gör om och gör rätt”.

De större projekt FALAB har genomfört de senaste åren är; Brandstation i Lbg budget 53.890 mkr utfall 48.145 mkr, Järnvägsstation Lbg budget 19.645 mkr utfall 16.985, Ny förskola i Frövi budget 21.980 mkr utfall 21.991 mkr, Utbyggnad Björkhagaskolan budget 90.504 mkr utfall ca 83.00 mkr, LSS Hagaberg budget 18.100 mkr utfall ca 17.000 mkr och Ridhus Norslund budget 14.700 mkr utfall 14.609 mkr. ”Utfall ca” i texten förklaras med att projekten är slutbesiktade men inte ekonomiskt slutreglerade.
Hyrorna räknas alltid om i de fall utfallet blir bättre än budget, till de kommunala förvaltningarnas fördel.
Resultaten ovan grundar sig på effektiv och bra projektledning, duktiga entreprenörer i utförarled och budgetarbete med kunskap om branschen. Inget av projekten ”betydligt dyrare än planerat”!

Att FALAB ”drar det längsta strået” i förhållande till politiken eller de kommunala förvaltningarna är väldigt långt från sanningen. Vi har de senaste åren förändrat och effektiviserat lokalförutsättningarna så att kommunen har sparat miljonbelopp.

Fastigheter i Linde AB (FALAB)
Roger Sixtensson

Publicerad 14 januari 2019 klockan 13:53

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Jennie Einarsson

Vårdcentralernas nedläggning i Storå och Frövi-Fellingsbro – Ett svek mot norra länets väljare

INSÄNDARE/DEBATT: I skuggan av politiska löften om förbättrad tillgänglighet till vård och stärkt lokalsamhälle, har beslutet från S, C och KD att lägga ner vårdcentralerna i Storå och Frövi-Fellingsbro framstått som både förvånande och djupt orättvist. För invånarna i dessa områden representerar nedläggningarna inte bara en förlust av nära och tillgänglig medicinsk service, utan också ett tydligt tecken på svek från de partier de en gång litade på.

3 maj 2024 klockan 13:14 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Även om Björn Goop blev säsongspremiärens största vinnare med totalt fyra segrar, så var det Jörgen Westholm som inledde säsongen med Kurtz. Foto: Timmy Lundegård

En fin och solig lunch inleder travsäsongen

Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle summeras. Trots att Jörgen Westholm blev tränaren att inleda säsongen med två raka segrar, så var det Björn Goop som avslutade lunchen med en fyrling i de tre sista loppen. Båda kuskarna var även snabba på att berömma tävlingsovalen.
– Det ska grabbarna som sköter banan ha cred för, sade Jörgen Westholm.

2 maj 2024 klockan 18:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?

INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig ...

bildspel Morgonpigg orkester blåste liv i Guldsmedshyttan

I strålande solsken hälsade Guldsmedshyttans musikkår våren varmt välkommen enligt tradition under ...

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong

På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordm...

Med sång och tal hälsades våren välkommen till Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindeskolan välkomnade våren med ny tradition

Under en klarblå himmel och ett strålande solsken hälsade Lindeskolans elever våren välkommen med sång. Det skönsjungande initiativet är något man hoppas kunna göra till en ny tradition på skolan, för att sprida ytterligare glädje och gemenskap bland eleverna.
– Det här är första gången, men vi hoppas att det blir en ny tradition, säger rektor Per Wernborg glatt.

30 april 2024 klockan 13:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Lista: Här firas Valborg

Efter en lång och kylig vinter är det dags att hälsa våren välkommen. Valborgsmässoafton 30 april står för dörren med festliga firanden runt om i Lindesberg kommun. LindeNytt har sammanställt en lista med platser där vårens intåg firas.

29 april 2024 klockan 10:36 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger
Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Även om Pålsbodas toppspelare ...
26 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök
Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel del förvirring kring vad som egentligen gäller när...
26 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned
Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att genomföra nedskä...
25 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Utveckla primärvården – inte tvärtom!

INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade färdplanen för primärvården i norra länsdelen. Vi i Vänsterpartiet vädjar till Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att inte genomföra nedskärningarna i Storå, Frövi och Fellingsbro.

25 april 2024 klockan 11:42 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter önskar förslag från allmänheten. Foto: Camilla Lagerman

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”

Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill fastighetsägaren, Lindesbergs Fastigheter, veta vad allmänheten helst vill se i lokalen.
– Vi är jätteöppna för roliga idéer, och är inte omöjliga på något sätt, säger Ann-Louise Hytter.

24 april 2024 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ibland är vägen fram till rätt beslut lite väl krokig!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har den senaste tiden skrivits en hel del om fordonsprogrammet på Lindeskolan ...

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition

Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det fö...

Poeten Jimmy Alm ska leda workshops tillsammans med unga från Frövi. Foto: AnnaCarin Isaksson

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid

I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta tillvara på barn och ungdomars tankar kring utvecklingen av Frövi. Med hjälp av poeten Jimmy Alm ska deras idéer och drömmar formas till en utställning på Frövifors pappersbruksmuseum.
– Det här är ett led i att utveckla det kulturella kraftfältet Frövifors och utveckla litteraturen i länet, säger Mirja Mattsson, utvecklingsledare på Region Örebro län i ett pressmeddelande.

23 april 2024 klockan 12:02 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap

Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring ...

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikä...

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fö...

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att "klubba" och dansa loss - eller bara hänga med andra. Genom hårt slit ...

Fotograf: Patrik Svedberg

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot

Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för grov misshandel har gjort en motanmälan, där båda offren i domen nu är åtalade för olaga hot respektive misshandel. Detta ska också vara upprinnelsen till den grova misshandel som pojken sedan dömdes för.

17 april 2024 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”
En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med Stefan Jansson bjuder in till konserten "En strut ...
17 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Därför varslar Kommunal om strejk
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen...
16 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott
De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott har nu dömt vid Örebro ...
16 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-15

2024-04-15

2024-04-13

2024-04-12

2024-04-12

2024-04-11

2024-04-11

2024-04-11

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-09

2024-04-09

2024-04-09

2024-05-04 06:30