Foto: Camilla Lagerman

Sju gymnasieelever döms för ofredande efter hotfull och kränkande ”nollning”

På måndagen meddelade Örebro tingsrätt sin dom i målet mot de sammanlagt sju elever vid Lindeskolan som stått åtalade misstänkta för ofredande i samband med en nollningsrit i början av höstterminen förra året. Samtliga åtalade döms till ungdomstjänst och ska dessutom betala skadestånd till de nio målsäganden. LindeNytt har tagit del av domen, där den aktuella nattens händelser finns tydligt beskrivna.

Det var under natten till höstterminens första skoldag som de nio eleverna plötsligt väcktes ett par timmar efter midnatt. För flera av förstagångseleverna var detta dessutom deras första natt på elevhemmet vid Lindeskolans Idrottscollege.

I vittnesmål framkommer det att de yngre eleverna väcktes av att det bankade på dörrar och fönster i elevhemmet. En av ungdomarna vaknade av att en av de äldre eleverna klättrade in genom ett öppet sovrumsfönster och därefter tvingade ut personen till elevhemmets kök. Där delades pojkar och flickor upp för sig, varpå samtliga elever fördes ut till fotbollsplanen där nollningsriten skulle ta plats.

På gräsplanen stod en bil med helljuset påslaget. Killarna som skulle börja ettan fick instruktioner om att de skulle klä av sig helt nakna och placera en kaka mellan skinkorna, detta medan de sprang fram och tillbaka till bilen. Den som kom först tillbaka vann och den som kom sist förlorade, där straffet var att äta kakan som vinnaren haft mellan sina skinkor och dessutom få ett kränkande öknamn under det kommande året. Om någon av eleverna vägrade vara med i ”kakracet” skulle de bli snaggade och få håret avrakat.

Vid sidan av den bana som pojkarna skulle springa stod det mycket folk som lyste upp gräsplanen med sina telefoner, och vissa användes även till att filma nollningsriten. I samband med kakracet blev deltagarna filmade av en äldre elev, under tiden som de uppgav sina namn, varifrån de kom och vilken sport som de utövade. En av de utsatta ungdomarna berättade under rättegången att denne egentligen inte ville vara med i kakracet, men han kände inte någon i hela Lindesberg och han ville inte bli ensam.

En annan vittnade om att han försökte komma undan genom att skylla på att han behövde gå på toa, men han blev då hänvisad till en annan toalett än den han hade tänkt, och förbjöds sedan att lämna platsen. Medan han var inne på toaletten stod några av de äldre eleverna utanför och väntade, och när han kom ut gick de tillbaka med honom till gräsplanen.

Lindeskolans elevhem. Foto: Camilla Lagerman

Efter kakracet var det tjejernas tur. Killarna fick med nakna överkroppar lägga sig på stolar, varefter tjejerna fick dricka kvarg från naveln på dem. Därefter fick de klä av sig så mycket som möjligt och med hjälp av kläderna bilda en klädlina. Målsättningen var att tjejerna skulle pusha varandra till att klä av sig så mycket som möjligt. Även här hotades det med straff, dock uttalades inget specifikt, bara att straffet var värre än uppgifterna i tävlingen.

En av flickorna berättade under rättegången att det var för henne okända personer från skolan och elevhemmet, men även folk som inte gick på skolan, som stod och tittade på. Hon var inte säker på exakt hur många personer som tittade, men hon uppskattade att det var omkring trettio eller fyrtio stycken.

Efter nollningsriten fick ettorna instruktioner från de äldre eleverna om att de inte skulle säga något om det som hänt till någon vuxen, för då skulle man få ett straff.

Två av de utsatta eleverna har uppgett att de efter nollningen inte längre ville bo kvar på elevhemmet, utan flyttade tillbaka hem.

Åklagare Timothy Danielsson anförde under huvudförhandlingen att åtalet för ofredande, som till viss del avser händelser som skett på annan plats än allmän plats, är påkallat från allmän synpunkt eftersom det är barn som ofredats på sitt elevhem (sitt boende) där det är av särskild vikt att de kan känna sig trygga. Ovan beskrivna gärningar har varit hänsynslösa och ägnade att kränka målsägandenas frid på ett kännbart sätt.

I domen, som meddelades av Örebro Tingsrätt under måndagen, står följande:

Det är visat att vissa omständigheter vid nollningen inte var sådana som man kan förvänta sig vid en nollning som är frivillig. Eleverna, som bara var omkring 16 år gamla och som bara någon eller några dagar tidigare flyttat hemifrån till ett elevhem där de flesta inte kände någon annan av de boende, väcktes brutalt mitt i natten och samlades ihop och fick veta att de enligt traditionen skull inför ögonen på en stor mängd för dem okända personer delta i nollningsaktiviteter som enligt tingsrätten inte bara var förnedrande utan som också i vart fall närmade sig sexuellt ofredande.

Påföljden för samtliga av de sju åtalade ungdomarna blev 35 timmars ungdomstjänst, samt att de ska betala skadestånd till de nio målsägarna.

Publicerad 12 maj 2021 klockan 09:56

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Stor sökinsats efter försvunnet barn: ”Pojken är hittad”

UPPDATERAD KL. 12.27. En större sökinsats efter ett försvunnet barn, inleddes på onsdagsförmiddagen i ett området utanför Lindesberg. Initialt befarades att barnet hade fallit i ett vattendrag i närheten av hemmet. Vid lunchtid kunde dock polisen lämna ett glädjande besked.
– Pojken är hittad, säger Lars Hedelin, polisen i region Bergslagen.

23 juni 2021 klockan 11:20 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Alexander Scharnkes BergslagsBurger och Björn Johanssons En får tacka i nytt samarbete. Foton: Camilla Lagerman

Lokala matentreprenörer i nytt samarbete

För fjärde sommaren i rad säljer BergslagsBurger sina omåttligt populära hamburgare vid den mellersta infarten till Lindesberg. Efter midsommar får den orangea vagnen ett välkommet tillskott då den lokala glassproducenten En får tacka fyller frysarna med sina kalla läckerheter.
– Det känns jätteroligt och jag tror verkligen på det här! säger glasstillverkaren Björn Johansson.

22 juni 2021 klockan 12:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu öppnar vaccinbokningen för 35-åringar

Under vecka 25 vaccinerar Region Örebro län med totalt 18 000 doser vaccin. Vaccination i fas fyra pågår ...

Felaktigt packade provtagnings-kit kan ha lämnats ut i Lindesberg

Några av de provtagnings-kit som lämnats ut via lådor på tio olika platser i Örebro län...

Hela J18-truppen står samlade Foto: Lindlövens IF

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens första träning, arrangerade föreningen en triathlon för de 27 deltagande ungdomarna. Simning, cykling och löpning stod på schemat i det nya juniorlaget, som lockat spelare från flera delar av landet.
– Med lite tålamod så tror jag att det här kan bli bra, säger Max Wigerskog.

20 juni 2021 klockan 15:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Butiksägarna Johan Eriksson, Eva Pettersson och Mattias Johansson klär i blått inför måndagens nyöppning. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Hemköp öppnar för nyöppning

Det stora ombyggnadsprojektet närmar sig sitt slut och på måndag öppnar Hemköp dörrarna, för en nyöppning. På grund av coronatiderna så kommer det inte bjudas på någon invigningsshow, men istället bjuds man som kund på den första delen av butikens fyradelarsprojekt.
– Ombyggnaden har varit över förväntan, säger butikschef Johan Eriksson.

18 juni 2021 klockan 16:54 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Polisinsats i centrum – yxbeväpnad man anträffad
UPPDATERAD. En större polisinsats pågick i centrala Lindesberg på fredagsförmiddagen. Insatsen inleddes sedan man hade fått uppgifter om en påg...
18 juni 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Moderaterna: Bemanna akuten i Lindesberg med specialistutbildade akutläkare
Flera av de politiska partierna har uttalat sig i frågan gällande ett återinförande av de nu nedstängda jourlinjerna vid akutmottagningen på ...
18 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Polisen söker naken man som ofredade jordgubbsförsäljare
En jordgubbsförsäljare i Fellingsbro blev under torsdagen utsatt för ett sexuellt ofredande. Den misstänkte, en man, dök upp i bara mässingen ...
18 juni 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

I den gamla Göransonska Gården på Kungsgatan öppnar inom kort Lindesberg Ölhall. Arkivfoto: Fredrik Norman

Lindesberg får egen ölhall – öppnar inom kort

Inom kort blir det åter liv och rörelse i lokalerna som under åren huserat bland annat Lasse Maja och Bistro Bellman. Inom kort öppnar nämligen Lindesbergs egen ölhall på Kungsgatan.
– Jag tror ni kommer trivas i vår miljö, säger restaurangchef Mattias Özer.

17 juni 2021 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Polisen söker vittnen till rån: ”Gärningsmannen var udda klädd”

För drygt en vecka sedan blev en kvinna rånad på en summa pengar i anslutning till Bergslagens Sparbanks kontor på Kungsgatan 11. Efteråt försvann rånaren på cykel ned mot Strandpromenaden via Södra Torggatan. Polisen vill nu få kontakt med personer som kan ha sett själva rånet eller har sett gärningsmannen före eller efter rånet. Enligt polisen var han nämligen klädd på ett sätt som kanske inte riktigt hörde hemma i en varm sommardag, som denna måndag 7 juni var. Det gör att polisen tror att fler kan ha blivit uppmärksam på honom.
– Det kan ju vara någon som har varit nere på Strandpromenaden den här tiden – och kanske fotat eller filmat och har fått med den här gärningsmannen i bild fast man inte har tänkt på det. Därför går vi nu ut och vädjar till eventuella vittnen att höra av sig, uppger kommissarie Stefan Toll, polisen i Lindesberg.

17 juni 2021 klockan 11:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden

Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mä...

Nytt samarbete ska få fler att vaccinera sig

Då läkaren Per Zetterlund, som arbetar på vaccinationsmottagningen i Lindesberg, insåg att det var problem att ...

Annons


Far och son - men det var inte farsan som drog upp dagens vinnarfirre. Foto: Stefan Nordqvist

bildspel 6-årige Vide blev storfiskaren för dagen

I lördags arrangerades Fiskets Dag, som trots regnskurar blev en solskensdag för bland andra 6-årige Vide Persson, som kammade hem segern i tävlingen ”Störst fisk vinner” med en fin regnbåge. Här visar han upp segerfisken i sällskap med sin pappa Fredrik.

15 juni 2021 klockan 13:56 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ruttet hö dumpat utanför kommunhuset

UPPDATERAD. Natten till tisdag har någon eller några dumpat stora mängder med ruttet hö utanför kommunhuset i ...

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrang...

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp...

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran ...

Politikerna backar ytterligare: Erbjudandet om 10 månaders visstidsanställning kvarstår

Löftet från Lindesbergs kommun om 10 månaders visstidsanställning ...

20 000 vaccindoser till regionen under veckan

Under vecka 24 vaccinerar Region Örebro län med totalt 20 000 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra, d...

Foto: Camilla Lagerman

Bengt Storbacka om Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut

PRESSMEDDELANDE: Regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat följande angående nattakuten i Lindesberg:
Att uppdra till hälso- och sjukvårdsdirektören att återkomma till hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde i augusti med förslag på åtgärder och utvecklingsarbete för att förbättra invånarnas tillgänglighet till vård nattetid på Lindesbergs lasarett.

14 juni 2021 klockan 09:31 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Sista skolavslutningarna för Kristinaskolan och Stadsskogsskolan
Under fredagen sprang de allra sista eleverna ut på sommarlov från Kristinaskolan och Stadsskogsskolan. Till hösten väntar nya skolor för ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Bildextra: Studenternas utspring
Trots hårda pandemirestriktioner lyckades Lindeskolans personal arrangera ett studentfirande som var så nära det normala som man kan komma. Under ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Gamla elever tillbaka i skolan – för sista gången
I en 110 år gammal skola kan man bara tänka sig vilka historier som finns att berätta om människorna som vistats innanför väggarna. Några av ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-06-10

2021-06-10

2021-06-09

2021-06-09

2021-06-08

2021-06-08

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-06

2021-06-05

2021-06-04

2021-06-03

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-06-23 13:29