Sjukskrivningarna ökar fortfarande bland kommunanställda

Antalet sjukskrivningar bland de kommunanställda fortsätter att öka. Det framgick i delårsbokslutet som presenterades tidigare i höst. I takt med att fler sjukskriver sig ökar också kommunens utgifter. Ekonomichef Lennart Jansson menar att problemet har en mycket stor del i det underskott kommunen går mot detta år. I fjol kostade det Lindesbergs kommun drygt åtta miljoner kronor. Uppskattningsvis kommer denna siffra bli något högre i år.

2001 hade kommunkontorets personal 45 sjukdagar i snitt. Det är en rejäl ökning från föregående år, och året innan. Ökningen ses tydligt för varje år man går tillbaka i tiden. Sedan 1998 har ökningen inom kommunens samtliga verksamheterna sett ut som följer:
1998 – 17,3 sjukdagar
1999 – 26,4 sjukdagar
2000 – 35,1 sjukdagar
2001 – 43,5 sjukdagar

Kostnaden har alltså ökat markant på några få år. En bidragande faktor till Lindesbergs skrala ekonomiska status. Underskott efter underskott. Och i år ser det ut att bli ett minus på 19 miljoner kronor. Nästan hälften av den summan beror på sjukskrivningar. Ekonomichefen befarar även att den direkta kostnaden för sjukskrivningarna ökar på grund av påföljderna. Det är utgifterna som kommer från vikariatsanställningar. –De indirekta kostnaderna vet vi inte hur de ser ut ännu. Det är något vi ska se över. Att sjukskrivningarna ökar är naturligtvis ett stort problem, och vi är inte ensamma om detta som kommun. Efter årsskiftet måste vi försöka komma problemet närmare och förhoppningsvis finna en lösning på det, förklarar Lennart Jansson.

Natur och frisk luft, men fler sjuka människor
Sjukskrivningarna generellt i Lindesbergs kommun är även det märkbart högt i jämförelse med andra kommuner. I en helt färsk undersökning presenterad av TCO visar att snittet för Lindesberg ligger på 24,0 sjukdagar under 2001. Detta att jämföra med Stockholm Citys 9,8 sjukdagar. Vad har då Stockholm City som Lindesberg inte har? Storstadsstress och mer avgaser till exempel… Den betydligt mer behagliga stadsmiljön i Lindesberg verkar alltså inte ha någon positiv inverkan på invånarna, sett ur detta perspektiv.

Enligt tidigare jämförelse i år, då mellan kommunen och Tormeks Mekaniska Verkstad med sina 17 anställda, så visar det procentuellt en enorm skillnad arbetsplatserna emellan. På Tormek hade de anställda endast tre sjukdagar under samma år som kommunkontoret hade 45. Kommunens anställda hade med andra ord nästan en sjukdag per arbetsvecka.

Bromsar försiktig
Lennart Jansson har tidigare pratat om att bromsa försiktigt och inte tvärnita, dra i nödbromsen. Även om underskottet ser ut att bli mycket högt i år, så är det fortfarande en lugn inbromsning som gäller. –Att börja varsla och dra ner på tjänster inom kommunen är ingen lösning. Inte heller att öka skatten. Det löser inga problem. Istället är det inkomster och utgifter vi måste se över. Vad tjänar vi på, och vad kostar. För att få en balanserad budget måste vi få ner utgifterna, då bland annat kostnaderna för sjukskrivningar. Får vi inte kontroll på utgifterna kan det bli mycket besvärligt framöver med ackumuleringar och merkostnader, säger Lennart Jansson. En budget i balans är ett krav inom en period på några år, annars kan följderna bli katastrofala. –Även om vi ska uppnå en budget i balans redan till nästa år, så är det i ett längre perspektiv vi måste arbeta.

Publicerad 26 november 2002 klockan 12:13

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Foto: Jennie Einarsson

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer och bidra till en positiv utveckling av kommunen. Tisdag 14 maj håller man ett inledande informationsmöte där alla intresserade får mer information om initiativet och även möjlighet att dela med sig av sina egna pärlor.

6 maj 2024 klockan 18:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Foto: Jennie Einarsson

Vårdcentralernas nedläggning i Storå och Frövi-Fellingsbro – Ett svek mot norra länets väljare

INSÄNDARE/DEBATT: I skuggan av politiska löften om förbättrad tillgänglighet till vård och stärkt lokalsamhälle, har beslutet från S, C och KD att lägga ner vårdcentralerna i Storå och Frövi-Fellingsbro framstått som både förvånande och djupt orättvist. För invånarna i dessa områden representerar nedläggningarna inte bara en förlust av nära och tillgänglig medicinsk service, utan också ett tydligt tecken på svek från de partier de en gång litade på.

3 maj 2024 klockan 13:14 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

En fin och solig lunch inleder travsäsongen

Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog ...

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?

INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig ...

bildspel Morgonpigg orkester blåste liv i Guldsmedshyttan

I strålande solsken hälsade Guldsmedshyttans musikkår våren varmt välkommen enligt tradition under ...

På torsdag är det årspremiär på Fornaboda. Årets travsäsong är rekordlång där säsongsavslutningen körs i början av september. Arkivfoto: Timmy Lundegård

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong

På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordmånga tävlingsdagar körs på Fornaboda Travbana där man strösslar säsongen med både Breeders Crown och STL Sommar med dubbla kallblodslopp. Ett väskförbud har däremot blivit uppsnackat men inför torsdag så gäller enbart restriktioner.
– Skulle det bli beslut på ett väskförbud så kommer vi att erbjuda picknickkorgar, säger Björn Andersson.

30 april 2024 klockan 17:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Med sång och tal hälsades våren välkommen till Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindeskolan välkomnade våren med ny tradition

Under en klarblå himmel och ett strålande solsken hälsade Lindeskolans elever våren välkommen med sång. Det skönsjungande initiativet är något man hoppas kunna göra till en ny tradition på skolan, för att sprida ytterligare glädje och gemenskap bland eleverna.
– Det här är första gången, men vi hoppas att det blir en ny tradition, säger rektor Per Wernborg glatt.

30 april 2024 klockan 13:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lista: Här firas Valborg
Efter en lång och kylig vinter är det dags att hälsa våren välkommen. Valborgsmässoafton 30 april står för dörren med festliga firanden runt ...
29 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger
Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Även om Pålsbodas toppspelare ...
26 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök
Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel del förvirring kring vad som egentligen gäller när...
26 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att genomföra nedskärningarna på Storå och Freja vårdcentral.
– Det är helt fel väg att gå, säger Rolf Östman, Vänsterpartiets ledamot i nämnden.

25 april 2024 klockan 12:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Utveckla primärvården – inte tvärtom!

INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade färdplanen för primärvården i norra länsdelen. Vi i Vänsterpartiet vädjar till Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att inte genomföra nedskärningarna i Storå, Frövi och Fellingsbro.

25 april 2024 klockan 11:42 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Ibland är vägen fram till rätt beslut lite väl krokig!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har den senaste tiden skrivits en hel del om fordonsprogrammet på Lindeskolan ...

Senaste hemmamatchen på Frövis konstgräs slutade med seger. På torsdag vill IFK Lindesberg se en repris av slutsiffrorna. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition

Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det förlust mot Lillån, där kämpaglöden saknades i den andra halvleken. Något som blev avgörande för matchens utgång. Truppen hoppas istället på revansch till hemmamatchen mot Pålsboda på torsdag.
– Det känns bra på förhand och jag skulle väl säga att vi är småfavoriter inför torsdag, säger lagkapten Martin Eriksson.

24 april 2024 klockan 09:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid

I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta ...

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap

Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring ...

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikä...

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fö...

DJ Nyström fixar feststämningen på nya nattklubben för ungdomar - KlubbMaze. Foto: Privat

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att ”klubba” och dansa loss – eller bara hänga med andra. Genom hårt slit av ideellt arbetande föräldrar och fritidsledare har traktens ungdomar nu fått en ny mötesplats – KlubbMaze på Hillstreet.
– På 80-talet fanns mängder av ställen att träffas på under helgen, så vi tyckte att det var på tiden att vi tog tag i det här nu, förklarar Elinor Strömberg, en av initiativtagarna till ungdomssatsningen.

18 april 2024 klockan 16:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot
Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för grov misshandel har gjort en motanmälan, där båda offren i domen nu ä...
17 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”
En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med Stefan Jansson bjuder in till konserten "En strut ...
17 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Därför varslar Kommunal om strejk
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen...
16 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-16

2024-04-15

2024-04-15

2024-04-13

2024-04-12

2024-04-12

2024-04-11

2024-04-11

2024-04-11

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-09

2024-04-09

2024-05-06 22:25