Malin Gren Landell föreläser om frånvaro i skolan och en av dem som kommer att lyssna är Christian Kokvik, chef för Elevhälsan. Foto: Hans Andersson

Skolan ska agera snabbare när elever stannar hemma

Skolan ska reagera snabbt och systematiskt om elever är borta från skolan för ofta. Lindesbergs kommun har infört rutiner för att det ska vara så. Nu kan föräldrar i kommunen få råd om hur de kan agera om deras barn inte vill gå till skolan.

Det är Föräldrar emellan, som bjudit in psykologen och regeringsutredaren Malin Gren Landell till en föräldraföreläsning. Hon har i många år skrivit och pratat om det ökande problemet med barn som inte går i skolan som de ska. För ett par år sedan kom den utredning som hon arbetat med: Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera!

– Det ska vara så, att en elev som inte kommer till skolan ska veta att den är saknad och målet ska ju också vara att eleven saknar skolan, säger Malin Gren Landell.

Utredningens förslag syftar till att skolorna ska uppmärksamma och agera på elevers frånvaro på ett tidigare stadium än vad som sker i dag. För det behöver skolorna skapa rutiner och det finns sådana på många håll, men alla följer dem inte. Kanske lärarna inte tycker att de hinner eller kanske de inte vill vara ”poliser”.

Psykologen Malin Gren Landell ger råd till Lindesbergs föräldrar, om barnen inte går till skolan. Foto: Hans Andersson

– Det viktiga är att elever som är borta för ofta ”blir sedda” och om skolor följer rutinerna, så blir det också en likvärdig behandling. Tar man det i ett tidigt skede, så kan man slippa problem som blir större om man väntar, säger Malin Gren Landell. Rutinerna är ett viktigt stöd när man diskuterar om en elev varit för mycket frånvarande och när skolan ska agera.

I Lindesberg finns nu en ny närvaroplan med klara rutiner och checklistor om hur lärare, rektor och elevhälsa ska agera vid all typ av frånvaro.

De har kallats hemmasittare, korridorvandrare eller skolkare och orsakerna att de inte sköter skolan är många – ibland finns orsaken i skolan och ibland i hemmet. Det kan hända att föräldrar ”sjukskriver” sina barn för att barnen behöver vara hemma – för sin egen skull  eller för familjens.

Det finns enligt Malin Gren Landell ingen samlad bild av orsakerna till skolfrånvaron och hon tycker att skolorna bör bli bättre att ta reda på varför en elev är borta – då kan de också ge ett bättre stöd. Frånvaro kan vara oanmäld, det som brukar kallas skolk, men en anmäld frånvaro kan också vara problematisk. Det handlar alltså om att reagera på all typ av frånvaro.

Om orsaken till frånvaron finns i skolan, så är det där som lösningen finns.  Det kan handla om hur det fungerar i klassen, mellan eleverna, hur arbetet är organiserat. Malin Gren Landell funderar också över hur samhället förändras, så att  stressen ökar för eleverna, och synen på skolan  förändras, så att föräldrar tycker att de kan bestämma om hur viktig skolan är.

– När jag gick i skolan, fanns det inte på kartan, att man inte skulle vara i skolan. Det var väldigt ovanligt med skolfrånvaro, säger hon.

De som är borta mycket från skolan har svårt att nå kunskapsmålen och de sociala målen. De har svårt att gå vidare med utbildning och kanske senare i arbetslivet. Det finns ett tydligt samband mellan skolresultat och psykisk hälsa.

– När jag träffar de föräldrar som kommer till Föräldrar emellan, vill jag ge dem stöttning hur de kan vara för sina barn, säger Malin Gren Landell. När barnet har en klump i magen och inte vill gå till skolan – prata i lugn och ro om vad barnet tänker på, var förstående för att han eller hon kan vara orolig, t ex för någon uppgift som väntar i skolan.

Naturligtvis kan det finnas  allvarliga skäl till att barn inte kommer till skolan. Det kan vara mobbning eller något annat allvarligt.  I Lindesberg har man en modell i fem steg som börjar med en kontakt med hemmet samma dag som eleven inte kom till skolan och när det har gått alldeles för långt en orosanmälan till socialförvaltningen och/eller en skolpliktsanmälan till kommunen.

”Hjälp! Mitt barn vill inte gå i skolan”
Föreläsning av Malin Gren Landell
Församlingshemmet, Lindesberg
Onsdag 13 februari kl 18.30 – 20.30

Publicerad 7 februari 2019 klockan 08:15

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Så här skall restaurangen Bytesgatan 17 hålla gästerna väderskyddade. Bild: Bytesgatan 17

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”

Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.

23 april 2021 klockan 11:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bild från Region Örebro län

Örebro län har tredje högsta smittspridningen i landet

Med ca 1500 nya coronafall under vecka 15 placerar sig Örebro län som den region i landet med den tredje högsta smittspridningen. I Lindesbergs kommun ligger antalet fall fortfarande på en hög nivå, med 99 bekräftade fall de senaste 7 dagarna.

23 april 2021 klockan 12:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete

När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när ...

Slog sönder dörr med yxa – pepparsprayad och handfängslad av polisen

Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan...

Yrkeschaufför misstänkt för farlig omkörning efter däckexplosion

En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Från torpet i Spannarboda – till döden i pesten i Etiopien

Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till församlingshemmet i Lindesberg. Det är bara att logga in via internet för att få höra berättelsen om torparsonen Carl Jansson liv och hemska öde.

21 april 2021 klockan 08:34 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Det som göms i snö... Foto: Fredrik Norman

Våren läggs tillfälligt på is – SMHI flaggar för snö och friska nordanvindar

Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund – och snöfall. En mycket skarp kontrast till hur veckan inleddes – men just så ser prognosen ut för torsdagsdygnet i Lindesbergstrakten.

21 april 2021 klockan 08:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små ...
20 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under ...
20 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig
UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.
19 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för vaccination, då åldersgränsen nu gäller födelseår, och inte födelsedag som tidigare.

19 april 2021 klockan 10:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Piasavakvastens högtid är kommen i våra bostadsområden. Foto: Fredrik Norman

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

16 april 2021 klockan 11:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har ...

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Annons


Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ...

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift ...
9 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 ...
8 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...
7 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-06

2021-04-06

2021-04-04

2021-04-03

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-23 18:54