Kommunsammanslagningar var ett aktuellt ämne tidigt i år. Det var med anledning av en rapport, skriven av regeringens utredare Sören Häggroth, som påvisade att antalet kommuner måste bli färre. Idag finns 290 st och Häggroths utredning visade att antalet snarare bör ligga på 100 st. Men nu kommer ytterligare en rapport som visar att begreppet län och landsting ska ersättas av regioner. Istället för dagens uppdelning i 20 län och 21 landsting bör landet delas upp i mellan 6 och 14 regioner, skriver statliga Ansvarskommittén i ett förslag.
Detta förslag grundar sig på att landstingen ska avskaffas och alltså ersättas med regioner. Statliga Ansvarskommittén uppger för Dagens Nyheter att utredningen har pågått sedan 2003 och nu är i slutskedet.
Att dela upp landet i regioner torde stärka utvecklingen inom t ex näringslivet inom regionerna, till skillnad från dagens system. Inte heller tidigare nämnda kommunsammanslagningar skulle få samma bärkraft som en regionsuppdelning. Detta beror på att kommunsammanslagningar i praktiken skulle innebära att flera ”mindre välmående” kommuner skulle hamna i samma båt då, vilket knappast ger fler knop åt skutan.
Hur många regioner som kan tänkas fungera är en ännu obesvarad fråga. Det talas om tre förslag: 1. Sex regioner. 2. Nio regioner. 3. Fjorton regioner.
För vår del, och hela Örebro län, är det förslag 1 och 2 som innebär olika scenarion. I det första förslaget hamnar Lindesberg nämligen i starka Mälardalen. I förslag två slås vi samman med Värmland.
Tidigare har ansvariga tjänstemän på området tydligt markerat vikten av att Lindesberg ska tillhöra Mälardalen.
Så här ser regionsförslagen ut för vår del>>
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna. Häng med ut i centrala Lindesberg genom vårt bildspel ovan och se en lång rad ögonblick från den klassiska urladdningen: studentkortegen.
Stämningen var på topp – och likaså vädret, som dagen till ära bjöd på sommar i ordets rätta bemärkelse. Se när studenterna på fredagen gjorde det klassiska utspringet från Lindeskolans aula, för att på torget mötas av familjer och vänner.
Dagligen kan vi läsa insändare om det kritiska läget i förskolan på olika platser i Sverige, och Lindesbergs kommun är dessvärre inte något undantag! Våra förutsättningar blir allt sämre och sämre. Var är vi på väg? De senaste årtiondena har det skett en stor samhällsförändring som kräver att alla jobbar heltid. Detta leder till att många barn vistas i förskolan mer än heltid vilket gör att det blir svårare för oss att få våra resurser att räcka till.
Fredag 6 juni firas nationaldagen med festligheter på flera håll i Lindesbergs kommun. Det blir en dag fylld med aktiviteter och högtidliga tal av flera intressanta personer som bland annat journalisten James Savage och radiojournalisten Martin Dyfverman.