INSÄNDARE/DEBATT: Det är dags att de som vill bevara småskolorna talar om var de ska ta pengarna ifrån, skriver socialdemokrater och moderater i Barn- och utbildningsnämnden i en debattartikel.
Socialdemokraterna och Moderaterna i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun vill ta ansvar. Kommunfullmäktige har gett nämnden i uppdrag att se till så att det är bra kvalitet i våra förskolor och skolor, med fler elever i årskurs 9 som blir behöriga till gymnasiet. Samtidigt ska nämnden minska sina kostnader med 9,3 miljoner för år 2019 och ytterligare 7 miljoner för år 2020. Barn- och utbildningsnämnden har varit informerade om detta under en längre tid och har vridit och vänt på frågan om hur besparingarna på nämndens område ska hanteras sedan början av året. Den lösning nämnden har kommit fram till ger möjlighet att bibehålla kvaliteten för kommunens totalt 2600 grundskoleelever och ca 1000 förskolebarn och skulle inte betyda att vi sänker kvaliteten i verksamheten i stort.
En del av de partier som nu offentligt säger att de inte vill lägga ner småskolorna är inte konsekventa. I Barn- och utbildningsnämnden den 12 november var både Miljöpartiet och Kristdemokraterna för en nedläggning av småskolorna. Inget av de andra partierna, dvs C, V och SD har kommit med några andra alternativ eller förslag i nämnden under hela den tid som besparingarna har diskuterats, det vill säga sedan början av 2018.
När de andra partierna i det här läget hänvisar till att det går att ta en tilläggsbudget eller ändringsbudget betyder det att de vill flytta pengar från någon annan verksamhet i kommunen – någon annan verksamhet som också redan har ett sparbeting då kommunen ska minska sina kostnader med ca 40 miljoner de kommande åren. De talar dock inte om varifrån de ska ta pengarna eller om nämnden ska ta pengarna inom den rambudget nämnden har tilldelats.
Om nämnden ska ta besparingen inom sin egen verksamhet så kommer det att sänka kvaliteten i verksamheten då det skulle betyda att vi får säga upp lärare eller annan pedagogisk personal. Detta skulle antagligen resultera i att vi inte får ta del av statsbidrag motsvarande 20 miljoner de kommande åren. Andra alternativ som inte skulle drabba kvaliteten i undervisningen kan vara kraftiga nerdragningar i verksamheter såsom kulturskola, familjecentralerna, fritidsgårdarna och nattbarnomsorgen.
Det är dags att de som vill bevara småskolorna bekänner färg och talar om hur de ska stå upp för kvaliteten i alla kommunens skolor och varifrån de ska ta pengarna för att finansiera verksamheterna i Ramsberg med 22 elever i F-5, i Rockhammar med 14 elever i F-3 och förskolan Lönngården med 7 förskolebarn.
Socialdemokraterna och Moderaterna i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun
Linda Svahn (S), ordförande
Pär-Ove Lindqvist (M), ledamot
Zaki Habib (S), vice ordförande
Linda Andersson (S), ledamot
Kent Wanberg (S), ledamot
Tomas Klockars (M), ersättare