Snabba farter på ponnytravet

De må vara små men man ska inte underskatta snabbheten som de tävlande ponnyerna kan maximera, detta bevisades under Fornabodas ponnytravdag som kördes under söndagen där det bjöds på snabba farter, flera fina prestationer och en härlig hemmaseger.

Ponnytravet i Sverige har haft en tuff säsong, på grund av den rådande pandemin så inleddes ponnytravsäsongen med bara någon enstaka tävlingsdag innan det rikstäckande travförbundet Svensk Travsport, i dialog med Folkhälsomyndigheten, valde att sätta ponnytravtävlandet på paus med början under mars.

Pausen höll sig under en längre tid och först i mitten av juni kom tävlandet igång igen för travets ungdomar.

Starten går till lopp 13. Foto: Robin Falk

Tävlandet är nu i full gång och på söndagen skulle Fornaboda köra sin årliga ponnytravsheldag där hela 14 lopp skulle köras, bland hemmaekipagen blev det en överlägsen seger i det femte loppet där 14-åriga Isabella Jansson Wiklund selade ut sin egentränade Vikas Rossimo som utan problem tog hand om ledningen från sitt tredje spår i volten och fullkomligt försvann från sina jagande konkurrenter.

– Det var kul att han skötte sig idag, han kan vara lite krånglig i hanteringen men idag var det inga problem, han var jättefin idag och med tanke på att han bara är tre år så siktar vi mot större lopp med honom, säger Isabella som äger vinnarhästen tillsammans med sin lillebror Linus.

Att vinna lopp är dock inget nytt för Isabella, redan under förra lördagen tävlade hon på Bollnäs där hon, tillsammans med elitponnyn Angel, stod på startlinjen som titelförsvarare av Guldstoet som är ponnytravets inofficiella Sto-SM, duon visade sig vara bäst för dagen och gick segrande ur striden.

– Det var en mäktig känsla att få vinna Guldstoet igen med Angel, främst för att det blev min andra raka seger i ett sådant stort lopp och Angels tredje raka, berättar Isabella som fortsatte segertåget under samma dag och stod i slutändan med fyra segrar.

– Det var rätt häftigt, jag har vunnit en del lopp men det var första, och förmodligen sista gången som jag tog så många segrar under samma dag, skrattar Isabella.

– Isabella passar jättebra med Angel och hon utvecklas hela tiden som kusk, hon blir bara bättre och bättre, berättar Angels tränare Madeleine Gustafsson.

Vikas Rossimo segrar med Isabella Jansson Wiklund. Foto: Robin Falk

Fler hemmaekipage deltog under dagen där 8-åriga Sigrid Hurtig körde sitt andra och tredje lopp i karriären med sin egentränare Silver Princess, dessvärre blev duon utanför någon placering men det var inget som bekom Fornabodas färskaste kusk.

– Princess var superduktig, det var lite nervöst att få tävla på hemmaplan men jag tycker att det gick jättebra, nu hoppas jag att vi kommer få vara med till Åmåls tävlingsdag om två veckor, säjer Sigrid som redan nu är laddad för nya tävlingar.

Silver Princess, Sigrid Hurtig och mamma Malin. Foto: Robin Falk

Dagens huvudnummer kom dock tidigt under tävlingsdagen där man redan i det tredje loppet körde det klassiska russloppet Lindesbergs Stora Pris som i år lockade nio ekipage. Loppet blev en rysare där Solvallaekipaget L.A.Astoria tog sig till ledningen för att efter ett halvt varv utmanas av Towe Wallin från Eskilstuna som, tillsammans med sitt russ Liva, pressade sig till ledarpositionen.
Väl i ledningen försökte Liva rycka undan från sina konkurrenter men med ett halvt varv kvar kom loppets snabbaste russ Piri-Piri upp på utsidan och utmanade om vinsten, när mållinjen skulle passeras lyckades även konkurrenten Terminater C.C. att blanda sig i segerstriden via tredje spår, efter att kollat målfotot så såg man dock att Liva och Towe Wallin lyckades att hålla nosen främst.

– Vi hade lite tur att Piri-Piri snubblade till en gång på upploppet annars kunde vi lika gärna slutat tvåa, berättar Towe som samtidigt är mer än nöjd med sin häst.

– Han var jättebra idag, det gick fort det sista halvvarvet och jag tyckte att jag hade ganska bra koll på vart jag hade Piri-Piri längs vägen vilket gjorde att jag ändå hade en rätt bra känsla om segern när vi passerade mål men samtidigt blir man lite osäker när det är så jämnt som det var.

Liva segrar Lindesbergs Stora Pris 2020. Foto: Robin Falk

Med russens stora pris avgjort körde banan direkt Lindesbergs Lilla Pris för shetlandsponnyer, tretton ekipage i den högsta klassen fanns med i startlistan och väl i loppet såg det länge ut som att Isabella Jansson Wiklund skulle gå mot seger med Smedens Gossip men när upploppet återstod hade Månstorps Quatro, trots 180 meters tillägg, tagit sig förbi och kunde defilera hem segern med sin kusk Destiny Cromnow.

– Han känns peppad och taggad, han inte den som ger upp och han gillar att jaga samtidigt som han alltid kämpar ända in i mål, säger Destiny och fortsätter:
– När man är så överlägsen som han var idag så försöker jag att sakta ner lite på upploppet, främst för att vara skonsammare mot hästen då han bara är nio år och får tävla tills han är arton, det känns som att han har mycket mer att ge, berättar Destiny om den dubble SM-vinnaren som trots sin storlek på 106 centimeter i mankhöjd segrade loppet på 2.08,3 vilket är lika fort som 2-åriga kallblod springer i premielopp.

– Det är en väldigt speciell fart och när han maxar känner man att det går otroligt fort, det är han som får mig att vilja fortsätta med travet så man är såklart väldigt försiktig med honom när man tränar, på grund av detta är vi såklart väldigt noga med att smörja och stretcha honom efter varje träningspass.

Quatro passerar mål. Foto: Robin Falk

Noterbart från dagen är att det var två långväga segerkuskar som tog sin första seger i karriären, i det nionde loppet segrade Myra Hansson från Mantorp med en ponny från Mantorps travskola medan Gävletjejen Vera Jansson tog sin första seger i det trettonde loppet med Wolfie som tränas av brodern Tor.

– Det var såklart kul att få vinna, jag fick en vinnarkänsla i den sista kurvan när ekipaget bakom mig galopperade men vågade inte göra någon vinnargest när vi passerade mål, berättar Vera Jansson.
– Nu ska hästen få vila ett tag sedan satsar vi mot ny start då på hemmaplan och segrar jag där, då kommer vinnargesten.

Vera Jansson går mot sin första seger i karriären med Wolfie. Foto: Robin Falk

Dagens vinnare:
Lopp 1: Vikas Recell – Elin Wetterholm – 2.11,5
Lopp 2: Lillerosend.MsViv. – Linnea Tysklind (Madeleine C Gustafsson) – 2.54,7
Lopp 3: Liva – Towe Wallin – 1.51,3
Lopp 4: Månstorps Quatro – Destiny Cromnow (My Bjurman) – 2.08,3
Lopp 5: Vikas Rossimo – Isabella Jansson Wiklund – 2.30,6
Lopp 6: Smedens Jax – Britta Axmon (Saga Axelsson) – 2.46,2
Lopp 7: X-Man – Nellie Gradling – 2.38,4
Lopp 8: L.A.Irie – Cassandra Norgren – 1.59,3
Lopp 9: Lyrics Princess – Myra Hansson (Malin Lindström) – 3.13,3
Lopp 10: Emmeros Isadora – Moa Axelsson (Johanna Axelsson) – 2.39,5
Lopp 11: Stenbydals Gallium – Casandra Herrmann – 2.26,4
Lopp 12: Clarius – Johanna Bergström – 2.00,9
Lopp 13: Wolfie – Vera Jansson (Tor Jansson) – 2.45,9
Lopp 14: Talang II – Linn Hedkvist (Felix Sundgren) – 1.59,6

Publicerad 24 augusti 2020 klockan 09:01

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Jennie Einarsson

Vårdcentralernas nedläggning i Storå och Frövi-Fellingsbro – Ett svek mot norra länets väljare

INSÄNDARE/DEBATT: I skuggan av politiska löften om förbättrad tillgänglighet till vård och stärkt lokalsamhälle, har beslutet från S, C och KD att lägga ner vårdcentralerna i Storå och Frövi-Fellingsbro framstått som både förvånande och djupt orättvist. För invånarna i dessa områden representerar nedläggningarna inte bara en förlust av nära och tillgänglig medicinsk service, utan också ett tydligt tecken på svek från de partier de en gång litade på.

3 maj 2024 klockan 13:14 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Även om Björn Goop blev säsongspremiärens största vinnare med totalt fyra segrar, så var det Jörgen Westholm som inledde säsongen med Kurtz. Foto: Timmy Lundegård

En fin och solig lunch inleder travsäsongen

Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle summeras. Trots att Jörgen Westholm blev tränaren att inleda säsongen med två raka segrar, så var det Björn Goop som avslutade lunchen med en fyrling i de tre sista loppen. Båda kuskarna var även snabba på att berömma tävlingsovalen.
– Det ska grabbarna som sköter banan ha cred för, sade Jörgen Westholm.

2 maj 2024 klockan 18:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?

INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig ...

bildspel Morgonpigg orkester blåste liv i Guldsmedshyttan

I strålande solsken hälsade Guldsmedshyttans musikkår våren varmt välkommen enligt tradition under ...

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong

På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordm...

Med sång och tal hälsades våren välkommen till Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindeskolan välkomnade våren med ny tradition

Under en klarblå himmel och ett strålande solsken hälsade Lindeskolans elever våren välkommen med sång. Det skönsjungande initiativet är något man hoppas kunna göra till en ny tradition på skolan, för att sprida ytterligare glädje och gemenskap bland eleverna.
– Det här är första gången, men vi hoppas att det blir en ny tradition, säger rektor Per Wernborg glatt.

30 april 2024 klockan 13:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Lista: Här firas Valborg

Efter en lång och kylig vinter är det dags att hälsa våren välkommen. Valborgsmässoafton 30 april står för dörren med festliga firanden runt om i Lindesberg kommun. LindeNytt har sammanställt en lista med platser där vårens intåg firas.

29 april 2024 klockan 10:36 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger
Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Även om Pålsbodas toppspelare ...
26 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök
Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel del förvirring kring vad som egentligen gäller när...
26 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned
Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att genomföra nedskä...
25 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Utveckla primärvården – inte tvärtom!

INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade färdplanen för primärvården i norra länsdelen. Vi i Vänsterpartiet vädjar till Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att inte genomföra nedskärningarna i Storå, Frövi och Fellingsbro.

25 april 2024 klockan 11:42 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter önskar förslag från allmänheten. Foto: Camilla Lagerman

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”

Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill fastighetsägaren, Lindesbergs Fastigheter, veta vad allmänheten helst vill se i lokalen.
– Vi är jätteöppna för roliga idéer, och är inte omöjliga på något sätt, säger Ann-Louise Hytter.

24 april 2024 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ibland är vägen fram till rätt beslut lite väl krokig!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har den senaste tiden skrivits en hel del om fordonsprogrammet på Lindeskolan ...

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition

Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det fö...

Poeten Jimmy Alm ska leda workshops tillsammans med unga från Frövi. Foto: AnnaCarin Isaksson

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid

I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta tillvara på barn och ungdomars tankar kring utvecklingen av Frövi. Med hjälp av poeten Jimmy Alm ska deras idéer och drömmar formas till en utställning på Frövifors pappersbruksmuseum.
– Det här är ett led i att utveckla det kulturella kraftfältet Frövifors och utveckla litteraturen i länet, säger Mirja Mattsson, utvecklingsledare på Region Örebro län i ett pressmeddelande.

23 april 2024 klockan 12:02 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap

Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring ...

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikä...

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fö...

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att "klubba" och dansa loss - eller bara hänga med andra. Genom hårt slit ...

Fotograf: Patrik Svedberg

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot

Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för grov misshandel har gjort en motanmälan, där båda offren i domen nu är åtalade för olaga hot respektive misshandel. Detta ska också vara upprinnelsen till den grova misshandel som pojken sedan dömdes för.

17 april 2024 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”
En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med Stefan Jansson bjuder in till konserten "En strut ...
17 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Därför varslar Kommunal om strejk
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen...
16 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott
De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott har nu dömt vid Örebro ...
16 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-15

2024-04-15

2024-04-13

2024-04-12

2024-04-12

2024-04-11

2024-04-11

2024-04-11

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-09

2024-04-09

2024-04-09

2024-05-06 11:45