Mycket priser delades ut till de nio vinnarna under Fornabodas årliga Nationaldagstrav. Förutom de klassiska vinnarrosetterna så fanns det även priser från Kotten & Co, EnglunDesign och Lindesbergs Nya Gummiverkstad. Genrebild. Foto: Timmy Lundegård

Snabba upplopp under Nationaldagstravet

Trots en travdag med vissa förseningar och oklart väder, så blev det en lyckad dag på Fornabodas årliga Nationaldagstrav. Värmlandskuskarna Björn Goop och Per Nilsson körde till sig varsin dubbelseger, medan Olle Alsén stod för dagens snabbaste avslutning med Hemisphere som gick från sist till seger på upploppet.
– Segerkänslan kom först i mitten på upploppet, berättar Olle.

Nationaldagstravet på Fornaboda är en tradition för många. Trots ett oklart väder med solen i skyn men med regnmoln i sikte, så var det trots allt en större skara människor som gästade travbanan i utkanten av Riksväg 50 under torsdagen.

Den blågula flaggan syntes på sina ställen, där Malin Andersson tog ton till nationalsången efter tävlingsdagens andra lopp.

På tävlingsovalen bjöds det på fartfyllda tävlingar. Ledarpositionen brukar vara värdefull för snabba tävlingar på Fornaboda men till Nationaldagens tävlingar så blev det svårt att vinna från ledningen. Många av tävlingsdagens tidiga lopp vanns bakifrån, vilket gav publiken häftiga speedrace.

En av de häftigare kom från just ”speedracekungen” Olle Alsén. Gävlekusken som tidigare har gjort sig känd som tränare till M.T.Insider, landets då startsnabbaste häst och trefaldiga vinnare av Elitloppshelgens Speedrace.

Malin Andersson sjöng den svenska nationalsången under tävlingsdagen. Foto: Timmy Lundegård

Denna gång blev det däremot inte att jaga någon ledarposition, istället blev det en kvick avslutning som skulle avgöra det femte loppet för Olle. Med en galopp under loppets gång med egentränade Hemisphere så blev det en jumboposition för Gävletränaren, som mot upploppet skickade iväg sin häst i spåren. Resultatet blev en avslutning i snabba 1.07,5 under loppets sista 200 meter, där man hann med att sätta hästens nos först över mållinjen.

– Han slog på galopp när jag styrde på i andra spår med 700 meter kvar till mål men jäklar vad han gick till slut. Jag kände inför upploppet att jag hade jättemycket att åka med men att det var på tok för långt fram, när jag styrde på i spåren så trodde jag nog att vi kunde bli trea. Segerkänslan kom först i mitten på upploppet, berättar Olle om Hemisphere som gjorde sin första start med sulky sedan mars.

– Han har mest gått för monté mot slutet. Han är väldigt travsäker för sadel och har dessutom vunnit på en 1.12-tid och det är det inte många hästar som gör. Vi kommer säkert att starta vidare för monté men det kan vara bra för hästens skull att vi växlar emellanåt.

Olle Alsén fick segerdefilera under nationaldagen med Hemisphere. Foto: Timmy Lundegård

Värmlandskuskarna Goop och Nilsson tog varsin dubbel
Till tävlingsdagens tre sista lopp så blev ledarpositionen en direktbiljett för seger. En position som gav värmlandskuskarna Björn Goop och Per Nilsson varsin dubbelseger, där båda kuskarna tog en tidig seger för att senare avsluta dagen med en ny triumf.

Att en av landets bästa kuskar, Björn Goop, skulle segra dubbelt var nog ingen större skräll för spelarna som var pålästa på ”guldhjälmens” styrningar. En större överraskning blev det däremot på oddsen när Per Nilsson gjorde detsamma. Den värmländska b-kusken tog dessutom sin andra dagsseger med tävlingsdagens största skräll, 44-oddsaren Mael.

– Att man får ta en dubbel hände väl mer förr än vad det gör nu, men det är klart att det är roligt att få vinna en sådan här fin dag. Sedan blir det alltid lättare att vinna när man får köra fina hästar, säger Per Nilsson i vinnarcirkeln.

Mael blev tävlingsdagens största överraskning till 44 gånger pengarna. Foto: Timmy Lundegård

För hemmahästarnas del så blev det ingen seger. Däremot blev det två pallplaceringar, där kallblodet Modd Rapper avslutade till en andra plats. Hästen tränas av Lars Tybeck och kördes av Jorma Kontio, en tidigare championkusk på Fornaboda som även han fick segerdefilera under tävlingsdagen vid ett tidigare lopp.

Det blev även en tredjeplats för hemmabanan genom fyraåriga Eagle Käbb som tränas av Håkan Falk.

Nationaldagens vinnare:
Lopp 1:
Fukushima Jet – Björn Goop – 5,12
Lopp 2: Foreign Agency – Per Nilsson (Lisa Skogh) – 6,19
Lopp 3: Mr Reddington – Jorma Kontio (Katja Melkko) – 6,33
Lopp 4: Getting Ok To Land – Claes Sjöström – 13,92
Lopp 5: Hemisphere – Olle Alsén – 16,49
Lopp 6: Jula Sunshine – Magnus A Djuse (Mattias Djuse) – 4,42
Lopp 7: Mael – Per Nilsson (Karl O Johansson) – 44,05
Lopp 8: Lady Zola – Björn Goop (Marcus Mathisen) – 3,08
Lopp 9: Höstbo Marcus – Claes Eskilsson (Joakim Eskilsson) – 2,87

Nästa tävlingsdag: Lördagen 15:e juni med första start kl. 15.00

Publicerad 6 juni 2024 klockan 21:21

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Senaste hemmaförlusten blev den första på länge för IFK Lindesberg. Grabbarna visade däremot en fortsatt kämparvilja i ett hopplöst läge och kommer behöva göra en bra match på torsdag. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-Skyllbergs IK: ”Vi ska göra ett hårt jobb”

IFK Lindesberg är på väg ut ur en mycket tung period i spelschemat. På kort tid har det skadedrabbade laget fått möta seriens bästa lag i tabellen, där förlusttrenden har stigit. Enbart två lag saknas innan Lindelaget får börja möta tabellens nedra regioner. På torsdag gästas Fritidsbyn av tabellfemman Skyllberg innan spelschemats tuffa period avslutas med möte mot tabellfyran.

12 juni 2024 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Mycket glad rallyduo efter vinstern i Rally Uppland. Kartläsare Jonas Sandin och rallyförare Kim Nydén Foto: Lina Aronsson

Rivstart för rallyduo i jakten på SM-guldet

Spänningen stiger efter att den fjärde deltävlingen i Svenska Mästerskapet i rally 2024 avgjordes i Tierp. I sin Mitsubishi Mirage var Kim Nydén från Lindesberg snabbast i mål och har nu vittring på ett efterlängtat SM-guld.
– Vi känner oss ganska trygga i att bara vi håller i det här så ska ska det kunna räcka till ett SM-guld i år, säger Kim Nydén.

12 juni 2024 klockan 11:17 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Amanda och Elin tog silver vid historiskt Kata-EM

Kata-EM i Sarajevo blev ett historiskt mästerskap, då den Europeiska Judo Unionen för första gången godkä...

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer

Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu ...

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt

Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB - Tommy Allström ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Klart: Ramsbergs förskola får leva kvar

I mitten av maj rapporterade LindeNytt om ett nytt sparförslag inom barn- och utbildningsnämnden, där man ville utreda möjligheterna att avveckla flera verksamheter inom förskolan, däribland Ramsbergs förskola. Efter ett ledamotsinitiativ från Magnus Storm, (C), kommer dock verksamheten att lämnas utanför utredningen – och kan därmed leva vidare.
– För mig och Centerpartiet känns det bra att kunna rädda Ramsbergs förskola från nedläggning, säger Storm (C).

10 juni 2024 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Studentkortegen 2024

Strax efter klockan 13.00 på fredagen utbröt total glädjeeufori, när Kristinavägen fylldes med festligt utsmyckade lastbilar med dunkande musik flödande ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna som fyllt trottoarerna till bredden.

7 juni 2024 klockan 17:56 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studenternas utspring
Lindeskolans torg var under fredagen fyllt till bredden med stolta familjer som ivrigt väntade på att få krama om sina nybakade studenter, och ...
7 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

FotoFredag: Björnar i Finland
I skrivande stund så är det nästan 10 år sedan jag och min pappa åkte till östra Finland i hopp om att kanske få se en vild brunbjörn. Vi har ...
7 juni 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Skolavslutningsfest i storslagen stil på Fröviskolan
Under onsdagskvällen var det dags för 73 elever från årskurs nio på Fröviskolan att fira skolavslutningen med en traditionsenlig högtidlig ...
7 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel En sista morgon med gänget – Champagnefrukost med BA21

Redan klockan fem i morse var de flesta av grabbarna i avgångsklassen på Lindeskolans Bygg- och anläggningsprogram vakna för att göra sig redo för den stora dagen. Iklädda stiliga kostymer och sina vita studentmössor samlades gänget tidigt på morgonen för en sista morgon tillsammans. LindeNytt fick följa med klassen på den sedvanliga champagnefrukosten, som är startskottet för hela studentdagen.
– Det känns bra, men man är ganska trött, skrattar Hannes Juneholm.

7 juni 2024 klockan 08:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets Kulturstipendium delades ut till Julia Olsson via FaceTime. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Efter regn kom solsken över nationaldagsfirandet

Nationaldagen bjöd på skurar titt som tätt, men när det var dags för firandet i Oscarsparken strålade solen som sig bör just denna dag. Parken fylldes snart av musik- och dansuppvisning, clownteater, allsång och en annorlunda prisutdelning via FaceTime med en pristagare i Berlin.

6 juni 2024 klockan 23:26 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Följ med på rundvandring i nya förskolan Paletten

Under onsdagseftermiddagen fick barn- och utbildningsnämndens ledamöter en första rundvandring i det som ...

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av ...

Häng med naturfotografen ut på jakt efter ett ”Kodak moment”

Med start fredag 7 juni kommer våra läsare få chansen att hänga med ut i ...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildspecial: Studentkarnevalen 2024

Inte ens ett riktigt busväder kunde hindra Lindeskolans traditionsenliga studentkarneval, som under onsdagen dundrade genom Lindesbergs gator och torg. Barbie, Ghostbusters och Greta Thunberg var bara några av alla karaktärer som fick en ny gestaltning i årets upplaga, som blev en riktigt blöt historia. Se bildspelet här.

5 juni 2024 klockan 16:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Webb-TV: Karnevalen 2024

Gick du miste om när Lindeskolans avgångselever trotsade regnovädret och satte fart på staden med stoj och spex? Nu har du chansen ...

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten ...

Provsprängning gick fel – orsakade brand i terrängen

Räddningstjänsten har larmats ut till Nammofabriken i Lindesberg med anledning av en brand. Enligt...

Skogsbrand utanför Grönbo under kontroll

Räddningstjänsten befinner sig just nu (kl. 14.56) i ett område strax utanför Grönbo med anledning av en mindre ...

Larz-Kristerz återvänder till Lindesberg: En afton med kräftor och dans

Nu står det klart att det populära dansbandet Larz-Kristerz kommer till Lindesberg f...

bildspel Hög stämning när studenterna firade mösspåtagning

Stämningen var på topp när Lindeskolans avgångselever firade den traditionsenliga mösspåtagningen ...

Nationaldagsfirande i Oscarsparken 2023. Foto: Jennie Einarsson

Nationaldagen: En heldag med festligheter och tradition

Torsdag 6:e juni stundar årets nationaldagsfirande som i år blir en dag fylld med aktiviteter för hela familjen. Festligheterna inleds med det fartfyllda Trollrallyt vid Lindeskolan och fortsätter vidare med traditionellt firande i Oscarsparken på eftermiddagen.
– Det händer mycket på nationaldagen i år, det blir verkligen en fullspäckad dag, berättar Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun.

3 juni 2024 klockan 13:42 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024
Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen ...
1 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Båt släckte elnätet för 2000 abonnenter
För snart en vecka sedan inträffade ett stort strömavbrott i Lindesberg, som drabbade strax över 2000 abonnenter. Under veckan har Linde energi ...
31 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Krögarparet firar 1-årsjubileum med ny satsning
Den 1 juni har det gått ett år sedan krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström slog upp portarna till Brasserie All In på Kungsgatan i ...
31 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-31

2024-05-31

2024-05-30

2024-05-30

2024-05-29

2024-05-28

2024-05-27

2024-05-27

2024-05-27

2024-05-25

2024-05-24

2024-05-23

2024-05-23

2024-06-13 10:13